Copy

Dit is de eerste nieuwsbrief die je ontvangt van de 8e fractie Lijst Calimero, zittende in de Universiteitsraad van de RUG. Met de nieuwsbrief proberen we de dialoog aan te gaan en studentenorganisaties te informeren over wat er speelt aan de universiteit. Ditmaal besteden we aandacht aan:

  • Collegegeldvrij besturen
  • Studentassessor
  • PhD Councils
  • Augustus herkansingen
  • Decentrale selectie FEB?
  • Meer master-, minder bachelorstudenten
  • 50 uren gratis taalles

Een klein voorstelrondje

30 augustus jl. is de 8e fractie van Lijst Calimero officieel ingehamerd in de U-raad. Een klein voorstelrondje:
 

 

Fractievoorzitter: Berber Harkema, derdejaars bachelor sociologie

Secretaris/penningmeester: Gabi Wals, pre-master studente IB/IO

Algemeen lid: Koos Tervooren, derdejaars bachelor geschiedenis

Algemeen lid: Milou Peters, derdejaars bachelor geschiedenis

 

Het afgelopen jaar heeft de fractie zich met volle overtuiging voorbereid op hetgeen wat komen zou gaan. Aankomend jaar staan er een aantal belangrijke, spannende en interessante punten op de agenda. Zo zijn er bijvoorbeeld de evaluatie van het BSA en Harde Knip, stand van zaken BKO(Basis Kwalificatie Onderwijs docenten), University College 2014. Inmiddels is de nieuwe website My University al gelanceerd.

 

In de U-raad van augustus zijn er belangrijke onderwerpen de revue gepasseerd:

 

Collegegeldvrij besturen

Voor de zomer heeft Lijst Calimero de notitie Collegegeldvrij besturen ingediend. Collegeldvrij besturen houdt in dat studenten een bestuursjaar kunnen doen zonder collegegeld te betalen. Zij ontvangen dan wel een bestuursbeurs. In de afgelopen universiteitsraad is deze notitie door het college van bestuur aangenomen. De student kan er dus vanaf dit collegejaar voor kiezen om zich gedurende zijn/haar bestuursjaar

uit te schrijven. Hieronder de voor- en nadelen:

 

Voordelen:

- je betaalt geen collegegeld;

- het bestuursjaar telt niet mee voor de langstudeerboete;

- je behoudt je beurs;

- je mag gebruik blijven maken van student faciliteiten als ACLO en UB; je behoudt je studentnummer.

 

Nadelen:

- geen recht op studiefinanciering, lening bij DUO en OV-reisrecht;

- geen recht om colleges te volgen en tentamens te maken;

- het aantal bestuursmaanden van deze student wordt op het totaal in mindering gebracht.

 

Voorwaarden:

- je moet nominaal hebben gestudeerd aan de RUG;

- het gehele studentenbestuur moet instemmen met het feit dat je collegeldvrij gaat besturen.

Studentassessor

Wouter Kamp, de eerste studentassessor van de RUG én in Nederland, zat bij de afgelopen U-raad voor het eerst naast het College van Bestuur. Wouter vertegenwoordigt de studenten in de vergaderingen van het College van Bestuur als adviserend orgaan. Hij participeert niet in de Universiteitsraad, maar woont deze wel bij.

PhD Councils

Na de teleurstelling van U-raad in juni, is er eindelijk een positievere houding vanuit het college van bestuur. Ze staan er welwillender tegenover om ook promovendi een financiële compensatie te verschaffen voor hun werk als raadslid. Volledige duidelijkheid ontbreekt echter nog.

Augustus herkansingen

In principe zullen er RUG-breed komend collegejaar geen augustus herkansingen meer plaatsvinden, goed nieuws dus! Het college houdt echter een slag om de arm als het gaat om studenten die door een eventuele herkansing in augustus hun bachelor of master nog kunnen halen.


Ook in de afgelopen U-raad(september) zijn er een aantal interessante onderwerpen besproken:

 

Wellicht volledige decentrale selectie Faculteit Economie en Bedrijfskunde

Rector Magnificus Elmer Sterken geeft aan dat volledige centrale selectie bij de opleiding International Business beter en wenselijker is. Dit jaar werd er voor het eerst de helft via selectie en de helft via loting toegelaten. Volledige decentrale selectie is minder ingewikkeld dan beide methodes, aldus de Rector.

Meer master, minder bachelors

De eerste cijfers wijzen uit dat het aantal bachelorstudenten sterk gedaald is: van 19000 naar ruim 15000 studenten. Het aantal masterstudenten is daarentegen gestegen: van ruim 6000 naar ruim 7000 studenten. Een verklaring voor beide verschijnselen is volgens het College van Bestuur het Bindend Studie Advies en de langstudeerdersmaatregel. Deze maatregelen zorgen ervoor dat studenten sinds vorig jaar sneller hun bachelor willen halen. De verwachting is dat deze toename weer zal afvlakken als binnen enkele jaren het gebruikelijk is geworden om sneller de bachelorgraad te behalen dan voorheen.

50 uren gratis taalles

Het College van Bestuur heeft toegezegd dat buitenlandse studenten voortaan 50 uren gratis taalles kunnen volgen aan de RUG. Op deze manier wordt het voor buitenlandse studenten eenvoudiger om te integreren in het Groningse studentenleven en biedt het een lagere drempel om eventueel Nederlandstalige vakken te volgen. 


Dan, goed nieuws. Het zal niemand zijn ontgaan, maar om het nogmaals te beseffen en te vieren: de langstudeerdersboete is zo als het er nu uit ziet van de baan.
 

Tot slot wenst de huidige fractie de fractie '11/'12 veel succes met hun activiteiten komend jaar!

 

Blijf op de hoogte en meld je aan op onze maandelijkse nieuwsbrief!
 


http://www.lijstcalimero.nl/nieuwsbrief/


Met studentikoze groet,
Fractie Lijst Calimero

Berber Harkema
Gabi Wals
Koos Tervooren
Milou Peters