Copy
Logo

Oogstbericht 1 week 20

(15-21 mei)

Hi <<Voornaam>>,

Yes! Het is zover, hoogste tijd voor de eerste oogst. Het was groeizaam weer de afgelopen weken en dat zagen we aan de groenten.. en aan de onkruiden. Of bijkruiden, zoals ze ook wel worden genoemd. Want elke plant heeft zijn waarde in het ecosysteem. Zo haalt heermoes met metersdiepe wortels mineralen naar boven, waar onze gewassen profijt van hebben. En zorgt kweekgras voor een luchtige doorwortelde bodemstructuur. Allemaal prachtig, zolang er maar balans is.

Heermoes en kweekgras schoten de grond uit en zorgden voor lichte stress bij de tuinder. Op schoffelles bij Leen dus, en vervolgens met hulp van vrijwilligers heel wat baantjes gemaakt.

Het resultaat is een levendige doch overzichtelijke tuin, waarin de eerste groenten en kruiden (vindbaar bij de paarse vlaggetjes ) klaar staan.

Welkom welkom, we zijn heel blij jullie te mogen ontvangen voor de eerste oogst!


Radijs, andijvie, eikenbladsla en raapsteel

Deze week kun je de volgende groenten oogsten:


Radijs

Andijvie

Eikenbladsla rood

Raapstelen


Radijs

Op tafel bij de ingang vind je elastiekjes om de radijs te ‘bossen’. Zoek de grotere radijsjes. Trek ze voorzichtig uit de grond en doe er eventueel een elastiekje om.

Een portie bestaat uit 10-15 stuks.


 Andijvie

Zoek een mooie krop en pak deze met twee handen onderaan vast.

Trek voorzichtig uit de grond.

Je kunt de wortelkluit laten zitten en thuis in water zetten om de andijvie langer vers te houden. Of je snijdt de wortelkluit eraf en laat deze liggen op het bed.


Eikenbladsla

Trek de krop voorzichtig uit de grond.

Je kunt de wortelkluit laten zitten en thuis in water zetten om de sla langer vers te houden. Of je snijdt de wortelkluit eraf en laat deze liggen op het bed.


Raapsteel

Op tafel bij de ingang vind je elastiekjes om de raapsteel te ‘bossen’.

Pak een bos raapstelen in je hand en snij met een scherp mesje af op 2 cm boven de grond. Dan groeien de nieuwe blaadjes gewoon weer verder.

Gebruik het elastiekje om ze samen te binden.

 Neem zoveel bosjes als nodig voor het aantal personen voor wie je oogst.

De raapstelen schieten al in bloei. Bloemen zijn wat zoetig en eetbaar, de steel is wel iets stugger dan het malse blad.

(Tip: naast de raapsteel staat munt onder de Jostabes. Neem gerust een bosje mee).


De volgende kruiden kun je oogsten:

Tijm

Rozemarijn (grote struik bij binnenkomst helemaal rechts achterin)

Lavas (maggiplant)

Bieslook (bloemen ook eetbaar en mooi in salades)

Dropplant


Tot slot ook leuk om wat paardenbloemen mee te nemen. Ze zijn heel gezond, zowel bloem, blad als wortel. En ogen mooi in de sla of vrolijk op een broodje.


Fijne oogst!

Natuurlijk kun je met raapsteel en andijvie een heerlijk voorjaarsstamppotje maken. Maar er is veel meer mogelijk. Elke week geven we een recept ter inspiratie.

Deze week een lekkere andijviesalade.


Recept