Copy
Διαβάστε το ετούτο εδώ στον browser

ένας αποχαιρετισμός

Χαίρετε! Εύχομαι να είστε καλά. Σήμερα σε αυτό το γράμμα θέλω να μοιραστώ μαζί σας ένα σημαντικό προσωπικό νέο για την περίπτωση που σας ενδιαφέρει. Αν δεν σας ενδιαφέρει, μπορείτε να σκρολάρετε ευθύς αμέσως παρακάτω, εκεί όπου έχουμε τα συνήθη περιεχόμενα αυτών εδώ των γραμμάτων, και άλλο ένα -λιγότερο σημαντικό- προσωπικό νέο.

το σημαντικό νέο είναι το εξής:


Μετά από πολλά χρόνια, ήρθε η ώρα να αποχωρήσω από τη θέση του διευθυντή περιεχομένου της διαΝΕΟσις για νέες, συναρπαστικές περιπέτειες.

Όπως ίσως ξέρετε, η διαΝΕΟσις είναι ένας ανεξάρτητος, μη-κερδοσκοπικός οργανισμός που από το 2016 δημοσιεύει έρευνες, βιβλία, κείμενα και άλλο οπτικοακουστικό υλικό διατυπώνοντας προτάσεις για την επίλυση των πολλών και σημαντικών πολιτικών και οικονομικών προβλημάτων της χώρας. Τον ίδρυσε (και έκτοτε χρηματοδοτεί αποκλειστικά) ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος και εγώ είχα την τιμή και την τύχη να είμαι ένα από τα στελέχη που τον έχτισαν, ξεκινώντας από εκείνα τα πρώτα ραντεβού, τότε που ήμασταν τρία άτομα όλα όλα, σε ένα δανεικό meeting room, το καλοκαίρι του 2014. Με την εξαίρεση (ίσως) της συγγραφής ενός μυθιστορήματος, αυτή ήταν η καλύτερη επαγγελματική εμπειρία που είχα στην ως τώρα καριέρα μου, μια μοναδική ευκαιρία να συμμετάσχω σε κάτι τόσο “καθαρό”, θετικό, γόνιμο, πρωτότυπο, δημιουργικό και ενδιαφέρον. Ήταν και μια ευκαιρία να ικανοποιήσω με πάρα πολλούς τρόπους την ανεξάντλητη περιέργειά μου για πολλά διαφορετικά θέματα και, βεβαίως, να γνωρίσω μερικούς από τους εξυπνότερους, ικανότερους και πιο δημιουργικούς ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα (και να συνεργαστώ μαζί τους -ακόμα και να μάθω πώς να τους λέω τι να κάνουν).

Σε αυτά τα χρόνια βγάλαμε πάνω 100 έρευνες, πάνω από 400 άρθρα, 14 βιβλία και 300 βίντεο, διοργανώσαμε πάνω από 100 εκδηλώσεις στις οποίες μίλησαν πάνω από 500 ομιλητές και τις οποίες παρακολούθησαν πάνω από 40.000 άνθρωποι, συνεργαστήκαμε με ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η ελληνική ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα και συνεργαστήκαμε και με δύο διαφορετικές κυβερνήσεις, με στοιχεία, προτάσεις, ιδέες και όση βοήθεια μπορούσαμε να τους προσφέρουμε.

Μεταξύ πολλών, πολλών άλλων, φτιάξαμε ένα “πρόγραμμα σπουδών” για τους παιδικούς σταθμούς στην Ελλάδα (που δεν υπήρχε ως τότε), την πολύτιμη σειρά ερευνών κοινής γνώμης “Τι Πιστεύουν Οι Έλληνες” (που ήταν και η πρώτη-πρώτη ιδέα που πρότεινα σε εκείνα τα πρώτα-πρώτα μήτινγκ), φτιάξαμε το “Policy Lab”, μια ομάδα σημαντικών Ελληνίδων και Ελλήνων ηλικίας κάτω των 45 ετών από τους χώρους της πολιτικής, των επιχειρήσεων, της επιστήμης και της κοινωνίας των πολιτών, βγάλαμε σημαντικές και πολύ επιδραστικές έρευνες για κρίσιμα θέματα όπως το δημογραφικό και η κλιματική αλλαγή, οι οποίες έγιναν σημεία αναφοράς και τις οποίες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν και να επικαλούνται θεσμικοί φορείς, και φτιάξαμε και εκείνη τη σειρά των βίντεο/podcast στην οποία ειδικοί μου εξηγούσαν σημαντικά θέματα “με απλά λόγια”. Σε αυτό το διάστημα σχεδόν ολόκληρο το πολιτικό προσωπικό γνώρισε από πρώτο χέρι τη δουλειά της διαΝΕΟσις και συμμετείχε σε εκδηλώσεις, συναντήσεις, παρουσιάσεις και δράσεις της, ή ακόμα και στο ίδιο το ερευνητικό της έργο. Θα αποφύγω το άκομψο namedropping εδώ, αναφέροντας μόνο τη σημερινή Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που συμμετείχε στη συγγραφική ομάδα μιας από τις πιο σημαντικές μας έρευνες.

Νομίζω ότι γίνεται προφανές το ότι, πρώτον, θα μπορούσα να σας γράφω ακόμα χιλιάδες λέξεις γι’ αυτά που καταφέραμε όλα αυτά τα χρόνια και, δεύτερον, είμαι πολύ χαρούμενος και υπερήφανος για όλα αυτά.

Όμως, όλα τα πράγματα κάποτε τελειώνουν, κύκλοι κλείνουν, και ο κόσμος πάει παρακάτω.

Το 2018 στη διαΝΕΟσις βγάλαμε ένα βιβλίο που μας είχε προτείνει ο Πλάτωνας Τήνιος (που γράφει και την εισαγωγή) με τίτλο “Ο Γρίφος Των 100 Χρόνων“. Το μήνυμα του βιβλίου είναι ότι το μοντέλο ζωής “εκπαίδευση-καριέρα-σύνταξη” έχει πάει περίπατο, και ότι η σύγχρονη ζωή απαιτεί από τους εργαζόμενους σε διάφορους τομείς να αλλάζουν πολλές φορές δουλειά -να αλλάζουν ακόμα και καριέρα- και στα μεσοδιαστήματα να επανεκπαιδεύονται, να μαθαίνουν καινούργια πράγματα, να χτίζουν νέα δίκτυα, να γνωρίζουν νέους ανθρώπους και να αποκτούν νέες εμπειρίες, νέα ενδιαφέροντα, νέους ορίζοντες. Οι πιο πιστοί και παλιοί αναγνώστες θα θυμούνται ότι αυτό είναι κάτι που εγώ το έχω ξανακάνει, πολύ πριν διαβάσω αυτό το βιβλίο, στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας κιόλας, όταν έφυγα από μια άλλη καλοπληρωμένη δουλειά και ξεκίνησα έναν κύκλο επανεκπαίδευσης, γνωριμιών, συλλογής εμπειριών και ανάπτυξης νέων δικτύων -ένας κύκλος που, παρεμπιπτόντως, μεταξύ άλλων οδήγησε με σχεδόν μυθιστορηματικό τρόπο και στη δημιουργία της διαΝΕΟσις. Οπότε τώρα θα ξανακάνω το ίδιο.

Βεβαίως, αντίθετα με ό,τι συνέβη την προηγούμενη φορά (η εταιρεία από όπου έφυγα τότε γρήγορα έκλεισε και χάθηκε στη λήθη) τώρα η μετάβαση θα είναι πιο ήπια και λιγότερο πλήρης. Θα συνεχίσω να είμαι κοντά στον οργανισμό ως μέλος του advisory board, πλέον, καθότι τον θεωρώ πια και κομμάτι του εαυτού μου. Αλλά θα βρω και το χρόνο και το χώρο να κάνω και όσα από τα άλλα σχέδια συσσωρεύονταν στις σημειώσεις και στο μυαλό μου έκτοτε. Που είναι πολλά.

Τι άλλο να σας πω εδώ; Νομίζω ότι τα κάλυψα όλα. Την ευγνωμοσύνη μου για τον ιδρυτή, για την καταπληκτική ομάδα συνεργατών που φτιάξαμε μέσα στον οργανισμό και για τους άλλους, εξωτερικούς συνεργάτες που δούλεψαν σκληρά και βοήθησαν για να φτιαχτούν όλα αυτά τα ωραία -πολλές και πολλοί εκ των οποίων είναι πλέον καλές και καλοί φίλοι- τους την εκφράζω προσωπικά σε μία-μία και έναν-έναν το τελευταίο διάστημα, οπότε δεν χρειάζεται να σας κουράσω με τέτοια λόγια εδώ τώρα.

Το μόνο απομένει να πούμε, το δια ταύτα: τα τελευταία χρόνια έμαθα πάρα πολλά και απέκτησα εμπειρία και δεξιότητες που ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα αποκτούσα. Τι θα τα κάνω όλα αυτά;

Αυτό είναι το ερώτημα, αγαπητές μου αναγνώστριες και αναγνώστες, που θα προσπαθήσω να απαντήσω από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Κι όπως πάντα, εσείς θα είστε οι πρώτες και οι πρώτοι που θα τα μαθαίνετε και θα τα διαβάζετε.

ένα άλλο, λιγότερο σημαντικό προσωπικό νέο

είναι το ότι ο υπόλοιπος, εκτός newsletter κόσμος θα μπορέσει να διαβάσει τα παραπάνω νέα στο νέο, ανασχεδιασμένο georgakopoulos.org. Το site μου ήταν παραμελημένο εδώ και πολλά χρόνια, κι έμοιαζε σαν απομεινάρι του ίντερνετ του 2008. Κι ήταν κρίμα. Οπότε, επιτέλους, του συνέβη ένα σαρωτικό σουλούπωμα, και τώρα μπορείτε να διαβάζετε ό,τι υλικό υπάρχει εκεί μέσα πιο άνετα και εύκολα. Μεταξύ άλλων, εκείνο είναι το μόνο μέρος στο ίντερνετ όπου μπορείτε να βρείτε συγκεντρωμένα και όλα τα παλιά newsletter τα οποία, αν δεν κάνω λάθος στο μέτρημα, είναι πια 471 στον αριθμό. 471 εβδομάδες. Τεράστιο. Κάτι πρέπει να κάνουμε στα 500, το δίχως άλλο, ε. Νομίζω ότι πέφτει τον Φεβρουάριο του 2024. Χμ.

Αξίζει να σημειώσουμε δε, το ποιος πλήρωσε για την ανακατασκευή του georgakopoulos.org. Ποιος λέτε; Εγώ; Όχι βέβαια. Τα μέλη του 241020 Club τη χρηματοδότησαν. Για μια ακόμη φορά, τα ευγνωμονούμε και τα χαιρετίζουμε θερμά. 

τα βιβλίo της εβδομάδας

την προηγούμενη εβδομάδα σας έβαλα βιβλία για την κλιματική αλλαγή και αμέλησα να αναφέρω το καλύτερο απ' όλα, για το οποίο άλλωστε σας έχω ξαναγράψει εκτενώς. Ναι, το βιβλίο της Γκρέτας Τούνμπερη (έτσι προφέρεται στα σουηδικά, λέει), μια συλλογή από εκατό δοκίμια επιστημόνων, πολιτικών, οικονομολόγων, ακτιβιστών και δημοσιογράφων -κυριολεκτικά της αφρόκρεμας- είναι το καλύτερο βιβλίο για την κλιματική αλλαγή που έχω διαβάσει. 
 

ακόμα


άλλο ένα special report για το θέμα, στην Καθημερινή  

και τώρα, τα λινξ

Τι σημαίνει βαθύς, συστημικός ρατσισμός; Σε μια πόλη της Αλαμπάμας στις ΗΠΑ, το 85% των κατοίκων της οποίας είναι μαύροι, εξελέγη για πρώτη φορά μαύρος δήμαρχος. Τρία χρόνια μετά, οι λευκοί που διοικούσαν την πόλη εξακολουθούν να τον εμποδίζουν να αναλάβει όλες τις αρμοδιότητες του δημάρχου

Η βρετανική κυβέρνηση σκοπεύει να επιβάλλει στις εταιρείες που έχουν messaging apps να υποβάλλουν κάθε νέο εργαλείο που προσθέτουν στις υπηρεσίες τους για έγκριση στο αρμόδιο υπουργείο. Ως εκ τούτου, ενδέχεται το WhatsApp, το Signal και το Messenger της Apple να πάψουν να λειτουργούν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όταν τέτοιες παρεμβάσεις τις κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ολιγοπώλιο των τεχνολογικών γιγάντων στέκεται σούζα -γιατί ποιον τον παίρνει να φύγει από τη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου; Όταν όμως μια μεμονωμένη χωρούλα με λίγες δεκάδες εκατομμύρια κατοίκους τους πάει κόντρα, από ό,τι φαίνεται δεν έχουν πρόβλημα να μη συμμορφωθούν. Αναμενόμενα τέτοια αποτελέσματα στις δημοσκοπήσεις, οπότε. 

Πληθαίνουν, εν τω μεταξύ, οι αναφορές για το ότι το ChatGPT έχει χειροτερέψει αισθητά το τελευταίο διάστημα. 

Η φετινή έκθεση "Culture & Trends" του YouTube (PDF link) είναι συναρπαστικό ανάγνωσμα. Ένας ολόκληρος κόσμος με δημιουργούς και διάσημους αστέρες που δεν έχω πάρει μυρωδιά ότι υπάρχουν. 

Θυμάστε τα NFT; Εκείνη τη φούσκα που κράτησε για μερικά δευτερόλεπτα πρόπερσι, που λέγαν τότε ότι θα αλλάξει την παγκόσμια τέχνη και άλλα τέτοια; Ακόμα και ο οίκος Sotheby's είχε προσλάβει κόσμο και είχε φτιάξει ειδικό τμήμα για να συμμετάσχει στο μέλλον της τέχνης. Ε, δεν ήρθε το μέλλον της τέχνης. Και τώρα τους απολύει
 
--

τα προηγούμενα λινξ οδηγούσαν σε websites ελεύθερης πρόσβασης. Τα παρακάτω οδηγούν σε sites με paywalls -ενδέχεται να σας αφήσουν να τα διαβάσετε, ανάλογα με το πόσες φορές τα έχετε επισκεφτεί, βέβαια 
 
--

Έχουν κανένα περιεχόμενο οι έννοιες "αριστερά" και "δεξιά στην ευρωπαϊκή πολιτική σήμερα; Μπα, λέει εδώ. Τα πράγματα έχουν γίνει πολύ πολυπλοκότερα. (Economist) 

Η Αμάντα Γκόρμαν, η νεαρή ποιήτρια που διάβασε το ποίημά της στην ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν, γράφει με αφορμή το ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου. (NYT) 

Γιατί τα σχολεία στο Βιετνάμ είναι τόσο καλά; Και γιατί τα σχολεία στην Ινδία είναι τόσο χάλια; (Economist) 

για το τέλος, τέσσερα βιντεάκια

1) Η διαφημιστική καμπάνια της ταινίας "Barbie" είναι κάτι το αξιοθαύμαστο. Κοιτάξτε αυτό το βίντεο. (YouTube) 
2) Ένας σεναριογράφος που δούλεψε στην καλή σειρά "The Bear" (Disney+) εξηγεί γιατί απεργούν οι σεναριογράφοι σήμερα, και πώς τα στούντιο χρησιμοποιούν τη μετάβαση στο streaming για να εκμηδενίσουν τις αμοιβές τους. (TikTok) 
3) Εκπληκτικές εικόνες από τις πυρηνικές δοκιμές στην ατόλη Μπικίνι στον Ειρηνικό Ωκεανό το 1946. (YouTube) 
4) Και το καλύτερο βίντεο όλων. Δεν σας κάνω περιγραφή, γιατί θα το αδικήσω. Δείτε το. (YouTube)  
https://twitter.com/tgeorgakopoulos
https://www.facebook.com/thodorisgeorgakopoulos/
https://www.instagram.com/tgeorgakopoulos/
https://www.linkedin.com/in/georgakopoulos/
Website
Email
Copyright © 2023 georgakopoulos.org, All rights reserved.


Θέλετε να αλλάξετε το πώς λαμβάνετε αυτά τα γράμματα;
Μπορείτε να αλλάξετε τις επιλογές σας ή να σβηστείτε από τη λίστα.