Copy
Διαβάστε το ετούτο εδώ στον browser

γκώσαμε

το νιώθετε κι εσείς; Κάπου φτάνει. Γεμίσαμε. Φτάνουμε στο σημείο εκείνο της χρονιάς που η cognitive χωρητικότητα εξαντλείται, η ενσυναίσθηση κορένυται. Δεν χωράμε άλλο. Καίγονται όλα, δάση, θέρετρα, πόλεις, όπλα, όλα, ήρωες πέφτουν, αρμόδιοι φεύγουν (διακοπές ή/και χορεύουν) ανέμελα, λίστες παρακολουθούμενων διαρρέουν κι όλα αυτά μόνο εδώ, στα εγχώρια, τα ελληνικά, τα δικά μας. Που να δείτε έξω τι γίνεται. Το Twitter συνεχίζει να εξαφανίζεται, σε μια υποεπιτροπή της αμερικανικής Βουλής ένας δηλώνει ότι έχουν έρθει εξωγήινοι στη Γη, και κάτι επιστήμονες που τσακώνονται μεταξύ τους ανακοινώνουν ότι ανακάλυψαν υπεραγωγό που λειτουργεί σε θερμοκρασία δωματίου και σε κανονική ατμοσφαιρική πίεση. Όλα αυτά την περασμένη εβδομάδα, μαζί και με το άλλο το νέο, που κάποιες και κάποιους σας τάραξε κάμποσο. 

πολλά πράγματα μαζεμένα. Κάπου λες φτάνει. Όχι άλλο. Διάλειμμα. Γιατί δεν είναι ότι έρχεται το ένα και αντικαθίστανται τα άλλα. Προστίθενται. Συσσωρεύονται. Αν το καλοσκεφτεί κανείς, τα τελευταία καλοκαίρια υπήρξαν δύσκολα, ως προς το συλλογικό κομμάτι. Το 2018 είχαμε το Μάτι, το 2020 τις καραντίνες, το 2021 ήταν η Βόρεια Εύβοια, φέτος, ε, τα ξέρετε. Κι όλα αυτά μετά από μια χρεοκοπία και μια δεκαετή κρίση. Έτσι θα πάει; Κάθε καλοκαίρι θα έχουμε μια νέα συλλογική μαυρίλα να μας πλακώνει; Νέες κοσμοϊστορικές καταστροφές να 'ρχονται και να προστίθενται; 
 

τέλος πάντων 


όλες και όλοι χρειαζόμαστε ένα διάλειμμα από τον κόσμο και τα τεκταινόμενα, έστω για λίγες ημέρες, και με αυτά τα λόγια προσπαθώ να σας πω ότι την επόμενη Παρασκευή δεν θα έχουμε γράμμα, καθότι θα είμαι σε ένα τέτοιο. Διάλειμμα. Θα επανέλθουμε την παραπάνω εβδομάδα, με κάποιες εκκρεμότητες που έχουμε αφήσει, και τα απαραίτητα νέα. Ως τότε: 

αυτό το Σάββατο στην Καθημερινή

γράφω για την καλύτερη σκηνή στην ταινία "Barbie", την οποία αξίζει τον κόπο να πάτε και να δείτε, γιατί είναι ξεκαρδιστική και μιλάει και για ενδιαφέροντα (για όποιον και όποια ενδιαφέρεται να τα ακούσει) πράγματα. Θα διαβάσετε αύριο εκεί για ποια σκηνή μιλάω (δεν θα έχει spoilers) αλλά θέλω να σας πω εδώ άλλα δυο πράγματα. Πρώτον, στην ταινία υπάρχει ένας ωραίος μονόλογος που κρατάει ενάμισι λεπτό και συμπυκνώνει πολύ ωραία τις αντιφατικές προσδοκίες της κοινωνίας για τις σύγχρονες γυναίκες. Αν έχετε δει την ταινία, ξέρετε για ποια σκηνή σας μιλάω. Κάτω κάτω στο email, θα σας βάλω ολόκληρο το κείμενο του μονολόγου, για να το θυμηθείτε. Το δεύτερο που ήθελα να σας πω είναι ότι την προηγούμενη εβδομάδα ξέχασα να σας βάλω το άρθρο εκείνου του Σαββάτου, που ήταν το εξής: γιατί τα πετρέλαια του Αιγαίου πρέπει να μείνουν στο υπέδαφος.  

και τώρα, τα λινξ

Με τι ασχολούμασταν δυο χρόνια πριν, τέτοιες ημέρες; Με αυτά ασχολιόμασταν. Αυτή ήταν η ζωή μας. 

Κάτι που δεν ήξερα: το "σύνδρομο του Παρισιού" είναι μια ασθένεια που παθαίνουν τουρίστες που πηγαίνουν σε έναν ταξιδιωτικό προορισμό και απογοητεύονται ή εκπλήσσονται τόσο πολύ, που αρρωσταίνουν. 20 Ιάπωνες τουρίστες το παθαίνουν το χρόνο, λέει, όταν επισκέπτονται το Παρίσι και διαπιστώνουν πόσο πιο βρώμικο από ό,τι περίμεναν είναι, και πόσο λιγότερο φιλικοί είναι οι ντόπιοι, από ό,τι φαντάζονταν. 

Μιας και λέμε από τους Ιάπωνες, τις προάλλες διάβαζα ένα άρθρο στον Economist και έμαθα τα εξής: 
Στην Ιαπωνία 
Νοικοκυριά που ήταν ζευγάρια με 1+ παιδιά το 1980: 42% 
Νοικοκυριά που ήταν ζευγάρια με 1+ παιδιά το 2020: 25% 
Νοικοκυριά που ήταν singles το 1980: 20% 
Νοικοκυριά που ήταν singles το 2020: 38%
και ακόμα 
Νέες και νέοι ηλικίας 18-34 που λέγαν "δεν θα παντρευτώ" το 1980: 4% και 2% αντίστοιχα 
Νέες και νέοι ηλικίας 18-34 που λένε "δεν θα παντρευτώ" σήμερα: 15% και 17% αντίστοιχα

Ίσως αυτό να μην είναι άσχετο με αυτά τα ευρήματα. 

Ο δημιουργός του OpenAI έφτιαξε ένα νέο κρυπτονόμισμα (ναι, τώρα, λες και έχουμε 2021) και οι χρήστες για να ταυτοποιηθούν πρέπει να πάνε αυτοπροσώπως σε συγκεκριμένες τοποθεσίες για να τους σκανάρουν τα μάτια. Σοβαρά τώρα. 

H Tesla, λέει, είχε μια ειδική ομάδα υπαλλήλων που δουλειά τους είναι να ακυρώνουν τα ραντεβού πελατών που ήθελαν να φέρουν τα αυτοκίνητά τους για σέρβις, επειδή εμφάνιζαν πολύ μικρότερη αυτονομία από ό,τι διαφήμιζε η εταιρεία. 

Ποιες είναι οι δημοφιλέστερες πόλεις του κόσμου για τους τουρίστες; Η Αθήνα είναι στο νούμερο 23 της λίστας. 

Πώς μια χούφτα ερευνητές της Google έφτιαξαν την τεχνολογία που βρίσκεται πίσω από τις νέες  ΑΙ εφαρμογές, που έκαναν τόσο σαματά. Σήμερα κανένας από αυτούς δεν εξακολουθεί να δουλεύει στη Google. 

Η ακροδεξιά σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου υιοθετεί και εργαλειοποιεί θεωρίες συνομωσίας για παιδόφιλους και δίκτυα εκμετάλλευσης παιδιών, με γνωστό και καλά μελετημένο τρόπο (στη Ρωσία αυτό γίνεται σε βιομηχανική κλίμακα για την αντιμετώπιση των εχθρών του καθεστώτος, από το κεντρικό κράτος). Ένα ενδιαφέρον φαινόμενο, όμως είναι το εξής: πάρα πολλοί ακροδεξιοί τελικά συλλαμβάνονται οι ίδιοι για βιασμούς και αποπλάνηση ανηλίκων ή παρόμοια εγκλήματα. 

Ο Λάρι Ντέιβιντ ανακαλύπτει ότι το πραγματικό όνομα της μαμάς του ήταν διαφορετικό από αυτό που ήξερε. (YouTube) 

"O Ελία Καζάν είναι προδότης". Έλεγε ανοιχτά ο Όρσον Γουέλες. Ως γνωστόν, ο γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη Ηλίας Καζατζόγλου, ένας από τους καλύτερους σκηνοθέτες όλων των εποχών, αποφάσισε να γίνει χαφιές για να σώσει την καριέρα του. Κατέδωσε στις αρχές φίλους και συναδέλφους του ως "κομμουνιστές" κατά τη διάρκεια του απάνθρωπου κυνηγιού μαγισσών της δεκαετίας του '50 στο Χόλιγουντ. Μεταξύ άλλων, κατέδωσε και τον φίλο του Ζιλ Ντασέν, που αναγκάστηκε να αυτοεξοριστεί στην Ελλάδα. (YouTube) 
τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας με μπέρδεψαν πάρα πολύ
πάμε και στα λινξ από sites με paywalls:
 
Πολύ ωραίο infographic: πώς αλλάζει (δημογραφικά) ο κόσμος καθώς ο πληθυσμός των πλούσιων δυτικών χωρών γερνάει. (ΝΥΤ) 

Πώς τα μικροπλαστικά μολύνουν τα πάντα και φτάνουν μέχρι και μέσα στους ιστούς του σώματός μας. (New Yorker)

Καθώς ο καιρός συνεχίζει να αποτρελαίνεται, γίνεται ακόμα πιο κρίσιμη η πρόκληση της πρόβλεψης. Εδώ, ένα αφιέρωμα στο πώς η τεχνολογία βοηθά τη ραγδαία βελτίωση των μετεωρολογικών προβλέψεων. (Economist) 
πριν από λίγο ήμουν καλεσμένος σε ραδιοφωνική εκπομπή του Πρώτου Προγράμματος και στο σύγχρονο και φρέσκο στούντιο είχαν βάλει κάμερα και είχαν οθόνες και, ε, συνέβη το άνωθι. 

αυτά τα ολίγα. 

προσβλέποντας στα out of office replies σας, 

 

καλό Αύγουστο να έχουμε

και, όπως σας υποσχέθηκα παραπάνω, να να ο μονόλογος της Αμερίκα Φερέρα από την ταινία "Barbie". Προτείνω καλύτερα να τον δείτε στην ταινία πρώτα, αν δεν την έχετε δει ακόμα. 

"It is literally impossible to be a woman. You are so beautiful, and so smart, and it kills me that you don’t think you’re good enough. Like, we have to always be extraordinary, but somehow we’re always doing it wrong.

You have to be thin, but not too thin. And you can never say you want to be thin. You have to say you want to be healthy, but also you have to be thin. You have to have money, but you can’t ask for money because that’s crass. You have to be a boss, but you can’t be mean. You have to lead, but you can’t squash other people’s ideas. You’re supposed to love being a mother, but don’t talk about your kids all the damn time. You have to be a career woman, but also always be looking out for other people. You have to answer for men’s bad behavior, which is insane, but if you point that out, you’re accused of complaining.

You’re supposed to stay pretty for men, but not so pretty that you tempt them too much or that you threaten other women because you’re supposed to be a part of the sisterhood. But always stand out and always be grateful. But never forget that the system is rigged. So find a way to acknowledge that but also always be grateful. You have to never get old, never be rude, never show off, never be selfish, never fall down, never fail, never show fear, never get out of line. It’s too hard! It’s too contradictory and nobody gives you a medal or says thank you! And it turns out in fact that not only are you doing everything wrong, but also everything is your fault.

I’m just so tired of watching myself and every single other woman tie herself into knots so that people will like us. And if all of that is also true for a doll just representing women, then I don’t even know".

https://twitter.com/tgeorgakopoulos
https://www.facebook.com/thodorisgeorgakopoulos/
https://www.instagram.com/tgeorgakopoulos/
https://www.linkedin.com/in/georgakopoulos/
Website
Email
Copyright © 2023 georgakopoulos.org, All rights reserved.


Θέλετε να αλλάξετε το πώς λαμβάνετε αυτά τα γράμματα;
Μπορείτε να αλλάξετε τις επιλογές σας ή να σβηστείτε από τη λίστα.