Noutati din reteaua deschisa 

Building Bridges - Promovarea invatarii pe tot parcursul vietii prin schimbul de experienta intergenerational



In perioada 20-24 iunie 2012, in Turnhout, Belgia, a avut loc a doua intalnire de lucru în cadrul proiectului Grundtvig "Building Bridges - promovarea invatarii pe tot parcursul vietii sustinuta de schimbul de experienta intergenerational", proiect finantat de Comisia Europeana. In acest schimb au fost prezenti 25 de participanti – personal si learneri (din Romania, Belgia, Italia, Turcia, Franta, Slovacia). Programul s-a axat pe evidentierea experientei belgiene in ceea ce priveste voluntariatul social si interventiile pentru dezvoltare comunitara la nivel local si national, toate avand in comun o abordare intergenerationala.
Tot cu acest prilej a fost lansat si site-ul proiectului (www.europanet.ro/building-bridges), realizat de Matteo Sperantza si Malin Sofrone, learneri EUROPANET. Website-ul va permite colectarea materialelor de proiect (studii de caz, fotografii, articole, stiri) si diseminarea lor pentru extinderea experientei de invatare la nivel international.
Coordonatorii nationali de proiect au stabilit si datele urmatoarelor intalniri de lucru, in Slovacia (17-21 Octombrie) si Italia (22-25 Mai 2013). De asemenea, partenerii au discutat despre posibilitatea organizarii de intalniri biliaterale pentru devoltarea ulterioara de noi proiecte.
Articol: Cristina Chert,
manager proiect EUROPANET


Antreprenoriat si educatie multiculturala - Program complet de vacanta

Asociatia Proiect Pro Europa  (APPE)  organizeaza  pe toata perioada  vacantei de vara un program complex adresat copiilor si tinerilor -  tabara si scoala de vara pe tema educatiei multiculturale – care cuprinde: ateliere de creatie si de mestesuguri traditionale (incondeiat oua, pictura pe sticla, confectionat masti populare, culinarit), drumetii si workshopuri la atelierele mestesugarilor din zona (cioplitori in piatra si in lemn), excursie de o zi la manastirile din Bucovina (Moldovita, Sucevita, Bogdana, Putna,  Dragomirna, Humor,Voronet), trasee montane si calatorii cu caruta trasa de cai.
De asemenea, programul taberei cuprinde: jocuri de cunoastere si autocunoastere, de incurajare a interrelationarii active si asertive intre participanti, de dezvoltare a competentelor de reprezentare personala; mini-sesiuni de informare privind traditiile si istoria locala; carnaval si o parada a costumelor medievale; concursuri diverse, gratar si foc de tabara.
Programul din acest sezon a fost deschis cu un grup de 16 copii de la Liceul Waldorf din Iasi care au participat cu mult entuziasm la activitati recreative diverse si inedite,  in  spiritul respectului pentru traditiile ancestrale ale neamului nostru, dar si sub semnul intreit valoric al creativitatii, prieteniei, educatiei pentru valori. Locatia taberei: Ciumarna, com. Vatra Moldovitei – Suceava, un sat de munte, asezat aproape de cer, cu oameni frumosi si primitori, cu zambet intelept pe obraz si cu lumina in suflet.

Simpozion national pe teme de didactica si lansare de carte

In aceasta perioada  s-au desfasurat  lucrarile simpozionului national de didactica - Valente instructiv-educative ale programului SCOALA ALTFEL, initiat si coordonat de Asociatia Proiect Pro Europa  si finalizat cu publicarea in volum a lucrarilor elaborate de beneficiarii programului ministerial de educatie nonformala pilotat in scoli, in intervalul 2-6 aprilie 2012.
Cei peste 90 de participanti, in mod direct si/sau indirect, la lucrari, cadre didactice din invatamantul preuniversitar, elevi, parinti, reprezentanti ai comunitatii locale, delegati ai Universitatii Stefan cel Mare Suceava, au  reliefat importanta si impactul benefic al programului propus de MECTS asupra formarii personale si profesionale a elevilor, ca si sustenabilitatea acestui tip de educatie nonformala.
Volumul simpozionului include exemple de buna practica si studii de impact ale unor activitati specifice derulate in scoli din intreaga tara, dar si file de jurnal  ale elevilor care au fost implicati direct in programul Scoala Altfel.
Referentul stiintific al sesiunii de comunicari, prof. conf. dr. Mariana Boca, de la Facultatea de Litere si Stiinte ale Comunicarii Suceava, a apreciat initiativa asociatiei noastre si oportunitatea unei asemenea dezbateri in cadrul unor organizatii ce dezvolta programe culturale si sociale pentru copii si tineri si ofera alternative reale de educatie si dezvoltare personala.
Articole: Ceredeev Daniela,
coordonator de program APPE


Tabara AGLT la Baisoara

Anul 2010 a fost anul de debut al proiectului SPEAS, proiect ce urmareste formarea voluntarilor Asociatiei Grupurilor Locale de Tineret (AGLT) in organizarea de activitati pentru copii si tineri cu deficiente. De-a lungul  timpului rezultatele au fost satisfacatoare: voluntari au fost formati, GLTuri au incheiat parteneriate cu centre pentru copii cu dizabilitati si au organizat lunar activitati la astfel de centre. Insa lucrurile nu s-au oprit aici. In vara anului 2011 AGLT a fost contactat cu rugamintea de a trimite primii voluntari intr-o tabara pentru copii cu dizabilitati, organizata de catre Dan Baciu. Vara aceasta taberele au continuat in aceeasi locatie, statiunea Baisoara.
In prima tabara a acestui an (25-29 iunie) au participat 5 copii cu dizabilitati fizice si psihice, 3 din acestia insotiti de catre parinti, si 3 lideri AGLT. Tema taberei a fost „Piratii si comoara ascunsa” iar cei mici au avut de indeplinit diferite sarcini pentru ca la sfarsitul saptamanii sa devina pirati adevarati. Activitatile au fost diverse: ateliere de creatie, salon de infrumusetare, jocuri active, de competitie, construire fortareata, teatru de papusi, sesiune foto, seri de dans si de masaj si nu numai.
Rezultatele au fost peste nivelul asteptarilor! Nimic nu poate fi mai frumos decat atunci cand un copil cu dizabilitate psihica te imbratiseaza, te pupa si zice ca a fost cea mai frumoasa saptamana a lui. Misiunea noastra a fost indeplinita: copii mai mult decat fericiti, parinti impresionati, lideri mandri inca o data ca sunt AGLTisti!
Articol: Stefana Bursuc, membru AGLT
"Cand visele devin realitate"

Anul 2012 se dovedeste a fi pentru ADAM Moldovita un an al realizarilor si al viselor implinite. Astfel, visul partenerilor belgieni din Kruibeke, Belgia, de a deschide in Moldovita un centru socio-medical, similar celui din Slatina Timis, este tot mai aproape de a deveni realitate cu sprijinul voluntarilor de la ADAM Moldovita si al diversilor parteneri.
Din decembrie 2006, de la inscrierea juridica a Asociatiei si pana in prezent, ne-am confruntat cu numeroase dificultati precum birocratia, lipsurile financiare si materiale, mentalitatea, lipsa de intelegere,incredere si apreciere. Peste toate am trecut insa datorita dorintei de a schimba in bine o parte a comunitatii noastre si avand mereu in minte indemnul unuia dintre partenerii nostri din Kruibeke:"Trebuie sa visezi de 100 de ori pentru a indeplini un singur vis!" Un mesaj atat de simplu dar si complicat in acelasi timp, un indemn la perseverenta, incredere si munca. Si am visat... Poate de 10 ori cate 100 pentru a indeplini un singur vis: centrul socio-medical ADAM Moldovita.
Profitand de vizita in localitatea noastra,a excelentei sale, domnul ambasador al Belgiei in Romania, Philippe Beke,  pe data de 2 august 2012, incepand cu ora 16, va avea loc in Moldovita inaugurarea oficala a centrului ADAM Moldovita. Vor participa la eveniment voluntari ai Asociatiei, parteneri din grupul "Un sat pentru un sat" Kruibeke, Belgia, membri ai FDAAM si TON, reprezentanti ai Consiliului Local si Judetean, reprezentanti ai localitatilor invecinate Moldovitei, oficialitati judetene, colaboratori. Speram ca acest eveniment sa fie un nou pas de dezvoltare locala iar pana la sfarsitul anului, identificand medicii potriviti, centrul sa fie functional, in folosul comunitatii.
 
Articol: Hiche Mihaela, coordonator ADAM Moldovita

Schema de granturi pentru ONG-uri

Se apropie termenul limita pentru trimiterea propunerilor de proiecte in cadrul Schemei de granturi pentru ONG-uri, program de finantare nerambursabila pentru  proiecte cu componenta sociala si de mediu  (se acorda granturi mici, intre 10.000 CHF si 75.000 CHF) sau doar pentru proiecte de tip social (granturi mari, intre 75.001 CHF si 250.000 CHF).

 Termen limita:12 iulie 2012. Click aici pentru detalii complete. [Sursa www.fdsc.ro]



Raiffeisen Comunitati 2012

Luni, 2 iulie 2012, s-a lansat editia a doua a programului de granturi Raiffeisen Comunitati, un program de finantare a proiectelor locale de dimensiuni mici si medii. Scopul principal al acestei initiative este sa sprijine financiar sau prin implicare directa (voluntariat, consultanta), ONG-urile, scolile si spitalele care au proiecte bune si de interes pentru comunitatile locale. Castigatorii vor fi desemnati printr-un proces de votare online.

 Termen limita:20 iulie 2012. Click aici pentru detalii complete.

S-a dat startul inscrierilor la Gala Participarii Publice

"Gala Premiilor Participarii Publice este despre o altă specie de oameni. Este despre cei care au curaj sa iasa din zona de confort si il transforma pe "asa nu se mai poate" in actiune. Unii o fac colaborand foarte bine cu autoritatile si gasind impreuna solutii, altii o fac punand presiune si strigand indignarea. Indiferent care este calea pe care au ales-o, ei ne arata ca responsabilitatea deciziei publice este si a noastră." Oana Preda, Director CeRe
Daca reprezinti o organizatie sau un grup de cetateni care a intervenit intr-o decizie publica, daca reprezinti o primarie sau consiliu local ori o alta institutie locala sau centrala care, inainte de a lua o decizie, i-a intrebat si pe cei afectati de ea, inscrie-te si tu in competitia pentru Premiile Participarii Publice.

Termen limita: 27 septembrie. Click aici pentru detalii complete.

FDSC si CeRE lanseaza spre dezbatere capitolul “Sanatate” din Carta Alba 2012

Carta Alba a sectorului ONG este un document lansat in 2011 de catre Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, reunind propunerile ONG-urilor pentru cresterea sustenabila a 10 domenii de activitate ale societatii romanesti.
Anul acesta, Carta Alba este o initiativa comuna FDSC si CeRe si va fi prezentata partidelor politice astfel incat propunerile sectorului neguvernamental sa aiba sanse mai mari sa ajunga pe agenda politica.  Pentru realizarea Cartei Albe, anul acesta sunt propuse spre dezbatere 12 domenii de  interes. Sectiunea dedicata Cartei Albe este disponibila pe site-ul stiriong.ro, iar capitolul "Sanatate " supus dezbaterii, este disponibil AICI.
Propunerile si recomandarile pe tema “Sanatate” pot fi trimise pana la data de 10 iulie 2012, la adresa de email anemari28@yahoo.com, persoana de contact Anemari-Helen Necsulescu.
Copyright © 2012 The Open Network for Community Development, All rights reserved.