Copy
View this email in your browser
DOCENT AAN HET WOORD 💬

Gezichten achter Huis van Gedichten 

Welke gezichten zitten er achter Huis van Gedichten? Onze organisatie wordt onder andere gevormd door onze schrijfdocenten. We spreken met Anne Büdgen, die al vele jaren met plezier op kleuter-, basis- en middelbare scholen lesgeeft voor Huis van Gedichten.

Op een grijze regenachtige zaterdagochtend komen we bij haar op bezoek. Haar huis is gevuld met boeken: je merkt aan alles dat Anne een passie voor taal heeft. Het is dan ook geen verrassing dat zij namens Huis van Gedichten voor de klas staat. 
FOTOGRAFIE EN INTERVIEW DOOR SACHA CELINE VERHEIJ

Interview met Anne Büdgen


Anne, kun je eerst kort jezelf introduceren?
Ik ben dichter en schrijver. Daarnaast geef ik al jaren workshops creatief schrijven aan mensen van ongeveer twee tot honderd jaar. Dat varieert van schrijfworkshops poëzie en spoken word tot het leren van verhalen schrijven. Voor Huis van Gedichten ontwikkel ik lessen en geef ze op allerlei scholen. Ik krijg veel vrijheid om dat per klas in te vullen, afgestemd op wat er op dat moment nodig is.

Heb je een voorbeeld hiervan?
We zijn een onderzoek aan het doen binnen Huis van Gedichten hoe we digitalisering kunnen toepassen in onze lessen en of dat een meerwaarde heeft. Ik houd heel erg van pen en papier. Juist in deze tijd en ik ben digitaal niet zo handig, maar ik wilde graag ontdekken of het nieuwe werelden voor mijzelf zou openen en natuurlijk voor de leerlingen.

Onlangs hebben we dus in een team van Huis van Gedichten-docenten een online reis door je telefoon ontwikkeld, de Selfie Safari. Kinderen mogen in een game vragen beantwoorden over hun telefoon en hoe ze die gebruiken. Het gaat dus over identiteitsvorming en mediawijsheid. Het was een eye-opener dat leerlingen zonder drempel meteen aan de slag gingen en met gemak lange antwoorden gaven. Meestal moeten ze eerst worden aangespoord om hun gedachten op te schrijven, en komen ze dan pas los, nu was dat helemaal niet nodig. 
"De vraag naar zijn gedachten was geen struikelblok meer,
maar het werd gekanaliseerd tot iets moois. Hij kon zich uiten
via wat hij kende, zijn mobiel." 
Een leerkracht zei met een glimlach tegen me: "Dat jongetje (groep 7) verstoort vaak de les, hij praat graag door je heen. Ik zal hem wat extra begeleiding geven."  Ik merkte dat ook aan het begin van de les. Hij riep constant van alles. Toen begonnen we met de online reis door de telefoon. Ik zag het jongetje direct aan de slag gaan en hij begon hele lange antwoorden te typen. Zo had de leerkracht hem nog nooit gezien. Dat hoogste woord voeren had ineens een functie gekregen. De vraag naar zijn gedachten was geen struikelblok meer, maar het werd gekanaliseerd tot iets moois. Hij kon zich uiten via wat hij kende, zijn mobiel. 
Gedicht geschreven tijdens een SelfieSafari-les in groep 7
Wat deed dit met jou?
Ik ervaarde hoe krachtig het is om op een andere manier les te geven. Je spreekt de leerlingen aan in hun eigen taal en op hun eigen manier. We laten met Huis van Gedichten zien dat je vrij kunt zijn met taal, en dat jouw gedachten ertoe doen. Bij onze lessen gaat het in eerste instantie niet om grammatica, je mag 'fout' schrijven; het gaat om je ideeën. Het gaat om wat je wil zeggen.
Op welke manier zorg je ervoor dat leerlingen durven te uiten wat ze willen zeggen?
Voor een project over thematisch onderwijs had ik een jongetje (groep 5) in de klas met selectief mutisme. Dit hield in dat hij enkel een-op-een tegen klasgenoten praat die hij vertrouwt. Hij spreekt niet of nauwelijks tegen de leerkracht, dat vindt hij te spannend. Schrijven vond hij ook heel eng, want ook dan moet je jezelf uiten. Ik heb tien minuten met hem alleen gezeten en toen heeft hij één zinnetje geschreven. Fluisterend vertelde hij wat hij schreef.
"Dan stel ik vragen aan de klas, iedereen mag van alles zeggen.
Dat schrijf ik dan op. Zo maken we samen een gedicht,
waar iedereen onderdeel van is." 
In de tweede les maakten we een groepsgedicht. Dan stel ik vragen aan de klas, iedereen mag van alles zeggen. Dat schrijf ik dan op. Zo maken we samen een gedicht, waar iedereen onderdeel van is. In de flow van het moment vroeg ik hem ook iets te zeggen. In het bijzijn van de hele klas heeft hij een zin tegen me gezegd, geweldig! Dat was een mooie stap. Hij wilde zo graag meedoen. Dan zie je dat je letterlijk woorden krijgt, jezelf durft te uiten. 

Dank dat je ons een inkijkje geeft in wat je doet. Heb je nog iets dat je onze lezers wil meegeven?
Ja, taal is meer dan enkel woorden. Tekenen, schilderen, knutselen, beelden, beweging is ook taal. Zo werk ik voor datzelfde thematisch onderwijs-project samen met een collega van Art-S-Cool. Het thema is klimaat. Zij maakt maquettes van microklimaten met de kinderen en ik schrijf gedichten met ze. Welk klimaat zou je willen zijn en wat zou er dan allemaal gebeuren? Ben jij een poolklimaat, een mediterraan klimaat of een gematigd zeeklimaat? Een meisje dat vaak gesloten is, schreef ineens een heel gedicht over gevoelens. Omdat het over een klimaat ging, was dat een mooie omweg voor haar om het over zichzelf te durven hebben. Daardoor werd het ineens veilig.
"Door te delen wordt je wereld groter
en kom je uiteindelijk dichter bij jezelf." 
Ook laat ik kinderen vaak gedichten schrijven bij beeldende kunst of laat ze beelden vertalen in woorden. Schrijven gaat over de plaatjes die je in je hoofd ziet. Die zijn vaak prachtig. Hoe kun je ze zo opschrijven dat iemand anders ze ook voor zich ziet? Door te delen wordt je wereld groter en kom je uiteindelijk dichter bij je jezelf.

Bij het poëzie-met-peuters-project de Jas van Taal gebruik ik een grote jas. Een kunstobject met letters en illustraties, dat tot de verbeelding spreekt. Op een zintuiglijke manier laat ik peuters en kleuters de zakken van de Jas, gevuld met de boeken en muziekinstrumenten, onderzoeken. Samen memoriseren we zingend kinderversjes en gedichten, en spelen we met woorden.
Wil je Anne ook graag in jouw klas? 👀
Anne geeft veel verschillende lessen voor Huis van Gedichten. Ook graag op maat gemaakt voor en met de school, zodat de leerlingen precies krijgen wat ze nodig hebben. Hier vind je enkele voorbeelden: Mail of bel even, dan bespreken we de mogelijkheden! 💌
Doorzoek de lesprogramma's
#GEZICHTEN

Scholenwedstijd Jonge Stadsdichter 2024

Anne verzorgde ook de schrijftrajecten op twee scholen die meedingen naar het Jonge Stadsdichterschap van 2024! Uit de verschillende stadsdelen van Den Haag hebben middelbare scholen meegedaan aan een wedstrijd op zoek naar de nieuwe Jonge Stadsdichter van Den Haag.

Tijdens een spannende finale op Nationale Gedichtendag – 25 januari 2024 wordt door een deskundige jury de winnaar van deze scholenwedstrijd bekendgemaakt. Wie wordt de opvolger van Chelsy Valentina?

De winnaar mag zich een jaar lang de Jonge Stadsdichter van Den Haag noemen! 

Er wordt een feestelijk programma opgezet waarbij Saskia Bruines, wethouder  Financiën, Cultuur en Economie, aanwezig zal zijn. Programmamaker en schrijver Splinter Chabot presenteert de bijeenkomst.

In samenwerking met de gemeente Den Haag, Centrale Bibliotheek en het Literatuurmuseum.

Jonge Haagse Stadsdichter - Scholenwedstrijd
AGENDA
Het Zwarte Schaap -  Crash Event #8
15 december 2023
Kom naar Het Zwarte Schaap, het Haagse platform voor spoken word kunst, voor het laatste evenement van het jaar. Ook de deelnemers van onze Spoken Wordshops zullen hun werk presenteren.
Keti Koti Dialoogtafel 
19 december 2023
Samen met Nest en Stichting Keti Koti Tafel organiseren we een Keti Koti Dialoogtafel. De dialogtafel is een plek om onze gedeelde koloniale geschiedenis, slavernijverleden en de gevolgen ervan in het heden bespreekbaar te maken. Aanmelden kan hier.
Festival Winternachten - Khadija Ibourk El Idrissi
19 januari 2024
Tijdens Festival Winternachten van Writers Unlimited treedt oud-Jonge Stadsdichter Khadija Ibourk El Idrissi op. Ben je benieuwd naar hoe ze zich verder heeft ontwikkeld na het Jonge Stadsdichters Collectief?
Nationale Gedichtendag 2024
25 januari 2024
Net als de afgelopen twee jaar zal op de Nationale Gedichtendag de nieuwe Jonge Haagse Stadsdichter bekend worden gemaakt. We zullen afscheid nemen van Chelsy Valentina, wat gaat dat toch snel!

Bedankt voor het lezen van onze nieuwsbrief. Geniet van de kerstvakantie en tot volgend jaar! 🎄❄️

Lieve groet,
Malou, Malaika, Sacha en alle HvG-docenten
 
Huis van Gedichten ontwikkelt en verzorgt workshops in taal.
Wij geloven dat wanneer kinderen en jongeren in vrijheid spelen met taal, zij nieuwe kwaliteiten van zichzelf ontdekken. Hun fantasie wordt geprikkeld en ze worden zich bewust van dingen waar ze normaal aan voorbij lopen. Dit sterkt hun zelfvertrouwen, helpt ze een stem te geven aan wat hen bezighoudt en bij het vinden van hun eigen identiteit.
 
Huis van Gedichten werkt met scholen in het primair, voortgezet, MBO en speciaal onderwijs,  bibliotheken, jeugd- en culturele instellingen, musea en CultuurSchakel en is initiator van Poetry Circle 070.
Voor onze activiteiten binnen het onderwijs ontvangen we subsidie uit het Meerjarenbeleidsplan Kunst en Cultuur 2021-2024, gemeente Den Haag.

Raak je zo enthousiast van wat je leest dat je graag deze brief wilt delen, dat mag, graag zelfs!
Hieronder zitten knopjes die het delen je gemakkelijk maken.


Alsjeblieft!
 
Share Share
Tweet Tweet
Forward Forward
Share Share
Twitter
Facebook
Website
LinkedIn
Instagram
Copyright © 2023 Stichting Huis van Gedichten, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp