Copy

 

Føljeton-  Del VI: Identitetens idéhistorie
Dannelsesrejse: Idéhistorie - Forstå din samtid 
Peloponnes, Grækenland, 13.-19. oktober 2023

Med professor i idéhistorie Ph.D. Mikkel Thorup & filosof Ph.D. Anders Fogh Jensen

 

Ved du, hvad du vil bruge din efterårsferie på? Du kunne jo tage med et hold interessante og interesserede mennesker ud i verden og dykke ned i idéhistorierne med dygtige undervisere på en rejse ud over det sædvanlige. Du kan nå at komme med på tur, hvis du tilmelder dig senest d. 31. august. Her i nyhedsbrevet kan du komme tættere på en af vores undervisere, som vi er så heldige at få med på turen. Læs, hvad professor i idéhistorie Mikkel Thorup glæder sig mest til på rejsen, og få hans svar på, hvorfor det er givtigt at beskæftige sig med idéhistorie. Find også ud af, hvad vi skal diskutere på rejsens sidste dag, og overvej, hvad du vil bruge hvile-og turdagen på: Mykene, Epidauros, afslapning i hængekøjen eller sejlture til de små øer. 

Skal dit navn stå på en af de sidste billetter? Så bestil plads i dag. Vent ikke for længe. Den 31. august er nemlig sidste frist for tilmelding.

Skriv dit navn på billetten - Bestil plads i dag
5 hurtige spørgsmål til Mikkel Thorup
-Professor i idéhistorie på Aarhus Universitet 
-Forfatter til bøger indenfor  staten, terrorisme, fjendskab, kapitalisme, konspirationsteorier.
-Fast anmelder for Dagbladet Information
-Klummeskribent bag 'Idéhistorien bag' på netmediet Vid&sans.
HVILKE 3 TING GLÆDER DU DIG ALLERMEST TIL PÅ REJSEN?

Jeg glæder mig mest til at møde en masse engagerede, diskussionslystne, nysgerrige mennesker, og selvfølgelig også at få lidt varme i knoglerne og noget lækkert græsk mad.


HVORFOR HAR DU SAGT JA TIL AT UNDERVISE PÅ DETTE KURSUS?

Jeg sagde ja til at deltage, fordi jeg kender Anders som et spændende og fantastisk menneske, og fordi jeg elsker at snakke om vigtige emner, og hvordan kan man da sige nej til en uge i godt selskab og god snak?


HVAD SYNES DU ER KENDETEGNENDE FOR VORES SAMTID I DAG?

Forvirring og lidt angst. Jeg tror, vi er mange der deler en opfattelse af at tingene ikke bare går hurtigere end tidligere, men at der er også er nogle væsentlige ting for menneskelivet individuelt og kollektivt, der har revet sig løs, uden at det er klart, hvor vi er på vej hen. Desto vigtigere er denne slags kurser og sammenkomster, hvor vi i fællesskab kan sætte ord på vores oplevelser og erfaringer og forhåbentlig blive klogere i fællesskab.


HVORFOR ER DET VIGTIGT AT BESKÆFTIGE SIG MED IDÉHISTORIE HELT GENERELT?

Idéhistorie er vigtigt, fordi det handler om, hvordan vi sætter ord på det at være menneske. Idéhistorien undersøger, hvordan mening skabes, betvivles, bekræftes, forandres – dvs. man er som idéhistoriker interesseret i alle de måder, hvorpå vi finder mening i tilværelsen, de fortællinger, myter, argumenter, ideologier, værdier etc. vi bruger til at orientere os i verden med. Og så lærer man af idéhistorie, at vi selv kun er det foreløbelige punkt i menneskets lange og fortsatte udforskning af sig selv.


HVILKET PAS SER DU MEST FREM TIL AT DISKUTERE OG UDFOLDE FOR REJSEDELTAGERNE?

Hvordan kan man da vælge? Jeg glæder mig til det hele!

Kom med på rejsen
12. pas - Identitetens idéhistorie
FORMIDDAGSPAS - IDENTITETENS IDÉHISTORIE 
Her på rejsens sidste dag står du måske lidt tidligt op for at gå en tur ned til stranden og suge det sidste syn af solopgangen over bjergene til dig, og overvejer, hvad du har lyst til at tage med dig hjem, af de ting, du har fået ud af rejsen. Måske er det roen, de nye perspektiver eller nye forbindelser. Her til morgen summer det måske lidt mere i lokalet, inden undervisningen begynder, fordi der er så mange ting, der skal vendes med de andre deltagere, før rejsen slutter. I dag skal vi diskutere identitetens idéhistorie. Et emne, som er utroligt aktuelt. Køn og seksualitet men også tro og nationalitet er ikke bare noget, vi har. De er blevet dybt politiserede og polariserende fænomener. Noget er på færde, der for nogle peger i retning af frigørelse og for andre ødelæggelse. Alle synes enige om, at noget vigtigt sker lige nu. De er bare uenige om, hvorvidt det er godt eller skidt, er gået for langt eller ikke langt nok. Her skal vi træde et skridt om bag den ophidsede debat og undersøge de længerevarende tendenser, som nutiden er del af, hvor de forskellige positioner i debatten kommer fra og spørge til, hvorfor det er, at køn, seksualitet, tro, nationalitet – med ét ord identitet i dag er blevet så omstridte, og hvad det siger os om de måder, vi har og bruger identitet på i dag. Hvor kommer al den fokus på identitet og identitetskampe fra, hvad siger det om vores individuelle selvforhold, om politik og om hvor vores samfund er på vej hen?
Skriv dit navn på billetten - Bestil plads i dag
Hvor skal vi hen? 
Dannelsesrejsen finder sted i den lille hyggelige fiskerby Tolo på halvøen Peloponnes i Grækenland. Halvøen er indhyllet i myter, historie og kultur og byder derudover på et dejligt solrigt klima. Stemningen i byen er afslappet og tempoet roligt, så man kommer helt ned i gear.
Vi bliver indlogeret med kvartpension på det trestjernede hotel John & George, som er beliggende tæt på stranden, og som har værelser med havudsigt, balkon, wifi, samt eget badeværelse. Poolområdet har en fuldstændig vidunderlig placering med udsigt ud over øer, hav og bjerge.
I midten af ugen har vi hvile- eller turdag. Dyk ned i kulturhistorien eller tag dig en hel dag ved poolen eller i hængekøjen med en god bog og masser af afslapning.
BESTIL REJSE
HUSK, AT DU KAN TRÆKKE REJSEN FRA, HVIS DU ER SELVSTÆNDIG ELLER DIN ARBEJDSPLADS HAR ET KURSUSBUDGET.  LÆS MERE HER.
Underviserne
Anders Fogh Jensen (f.1973) er forfatter, dramatiker og selvstændig filosof. Han holder foredrag, filosofiske samtaler, supervision, filosofisk konfirmation og dannelsesrejser.
Anders har speciale i det 20. århundredes franske filosofi og har bl.a. skrevet ni bøger om hhv. metaforer, Foucault, epidemier, Kierkegaard, projektsamfundet, pseudoarbejde, og senest en bog om narrative samtaler. Han deltager hyppigt i den trykte presse og i Tv-debatter om vores samtid, og har derudover skrevet teaterstykket De danser alene (Rialto 2017).
Mikkel Thorup (f. 1973) er Phd i Idéhistorie fra Aarhus Universitet og i dag professor samme sted. Hans speciale er den politiske og økonomiske tænkning historie, og han er forfatter til en lang række bøger indenfor det samme, bla. om staten, terrorisme, fjendskab, kapitalisme, konspirationsteorier og meget andet. Han har senest udgivet bøgerne Fællesøkonomi (Informations forlag 2022), Kampen om identitetspolitik (Klim 2022) og Humaniora (Aarhus Universitetsforlag 2022), og han er fast anmelder på Information og klummeskribent bag 'Idéhistorien bag' på netmediet Vid&sans.
Kom med os på rejse - bestil her senest d. 31 august
Træk rejsen fra som arbejdsudgift
Læs, hvad andre siger om deres ophold
Lyt til podcasten om Dannelsesrejser
FLY OG TRANSFER TUR/RETUR  - HOTELOPHOLD -  UNDERVISNING
   
 Efterårsferien 12.-19.oktober 2023


Læs mere på www.dannesesrejser.dk
BESTIL REJSE
Del
Tweet
Videresend

Opdater dine præferencer eller afmeld dig nyhedsbrevet