Λίγες μέρες μέχρι να γιορτάσουμε τα 10 χρόνια του
Νευρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών.
Σας περιμένουμε!
|
|
Το Νευρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών κλείνει δέκα χρόνια λειτουργίας και γιορτάζουμε μαζί αυτή τη διαδρομή με αποστολή μας να υπηρετούμε ως Ινστιτούτο Αριστείας στο χώρο της Νευρολογίας τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως!
Σας περιμένουμε στις 9 Σεπτεμβρίου στο χώρο του Συλλόγου Αποφοίτων του Κολλεγίου Αθηνών στο Ψυχικό για να παρουσιάσουμε την κλινική προσφορά προς τους ασθενείς μας και τους φροντιστές τους την τελευταία δεκαετία, τα ερευνητικά μας επιτεύγματα, τις εκπαιδευτικές μας δράσεις, και τις προσπάθειές μας πάνω στην πολιτική της υγείας στην Ελλάδα.
Ακόμη περισσότερο, ελάτε να γνωρίσετε και να συζητήσετε με τα μέλη του ΝΙΑ που αποτελούν μια ισχυρή κοινότητα ανθρώπων με κοινούς στόχους και αρχές μέσα σε ένα ευχάριστο περιβάλλον. Θα έχετε την ευκαιρία να ακούσετε από τα ίδια τα μέλη μας για την εξέλιξη και ανάπτυξη του ΝΙΑ από τη στιγμή της ίδρυσής του, τις εμπειρίες τους, και τις σκέψεις τους για το μέλλον.
Διάρκεια εκδήλωσης: 10:00 - 14:00.
Καλούμε όλους εσάς που μοιράζεστε το ενδιαφέρον και το πάθος μας για τη Νευρολογία να μας τιμήσετε με την παρουσία σας συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα συμμετοχής.
|
|
Ο Ρόλος της Λογοθεραπείας στην
Πρωτοπαθή Προϊούσα Αφασία
|
|
Η Πρωτοπαθής Προϊούσα Αφασία αναφέρεται σε μια ομάδα κλινικών συνδρόμων που χαρακτηρίζονται από προοδευτικές διαταραχές του λόγου και της ομιλίας, και οι οποίες οφείλονται σε σταδιακή νευροεκφύλιση του εγκεφάλου.
Η λογοθεραπεία, δηλαδή η εξειδικευμένη επιστημονική διάγνωση και θεραπεία διαταραχών του λόγου και της ομιλίας, αποτελεί καίριο κομμάτι για την έγκαιρη και άρτια αξιολόγηση, όπως και για την βέλτιστη αντιμετώπιση, της Πρωτοπαθούς Προϊούσας Αφασίας. Κύριο μέλημά της είναι η καλύτερη δυνατή καθημερινή ποιότητα ζωής των ασθενών και των συγγενών τους. Η λογοθεραπεία έχει πέντε διακριτούς στόχους:
1. Φαινοτυπική εκτίμηση του ασθενούς. Αξιολόγηση των βασικών τομέων του λόγου του ασθενούς, αλλά και των σχετιζόμενων συμπεριφορικών και νοητικών λειτουργιών, ώστε να αναγνωριστούν τα συγκεκριμένα ελλείματα και να διευκρινιστεί η αιτία και οι σχέσεις των ελλειμάτων αυτών
2. Στοχευμένη θεραπευτική παρέμβαση στα συγκεκριμένα γλωσσικά και νοητικά ελλείματα
3. Θεραπευτική αντιμετώπιση βασισμένη σε αντισταθμιστικές στρατηγικές και τεχνικές που διευκολύνουν την καθημερινή λειτουργικότητα του ασθενούς
4. Εκπαίδευση των φροντιστών σε μεθόδους επικοινωνίας με ανθρώπους που πάσχουν από Πρωτοπαθή Προϊούσα Αφασία
5. Συμβουλευτική στους φροντιστές για καλύτερη συμπεριφορική διαχείριση της νόσου με σκοπό την βέλτιστη ποιότητα ζωής των ασθενών και του περιβάλλοντός τους
|
|
Η έρευνα αποτελεί μία από τις βασικές δραστηριότητες του NIA, εν σειρά με την αποστολή μας να είμαστε δύναμη θετικής αλλαγής για την υγεία του εγκεφάλου, εξετάζοντας ερευνητικά καινοτόμες διαγνωστικές και θεραπευτικές προσεγγίσεις. Μέσω των ερευνητικών μας προγραμμάτων αναπτύσσουμε νέα πρωτόκολλα που παρέχουν έγκαιρη και ακριβέστερη διάγνωση για σύνθετες νευρολογικές διαταραχές, διερευνούμε νέες θεραπευτικές οδούς που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών και των φροντιστών τους μέσω κλινικών μελετών, και βοηθάμε στην καλύτερη κατανόηση της εγκεφαλικής λειτουργίας. Τα προγράμματά μας διεξάγονται σύμφωνα με τις αρχές δεοντολογίας της ιατρικής έρευνας, και υποστηρίζονται από ανεξάρτητες ερευνητικές χρηματοδοτήσεις προς το ΝΙΑ, καθώς και μέσω μέσω συνεργατικών πολυεθνικών προγραμμάτων.
Η Κλινική Έρευνα στο ΝΙΑ διαχωρίζεται σε έρευνα παρατήρησης και σε κλινικές μελέτες. Κατά την έρευνα παρατήρησης, οι συμμετέχοντες εκτιμώνται για βιολογικές και συμπεριφορικές μεταβλητές που σχετίζονται με την ποιότητα της ζωής, όπως μεταβλητές νόησης, συμπεριφοράς, κίνησης, βιολογικών υγρών (π.χ., αίμα ή εγκεφαλονωτιαίο υγρό), και, γενικά, φυσιολογίας του σώματος. Οι συσχετίσεις μεταξύ των μεταβλητών αυτών και κλινικο-κοινωνικών αποτελεσμάτων μας κατευθύνουν για τη λήψη μελλοντικών ιατρικών αποφάσεων. Κατά την έρευνα στο πλαίσιο κλινικών μελετών, οι εθελοντές λαμβάνουν μία ή περισσότερες θεραπείες, φαρμακολογικές ή μη (π.χ., ψυχοθεραπεία, θεραπεία ιατρικού μηχανήματος), και τα αποτελέσματα και παρενέργειες της εκάστοτε παρέμβασης εξετάζονται ως προς σχετικές μεταβλητές οι οποίες έχουν πρωτύτερα ορισθεί ως σημαντικές μέσα από μελέτες παρατήρησης.
|
|
Αιτήσεις Atlantic Fellows
for Equity in Brain Health -
Global Brain Health Institute
|
|
Οι αιτήσεις για την επόμενη ομάδα Atlantic Fellows for Equity in Brain Health μέσω του Global Brain Health Institute, εταίρου και χρηματοδότη των επιστημονικών προγραμμάτων του Νευρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, είναι τώρα ανοιχτές!
Ενταχθείτε σε μια παγκόσμια κοινότητα επιστημόνων, καλλιτεχνών και ακτιβιστών για να μειώσετε την κλίμακα και τον αντίκτυπο της άνοιας @UCSF ή @tcddublin. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 25 Σεπτεμβρίου 2023. Μάθετε περισσότερα 👉 www.gbhi.org/apply"
|
|
|
|
|