Copy
Διαβάστε το ετούτο εδώ στον browser

τρία πράγματα

καθώς η Ελλάδα ξαναμετράει πληγές, θέλω να σας επισημάνω τρεις ιστορίες που αξίζει να έχετε υπόψιν, έστω και μόνο για να ασχοληθείτε για λίγο με κάτι άλλο από τις πλημμύρες, τις δολοφονίες και τις φωτιές. 

1. η μαμά του Πούτιν

Στην Τιφλίδα της Γεωργίας ζούσε μια γιαγιούλα η οποία εδώ και μερικές δεκαετίες υποστήριζε ότι είναι η μαμά του Βλάντιμιρ Πούτιν. Δεν την έπαιρναν πολλοί στα σοβαρά, μολονότι η ιστορία της παιδικής ηλικίας του Ρώσου (ή μήπως Γεωργιανού) δικτάτορα έχει πολλές, πολλές τρύπες. 
 

"That idea did not fly in Russia, where the president ignored it and it sounded like Georgians making mischief. But beyond, and abroad, journalists were intrigued. They noted that Mr Putin gave almost no details of his childhood up to the age of ten. It was likely, too, that he would hide any Georgian connection, which made him half-foreign and invoked Stalin’s ghost. Some facts stacked up: in 2008 the Daily Telegraph found that a Vladimir Putin had indeed attended Metekhi school for three years. Other events raised suspicions. In 2000 two journalists investigating Vera’s story, a Chechen and an Italian, were killed in separate “accidents”. At one point strangers, two men and two women, came to Vera’s house and took blood for a DNA test. She never heard the result".

 

Τον περασμένο Μάιο, η Βέρα Πούτινα πέθανε. Το παραπάνω απόσπασμα είναι από το ωραίο κείμενο που έγραψε γι' αυτήν ο Economist

2. το αυτοκίνητό σου σε παρακολουθεί

σύμφωνα με την έκθεση του Mozilla Foundation, το καταναλωτικό προϊόν που ρουφάει τις περισσότερες προσωπικές πληροφορίες των χρηστών του με τις πιο αδιαφανείς και σκοτεινές μεθόδους είναι... τα αυτοκίνητα. Τα σύγχρονα αυτοκίνητα, λέει, τραβάνε και αποθηκεύουν όλα τα δεδομένα που παράγονται από τις online υπηρεσίες που έχει μέσα το αυτοκίνητο, από το app του κινητού (και άρα από το κινητό σας) και από τρίτες εφαρμογές όπως το Google Maps. Οι περισσότερες από τις αυτοκινητοβιομηχανίες πουλάνε αυτά τα δεδομένα και σε τρίτους.
 

And car companies have so many more data-collecting opportunities than other products and apps we use -- more than even smart devices in our homes or the cell phones we take wherever we go. They can collect personal information from how you interact with your car, the connected services you use in your car, the car’s app (which provides a gateway to information on your phone), and can gather even more information about you from third party sources like Sirius XM or Google Maps. It’s a mess. The ways that car companies collect and share your data are so vast and complicated that we wrote an entire piece on how that works. The gist is: they can collect super intimate information about you -- from your medical information, your genetic information, to your “sex life” (seriously), to how fast you drive, where you drive, and what songs you play in your car -- in huge quantities. They then use it to invent more data about you through “inferences” about things like your intelligence, abilities, and interests.



Όπως λέει η έκθεση, όλες οι εταιρείες που εξέτασαν είναι άθλιες ως προς την προστασία των δεδομένων των χρηστών. Υπάρχει και μία που είναι χειρότερη από όλες, βέβαια. Μπορείτε να μαντέψετε ποια. 

3. ναι, πάλι αυτός

Την ερχόμενη Τρίτη κυκλοφορεί η βιογραφία του Ήλον Μασκ από τον Γουόλτερ Άιζακσον, και από τα αποσπάσματα που έχουν δημοσιευτεί ήδη σε εφημερίδες ανά τον κόσμο έχει γίνει σαφές ένα μεγάλο πρόβλημα της εποχής: έχουμε φτάσει (ξανά;) στο σημείο μεμονωμένοι άνθρωποι να συγκεντρώνουν τόση ισχύ και τόσα λεφτά που να μπορούν από μόνοι τους, ανεξέλεγκτοι, να επηρεάσουν την πορεία ολόκληρων πολέμων
 

"Musk’s decision, which left Ukrainian officials begging him to turn the satellites back on, was driven by an acute fear that Russia would respond to a Ukrainian attack on Crimea with nuclear weapons, a fear driven home by Musk’s conversations with senior Russian officials".


Τίποτε δε βγάζει νόημα πια. Υποτίθεται ότι το ένα πράγμα που λειτουργούσε και υπαγόρευε το τι θα γίνει πέρα και πάνω από όλα τα άλλα στις ΗΠΑ ήταν το στρατιωτικό κατεστημένο. Τα πάντα μπορεί να κάνει κανείς εκεί πέρα, αλλά όταν φτάσει να επηρεάζει θέματα εθνικής ασφάλειας, του κόβουν φτερά, πόδια ή οτιδήποτε άλλο κόβεται. Αυτή τη στιγμή το αμερικανικό ΥπΕξ, το Υπουργείο Άμυνας, ακόμα και η NASA άγονται και φέρονται από τη SpaceX κι από έναν αλλόκοτο τύπο με προφανή και μεγάλα ψυχολογικά θέματα, την ώρα που κόσμος πεθαίνει.  

Εκτενέστερο (και ανατριχιαστικότερο) απόσπασμα, που επικεντρώνει κυρίως στην εξαγορά του Twitter εδώ, κι ένα σχετικό άρθρο από τους NYT εδώ

αυτό το διήμερο στην Καθημερινή

Στην Καθημερινή της Παρασκευής έγραψα για το σοκαριστικό έγκλημα στο πλοίο Blue Horizon, με το οποίο δεν θα είχαμε ασχοληθεί -και πιθανότατα δεν θα ξέραμε καν ότι πρόκειται για έγκλημα- αν δεν υπήρχε το βίντεο. Το βίντεο. Πολλές και πολλοί έχουν ξεχάσει ότι ο λόγος για τον οποία μάθαμε τι συνέβη είναι το ότι το είδαμε να συμβαίνει σε ένα πεντακάθαρο βίντεο. 
Στην Καθημερινή του Σαββάτου γράφω και για όλα τα υπόλοιπα, αυτά που θυμόμαστε κι αυτά που έχουμε ήδη ξεχάσει, τα τραγικά συμβάντα αυτού του απίθανου, γεμάτου τραγωδίες, καταστροφές κι εγκλήματα καλοκαιριού. Το άρθρο θα το βρείτε, όπως πάντα, στη Σαββατιάτικη Καθημερινή και από το Σαββατόβραδο και μετά και εκεί. Δεν είναι αυτό που λέμε "ελαφρύ ανάγνωσμα". 

πάμε τώρα να δούμε τα λινξ

Ένα οδοιπορικό στον Έβρο κι ένα φωτογραφικό ταξίδι στη Θεσσαλία και τη Μαγνησία. Η Ελλάδα που καίγεται και πνίγεται. 

Παλιά, λέει, οι άνθρωποι πήγαιναν στο σινεμά όποτε ήθελαν. Έμπαιναν στη με΄ση της ταινίας, έβλεπαν μέχρι το τέλος και μετά ξανάβλεπαν την αρχή μέχρι το σημείο όπου είχαν δει. Η συνήθεια αυτή άρχισε να αλλάζει το 1960, όταν ο Χίτσκοκ επέβαλε να μην μπαίνει κανείς στο "Ψυχώ" μετά την έναρξη της ταινίας. 

Αριστούργημα: πώς να μάθετε να δένετε διάφορα είδη κόμπων

Τα είδη ανθρωπιδών από τα οποία προήλθε το δικό μας σχεδόν εξαφανίστηκαν πριν από 900.000 χρόνια, λέει. Κάποια στιγμή, λέει, είχαν μείνει μόνο 1300 άτομα στον κόσμο, πάνω-κάτω. Από αυτούς προερχόμαστε όλοι. 

Φανταστικό αφιέρωμα για ένα παιχνίδι Dungeons and Dragons που παίζουν καταδικασμένοι σε θάνατο φυλακισμένοι στο Τέξας. 

Αν η Γη ήταν εξωπλανήτης, το τηλεσκόπιο James Webb θα μπορούσε να καταλάβει αν εκεί πέρα υπάρχει ζωή; Σύμφωνα με αυτό, ναι!

Η μεγαλύτερη ταχύτητα με την οποία ταξίδεψε ποτέ άνθρωπος είναι σχεδόν 40.000 χιλιόμετρα την ώρα. Πότε επετεύχθη αυτό το ρεκόρ; Το 1969. Αυτό εδώ το thread συγκεντρώνει διάφορα τέτοια στοιχεία που δείχνουν ότι πιθανότατα το ζενίθ της ανθρώπινης δημιουργίας είναι στο παρελθόν μας, όχι στο μέλλον. Μεγάλη κουβέντα αυτή. 

Πώς θα είναι η Ελλάδα του 2033

Η Ινδία, όπως ίσως μάθατε, προσεδάφισε ένα ρομπότ στο φεγγάρι. Ξέρετε πόσο κόστισε η όλη αποστολή; Λιγότερο από όσο κόστισε η παραγωγή της ταινίας "Insterstellar"

Γέλασα δυνατά με αυτό: ρώτησαν το Γούντι Άλεν (!) να τους πει τη γνώμη του για το σκάνδαλο με τον πρόεδρο της ισπανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, που φίλησε με το ζόρι την ποδοσφαιρίστρια μετά τον τελικό του Μουντιάλ. Η γνώμη του Γούντι Άλεν, βεβαίως, ήταν αυτή που φαντάζεστε

Ένα μεγάλο αφιέρωμα στις διοικητικές τρικυμίες της Disney. Μεταξύ άλλων, μαθαίνουμε ότι ο CEO που αποχώρησε αρνιόταν να φύγει από το γραφείο του για να το πάρει ο επόμενος, επειδή είχε ντουζιέρα. 

Βίντεο: η ανακύκλωση των πλαστικών είναι απάτη

Βίντεο: όλες οι ιστορίες με σούπερ ήρωες είναι καταδικασμένες να βουλιάξουν από την ίδια την πολυπλοκότητά τους και να γίνουν βαρετές. 
τέλος, μερικά πολύ ενδιαφέροντα λινξ από sites με paywalls:
 
Πόσες ημέρες με επικίνδυνες θερμοκρασίες υγρού βολβού το χρόνο θα έχουμε στην Ελλάδα μέχρι το 2050; Σύμφωνα με αυτή την ανάλυση, έξι. Από μηδέν που έχουμε σήμερα. Πόλεις της Ινδίας, της Μέσης Ανατολής ή των ΗΠΑ θα έχουν ως και εκατοντάδες τέτοιες ημέρες, και η ζωή εκεί θα είναι αφόρητη. Υποθέτω ότι θυμάστε για ποιο πράγμα μιλάμε, ε; (Washington Post)

Σχετικό με αυτό, μου θύμισαν και εκείνο το εργαλείο όπου έβαζες την πόλη όπου ζεις και τη χρονιά που γεννήθηκες και σου βγάζει πόσο πιο ζεστά είναι τα καλοκαίρια τώρα. Όταν γεννήθηκα εγώ στην Αθήνα είχαμε κατά μέσο όρο 7 ημέρες με θερμοκρασίες που ξεπερνούσαν τους 32 βαθμούς Κελσίου κάθε χρόνο. Σήμερα έχουμε 26 τέτοιες ημέρες. Όταν με το καλό γίνω 80 χρονών, θα έχουμε 45. (ΝΥΤ)

Τα δάση πλέον καίγονται τόσο συχνά που σε κάποιες περιπτώσεις εκπέμπουν περισσότερο CO2 από όσο δεσμεύουν. Τα δάση του Καναδά είναι σε αυτή την κατηγορία από το 2001. Από εκεί που τα θεωρούσαμε μια λύση, αποδεικνύεται ότι είναι μάλλον πρόβλημα. (ΝΥΤ) 

Κάτι άλλο που δεν ήξερα και βρήκα εκπληκτικό: σε πόλεις των ΗΠΑ οι κλοπές αυτοκινήτων έχουν εκτοξευτεί σε πρωτοφανή ύψη, κυρίως επειδή το κόλπο για να κλέβει κανείς αυτοκίνητα μάρκας Kia ή Hyundai έχει γίνει viral στο TikTok, και ολοένα και περισσότεροι νέοι το δοκιμάζουν. (Economist) 

Καθώς οι πλούσιοι συσσωρεύουν όλο και περισσότερο πλούτο, μια σειρά από εταιρείες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών ανταγωνίζονται για να τους προσφέρουν μια πολύτιμη υπηρεσία: να τους συμβουλεύουν πώς θα γίνουν ακόμα πλουσιότεροι. (Economist) 
To 1856 η 17χρονη Άντελιν Χάρις από το Ρόουντ Άιλαντ ξεκίνησε ένα πρότζεκτ: έστειλε μικρούς ρόμβους από μετάξι σε εκατοντάδες διάσημους ανθρώπους της εποχής της, ζητώντας τους να τα υπογράψουν και να της ξαναστείλουν. Τα κομμάτια αυτά τα έπαιρνε στη συνέχεια και τα έραβε σε μια κουβέρτα. Στο τέλος, χρόνια μετά, είχε δημιουργηθεί μια κουβέρτα με τα αυτόγραφα οκτώ αμερικανών Προέδρων (συμπεριλαμβανομένου του Λίνκολν), επιστημόνων, αλλά και συγγραφών όπως ο Ουάσινγκτον Ίρβινγκ, ο Ραλφ Γουόλντο Έμερσον κι ο Τσαρλς Ντίκενς. Συνολικά 360 υπογραφές. 
https://twitter.com/tgeorgakopoulos
https://www.facebook.com/thodorisgeorgakopoulos/
https://www.instagram.com/tgeorgakopoulos/
https://www.linkedin.com/in/georgakopoulos/
Website
Email
Copyright © 2023 georgakopoulos.org, All rights reserved.


Θέλετε να αλλάξετε το πώς λαμβάνετε αυτά τα γράμματα;
Μπορείτε να αλλάξετε τις επιλογές σας ή να σβηστείτε από τη λίστα.