Copy

DH-brevet

31. august 2023

Kære <<Fornavn>>


I dag er det DH-brevets fødselsdag, hurra hurra hurra…. Det er nemlig et år siden, vi første gang sendte vores DH-brev ud til jer i afdelingerne.


Tak for de mange faglige og personlige input, vi har fået fra jer i årets løb. De har givet indhold og krydderi til de første 12 DH-breve. Vi ser frem til mange flere. Tak også til alle jer, der læser med. Vi er nu oppe på godt 340 læsere!


I dette brev fortæller vi mere om DH’s nye sundhedspolitik med 30 forslag til at nedbringe ulighed i sundhed for mennesker med handicap. Vi har også et konkret forslag til at arbejde med at få indført regelmæssige sundhedstjek i jeres kommune.


Til sidst kan du også blive inspireret af afdelingen i Holstebro, der har sat en temadag sammen af forskellige indslag.


God læselyst!

De bedste hilsner

Rasmus Bach Andresen og Karen Grove
Dine værter på DH-brevet

Thorkilds hjørne

Thorkilds hjørne handler denne gang om et nyt DH-udspil om ulighed i sundhed.


Thorkild fortæller om udspillet og de 30 nye forslag, DH har lavet for at få mere fokus på mennesker med handicap i sundhed og mere fokus på at fjerne ulighed i sundhed.  


Tryk på billedet for at se og lytte til Thorkilds hjørne.

Billedet viser formand for DH Thorkild Olesen, der

45 procent


Så mange kvinder med udviklingshandicap er aldrig blevet screenet for brystkræft og er et eksempel på ulighed i sundhed

Grafen viser andelen af kvinder, der aldrig er blevet screenet for brystkræft. Grafen viser, at andelen for kvinder med et udviklingshandicap er 45 procent. Men andelen for kvinder med et mobilitetshandicap er 30 procent og for synsnedsættelse 27 procent. Til sammenligning er tallet for kvinder, der intet handicap har, på 15 procent.

Mennesker med et udviklingshandicap dør i snit knap 20 år tidligere end resten af befolkningen, viser tal fra Syddansk Universitet fra 2022.


En af årsagerne til denne ulighed er, at mennesker med handicap langt sjældnere får de anbefalede screeninger for kræft. Det gælder især screening for brystkræft.


Ifølge tallene fra SDU er næsten hver anden kvinde med et udviklingshandicap, aldrig blevet screenet for brystkræft. Det samme gælder for næsten hver tredje kvinde med et mobilitetshandicap. Mens det kun gælder for 15 procent af kvinder uden et handicap.  


Det har selvfølgelig konsekvenser, for jo senere kræften bliver opdaget, jo færre chancer har kvinderne for at overleve.


Det er blot ét eksempel på den ulighed i sundhed, mennesker med handicap oplever.


DH vil have nedbragt uligheden og for at få et større fokus på handicapvinklen i debatten om ulighed i sundhed, så har vi udviklet en ny sundhedspolitik.

Du kan finde det nye udspil ved at trykke på linket nederst.


Tryk her for at læse om DH’s nye sundhedsudspil

Månedens forslag

Sundhedstjek: Sådan kan I arbejde lokalt for at sikre flere et tjek

Billede af en mand med et kunstigt ben, der træner fitness i et fitness-lokale. computer, som drøfter lokalpuljen

Mennesker med kroniske sygdomme og handicap er på mange områder dårligere stillet i mødet med sundhedsvæsenet end resten af befolkningen.


Derfor indeholder DH’s nye sundhedspolitik 30 forslag til at skabe et bedre møde med sundhedssystemet.


Ét af forslagene er at få udbredt de såkaldte sundhedstjek.


Sundhedstjek er et vigtigt redskab i kampen mod overdødelighed og ulighed i sundhed. Sundhedsstyrelsens evaluering fra 2019 viser blandt andet, at det årlige tjek hos lægen er med til at sikre en hurtig og tidlig opsporing af helbredsproblemer hos mennesker med udviklingshandicap.


Tryk på linket her nederst for at læse mere om, hvordan I kan arbejde for at udbrede  sundhedstjekket i jeres kommune. I finder også et link til en temaside med mere konkret information om sundhedstjek.

Tryk her for at finde DH’s forslag til arbejdet med sundhedstjek

Holstebro: Sådan byggede vi temadagen op

Billedet viser deltagere ved DH Holstebros temaaften "Din og min fremtid i Holstebro Kommune"

DH Holstebro har på en temaaften i juni slået to fluer med et smæk. På denne lune sommeraften har de nemlig formået at gøre deltagerne klogere på, hvad det vil sige at være lokalaktiv i DH og på, hvad de kan bruge kommunens borgerrådgiver til.


Vi har talt med lokalformand Henning Færmann og Jytte Lauridsen, så andre DH-afdelinger kan få inspiration til at stykke en temadag sammen. Tryk på linket nederst her for at læse interviewet med dem i august måneds inspirationshistorie.


I hver udgave af DH-brevet vil der være en inspirationshistorie. Hvis I har en idé eller noget på hjerte til en kommende inspirationshistorie, er I meget velkomne til at skrive til værterne på DH-brevet - Karen og Rasmus.

Tryk her for at læse inspirationshistorien for august måned

Find viden og inspiration på handicap.dk

Find inspiration til det politiske arbejde


De politiske forslag er inspiration til, hvordan din DH-afdeling kan arbejde aktivt og gå i dialog med byrådspolitikere og kommunale embedsmænd for at forbedre forholdene for mennesker med handicap.

Find de politiske forslag

Få flere til at tilmelde sig DH-brevet


DH-brevet vokser og har nu over 330 læsere. Det er ganske pænt, men vi vil selvfølgelig gerne have alle DH’s lokale frivillige til at læse med. Så kender du nogen, så videresend meget gerne hele nyhedsbrevet eller tilmeldingslinket til dem.

Find tilmeldingslink og tidligere udgaver

Det var alt for denne gang. Du hører fra os igen den 28. september.