ποιοτικά λινξ και λέξεις από το Θοδωρή Γεωργακόπουλο
|
|
Νομίζω ότι, μεταξύ άλλων, περνάμε και μια κρίση φαντασίας. Αυτά που συμβαίνουν στον κόσμο μας είναι πρωτοφανή και απίστευτα, ναι, αλλά εμείς δεν δείχνουμε να προσαρμοζόμαστε σε αυτή την πραγματικότητα. Πέφτουμε συνέχεια από τα σύννεφα, κατάπληκτοι. Τα τελευταία 15 χρόνια σε αυτή τη χώρα έχουμε περάσει μια κοσμοϊστορική οικονομική κρίση, μια καταστροφική παγκόσμια πανδημία, πολλές μικρές και μεγάλες καταστροφές και τώρα την κατάρρευση της ισχυρότερης δημοκρατίας του κόσμου. Και εξακολουθούμε να μιλάμε με τους όρους και τις σταθερές του κόσμου του 2005, και σε κάθε καινούργιο πρωτοφανές γεγονός, μένουμε με ανοιχτό το στόμα, κατάπληκτοι. Δεν θα έπρεπε να έχουμε επεκτείνει λίγο τα όρια του τι θεωρούμε εφικτό; Δεν θα έπρεπε να έχουμε αρχίσει να προβλέπουμε πράγματα εξίσου παλαβά με αυτά που έχουν συμβεί ήδη; Να είμαστε, έστω, λίγο πιο υποψιασμένοι; Ασφαλώς θα υπάρχουν ψυχολογικές εξηγήσεις για το φαινόμενο, αλλά σήμερα θέλω να δοκιμάσουμε να το διαψεύσουμε. Να γυμνάσουμε λίγο τη φαντασία μας και να σκεφτούμε: τι θα γίνει παρακάτω; Ας βάλουμε ορίζοντα το 2030. Τι θεωρείτε πιθανό να γίνει μέχρι τότε; Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος; (Κι αν ναι, εμείς με ποιούς θα είμαστε;) Ένας ολιγάρχης πρωθυπουργός της Ελλάδας; Γρίπη των πτηνών στους ανθρώπους; Ένα νέο παγκόσμιο κίνημα με αίτημα τη δικαιοσύνη και την πανανθρώπινη συναδέλφωση, ως ανάχωμα στο μίσος και το φασισμό; Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη, σκεφτείτε out of the box, γράψτε σενάρια που στον κόσμο του 2005 θα έμοιαζαν επιστημονική φαντασία, αλλά που σήμερα φαντάζουν ψύχραιμα και εφικτά. Στείλτε μου τις ιδέες σας εδώ και θα τις δούμε μαζί τις επόμενες εβδομάδες.
|
|
αυτό το Σάββατο στην Καθημερινή
γράφω για τα ψέματα. Όχι των πολιτικών -των πολιτών. Για τα ψέματα που λέμε συνέχεια, παντού. Όποτε μας ρωτάνε τη γνώμη μας; Ψέματα. Για κάτι που κάναμε; Ψέματα. Σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις, το 60% των Ελλήνων και των Ελληνίδων δήλωναν ότι κατέβηκαν στα συλλαλητήρια για τα Τέμπη. 60%! Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον, πολύ συναρπαστικό φαινόμενο, κατά τη γνώμη μου. Το κείμενο θα ανέβει το Σαββατόβραδο εκεί.
Το προηγούμενο Σάββατο αναρωτιόμουν: μήπως υπάρχει ανάμεσά μας κάποιος ή κάποια που έρχεται για να εκμεταλλευτεί αόρατα κοινωνικά φαινόμενα που εκτυλίσσονται στην κοινωνία μας, μακριά από τις έρευνες και τις δημοσκοπήσεις; Είναι το πολιτικό μας σύστημα και το πολίτευμα θωρακισμένα απέναντι σε έναν τέτοιο κίνδυνο; Το κείμενο έχει ανέβει εκεί.
Την Τετάρτη στο "360" έγραφα για δύο πόλεις που έχουν σοβαρό πρόβλημα με τις τιμές των ακινήτων, και ο κόσμος δεν μπορεί να αγοράσει σπίτι: το Όστιν του Τέξας και την Αθήνα της Ελλάδας. Και οι δύο πόλεις πήραν μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος -πολύ διαφορετικά μέτρα. Στη μία περίπτωση, τα μέτρα είχαν θεαματικά αποτελέσματα. Στην άλλη, όχι. Οι συνδρομήτριες κι οι συνδρομητές έχουν λάβει το κείμενο στο inbox, ήδη, αλλά έχει ανέβει και εκεί.
|
|
εκδηλώσεις και χοροεσπερίδες
Μια υπενθύμιση και μια προειδοποίηση: τη Δευτέρα, 31/3, στις 19:00 το απόγευμα θα κάνουμε μια ωραία γιορτή για την κυκλοφορία του καινούργιου μου βιβλίου, και είστε όλες και όλοι καλεσμένοι. Την ερχόμενη εβδομάδα θα σας στείλω και ένα email εκτός προγράμματος, με την επίσημη πρόσκληση και με λεπτομέρειες για τη γιορτή, που θα γίνει στο Μουσείο του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή στο Παγκράτι.
Επίσης υπενθύμιση: πιο πριν, την Πέμπτη, 27 Μαρτίου, στις 18:30, θα μιλήσουμε για το θέμα των σεισμών και της ηφαιστειακής δραστηριότητας στη Σαντορίνη, με ειδικούς του χώρου, στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, στην Κηφισιά.
|
|
Στο φετινό "World Happiness Report" η Ελλάδα αναδεικνύεται 64η πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου. Αυτό μπορεί να το διαβάσατε. Αλλά τι σημαίνει "ευτυχισμένη χώρα"; Κάθε χρόνο η ετήσια έρευνα της Gallup σε 140 χώρες περιλαμβάνει την ερώτηση "φανταστείτε τη ζωή σας ως μια σκάλα με 10 σκαλοπάτια, στο 1 είναι η χειρότερη δυνατή ζωή που μπορείτε να έχετε και στο 10 η καλύτερη. Σε ποιο σκαλοπάτι είστε;". Είναι αυτός ο καλύτερος τρόπος για να μετρήσει κανείς την "ευτυχία"; Όχι. Έχει κάποιο ενδιαφέρον, έστω σε επιφανειακό, πρωτογενές επίπεδο; Έχει. Στη Φινλανδία απαντάνε μέσο όρο 7,7, στη Γαλλία 6,6, και στην Ελλάδα 5,9. Που κάτι σημαίνει, υποθέτω. Στην ανάλυση, βεβαίως, η έρευνα συνθέτει και στοιχεία από άλλες έρευνες για να βγάλει συμπεράσματα για το πώς ζουν οι άνθρωποι, και γιατί βλέπουν τη ζωή τους όπως τη βλέπουν. Άλλα ενδιαφέροντα: η μοναξιά επελαύνει, και επίσης από τις 10 πιο "ευτυχισμένες" χώρες, μόνο δύο έχουν πληθυσμό μεγαλύτερο από 15 εκατομμύρια.
Ίσως η πιο ελληνική στιγμή της εβδομάδας ήταν η κυκλοφορία της είδησης ότι η εταιρεία που κατασκευάζει τη νέα γραμμή του μετρό έσκαβε τούνελ σε λάθος μέρος για 160 μέτρα, η οποία ακολουθήθηκε από τη διευκρίνιση ότι τελικά δεν έσκαβε σε λάθος μέρος, αλλά με λάθος τρόπο και ότι η λανθασμένη αντίληψη για το ποιο ήταν το λάθος δόθηκε από τον αρμόδιο υφυπουργό, που δεν είχε καταλάβει τι τον ρωτάνε. Όπως και να 'χει, η ολοκλήρωση της κατασκευής της νέας γραμμής, που ήταν προγραμματισμένη για το 2029, έχει ήδη πάει για το 2032. Και βλέπουμε.
Εν τω μεταξύ, στην Ελλάδα τρώμε λιγότερο κρέας. Σύμφωνα με αυτή την καταγραφή (PDF), η κατανάλωση κρέατος μειώνεται σταδιακά τα τελευταία χρόνια (με την εξαίρεση του επεξεργασμένου κρέατος -κιμάδες, αλλαντικά κλπ) ενώ η συμμετοχή του κρέατος στις δαπάνες των νοικοκυριών έχει κατακρημνιστεί ως και πάνω από 20% (για το αρνίσιο και το μοσχαρίσιο) από το 2017, εν μέσω κρίσης δηλαδή. Είναι μόνο η ακρίβεια; Ή αρχίζουμε να κάνουμε καλύτερες διατροφικές επιλογές;
Στη Γαλλία ετοιμάζουν 20σέλιδα "εγχειρίδια επιβίωσης" για τους πολίτες -για όλους τους πολίτες- με οδηγίες για το πώς να αντιδράσουν και να ανταπεξέλθουν σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Η ΔΟΕ, ένας από τους πιο αμφιλεγόμενους (και, κατά πολλούς, διεφθαρμένους) οργανισμούς στον κόσμο, εξέλεξε καινούργια Πρόεδρο -για πρώτη φορά γυναίκα, και για πρώτη φορά από την Αφρική. Επίσης, για πρώτη φορά κάποια που μπορεί να έχετε ακουστά: την πρώην κολυμβήτρια Κίρστι Κόβεντρι από τη Ζιμπάμπουε. Η οποία βεβαίως είναι και αυτή αμφιλεγόμενη. Δεύτερος σε ψήφους βγήκε ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ. Ναι, ο γιός του όγδοου Προέδρου της ΔΟΕ, που έχει το ίδιο όνομα. Για τέτοιου τύπου οργανισμό μιλάμε. Κάποιος που έμεινε ικανοποιημένος από τη νέα επιλογή: η Ρωσία.
Ξέρουμε ότι η "κλασική ομορφιά" των αρχαίων αγαλμάτων και κτισμάτων, με το λιτό, λευκό μάρμαρο είναι ένα μεταγενέστερο κατασκεύασμα. Στην πραγματικότητα τα αρχαία αγάλματα και κτίρια ήταν φανταχτερά και πολύχρωμα. Κάτι άλλο που, διαβάζω, ίσχυε για τα αγάλματα: μοσχοβολούσαν.
Ένας δημοσιογράφος του Vanity Fair γράφει για τη χρυσή εποχή των περιοδικών. Στα καλά τα χρόνια έβγαζε, λέει, $500.000 το χρόνο για να γράφει τρία άρθρα. Αναλογικά, στη δική μας χώρα τα πράγματα ήταν σχεδόν το ίδιο τρελά. Την πρόλαβα στο τέλος της αυτή τη εποχή, αλλά ήταν, όντως, αδιανόητα αυτά που συνέβαιναν. Κι ούτε που ξέραμε, τότε, ότι εκείνες ήταν οι "καλές" εποχές.
Γίνεται ο κόσμος πιο χαζός; ($)
Πώς οι φυσικές καταστροφές πλήττουν ολοένα και περισσότερες πόλεις του κόσμου, ολοένα και περισσότερο.
Η ιλαρά δεν χτυπά μόνο τις ΗΠΑ -επιστρέφει και στην Ευρώπη.
"Αβεβαιότητα", λέει, για το πρότζεκτ της ExxonMobil στην Κρήτη. Θέλουν, θυμίζω, να ψάξουν για φυσικό αέριο. Στα τσακίδια, λέω εγώ.
Πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα νέο βιβλίο μιας παλιάς υπαλλήλου του Facebook, που αποκαλύπτει διάφορες σκοτεινές αλήθειες για το πώς λειτουργεί αυτή η γιγάντια και πολύ επιδραστική εταιρεία, και ειδικά μερικά από τα υψηλόβαθμα και πολύ προβεβλημένα στελέχη της. Η εταιρεία έχει εξαπολύσει μια έντονη και πολύ δαπανηρή νομική εκστρατεία για να εμποδίσει την προβολή και τη διανομή του βιβλίου (προσπάθησε να εμποδίσει και την κυκλοφορία του), πράγμα που υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχει φωτιά κάτω από όλον αυτό τον καπνό. Εδώ μια σύνοψη των περιεχομένων του βιβλίου, κι εκεί μπορείτε να βρείτε το ίδιο το βιβλίο.
|
|
ανταπόκριση από το αμερικάνικο πραξικόπημα
|
|
Τι έγινε αυτή την εβδομάδα στην απέναντι πλευρά; Ο Τζέι Ντι Βανς πήγε να ακούσει μια συναυλία στο Kennedy Center, το "Μέγαρο Μουσικής" της Ουάσινγκτον, στο ΔΣ του οποίου ο Τραμπ έβαλε τη γυναίκα του Βανς, και Πρόεδρο τον εαυτό του. Το πλήθος, βεβαίως, τον γιούχαρε. Πράγμα που προκάλεσε την έκπληξη και μια μάλλον άστοχη δήλωση του μουσικού που έπαιζε στη συναυλία: του Λεωνίδα Καβάκου.
Κατά τα άλλα, θυμάστε που σας έλεγα την προηγούμενη εβδομάδα για εκείνο το όριο, που αν ξεπεραστεί τελείωσε, η διάκριση των εξουσιών παύει και η χώρα αυτή παύει να αποτελεί μια δημοκρατία; Ε, ξεπεράστηκε.
Κατά τα άλλα, οι περικοπές της DOGE στο αμερικανικό δημόσιο προκαλούν χιλιάδες θανάτους στις φτωχότερες περιοχές του κόσμου. Τι άλλο κόβουν; Την έρευνα για παιδιατρικούς καρκίνους. Να μια ψύχραιμη καταγραφή της ζημιάς που γίνεται από τις περικοπές στα National Institutes of Health, το μεγαλύτερο οργανισμό έρευνας στις επιστήμες υγείας στον κόσμο. Τι άλλο κάνει το καθεστώς; Απελαύνουν καθηγητές πανεπιστημίου, κυνηγούν και συλλαμβάνουν φοιτητές που δεν έχουν κατηγορηθεί για κανένα έγκλημα, απαγορεύουν την είσοδο στη χώρα σε επιστήμονες που έρχονται για συνέδρια, επειδή έχουν γράψει κατά του Τραμπ, στέλνουν μετανάστες σε φυλακές του Ελ Σαλβαδόρ επειδή είχαν το λάθος τατουάζ, εκβιάζουν μεγάλα δικηγορικά γραφεία, απειλούν ότι θα "κλείσουν" το CNN και το MSNBC και απειλούν διαδηλωτές που διαμαρτύρονται κατά της Tesla ότι θα τους κι στείλουν κι αυτούς στις φυλακές του Ελ Σαλβαδόρ.
Κάποιος που έχει μελετήσει ενδελεχώς την κατάρρευση της δημοκρατίας στην Ουγγαρία και την Τουρκία κοιτάζει τι έχει συμβεί στις ΗΠΑ τους τελευταίους δύο μήνες και λέει: αυτό είναι πολύ χειρότερο.
"There is no method to Trump's madness. He is simply insane".
Τέλος, να μια ψύχραιμη ανάλυση όσων συμβαίνουν, σε αυτή τη συζήτηση:
|
|
ειδική ενότητα: χαρούμενα πράγματα
|
|
εδώ, κάτω κάτω, θα βάζουμε μόνο ανέμελα, ανέφελα, εντυπωσιακά πράγματα από την ανθρώπινη δημιουργικότητα και φύση:
Οι επιστήμονες βρήκαν ότι ο Κρόνος έχει άλλα 128 φεγγάρια. Σύνολο, 274.
Εδώ μπορείτε να απολαύσετε ένα χταπόδι που κάνει βόλτα στη ράχη ενός καρχαρία.
Κι εδώ, ένα συναρπαστικό αφιέρωμα που έχει γράψει η Σάλι Ρούνεϊ, (ναι, αυτή) για τον καλύτερο παίκτη σνούκερ (εκείνο το εγγλέζικο μπιλιάρδο) όλων των εποχών. Τον Ρόνι Ο' Σάλιβαν.
Ένας οδηγός για ακτιβιστές.
Το τελικό σύνορο, το απόλυτο όριο που δεν θα μπορέσει ποτέ να φτάσει η ανθρωπότητα, ό,τι κι αν γίνει. Ωραίο βιντεάκι.
|
|
υπενθύμιση
αν σας αρέσουν αυτά που διαβάζετε σε αυτό το νιουζλέτερ, έχω κι άλλα
|
|
|
σας προτείνω τα εξής:
1) να γραφτείτε και στο άλλο νιουζλέτερ, το "360", που αποστέλλεται στους συνδρομητές της ηλεκτρονικής Καθημερινής κάθε Τετάρτη. Αυτό ασχολείται κάθε εβδομάδα με ένα διαφορετικό θέμα, συνήθως από τις παρυφές της ειδησεογραφίας, ή από κάποιο καταπληκτικό βιβλίο που διάβασα πρόσφατα. Γράφεστε εδώ.
2) να γραφτείτε μέλος στο 241020 Club, την κοινότητα χιλίων (και κάτι) αναγνωστών που λαμβάνουν καθημερινά μηνύματά μου με λινξ, φωτογραφίες και απόψεις (πράγματα που έγραφα παλιά στο Twitter, πριν χαλάσει) και συμμετέχουν σε διάφορες κοινές δράσεις, όπως τις δεκαέξι συναντήσεις που έχουμε κάνει ως τώρα σε εννέα πόλεις τεσσάρων διαφορετικών χωρών του κόσμου. Γράφεστε εδώ.
3) να διαβάσετε το πιο πρόσφατο βιβλίο μου. Λέγεται "Μια Ελληνική Κλιματική Κρίση", απαντά σε 50 ερωτήσεις για την κλιματική αλλαγή με απλά λόγια (στο ύφος που έχετε συνηθίσει από αυτά εδώ τα γράμματα) και κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Να μια κριτική του βιβλίου.
Ειδικά για εσάς που διαβάζετε αυτό το γράμμα, υπάρχει και μια ειδική, συλλεκτική έκδοση, με σκληρό εξώφυλλο, την οποία μπορείτε να παραγγείλετε μόνο online. Θα σας έρθει στο σπίτι σας, υπογεγραμμένη από εμένα.
|
|
|
αν θέλετε να προτείνετε αυτό το νιουζλέτερ και σε άλλους
|
|
|
|
|