Copy

Άρθρο του Ελισσαίου
Καραγεωργίου 
στα ''ΝΕΑ''

Ο Ελισσαίος Καραγεωργίου, MD PhD, διευθύνων του Κέντρου Ύπνου & Μνήμης και επιστημονικός διευθυντής του ΝΙΑ, μίλησε στο ένθετο ''ΥΓΕΙΑ'' στα ''ΝΕΑ'' για το πόσο ευεργητική είναι η προσφορά των φροντιστών σε ασθενείς με νοητικές διαταραχές, όπως η νόσος Alzheimer, αναφέροντας μεταξύ άλλων την καλύτερη πρόγνωση που έχουν οι ασθενείς που αντιμετωπίζονται από ένα καλά οργανωμένο και οικείο περιβάλλον υποστήριξης στο σπίτι τους με ανθρώπους που τους νοιάζονται. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικό ένας φροντιστής να εκπαιδευτεί και να έχει υποστήριξη από ειδικούς. "Μιλάμε για ψυχο-εκπαίδευση και ψυχο-υποστήριξη. [...] Στο πώς να επικοινωνεί ο φροντιστής με τον ασθενή. [...] Να βοηθήσουμε [τους φροντιστές] να καταλάβουν πως οι δικοί τους [άνθρωποι], ακόμα και αν έχουν απολέσει ικανότητες που είχαν παλαιότερα, είναι εφικτό να βοηθήσουμε να δομήσουν την καθημερινότητά [τους] ώστε να είναι πλήρης." Και με τα παραπάνω, να μην ξεχνάμε ότι και οι φροντιστές χρειάζονται φροντίδα, και ο ρόλος των ειδικών είναι η συνολική υποστήριξη τόσο των ασθενών όσο και των φροντιστών τους.

Mε επιτυχία ολοκληρώθηκε ο 1ος χρόνος  του Προγράμματος Φροντιστών Ατόμων με Άνοια

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο 1ος κύκλος του Προγράμματος Φροντιστών Ατόμων με Άνοια που πραγματοποιείται στο ΝΙΑ από την Κωνσταντίνα Συκαρά, BSc, MA, Επικεφαλής Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, NIA, και την Ευδοξία Μαυραγάνη, Msc, Κοινωνική Λειτουργός και Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια Οικογένειας και Ζεύγους. 

Οι συμμετέχοντες φροντιστές είχαν τη δυνατότητα ενεργής συμμετοχής σε ένα πρόγραμμα ομαδικής ψυχο-εκπαίδευσης και ψυχο-υποστήριξης, οργανωμένο σε θεματικές ενότητες. 

Κατά τον πρώτο κύκλο καλύφθηκαν οι ακόλουθες έξι (6) θεματικές ενότητες:
1. Αυτοεκτίμηση
2. Επικοινωνία
3. Συγκρούσεις
4. Τρίγωνα
5. Απώλεια
6. Συναισθηματική Επικοινωνία

Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί τον Σεπτέμβριο.

Διαϋπνική Μνήμη και Αρχιτεκτονική του Ύπνου
Παρουσίαση στο Παγκόσμιο Συνέδριο
Νόσου Alzheimer, AAIC 2023

Sleep-mediated cognitive assessment and sleep architecture associations  for real-world diagnostic phenotyping of neurocognitive disorders.

Elissaios Karageorgiou, MD PhD, Konstantina Sykara, BSc MA, Nikolaos Andronas, MD, Athanasia Alexoudi, MD PhD, Zoe Devenopoulou, Julie Pitman, RPSGT, and Klimentini E Karageorgiou, MD PhD


Οι ερευνητές μας του Κέντρου Ύπνου & Μνήμης παρουσίασαν τα πρώτα αποτελέσματα των αναλύσεών τους από δεδομένα 103 ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας πάνω στη σχέση, αφενός, της δια-υπνικής νοητικής ικανότητας, και, αφετέρου, της διάρκειας και αρχιτεκτονικής του ύπνου στο Παγκόσμιο Συνέδριο Νόσου Alzheimer, AAIC 2023, τον περασμένο Ιούλιο στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας. Τα κύρια ευρήματα μέχρι τώρα αναδεικνύουν ότι η ικανότητά μας να θυμόμαστε πράγματα που μάθαμε την προηγούμενη βραδιά εξαρτάται, πρωτίστως, από το αν λάβαμε επαρκή ύπνο, και, δευτερευόντως, από την επάρκεια και εδραίωση σταδίων του ύπνου που σχετίζονται με τα επίπεδα ακετυλοχολίνης. Περαιτέρω αναλύσεις με περισσότερα δεδομένα θα μας απαντήσουν κατά πόσο η χρήση συγκεκριμένων φαρμάκων μπορεί να επηρεάσει αυτή τη σχέση, όπως και το κατά πόσο τα παρατηρούμενα αποτελέσματα σχετίζονται με βιοδείκτες νευροεκφυλιστικών διαταραχών, όπως η νόσος Alzheimer.

Τηλεϊατρική στο ΝΙΑ

Η Τηλεϊατρική είναι η παροχή φροντίδας υγείας σε ασθενείς από απόσταση με τη χρήση συστημάτων τηλεπικοινωνίας.

Η Τηλεϊατρική στο ΝΙΑ εξυπηρετεί τις ανάγκες των ασθενών που αδυνατούν να έρθουν στο ΝΙΑ (π.χ., λόγω απόστασης ή μειωμένης κινητικότητας), ή όταν αντενδείκνυται να προσέλθουν (π.χ., μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης), και συμπληρώνει τις ανάγκες των ασθενών, διατηρώντας υψηλό επίπεδο φροντίδας. Ως επί τω πλείστον, εφαρμόζεται σε ασθενείς που έχουν ήδη εκτιμηθεί δια ζώσης στο ΝΙΑ, αλλά, ενίοτε, εφαρμόζεται και κατά την πρώτη εκτίμηση ασθενών.

Η Τηλεϊατρική στο ΝΙΑ περιλαμβάνει:

- Κλινική εκτίμηση μέσω ασφαλούς κρυπτογραφημένης τηλεδιάσκεψης

- Κρυπτογραφημένη και ασφαλή μεταφορά δεδομένων από απόσταση (π.χ., εικόνες μαγνητικής τομογραφίας)

- Άϋλη συνταγογράφηση

Για να κλείσετε το ραντεβού σας:

▶ τηλεφωνικά στο 210 7217457

▶ μέσω email στο info@nioa.gr

▶ μέσω της ιστοσελίδας μας στο
www.nioa.gr

 
Ενημερωθείτε για τα ερευνητικά μας προγράμματα εδώ
Facebook
Twitter
Website
LinkedIn
Copyright © |2022| Neurological Institute of Athens, All rights reserved.

Our mailing address is:
info@nioa.gr

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.