Noutati din reteaua deschisa 

Ziua Nationala de Contact @The Open Network

Fundatia The Open Network for Community Development, in parteneriat cu ADR-Flanders, Belgia, Fundatia Proiecte Limburg Romania si Scoala cu clasele I-VIII Vatra Moldovitei, organizeaza Ziua Nationala de Contact, la Vatra Moldovitei, Suceava, Romania, in perioada 31 august – 2 septembrie.
Cine participa?
-Reprezentanti ai Comitetelor Romano-Belgiene din Reteaua Deschisa, din grupurile formale si informale (CLS, ADAM, CLDC, OLF, OLB, GLT) si din cadrul ADR Vlaanderen;
- Parteneri institutionali ai Fundatiei;

- Traineri nationali si regionali; coordonatori locali;
- Reprezentanti ai institutiilor publice interesate in dezvoltarea comunitara sustenabila;
- Oaspeti din Romania si Belgia.

Pentru detalii privind agenda intalnirii, consultati pagina de Facebook a evenimentului sau parcurgeti invitatia oficiala, in Romana sau Engleza.

Revista The Open Network 

Pentru a asigura diseminarea la nivel local a vestilor colectate prin newsletterul online, The Open Network va edita o revista bianuala ce va fi distribuita in cadrul intalnirilor nationale, la atelierele de lucru regionale sau la vizitele locale, prin intermediul trainerilor regionali. Primul numar al revistei a fost deja lansat si va fi trimis tuturor comunitatilor din reteaua de cooperare romano-belgiana. Revista este disponibila si online, atat in Romana, cat si in Engleza.

Elevi din Elvetia, in vizita de studiu la ADAM Slatina Timis

In ultimul an de studiu, fiecare generatie de elevi ai Scolii Superioare de Stiinte Sociale din Lausanne, Elvetia, trebuie sa participe la o vizita de studiu in strainatate, pentru a cunoaste realitatile sociale in mod nemijlocit. Dupa mai multe cercetari in Elvetia si ca urmare a asistentei acordate de Opération Village Roumains si ADR-Vlaanderen, elevii ce se pregatesc de absolvire in acest an au avut posibilitatea de a intra in contact cu  ADAM Slatina-Timis si de a planifica o deplasare la fata locului. Vizita de studiu a avut loc in data de 10 Iulie, cand tinerii au fost intampinati la Centrul Socio-Medical din Slatina-Timis de Ioan Suru, coordonatorul local, apoi condusi prin comunitate, intr-o plimbare de recunoastere a nevoilor populatiei  in ceea ce priveste sanatatea,  nivelul de integrare a grupurilor vulnerabile si structura relatiilor sociale.
Ulterior, elevii au avut o intalnire cu asistentul social al Primariei ceea ce a condus la o mai buna intelegere a tipurilor de dificultati cu care se confrunta oamenii si diferenta intre ajutorul social si asistenta financiara de stat. Vizita de studiu s-a incheiat cu un popas la Scoala din Slatina-Timis si reintoarcerea la Centru pentru discutii aprofundate pe tema asistentei sociale, incluziunii minoritatilor si problema imigrarii.
Pentru mai multe detalii, cititi raportul vizitei disponibil aici (in limba franceza).

Ziua Prieteniei la Radauti

De Ziua Prieteniei,  tinerii voluntari ai Asociatiei Proiect Pro Europa au fost alături de cei 110 copii si tineri ai Asezamantului Social de Copii Sfantul Ierarh Leontie  de la Radauti. Au organizat o zi de joacă pentru cei mici si doua ateliere de comunicare nonviolenta cu cei mai mari. Activitatea s-a incheiat cu dans si buna dispozitie, dar si cu promisiunea unei neamanate revederi. Cu acelasi prilej, le-au oferit  tuturor jucarii, dulciuri, imbracaminte, rechizite si cateva carti pentru biblioteca institutiei. O parte dintre rechizitele pe care tinerii le-au pregatit pentru prietenii lor au fost oferite de Colegiul Militar Stefan cel Mare Campulung Moldovenesc in continuarea unui proiect pe care, impreuna, l-am initiat inca de la finele anului 2011 si care isi propune sustinerea emotionala a copiilor si tinerilor asistati in  asezamantul social.

Articol de: Daniela Ceredeev
coordonator GLT 4Kids


Atelier de dans popular in proiectul Building Bridges
 
In aceasta perioada Asociatia De Ajutor Mutual (ADAM) Moldovita deruleaza proiectul Building Bridges finantat de Comisia Europeana prin ANPCDEFP, Programul Tineret in Actiune, Actiunea 1.1  - Schimburi de tineri. Una dintre activitatile pe care organizatorii le-au propus in acest proiect este invatarea unui dans popular specific Bucovinei, atelier ce s-a desfasurat la Ciumarna, Vatra Moldovitei. Formatorii sunt tineri din Grupul Local de Tineret 4Kids, fosti membri ai ansamblului Gura Izvorului. Participantii - tineri romani si belgieni implicati in proiect – au invatat un pas de hora bucovineana, au aflat lucruri noi despre semnificatiile pe care romanii le atribuie jocului popular, au fost familiarizati cu spiritualitatea poporului nostru si au gustat din tihna si frumusetea vietii de traitor pe crestele Obcinelor. A fost, mai presus de toate, un atelier al entuziasmului si al veseliei, al bucuriei de a trai si al implinirii pe care ti-o poate aduce doar prietenia.
Articol de: Daniela Ceredeev,
coordonator de programe sociale si de tineret
Asociatia Proiect Pro Europa
GLT Homorod se tine de joaca


In perioada 14-21 August 2012, voluntarii GLT Homorod, alaturi de  trainerii belgieni Griet Vergracht, Jolien Vanryckegem, Karlien Roelandt si  Nele De Meester din Aalst, Belgia, au organizat zile de joaca deschise pentru copiii din Rupea si Dacia (Brasov), in special pentru copiii de la Orfelinatul din Rupea. GLT Homorod este un grup informal de tineret infiintat in 2008 in satul cu acelasi nume din judetul Brasov. An de an, in timpul vacantei de vara, tineri din Aalst, Belgia, si din Homorod organizeaza impreuna zile de joaca pentru copiii din sat. La activitati participa, in medie, 60 de copii cu varste intre 6-12 ani. 

GLT Young Generation Vatra Moldovitei provoaca tinerii la joc
 
Grupul Local de Tineret (GLT) Young Generation Vatra Moldovitei a luat fiinta in primavara acestui an, in martie 2012, sub indrumarea doamnei Ancuta Negura, si cu sprijinul F.U. Proiecte Limburg Romania, Vatra Moldovitei, si al SMHO – Mersseen, Olanda. Dintre proiectele noului-infiintat GLT deja ne mandrim cu desfasurarea si gazduirea unei activitati comune cu un grup  de 30 de elevi de la Scoala Steinerschulle din Elvetia, din aprilie 2012. Atunci, impreuna cu elevii elevetieni, am  incondeiat oua, am facut  jocuri de cunoastere, drumetii in com. Vatra Moldoviţei.
Tot in acest an, in scopul unei mai bune cunoasteri, am avut un schimb de experienta cu membrii GLT GoldenStar Moldovita. Am vrut sa tragem un semnal  de alarma privind mediul inconjurator participand la programul Let's do it Romania!.
Trei membrii ai organizatiei, Bindiu Andreea, Butnariu Loredana si Farcal Madalina, au participat, timp de o saptamana, la  Tabara de formare  de animatori socio-culturali pentru tineri de la Muncel - Iasi, cheltuielile fiind suportate de F.U. Proiecte Limburg Romania, Vatra Moldovitei.
Ultima activitate organizata de GLT Young Generation, o zi de joaca, a avut loc duminica, 29 iulie 2012. Jocuri precum Tic Tac Boom, Strumfi Umfi, Iepurasul, Bruiajul, 10 pase, Soarecele si Pisica în labirint, au fost aduse in atentia participantilor la ziua de joaca de catre liderii activitatii (membri ai GLT Young Generation) : Butnariu Loredana, Bindiu Andreea, Cenusa Sergiu Nicolae, Farcal Madalina Maria, Solcan Dan Cristian, Hojda Catalina, Vaman Liviu, Popescu Iosif, Subran Georgel, Rusu Mihaela, Bindiu Alina Ioana.
Numarul participantilor ne-a uimit, dar totodata ne-a si făcut sa fim incantaţi: peste 50 de copii, cu varste cuprinse intre 4 şi 18 ani. Acest numar, destul de mare (zicem noi), a reprezentat un feed-back pozitiv la ziua de joaca petrecuta cu o saptamana inainte, participantii fiind de doua ori mai multi.
Cu siguranta vor fi organizate din ce in ce mai multe zile de joaca (in afara de alte activitati). Astfel, GLT Young Generation isi va fi îndeplinit macar o parte din atributii, iar membrii sai vor putea afirma: „Sunt cu adevarat un membru al GLT Young Generation!”.
Articol de: Bindiu Alina – Ioana,
membru GLT Young Generation
F.U. Proiecte Limburg Romania

PACT pentru Comunitate

Prin programul PACT pentru Comunitate, Fundatia PACT acorda finantari directe nerambursabile sub forma de granturi (intre 2500 si 3000 USD) pentru:
-  proiecte realizate in parteneriat
-  initiative de antreprenoriat social, cultural și alte forme ale economiei sociale
-  schimburi de experienta si vizite de studiu
-  servicii gratuite de instruire, consultanta, facilitare comunitara (ateliere de lucru, seminarii si alte evenimente) la nivel local sau regional
Pot aplica organizatii comunitare sau grupuri de initiativa din judetele de sud (Arges, Calarasi, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Prahova, Teleorman), sud-est (Buzau, Braila, Constanta, Galati, Tulcea, Vrancea) si sud-vest (Mehedinti, Gorj, Valcea, Dolj, Olt) ale Romaniei.

 Termen limita:  5 septembrie.
Click aici pentru detalii complete.

Apel proiecte Invatare pe tot parcursul vietii 2013

Programul are ca scop favorizarea schimburilor reciproce, cooperarea si mobilitatea intre sistemele de educatie si de formare profesionala din cadrul Uniunii Europene, astfel incat acestea sa devina un model de calitate la nivel mondial.
Pot solicita finantare administratiile, autoritatile locale si regionale, centrele de formare, centrele de cercetare, universitatile, scolile, sindicatele, federatiile.
 Termene limita: 
- Mobilitatea individuala a elevilor in cadrul Programului Comenius: 3 decembrie 2012.
- Comenius, Grundtvig (Formare la locul de munca) – primul termen: 16 ianuarie 2013; termene ulterioare: 30 aprilie 2013, 17 septembrie 2013.
- (Alocatii de studiu) Comenius: 31 ianuarie 2013.
- Comenius, Erasmus, Leonardo da Vinci, Grundtvig (Proiecte multilaterale, retele si masuri adiacente): 31 ianuarie 2013.
- Leonardo da Vinci (Proiecte multilaterale pe tema transferului de inovare): 31 ianuarie 2013.
- Leonardo da Vinci: Mobilitate (inclusiv certificatul de mobilitate Leonardo da Vinci); Erasmus: Cursuri intensive de limbi straine (EILC): 1 februarie 2013.
- Programul Jean Monnet: 15 februarie 2013.
- Comenius, Leonardo da Vinci, Grundtvig (Parteneriate); Comenius (Parteneriatele Comenius Regio); Grundtvig (Ateliere): 21 februarie 2013.
- Erasmus (Programe intensive (IP), Mobilitatea studentilor pentru studii si stagii – inclusiv certificatul de stagiu Erasmus prin intermediul unui consortiu si Mobilitatea personalului – misiuni de predare si formare a personalului): 8 martie 2013.
- Grundtvig (Alocatii de studiu, Proiecte de voluntariat pentru persoane in varsta): 28 martie 2013.
- Programul transversal (Activitatea cheie 1 – vizite de studiu) – primul termen: 28 martie 2013; al doilea termen: 15 octombrie 2013.
- Programul transversal: toate celelalte activitati: 28 februarie 2013.
Textul complet al 'Cererii generale de propuneri 2011-2013 pentru programul Invatare pe tot parcursul vietii - Prioritati strategice 2013', impreuna cu 'Ghidul programului Invatare pe tot parcursul vietii 2013' si informatiile privind disponibilitatea formularelor de candidatura se gasesc aici (!in limba engleza) sau pe site-ul http://www.llp-ro.ro/ (in actualizare).


Catalogul surselor de finantare - august 2012

A fost publicat Catalogul surselor de finantare – august 2012. Acesta cuprinde programele de finantare nerambursabila active finantate de Uniunea Europeana si Guvernul Romaniei.
Catalogul contine patru sectiuni:

Sursa: ADR Centru

Workshop international "Femei de succes in mediul rural"

Agroinstitutul Nitra din Slovacia va organiza, in perioada 1 - 5 octombrie 2012, un Workshop international pentru femeile din mediul rural din tarile UE, cu titlul "Femei de succes in mediul rural = un spatiu rural viabil".
Obiectivul workshop-ului: dezvoltarea competente-cheie pentru dezvoltarea economica si personala a femeilor din zonele rurale. Participantele vor avea ocazia sa viziteze locatii si sa intalneasca femei- intreprinzator din Slovacia si sa schimbe informatii despre bune practici cu acestea.
Grupul tinta: femeile din mediul rural, din oricare stat membru al Uniunii Europene. Organizarea workshop-ului este sustinuta prin Programul european de invatare pe tot parcursul vietii - GRUNDTVIG.
Profilul participantilor: femei de peste 30 de ani, dintr-o zona rurala, nivel intermediar de cunoastere a limbii engleze (nivelul de vorbire este cel mai important), cunostinte de baza in IT&C, cautarea de noi oportunitati si noi locuri de munca intr-o zona rurala, dispuse sa invete noi competente si noi tehnologii IT&C si sa impartaseasca propriile lor opinii si experiente.
Constituie un avantaj apartenenta la un Grup de Actiune Locala sau la o organizatie de femei.

Pentru înregistrare, descarcati formularul de aici, semnati-l (scanati ultima pagina semnata) si trimiteti-l prin e-mail la adresa: kobidova@agroinstitut.sk. Data limita: septembrie 2012.
Participantii isi vor asigura transportul pana la Bratislava si/sau Nitra, iar cheltuielile de calatorie vor fi rambursate pe baza biletelor si permiselor de imbarcare.

 Termen limita:  7 septembrie.
Click aici pentru detalii complete.

APEL TiA: Seminar 'Re-thinking youth participation' - Germania

Agentia Nationala pentru programul Tineret in Actiune - ANPCDEFP - a lansat apelul pentru participare la Seminarul intitulat "Re-thinking youth participation: breaking patterns, changing practice ", organizat de Agentia Nationala din Germania in perioada 19-23 noiembrie 2012 in Bonn.  Seminarul isi propune sa imbunatateasca calitatea, varietatea, caracterul inovator si durabilitatea proiectelor de tineret, in general, si a proiectelor TiA, in special, prin "re-gandirea" conceptului de participare a tinerilor. Cursul se adreseaza lucratorilor si liderilor de tineret, formatorilor, voluntarilor, activistilor care isi doresc sa contribuie la "re-gandirea" conceptului de participare a tinerilor.

 Termen limita:  20 septembrie.
Click aici pentru detalii complete.

Stop Cancer la San!

Programele nationale de depistare precoce a cancerului la san duc la scaderea mortalitatii cu pana la 40% si, totusi, in Romania, in 2011, doar 7 din 1000 de femei au avut acces la investigatii gratuite. Inscrie-te in programul de depistare precoce a cancerului la san pentru a beneficia de o mamografie gratuita. Afla mai multe accesand: www.stopcancerlasan.ro.

Copyright © 2012 The Open Network for Community Development, All rights reserved.