Copy
Verantwoord bewegen onder deskundige begeleiding & fysiotherapie onder één dak!
Fitplan nieuwsbrief Leeuwarden | Sneek
Nieuwsbrief juni 2023  |  Fitplan Sport-medisch centrum
Blog van Kim | Nieuwe groepslessen | Fabeltjes over Pilates | Recept kwarkbroodjes | 6 tips voor meer positiviteit | Volop weetjes

Echo geleid injecteren

Echo geleide injectie
“Wat een leuke uitnodiging” typ ik terug. Het is goed dat WhatsApp vooralsnog elke cynische klank termineert uit de platte tekst, anders had de ontvanger waarschijnlijk een hele andere boodschap ‘gehoord’. Voor mijn clubje collega's of vrienden spreken is al verre van mijn hobby, laat staan een presentatie geven aan een groep huisartsen...! Dat kost me werkelijk 5 jaar van m'n leven. Minstens. Denk eigenlijk wel 10. Gelukkig kwam de vraag een paar luttele dagen vooraf, dus het zou me in ieder geval niet wéken slapeloze nachten opleveren. Mijn omgeving reageerde verrast op mijn ernstig opzien tegen dit gebeuren, wat ik ergens wel kan snappen. Ik ouwehoer natuurlijk de hele dag vrij gemakkelijk en 1-op-1 lijkt het heel wat. Maar zet me aub niet voor een publiek neer. Tenminste, niet als er nog wat zinnigs gezegd moet worden. Daar sterf ik echt terplekke.

Maar goed, ondanks dat mijn maag het hevig - ondersteboven - tegensprak, was dit natuurlijk wel dé uitgelezen kans om even wat zaken af te stemmen over de mogelijkheden én grenzen van echografie in de fysio- en huisartsenpraktijk. Helemaal nadat ik zeer enthousiast terugkwam van de cursus ‘echo geleid injecteren’ met één van diezelfde huisartsen. Eerst hebben we heerlijk in (de biologische van de AH) tofu zitten te prikken om vervolgens onder prachtige echo beelden een varkenspoot te injecteren. Zeg nou zelf: wie wil dat nou niet?!?!??!! Machtig was het!

Verbazingwekkend precies komt ‘t als je in bijvoorbeeld de slijmbeurs of peesschede wilt prikken. De vaak gehoorde; ‘het maakt niet zoveel uit waar je prikt, het komt toch wel daar waar het nodig is’, blijkt helaas bij veel indicaties niet op te gaan. Na alle voor- en nadelen gezien te hebben, pleiten wij vóór echo geleide injecties in het bewegingsapparaat. En niet meer ‘land-mark-guided’ zoals ze dat mooi noemen als je je naald ergens tussen wat - vaak benige - herkenningspunten van de anatomie de huid in prikt. Hopelijk denken daar weer een paar meer huisartsen ook zo over na onze presentatie gezien te hebben.

Oh en die presentatie? Die ging heel oké, wonderlijk genoeg. Een enthousiaste duim (een echte dus, geen emoticon
🙃) van de huisarts met de opmerking: “dat was echt een goed verhaal” erbij stelde mij gerust dat ik mezelf niet enorm voor schut had gezet. De oprecht geïnteresseerde vragen en interactie stemt mij hoopvol voor een verandering in denken over bepaalde onderwerpen binnen de fysiotherapie. In ieder geval een kleine verandering. Bij een paar. En misschien een tijdelijke. Maar die hebben we maar weer! Zoals de mogelijkheid tot een extended scope specialist in de praktijk om de huisarts te ontlasten. Wie weet zien ze ooit het licht en pakken ze door 🙃

Liefs, Kim 
Positivity is like a muscle:
keep exercising it and it becomes a habit
Fitplan hindernisbaan

Nieuwe lessen in aantocht

Op vrijdagavond is de nieuwe Fit-pole les in Leeuwarden van Rixt een daverend succes. Ook komt er binnenkort een nieuwe paal bij waar onze Fit-pole-famkes heeeeel enthousiast over zijn – “deze kan echt supergoed spinnen!!” - dus iedereen is benieuwd hier!

Daarnaast hopen we in het najaar nieuwe outdoor-lessen te kunnen verzorgen op het nieuwe klim-en-klauter-rek buiten op de Orionweg. Ondertussen wordt er gewerkt aan verschillende cursussen op het gebied van online-coaching (voeding- en leefstijl), een ruiter-fit cursus met zitlessen (ja ook te paard). Hou onze facebook- en instagrampagina’s in de gaten!

Wist je dat hartslag
Wist-je-dat...
  • Steeds meer sporters gebruik maken van de ‘hartvariabiliteit (HRV)’ ipv alleen trainen op hartslag frequentie? HRV is de variatie in de duur van de intervallen tussen de hartslagen. Een hoge HRV wordt doorgaans als goed beschouwd. Dit geeft namelijk aan dat het lichaam nog veel mogelijkheden heeft om zich aan te passen aan veranderende omstandigheden door het hart iets sneller of juist iets langzamer te laten kloppen. Een lage HRV wordt daarentegen vaak geassocieerd met vermoeidheid, stress of overtraining.
  • Teveel zout eten echt slecht is voor ons geheugen en het risico op dementie vergroot?
  • Het kabinet 32 miljoen extra uittrekt voor onderzoek naar Long-covid?
  • Onderzoekers 4 subgroepen bij Long-covid onderscheiden op basis van hun symptomen? Eén van die clusters omvat patiënten met voornamelijk reuk- en smaakverlies. Dit cluster bleek ook de minst hoge score te hebben en daarmee minder ernstig te zijn. Een tweede cluster behelst patiënten met PEM en vermoeidheid. Het derde omvat patiënten met brainfog, post-exertionele malaise (PEM) en vermoeidheid en het vierde cluster mensen met moeheid, PEM, duizeligheid, brainfog, gastro-intestinale klachten en hartkloppingen.
  • Er een record uitstroom is van zorgpersoneel? In 2022 ontving de zorg 175.000 nieuwe medewerkers. Maar doordat de uitstroom een nieuw record bereikte, groeide het totale aantal medewerkers binnen de zorg maar met 19.800. Dit blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend heeft gemaakt.
Pilates duo

Fabeltjes over Pilates

Ga je binnenkort een les pilates volgen? Doen! Het heeft namelijk onwijs veel voordelen. Je wervelkolom wordt sterker en soepeler, je lichaamshouding verbetert en je maakt je diepe spieren sterker zonder fitness gear nodig te hebben. Waarom doet dan niet iedereen aan pilates? ‘Omdat het een sport voor meisjes is.’ ‘Omdat het niet zwaar en uitdagend genoeg is.’ ‘Omdat ik niet flexibel ben.’ Allemaal beweringen die één: veel mensen tegenhouden om pilates te proberen, en twee: niet waar zijn. Hier heb je 6 fabels over pilates die je vanaf nu nooit meer hoeft te geloven.

Bewering 1: pilates en yoga zijn hetzelfde. Pilates en yoga zorgen beiden voor een beter postuur en beiden maken je sterker en flexibeler, maar dat betekent niet dat ze hetzelfde zijn. Yoga wordt ten eerste meer gezien als een lifestyle, waarbij geestelijke betrokkenheid een grote rol speelt. Ook moet je bij yoga experimenteren wat voor jou het best voelt. Veel posities voelen voor iedereen weer anders en moeten dus ook anders benaderd worden. Pilates daarentegen is een stuk gestructureerder en flexibiliteit speelt een minder grote rol. Ook is pilates meer gefocust op lichaamstransformatie, en yoga in verhouding meer op geestelijke gezondheid.

Bewering 2: pilates is alleen voor vrouwen Wie dit zegt heeft waarschijnlijk nog nooit pilates geprobeerd. Alleen omdat er geen loodzware gewichten in het spel zijn wordt het door veel mannen (en ook vrouwen) overgeslagen. Maar als je jezelf uitdaagt, is het een pittige workout die jou de volgende dag met een flinke dosis spierpijn achterlaat.

Bewering 3: pilates is alleen voor je buikspieren. Van pilates krijg je zeker een setje sterke buikspieren, maar dat is niet het enige voordeel. Er zijn zoveel verschillende oefeningen dat je makkelijk een full-body training in elkaar kunt zetten. Door middel van de juiste oefeningen train je sterke benen, billen en armen, en je kunt pilates-oefeningen zelfs in een cardio training verwerken.

Bewering 4: pilates is makkelijk - je ligt alleen maar op een mat te stretchen. Ja, je hebt alleen een yogamat nodig en ja, de meeste oefeningen kun je gewoon liggend uitvoeren. Maar onderschat het niet. Met pilates gebruik je de diepere, kleinere en stabiliserende spieren die vaak worden overgeslagen, en dat zul je zeker voelen.

Bewering 5: met pilates kun je snel gewicht verliezen. Pilates heeft ontzettend veel voordelen, maar het verliezen van tientallen kilo’s in een korte tijd is daar niet één van. Sowieso bestaan er niet echt shortcuts als het om (langdurig) afvallen gaat. Door langere tijd pilates te doen krijg je een strakker lichaam en kun je er uiteindelijk wel door afvallen, maar goede krachttraining + een aangepast voedingspatroon is toch iets effectiever als het op gewichtsverlies aankomt. Dit betekent echter niet dat je pilates hoeft over te slaan als je graag wilt afvallen, want de eerder genoemde voordelen van pilates zijn ook zeker belangrijk.

Bewering 6: je moet lenig zijn om pilates te kunnen doen. Omdat pilates vaak wordt vergeleken met yoga, denken veel mensen dat je jezelf in allerlei acrobatische posities moet kunnen wringen. No worries, één van de voordelen van pilates is juist dat iedereen het kan doen. Of je nou professioneel turnster bent of nog steeds met geen mogelijkheid met je handen bij je tenen kunt komen. Je doet gewoon wat jij kunt, en je zult zien dat je na een tijdje opeens wél je tenen kunt grijpen.

Doe gezellig mee met Pilates!
Eiwitrijke kwarkbroodjes

Eiwitrijke kwarkbroodjes

Probeer deze kwarkbroodjes, boordevol eiwit. Heerlijk als ontbijt maar ze kunnen ook goed als gezonde snack na het sporten.

  • 6 bolletjes
  • Bereiden: 10 minuten
  • Oven: 20 minuten

Ingrediënten:

  • 50 gram gemengde noten (bijvoorbeeld walnoten en amandelen)
  • 50 gram gedroogde abrikozen
  • 1 appel
  • 150 ml volle kwark
  • 1 ei
  • 2 eetlepels sesamzaad
  • 150 gram volkorenmeel
  • 2 eetlepels honing
  • 1 theelepel speculaaskruiden
  • 1 theelepel bakpoeder
  • snufje zout

Verwarm de oven voor op 180 °C. Hak de noten in stukjes en snij de abrikozen in stukjes. Schil de appel en snij in kleine stukjes. Meng alle ingrediënten en vorm er 6 bolletjes van.

Leg de bolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat bak ze 20 minuten in de voorverwarmde oven. Lekker met wat boter of pindakaas, maar je kunt ze ook zo eten.

Zomerrooster

Voor de zomermaanden, van maandag 17 juli t/m zondag 10 september, werken we in Leeuwarden en Sneek met een aangepast rooster voor de fitness. Bezoek onze website voor de gewijzigde openingstijden in week 29 t/m 36.

Zomerrooster 2023
Pijn
En-wist-je-dat...
  • Je pijngrens beïnvloedbaar is door de mate waarin je actief bent? Een lage pijngrens zou je dus kunnen opkrikken met training.
  • Een langzame, gecontroleerde ademhaling invloed heeft op hoe je je voelt? Hoe lang kun jij eigenlijk je adem inhouden? Druk de stopwatch in aan het einde van de uitademing en klok wanneer je de ‘lucht-honger’ niet meer kunt onderdrukken. Als niet-topsporter mik je op zo’n 25 seconden. Zit je lager? Het kan nuttig zijn om je CO2-intolerantie te trainen.
  • Een combinatie van volwaardige, onbewerkte plantaardige voeding, meer bewegen en omgaan met stress effectief is bij reuma?
  • Snel bezoek aan de fysiotherapeut het gebruik van pijnstillers bij knieartrose vermindert? Hoe langer men wacht, hoe groter de kans op opiaat gebruik, zo blijkt uit onderzoek. 
  • Je van paranoten niet teveel moet eten?
  • Je ook als niet-mobiele oudere zoveel mogelijk zittend zou moeten bewegen? Er zijn echt veel mogelijkheden om zittend je conditie te behouden en (verdere)gezondheidsklachten te beperken.
  • Multivitamines goed lijken te zijn voor ons geheugen?
  • Piekeren eigenlijk een soort emtionele beschermingsfunctie heeft?
  • Dat zo’n 4 miljoen Nederlanders een te hoge bloeddruk hebben?
  • De Amerikaanse hartstichting alle populaire voedingspatronen en dieten heeft vergeleken en dat het ‘DASH’ voedingspatroon het beste uit de bus komt? Het DASH dieet is een van oorsprong Amerikaans dieet, gericht op een gezonde leefstijl voor hart- en bloedvaten. Het is niet specifiek om af te vallen, maar dat is wel mogelijk. DASH is de afkorting van Dietary Approaches to Stop Hypertension, oftewel een dieet om een hoge bloeddruk tegen te gaan. Het dieet is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek naar manieren om een hoge bloeddruk te verlagen zonder medicatie.

6 tips voor meer positiviteit in je dag 

Positiviteit is als zonneschijn op een bewolkte dag. En weet je wat zo fijn is? Je kunt zelf vrij goed bepalen hoe zonnig je leven aanvoelt. Deze tips helpen.

Positiviteit is best belangrijk; het helpt je dieper te genieten van je dag en zo meer blijdschap te ervaren. Het is een vaardigheid die je kan helpen je leven leuker te maken, relaties te versterken en je doelen sneller te bereiken. Toch gaat positiviteit vaak niet automatisch. Omdat we gewend zijn aan negatieve gedachten en omdat we het belang van positiviteit onderschatten. Deze zes tips kunnen je helpen meer positiviteit te cultiveren in je dag, zodat je leven stap voor stap steeds leuker wordt. ☀️

1. Positiviteit is niet nep. Althans – het hoeft niet nepper te zijn dan cynisme of – zoals we dat zelf graag bestempelen – ‘realisme’. In ieder moment hebben we zelf de keuze hoe we omgaan met de wereld om ons heen. Als je normaal gesproken niet zo positief bent, dan heb je wellicht de neiging om vaak kritisch en negatief te zijn.

Iedereen komt wel eens in zo’n fase terecht. Bijvoorbeeld wanneer je moe bent, gestrest of wanneer dingen tegenzitten in het leven. Dan is het moeilijker om positiviteit te beoefenen. Je ziet overal mankementen en begint te zeuren over van alles en nog wat. Overweeg de volgende gedachte: het ligt aan mij en niet aan de situatie.

Dat is een belangrijk inzicht. We nemen onze gedachten vaak erg serieus. En als we negatieve gedachten ervaren, dan zien we ons hele leven door een negatieve bril. Omdat we gewend zijn aan negatieve gedachten (en we er vaak door omringd worden) voelt het alsof deze gedachten meer waar zijn dan positieve gedachten.

Wanneer je die gedachten echter beter gaat onderzoeken dan zie je dat alle gedachten net zo onwaar zijn en je daarom net zo goed meer aandacht kunt schenken aan positieve gedachten.

”Dit wordt een waardeloze dag.”
”Dit wordt een geweldige dag!”

Beide gedachten zijn even onwaar, want je weet nog niet hoe de dag zal worden. Er kan van alles gebeuren. Maar de tweede gedachte voelt duidelijk wel een stuk beter.

2. Positiviteit trekt meer positiviteit aan. Als je positiviteit uitstraalt dan heeft dat invloed op de mensen om je heen. Doorgaans reageren anderen positief op je uitstraling. Je krijgt een glimlach terug en anderen stemmen hun woorden af op jouw positiviteit. Het werkt ook zo in je hoofd. Je brein zoekt gelijkwaardige gedachten bij elkaar. Wanneer je positief spreekt en denkt, komen er meer gelijkwaardige gedachten voorbij. Hierdoor ontstaat er een opwaartse spiraal van positiviteit.

3. Begin met meer positiviteit verspreiden. Een grote verandering zet je in gang met een kleine stap. Wil je meer positiviteit, blijdschap en liefde ervaren? Begin dan met positiviteit te delen in je omgeving.
Zeg iets liefs tegen je partner, koop een cadeautje voor een vriendin, stuur een lief berichtje, deel een compliment, doe iets aardigs voor een ander, glimlach naar je collega’s. Je hoeft niet te wachten totdat er eindelijk eens iets positiefs gebeurt in je dag. Je kunt het nu zelf creëren. En zoals gezegd, positiviteit trekt positiviteit aan. Voor je het weet krijg je een glimlach, een compliment of een helpende hand terug.

4. Beoefen dankbaarheid. Hoe meer je je aandacht richt op de kleine fijne dingen in je dag, des te blijer en positiever je je voelt. Wat ging er goed vandaag? Schrijf ’s avonds eens op waar je je dankbaar voor voelt. Of neem het aan de eettafel eens door met je partner of gezin. Dankbaarheid leidt tot meer blijdschap, tevredenheid en een grotere opmerkzaamheid voor de dingen die goed gaan in je leven. Dit maakt je niet alleen gelukkiger; het helpt je ook positiever te worden.

5. Snijd overbodige ellende uit je dag. Hoe vaker we het nieuws checken, des te negatiever we neigen te worden. Hetzelfde geldt voor andere vormen van media die erg negatief zijn. Denk aan social media, maar ook reality series, films, soaps, boeken, series en videogames met veel geweld, drama of ellende. Je brein voedt zich met de prikkels in je omgeving. Als je een vrij gevoelig mens bent, dan hebben deze prikkels invloed op je dag. Voor sommige mensen maakt het geen verschil. Maar wellicht kan het voor jou ook helpen om je hoofd niet onnodig te vullen met onnodige drama en ellende.

6. Accepteer het verloop van je dag. Leef met minder verwachtingen en meer verwondering. Dingen lopen niet altijd zoals je wilt. Daar kun je je gefrustreerd over voelen – je kunt er ook de humor van inzien. Want je ervaart alleen maar frustratie omdat je die verwachtingen koestert. Je hebt de vrijheid om die verwachting los te laten. In plaats van ellende zie je dan hoe je leven zich ontvouwt op verrassende en vermakelijke manieren. Doe je best om je dag te accepteren, ook als het niet loopt zoals je wilt. Dat klinkt misschien lastig, maar het is verrassend eenvoudig.

Facebook
Instagram
Website
Namens directrice Renske Rietbergen van SailWise worden de sporters van Fitplan ontzettend bedankt voor de gulle giften!

#donatie #10jarigbestaanFitplan #SailWise #plezierinbewegenvooriedereen


Fitplan Sport-medisch centrum
Orionweg 47, 8938 AG Leeuwarden
T: 058 266 83 20
E: info@fitplan.nl
Fitplan Sport-medisch centrum
Simmerdyk 2, 8601 ZP Sneek
T: 0515 785 647
E: info@fitplan.nl
Copyright © 2023 Fitplan Leeuwarden | Sneek. Alle rechten voorbehouden.
uitschrijven uit deze lijst | wijzigen van uw contactgegevens

Email Marketing Powered by Mailchimp