Having trouble viewing this email? Click Here.

خرداد‌ماه ۱۳۹۱




جان‌مایه‌ی کارآفرینی

اگر به شما پنج دلار پول بدهند و از شما بخواهند با همین پنج دلار و در دو ساعت بیشترین مقدار پول را کسب کنید، شما چه‌کار می‌کردید؟ این تمرین و رقابتی است که تینا سیلیگ مدیر برنامه‌ی تکنولوژی‌های کسب و کار دانشگاه استنفورد در کلاس‌ به دانشجویانش ارائه کرد. تیم‌های مختلف راه‌های خلاقانه‌ی متفاوتی را تجربه کردند. اما در این میان تجربه‌ی تیمی که بیشترین درآمد را کسب کرده بود بسیار جالب توجه است. آن‌ها مساله را با نگاهی کاملا متفاوت نگریستند: این‌که ارزشمند‌ترین دارایی آن‌ها نه آن پنج دلار که چیز دیگری بود. ایده و طرح‌ خلاقانه‌ای این تیم این بوده که ... (مطلب کامل را از اینجا بخوانید.)

یاد گرفتم که جواب را پیدا کنم
خانم یارعلی کارشناسی ارشد روانشناسی دارد. داستان کارآفرینی او اما از آن‌جایی شروع شد که کارمند شرکت ماشین‌های اداری بود و پیشنهاد تاسیس واحد کامپیوتر را به اداره‌شان داد و خود دست‌ به کار راه‌اندازی آن شد. بعد از آن خانم یارعلی با قدم گذاشتن در مسیر کارآفرینی، در سال ۷۸ مجتمع آموزشی را در شهر اهواز تاسیس کرد و به آموزش کامپیوتر پرداخت.

از پس سال‌های پر فراز و نشیب و فعالیت در عرصه‌ی کارآفرینی و اشتغال‌زایی، او در نهایت در سال ۱۳۸۱ به عنوان کارآفرین نمونه‌ی استان خوزستان انتخاب شد. خانم یارعلی اکنون مدیرعامل شرکت رشدآسای جنوب است که با استخدام بیش از بیست کارمند ثابت و متغیر، در زمینه‌ی آموزش، مشاوره و پژوهش در حوزه‌های فن‌آوری اطلاعات، مدیریت و کارآفرینی فعالیت دارد. مصاحبه‌ی خواندنی خورشید با ایشان را در بخش «انگیزه بگیرید» وبسایت خورشید بخوانید.





سرمایه کم، کار بزرگ
 
یک خورشیدی در بخش پرسش و پاسخ پرسیده است که با سرمايه خيلی كم (۵ تا ۱۰ میلیون) چه كاری مي‌توان انجام داد كه قابل گسترش باشد؟ آن‌چه او بدان فکر می‌کند این است که کاری‌ باشد که با در نظر گرفتن شرايط بازار كار ايران، قابل تبدیل شدن به يك كسب و کار ميليونی يا ميلياردی باشد. مثلا اگر این کسب و کار مربوط به گردشگی  مثل يك باغ-رستوران يا مجموعه فرهنگی-تفريحی باشد، چه ایده‌ای دارید، و یا اگر کسب و کار مرتبط خرید و فروش باشد چه؟ چه چيزايی با اين مبلغ خريد و فروش شود بهتر است؟
شما چه پیشنهادی برای ایشان دارید؟ نظرات‌تان را اینجا مطرح کنید.

با حضور دانشجویان خورشید برگزار شد:
همایش راهکار‌های نوین آموزش پیش دبستان

همایش علمی «راهکار‌های نوین آموزش پیش دبستان در ایران»، ۲۵خرداد در تهران برگزار شد و تعدادی از دانشجویان و فارغ‌التحصیلان مدرسه نیز در آن شرکت کردند. این همایش با همکاری چند موسسه، از جمله موسسه‌ی آموزشی پروش ذهن فرزام، به مدیریت خانم زهرا امیرآتشانی از دانشجویان خوب خورشید، برگزار شد. در این همایش ۸ مقاله به صورت حضوری و ۸ مقاله به صورت پوستر ارائه گردید. هم‌چنین با در نظر گرفتن سالن برای فعالیت‌های جانبی مرتبط با آموزش پیش‌دبستانی، ۱۵ گروه از موسسات و شرکت‌های پخش اسباب‌بازی و نشریات نیز در این همایش شرکت کردند.
 

 
الو سلام... من یک فروشنده کار درستم!
 

بسیاری از ما در زندگی روزمره با تماس‌هایی مواجه می‌شویم که قصد تماس‌گیرنده فروش کالا و عرضه خدمات سازمان خود است. در بسیاری از موارد فروشندگان تلفنی بدون آگاهی از اصول و تکنیک‌های فروش تلفنی، باعث رنجش خاطر ما می‌شوند و در پاره‌ای از اوقات نیز با اصرار بیجای خود، حتی سبب دلزدگی ما نسبت به آن نام تجاری می‌گردند .در عین حال بسیاری از صاحبان كسب و كار (که ممکن است شما هم یکی از آن‌ها باشید) تلفن را برای حرفه خود ضروری می‌دانند، چون از اين طريق می‌توانند يك مشتری احتمالی را جذب كنند و البته در مواقعی آن را از دست بدهند.
برای فروش تلفنی «چه باید گفت» و «چه نباید گفت»، کلید موفقیت است. این نکات را فراموش نکنید...
(متن کامل را در وبسایت دنیای نوین کسب و کار بخوانید.)
 
شبکه‌سازی در رفتار کارآف
رینانه

پایگاه نشریات الکترونیکی دانشگاه تهران مقاله‌ای را از فصلنامه توسعه کارآفرینی با عنوان «تبیین نقش رابطه رفتار شبکه‌سازی در رفتار کارآفرینانه» منتشر کرده است. این تحقیق شرکت‌های مستقر در پارک‌های علم و فن آوری را برای بررسی در نظر گرفته است. در مقدمه این نوشتار آمده است: رفتارشبكه‌سازی به توانایی فردی، برای توسعه و حفظ روابط با ديگرانی كه توان كمك در شغل يا حرفه را به فرد دارند، اطلاق می شود. در يك فضای كارآفرينانه، اشخاص به شناسايی فرصت‌ها و بسيج منابع و امكانات برای استفاده از اين فرصت‌ها می‌پردازند. اشخاص برای موفق شدن در بازار رقابتی احتياج به اطلاعات، منابع، شناخته شدن توسط ديگران و... دارند؛ از اين رو، ارتباطات با ديگران و يا شبكه‌ها را می‌توان يكی از ابزارهای اصلی كارآفرينان دانست كه می‌توانند به واسطه‌ی آن، اين نيازها را مرتفع كنند. پژوهش‌های پيشين نشان می‌دهند كه فرصت‌های كارآفرينانه با تعداد ارتباطات شخص كارآفرين در شبكه‌اش رابطه‌ی مستقيم دارد. ارتباطات، مانند پل‌های اطلاعاتی، كارآفرين را در دسترسی به خروجی‌های متعددی همچون رفتار كارآفرينانه توانمند می‌كند. از اين رو، رفتار شبكه‌سازی نقش بارزی در ايجاد شبكه‌ها دارد. متن کامل این مقاله ارزشمند را اینجا بخوانید.