Copy
Διαβάστε το ετούτο εδώ στον browser

μια επίσκεψη στο παρελθόν

Αυτό το γράμμα θα το ξεκινήσουμε με ένα email που μου έστειλε ο αναγνώστης Οδυσσέας, ο οποίος έκανε ένα ταξίδι στο παρελθόν -σε παλιά posts του "σπιτόσκυλου", ενός blog για αρχιτεκτονική που είχα πριν από 15 χρόνια- και μετά έψαξε να δει τι απέγιναν τα θέματα/κτίρια που αναφέρονταν τότε. Το αποτέλεσμα το βρήκα ενδιαφέρον. Είναι το εξής: 

"Ένα πράγμα που πραγματικά λατρεύω τελευταία είναι να ανατρέχω σε παλιά blogs και να βλέπω πως παρουσίαζαν τον κόσμο πριν 10-15 χρόνια. Και προφανώς το spitoskylo είναι παλιά μεγάλη αγάπη. Άρχισα λοιπόν να το ψάχνω λίγο λίγο και να βλέπω τι απέγιναν πράγματα που τότε μας προετοίμαζαν για ένα λαμπρό μέλλον. 

Μερικά παραδείγματα:

Το μουσείο που ήθελε να φτιάξει ο Τζορτζ Λούκας στο Σικάγο... 

...τελικά εγκαταλείφθηκε το 2016

Ο εγκαταλειμένος Πύργος του Πειραιά...

...τώρα κοντεύει να τελειώσει

Ο Πυργος της Τζέντα από την άλλη...

...τελικά έχει μείνει στα 63 πατώματα από το 2017

Το "Elliniko Project", τότε που όλα θα γίνονταν μέσα στην επόμενη δεκαετία (τουλάχιστον έγινε η παιδική χαρά)

Πως θα γινόταν το κέντρο της Αθήνας (πριν τον μεγάλο περίπατο). 

Αν έχεις λέει 10.000 (10 χιλιάδες!) followers στο instagram μένεις εδώ τσάμπα. Πόσο αθώες εποχές!

Το βίντεο από την παρουσίαση των σχεδίων του ΚΠΙΣΝ το 2011. Στην ψηφοφορία για το αν τους αρέσει, το 25% τότε είχε απαντήσει "μπα" ή "δεν ξέρω τι βλέπω"". 

σε άλλα νέα 

Δύο βίντεο με τη μούρη μου έχω να σας δείξω αυτή την εβδομάδα, μια συνέντευξη που έδωσα και μια συνέντευξη που πήρα. Έτσι είναι η ζωή. Κάτι δίνεις, κάτι παίρνεις. 
μια ωραία συνέντευξη που έδωσα στο Γιώργο Κουβαρά περί εκλογών, κοινωνικών φαινομένων, τεχνητής νοημοσύνης, ανέμων, υδάτων και (παραδόξως) μουσικής
σε αυτό το επεισόδιο, η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου μας εξηγεί πώς λειτουργεί το χρηματιστήριο -η κουβέντα φτάνει μέχρι και το κραχ του 1999. 

αύριο στην Καθημερινή

γράφω τη γνώμη μου για την VR κάσκα που παρουσίασε η Apple τις προάλλες. Μπορείτε να τη μαντέψετε, φαντάζομαι. Αλλά επιτέλους, μια αφορμή να ξαναγράψω κάτι για γκάτζετς. Θα το βρείτε στο φύλλο του Σαββάτου και (εκτενέστερο) εκεί το Σαββατόβραδο.  
από εμένα είναι όχι

ώρα για λινξ

Σημείωση: πλέον χωρίζουμε τα λινξ που προέρχονται από πηγές με paywall από αυτά που είναι ελεύθερα για όλους. Tα παρακάτω είναι ελεύθερα, πατήστε χωρίς φόβο: 

Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες με το χαμηλότερο "κοινωνικό κεφάλαιο" στον ανεπτυγμένο κόσμο -και αυτό αποτυπώνεται και από το ότι είμαστε στις τελευταίες θέσεις ως προς την αιμοδοσία. Από ό,τι φαίνεται, όμως, κάτι κάνουν καλά στην Άμφισσα

Ενδιαφέρουσα έρευνα: ο κόσμος είναι πάρα πολύ ευχαριστημένος από το πώς είναι να δουλεύεις απ' το σπίτι, και δεν πρόκειται να το εγκαταλείψει σύντομα. Το 56% των ερωτηθέντων είπαν πως το να δουλεύουν απ' το σπίτι τους φάνηκε καλύτερο ή πολύ καλύτερο/παραγωγικό από ό,τι το φαντάζονταν πριν από την πανδημία, ενώ 31% είπαν ότι ήταν "όπως το φαντάζονταν". 

Άλλη ενδιαφέρουσα έρευνα: για τη μοναξιά, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το 13% των Ευρωπαίων νιώθουν μόνοι σχεδόν συνέχεια. 

Ενδιαφέρον thread με εντυπωσιακά στοιχεία για την αμυντική βιομηχανία των ΗΠΑ και το ρόλο της στην οικονομία. Το 72% των ομοσπονδιακών δημοσίων υπαλλήλων εκεί, λέει, εργάζονται στην Άμυνα! 

Ο βρετανός ηθοποιός Ρόουαν Άτκινσον (ο Μίστερ Μπιν), γνωστός αυτοκινητάκιας, έγραψε ένα άρθρο στον Guardian για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι και τόσο ευεργετικά και πολύτιμα στη μάχη μετριασμού της κλιματικής αλλαγής. Μα, όπως αναφέρει άλλο άρθρο του Guardian που ακολούθησε, ο συλλογισμός του βασίζεται σε λάθη, μύθους και παραπλανητικά στοιχεία. 

Οι πίνακες αυτοί με τα δηλωθέντα εισοδήματα των Ελλήνων είναι πάντα μια καλή υπενθύμιση του πού ζούμε. 

Ο Μπράνκο Μιλάνοβιτς γράφει για το Succession

Για τους παλαιότερους: θυμάστε το θρυλικό wallpaper των Windows XP, εκείνο με το χορταρένιο λοφολιβάδι και τον καταγάλανο ουρανό; Ορίστε νάτο σε ανάλυση 4Κ, για την περίπτωση που θα θέλατε ένα νοσταλγικό τόνο στις συσκευές σας. 
Tα παρακάτω λινξ είναι από Μέσα που έχουν soft ή hard paywall. Αν δεν έχετε πιάσει ήδη το όριο στα soft, θα σας ανοίξουν κι ας μην είστε συνδρομητές.   

Μετά την ιστορική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που επανέφερε την αρμοδιότητα της απαγόρευσης των εκτρώσεων στις Πολιτείες, στη χώρα αυξήθηκαν κατά 29% οι βαζεκτομές (Economist) 

Η δουλειά σας δεν κινδυνεύει από τις τεχνητές νοημοσύνες. Μάλλον. (Economist) 

Η δραματική ιστορία του Τόνι Σιε, του ιδρυτή των Zappos, που ήταν ενσάρκωση όλου αυτού του μύθου των ιδιοφυών ιδρυτών στάρταψ των αρχών του αιώνα, που πολλές και πολλοί θεωρούσαμε σπουδαίους και ινδάλματα και που, τελικά, αποδείχτηκαν είτε αφελείς και λίγοι, είτε καταστροφικά ανίκανοι είτε, σε κάποιες περιπτώσεις, επικίνδυνοι. Η κατάληξη του συγκεκριμένου ήταν ιδιαιτέρως τραγική. (New Yorker) 

Η παράπλευρη συνέπεια του δημογραφικού: κοινωνίες που γερνάνε, καινοτομούν λιγότερο. Ακούγεται αυτονόητο, αλλά τεκμηριώνεται και από στοιχεία. (Economist) 

τέλος, τρία βιντεάκια 


1) Η άποψη ενός από τους YouTubers που δοκίμασαν τις προάλλες το Apple VisionPro- για λίγο (YouTube)  
2) O Χάρι Πότερ Ιταλός μαφιόζος (TikTok) 
3) Ένα βίντεο 24 ωρών που δείχνει μια μαύρη οθόνη, χωρίς ήχο. Σε HD. Έχει 40 εκατομμύρια views. 
οικογενειακές ιστορίες
γραφτείτε
https://twitter.com/tgeorgakopoulos
https://www.facebook.com/thodorisgeorgakopoulos/
https://www.instagram.com/tgeorgakopoulos/
https://www.linkedin.com/in/georgakopoulos/
Website
Email
Copyright © 2023 georgakopoulos.org, All rights reserved.


Θέλετε να αλλάξετε το πώς λαμβάνετε αυτά τα γράμματα;
Μπορείτε να αλλάξετε τις επιλογές σας ή να σβηστείτε από τη λίστα.