Copy
Διαβάστε το ετούτο εδώ στον browser

αυτός είναι ο ήλιος

με ένα ένα αεροπλάνο να περνά από μπροστά του
καλησπέρα σας και καλώς ήρθατε
δεν έχω σκεφτεί εισαγωγή γι' αυτό το γράμμα
γι' αυτό πάμε κατευθείαν στο ζουμί

το βιβλίο της εβδομάδας

100 objections
Αυτό το βιβλίο είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα άσκηση: πώς θα έμοιαζε η ιστορία του κόσμου, αν την βλέπαμε μέσα από τις ιστορίες 100 αντικειμένων που κατασκευάστηκαν από ανθρώπους, από τα βάθη της αρχαιότητας μέχρι σήμερα; Ο ιστορικός Νιλ Μαγκρέγκορ κάνει ακριβώς αυτό και το πείραμα είναι αρκετά επιτυχημένο. Το βιβλίο αυτό δεν ξεκίνησε ως βιβλίο αλλά ως ραδιοφωνική εκπομπή -οπότε θα σας πρότεινα ένθερμα να προτιμήσετε να το ακούσετε παρά να το διαβάσετε. Η επιλογή των αντικειμένων είναι ενδιαφέρουσα και δίνει μεγαλύτερη έμφαση σε παλαιότερες, λιγότερο γνωστές 
εποχές. Περιλαμβάνει διάσημα αντικείμενα όπως η στήλη της Ροζέτας, αλλά και λιγότερο γνωστά, όπως ένα άγαλμα του 800 μ.Χ. που δείχνει την Τάρα, το πνεύμα της συμπόνοιας από τη Σρι Λάνκα. Όπως γίνεται σε διάφορες απόπειρες καταγραφής μιας παγκόσμιας ιστορίας, ο πλούτος και η ποικιλία των πολιτισμών που γέννησε η ανθρωπότητα εντυπωσιάζει ανθρώπους που διδάχτηκαν μια ιστορία πολύ τοπική, στενή και περιορισμένη. Και, αν και πολλά από τα αντικείμενα δεν είναι πολύ ενδιαφέροντα, άλλα πυροδοτούν τη σκέψη και τη φαντασία και δημιουργούν ακόμα περισσότερα ερωτήματα. Για παράδειγμα: γιατί η Δυναστεία των Πτολεμαίων δεν είναι καταγεγραμμένη στο συλλογικό μας ασυνείδητο ως κομμάτι της αρχαίας ελληνικής ιστορίας; Γιατί δεν θεωρούμε την Κλεοπάτρα, την Αλεξάνδρεια και τη Στήλη της Ροζέτας ελληνικά πράγματα; Πάντα το είχα απορία -και τώρα ακόμα περισσότερο. 

Υπάρχει όμως ένας μεγάλος αστερίσκος στο βιβλίο αυτό. Ένα μεγάλο πρόβλημα. Ένα στοιχείο που, από τη στιγμή που κανείς το πάρει χαμπάρι, είναι δύσκολο να μη μολύνει την ανάγνωση/ακρόαση. Να σας το πω; 

Ο Νιλ Μαγκρέγκορ δεν είναι ένας απλός ιστορικός. Από το 2002 μέχρι το 2015 ήταν διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου. Το ένα κοινό χαρακτηριστικό όλων των αντικειμένων που περιγράφονται στο βιβλίο είναι το ότι έχουν κατασκευαστεί από ανθρώπινα όντα. Το άλλο: ότι βρίσκονται όλα στο Βρετανικό Μουσείο. Και τι είναι η μεγάλη πλειοψηφία των αντικειμένων που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο; Ακριβώς. 

Κλεμμένα. 

Ένα σημαντικό πρόβλημα στον πυρήνα αυτού του βιβλίου είναι το ότι πολλά από αυτά τα αντικείμενα, που λένε την συναρπαστική ιστορία αυτού του παράδοξου είδους που κυριάρχησε σε αυτό τον πλανήτη, είναι κλεμμένα από τα μέρη όπου κατασκευάστηκαν. Ο κύριος Μαγκρέγκορ μόνο σποραδικά αναφέρεται σε αυτή τη λεπτομέρεια (πάντως δεν την αγνοεί εντελώς). Αλλά το βιβλίο του είναι μολυσμένο από αυτή την αλήθεια. Πώς πανηγυρίζεις, κύριε, για τα επιτεύγματα όλων αυτών των μακρινών μυστηριωδών πολιτισμών, την ώρα που το ίδιο το γεγονός ότι τα κραδαίνεις περιφερόμενος στο μουσείο σου φέρνει στο μυαλό απίστευτες πράξεις βίας και εξαπάτησης αυτών ακριβώς των πολιτισμών από τους δικούς σου προγόνους; Η υποκρισία και η βροντερά αποικιοκρατική θέαση του κόσμου που η ίδια η ύπαρξη του Βρετανικού Μουσείου υπηρετεί είναι ένα διαρκές υπόβαθρο στο βιβλίο. Συχνά έρχεται και στην επιφάνεια. Θυμάστε εκείνο το άγαλμα της Τάρας από τη Σρι Λάνκα; Το 1830, με το που έφτασε από την αποικία στο μουσείο οδηγήθηκε απευθείας στις αποθήκες των υπογείων -όπου κρυμμένο, μακριά από τα μάτια του κόσμου, βρίσκεται το 92% της συλλογής του- και όπου έμεινε για τριάντα χρόνια. Ειδικοί ερευνητές έπρεπε να κάνουν άδεια για να το κοιτάξουν. Γιατί; Επειδή η αναπαράσταση της θεάς ήταν γυμνόστηθη. Οι Βρετανοί φοβούνταν μήπως και σκανδαλιστούν τα πλήθη. 

#bringthemback 

αύριο στην Σαββατιάτικη Καθημερινή

γράφω για το ότι οι κοινωνικές και οι πολιτικές επιστήμες δεν έχουν τα κατάλληλα εργαλεία, το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό και την απαραίτητη χρηματοδότηση για να μπορούμε να αντιλαμβανόμαστε και να καταγράφουμε τις σημαντικότερες τάσεις που διαμορφώνονται στην κοινωνία. Κι έτσι κάθε που γίνονται εκλογές, πέφτουμε από τα σύννεφα.  Το κείμενο θα ανέβει, όπως πάντα, εκεί το Σαββατόβραδο.  

η ώρα των λινξ

θυμάστε μια σειρά από άρθρα που είχαν για τίτλο "δεν είναι χώρα αυτή"; Συλλογές με ειδήσεις αμιγώς ελληνικές. Να δύο βίντεο που αναδεικνύουν την ανάγκη να επανέλθει: ένα, δύο

ξέρετε πόσοι χρήστες μπαίνουν στο Decentraland, τη μεγαλύτερη πλατφόρμα του metaverse, καθημερινά; 38. Όχι εκατομμύρια. Χρήστες. 38 άνθρωποι. Ξέρετε πόσα έσοδα είχε το VR παιχνίδι/κοινότητα Horizon Worlds της Meta; $470. Όχι εκατομμύρια. 470 δολάρια. Εσάς, βεβαίως, δεν σας κάνει πάρα πολλή εντύπωση αυτή η παταγώδης αποτυχία. Εσείς είχατε κάποιον που τα έβλεπε, τα προέβλεπε και σας τα έλεγε αυτά από πριν, όταν οι υπόλοιποι υμνούσαν το next big thing που "θα αλλάξει τον κόσμο".

όχι ότι ο κόσμος δεν χρειάζεται να αλλάξει. Χρειάζεται. Και επειγόντως. Γιατί δεν πάμε καθόλου καλά. Στο Κεντ της Βρετανίας έχουν ένα κέντρο υποδοχής ασυνόδευτων ανηλίκων προσφυγόπουλων. Ο υπουργός μετανάστευσης του Ηνωμένου Βασιλείου έδωσε εντολή να βάψουν τους τοίχους του κέντρου. Γιατί να βάψουν τους τοίχους; Επειδή ήταν γεμάτοι με τοιχογραφίες που έδειχναν χαρακτήρες της Disney και κατά τη γνώμη του υπουργού έκαναν το περιβάλλον "υπερβολικά φιλόξενο" και έστελναν "λάθος μήνυμα". Κάτι πολύ σάπιο έχει παρεισφρήσει στις ψυχές των ανθρώπων. 

κυκλοφόρησε και το Threads, ο κλώνος του Twitter που έφτιαξε η Meta, και δεν μπορείτε να με βρείτε για να με ακολουθήσετε εκεί επειδή ζω στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κανόνες για το πόσα προσωπικά δεδομένα μπορούν τα apps να μαζεύουν από τους χρήστες, οπότε η Meta, που με το Threads θέλει να ρουφάει τα πάντα από τα κινητά των χρηστών, κιότεψε να το βγάλει και εδώ. Τα μέλη του 241020 Club δεν είχαν πρόβλημα με αυτή την εξέλιξη. 
Υπουργείο για την κυβέρνηση και τη δημογραφία; Μια ενδιαφέρουσα κριτική. 

Ηλικιωμένοι διάσημοι προνομιούχοι λευκοί άνδρες που νομίζουν ότι τους πολεμάνε -αυτή η μάστιγα. 

Θα μπορούσαν οι τεχνητές νοημοσύνες να (παύση για σασπένς) κάνουν τον κομμουνισμό να λειτουργήσει

Θυμάστε το κορινθιακό κράνος που έγινε εθνικός θησαυρός στη Νότια Κορέα (όχι, αυτοί δεν το έκλεψαν). Το είπαμε την προηγούμενη εβδομάδα. Να περισσότερες πληροφορίες για την ιστορία του

1 στους 4 40χρονους πολίτες στις ΗΠΑ δεν έχει παντρευτεί ποτέ. Είναι το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί. 
Tα παρακάτω λινξ είναι από Μέσα που έχουν soft ή hard paywall. Αν δεν έχετε πιάσει ήδη το όριο στα soft, θα σας ανοίξουν κι ας μην είστε συνδρομητές.   

Πόσα είδη ζωής έχουν συνείδηση; Εξαρτάται από το τι εννοεί κανείς με τη λέξη "συνείδηση". Σύμφωνα με μία θεωρία, ο αριθμός τους μπορεί να φτάνει τις 60.000. (Economist)

Θυμάστε την Κρις Έβερτ και τη Μαρτίνα Ναβρατίλοβα; Τις  σπουδαίες τενίστριες που ανταγωνίζονταν σκληρά μεταξύ τους τη δεκαετία του 1980; Πλέον είναι καλές φίλες. Ένα από τα πράγματα που τις έφερε πολύ κοντά; Έπαθαν ταυτόχρονα καρκίνο. (Washington Post) 

Η ζωή ενός 11χρονού παιδιού στην εμπόλεμη Ουκρανία. Συγκλονιστικό (NYT) 

δυο TikTok

"Your best fighter against my number one boy!" (TikTok) 

Πώς βγάζει κανείς λεφτά γράφοντας μουσική στην εποχή μας; Μια πολύ καλή και τεκμηριωμένη απάντηση: δεν βγάζεις. Είναι αδύνατο (TikTok) 

και, τέλος, δυο τραγούδιΑΙ

Πώς θα ήταν αν ο Φρέντι Μέρκιουρι είχε τραγουδήσει το "My Heart Will Go On"

Πώς θα ήταν αν ο Φρανκ Σινάτρα είχε τραγουδήσει το "Bohemian Rhapsody"

Χάρη στις ΑΙ, τώρα ξέρουμε. 
https://twitter.com/tgeorgakopoulos
https://www.facebook.com/thodorisgeorgakopoulos/
https://www.instagram.com/tgeorgakopoulos/
https://www.linkedin.com/in/georgakopoulos/
Website
Email
Copyright © 2023 georgakopoulos.org, All rights reserved.


Θέλετε να αλλάξετε το πώς λαμβάνετε αυτά τα γράμματα;
Μπορείτε να αλλάξετε τις επιλογές σας ή να σβηστείτε από τη λίστα.