Noutati din reteaua deschisa 

Centru Medical in lucru la Stremt


Autoritatile locale si Comitetul Local de Sanatate (CLS) din Stremt continua eforturile de amenajare a spatiilor medicale pentru cei peste 500 de locuitori ai comunei. Ioana Crisan, coordonator CLS Stremt, ne povesteste in ce stadiu au ajuns lucrarile: „Am imprejmuit cladirea pentru a proteja lucrarile, precum si pentru a preveni eventualele infractiuni. Farmacia functioneaza dupa programul medicului de familie, asadar totul este in regula, iar oamenii sunt foarte multumiti. Insa este extrem de necesar sa izolam termic cladirea. Iarna trecuta facturile au ajuns la 1800-2000 de lei lunar, iar temperatura nu depasea 16-17 grade, in ciuda faptului ca centrala termica functiona continuu. Se pierde caldura prin pereti. Asadar, am solicitat ajutor celor din Zaventem pentru a rezolva aceasta problema. Desi valoarea lucrarilor se ridica undeva la vreo 8000 de euro, partenerii nostri ne vor sponsoriza cu 3000 de euro dupa Festivalul vinurilor romanesti ce va avea loc in 29 septembrie, in Belgia. Vom continua sa incercam atragerea de sponsorizari suplimentare, in caz contrar, vom face lucrarile de izolatie in limita bugetului”.

Vizita de lucru la Odorheiu Secuiesc

In perioada 20-23 Septembrie, echipa de viitori producatori agricoli din zona Moldovita-Paltinu-Suceava-Vatra Moldovitei-Ciumarna s-a deplasat impreuna cu Asociatia de producatori agricoli din Prisecani, Iasi, intr-o vizita de studiu la Odorheiu Secuiesc la Festivalul „Fructului Secuiesc” organizat de Asociatia Civitas impreuna cu toti producatorii agricoli locali.
La aceasta vizita de studiu au participat reprezentanti ai echipei de management, experti si reprezentanti de asociatii agricole din alte tari europene (UK).
Festivalul „Fructului Secuiesc” a fost parte dintr-un ansamblu de activitati realizate de cele doua grupuri de producatori: participarea la Conferinta Internationala pe teme agricole specifice tinutului secuiesc si Europei (20 septembrie), degustarea produselor realizate de producatorii agricoli din zona „scaunul Odorheiului Secuiesc”, vizita la fabrica de gemuri si sucuri de la Lupeni, vizita in Forteni (ruta Fructului Secuiesc), Saschiz (micro-fabrica de dulceturi si muraturi picante) in data de 21 septembrie 2012.
A fost o vizita de studiu, un proces comunitar de cunoastere a celor doua grupuri de producatori, un timp de lucru asupra „bussines-planului” de dezvoltare sau realizare a viitoarei afaceri agricole si, nu in ultimul rand, un schimb intercultural Romano-Maghiar.


Asociatia pentru Sprijinul Familiei HID

Asociatia pentru Sprijinul Familiei HID are ca scop gasirea de solutii si implementarea acestora pentru a sprijini acele familii care se mentin pe linia de plutire, atat din punct de vedere financiar, cat si social.
Asociatia va activa in doua plnauri: online si offline.
Sectiunea online presupune:
- Orientare pentru consiliere de specialitate (pshihologica, sanatate, probleme de familie, juridic etc) – Asociatia va crea o baza de date cu specialisti, astfel incat familiile sa stie cui se pot adresa pentru servicii de consiliere, in vecinatatea mediului lor;
- Webshop, tip consignatie – Asociatia va asigura un spatiu adecvat de promovare pentru membrii asociatiei care doresc sa-si suplimenteze veniturile prin confectionarea de produse tip hand-made sau prin prestarea de servicii.
Sectiune offline :
- organizarea mai multor evenimente tip workshop, gasirea unor solutii reale pentru problemele personale si familiale.
Asociatia pentru Sprijin Familiei HID a fost creata la initiativa domnului Portik Laszlo si este deschisa pentru:
-  sugestii pentru implementare si dezvoltarea de proiecte,
-  specialisti interesati sa isi promoveze serviciile de consiliere catre beneficiari directi,
-  persoane/familii aflate in dificultate care doresc sa comercializeze produse hand-made.
Contact : szhirlap@gmail.com, 0757 662116


Bursele Cosmote - Ed. 3

COSMOTE Romania a lansat cea de-a treia editie a Burselor COSMOTE, un program prin intermediul caruia 5 tineri vor primi suport financiar pe parcursul studiilor universitare. Organizat sub forma unei competii in doua etape, acest program cauta sa identifice tineri talentati si ambitiosi (cu varsta maxima de 25 ani), cu rezultate scolare foarte bune si obiective clare de cariera, absolventi de liceu din anii 2011 sau 2012 care au fost admisi in cadrul unei institutii de invatamant superior de stat. Valoarea unei burse este de 700 RON/luna, pentru 9 luni (octombrie – iunie, in timpul anului universitar), pe tot parcursul studiilor universitare.

Termen limita:  15 Octombrie.
Detalii aici.

Garantie pentru tineret - Sprijin pentru parteneriate pentru masuri de activare a tinerilor

Comisia Europeana a lansat o cerere de propuneri in domeniul ocuparii pentru tineri. Aceasta initiativa vine in contextul crizei economice si a efectelor sale asupra tinerilor, rata somajului in randul acestora ridicandu-se la valori de doua ori mai mari decat pentru populatia activa din Europa.

Actiuni finantate:
a) cooperare intre actorii pertinenti pentru crearea masurilor de activare a tinerilor via actiunile-pilot ale garantiei tineretului;
b) programe nationale, regionale sau locale pentru tineri care risca esecul scolar;
c) abordari inovatoare pentru tineri care se confrunta cu multiple bariere de incluziune pe piata muncii.

Proiectele trebuie sa aibe o durata de implementare de 12 luni.
Pot depune proiecte: autoritati si agentii publice sau semipublice de la nivel local, regional si national, ONG-uri, asociatii, cluburi, centre de educare si formare, institutii private, scoli, servicii sociale si de ocupare, etc.

Fiecare parteneriat trebuie sa cuprinda cel putin 4 parteneri din: administratia publica (nationala, regionala sau locala), serviciile de ocupare, sectorul educational, ONG-uri, serviciile de tineret, etc.

Bugetul total al cererii: 3,6 milioane euro, cu un maxim de cofinantare de 95% si sume intre 100.000 si 250.000 euro / proiect.

Termen limita:  22 Octombrie.
Detalii aici.

Premiul Fundatiei ERSTE pentru Integrare Sociala, editia 2013

Premiul Fundatiei ERSTE premiaza proiecte sociale remarcabile, care produc schimbari semnificative, sunt inovative si sustenabile.
Organizatiile eligibile pot fi de orice dimensiune, cu conditia sa aiba identitate legala (organizatie, asociatie, fundatie, institutie publica sau companie non- comerciala cu raspundere limitata).

Premiile in bani, in valoare totala de 610.000 euro, se acorda pentru 30 proiecte castigatoare; 2 Premii Speciale din partea Juriului; Premiul Practicienilor.

In plus, castigatorii beneficiaza de suport in relatia cu presa, asigurat de consultanti specializati in Relatii Publice, pe o perioada de 2 ani (iulie 2013-iunie 2015).

Alte beneficii pentru toate organizatiile finaliste:

- Calitatea de Membru in cadrul Retelei de Integrare Sociala (www.socialintegration.org/network);
- Recunoastere in media locala si regionala;
- Integrare in ERSTE Foundation’s NGO Academy;
Participare la Ceremonia de Premiere din iunie 2013 din Viena.

Termen limita:  11 noiembrie.
Detalii aici.

Scoala Nationala a Femeilor Manager | Cursuri gratuite pentru femei din toate cele 8 regiuni de dezvoltare ale tarii

Asociatia pentru Promovarea Femeii din Romania a demarat in decembrie 2010 proiectul strategic POSDRU/ 97 / 6.3 / S / 60759 „Scoala Nationala a Femeilor Manager” prin care se asigura cursuri gratuite de formare in domeniul managementului si antreprenoriatului pentru femei indeplinind cumulativ urmatoarele conditii: sunt active pe piata fortei de munca; au studii superioare finalizate; au resedinta in Romania (cursul este deschis participantelor din toate cele 8 regiuni de dezvoltare din tara); au disponibilitatea de a se deplasa în vederea parcurgerii programului de formare; au competente IT (utilizare Microsoft Office, Internet).
Beneficii:
- parcurgerea unui program unic la nivel national de formare pentru femei in domeniul managementului si antreprenoriatului dezvoltat in urma unei ample cercetari nationale
- insusirea de abilitati cheie pentru femeia manager din Romania
- testare psiho-profesionala
- consultanta, implicand recomandari in ceea ce priveste potrivirea cu profilul de manager
- posibilitatea inscrierii in cadrul competitiei organizate în cadrul programului
- asistenta juridica privind deschiderea unei afaceri
- transport, cazare si masa asigurate prin program.
Detalii aici.
[Sursa: www.cautacurs.ro]


Programul national pentru depistarea cancerului de col uterin

De la 1 septembrie, Ministerul Sanatatii (MS) demareaza Programul National pentru depistarea precoce activa a cancerului de col uterin. Screening-ul va fi gratuit si va fi functional in 10 judete, urmand ca acesta sa fie extins la nivel national, potrivit unui comunicat al MS .
Toate femeile cu varsta cuprinsa intre 25 si 64 de ani, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fara antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin vor avea posibilitatea sa efectueze testarea prin metoda frotiului cervico-vaginal Babes–Papanicolau.
Programul se va desfasura anual, pe o perioada de 5 ani si debuteaza in Arad, Bihor, Caras-Severin, Bistrita, Cluj, Hunedoara, Maramures, Satu-Mare, Salaj, Timis.    

Detalii aici.
[Sursa: www.gandul.info]
Ziua Educatiei Nonformale - cea mai lunga zi din an

Oricine poate invata. Oriunde. Tot Timpul. Iar Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC), in parteneriat cu Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale si Institutul pentru Stiintele Educatiei demonstreaza acest lucru la nivel national prin … Ziua Educatiei Nonformale!
Intre 28 si 29 septembrie 2012, in peste 37 de judete, 85 de localitati, cu ajutorul a peste 246 de oameni, vor avea loc peste 190 de activitati de educatie nonformala, dintre care ateliere de creativitate, art terapie si drama terapie, educatie parentala, origami si quilling, training-uri de antreprenoriat in economie sociala, activitati cercetasesti, momente de teatru de papusi, teatru social/forum, coregrafii si dans, proiectii de filme educative, meciuri de debate, activitati de ecologizare, expozitii foto si expozitii photoVoice, vanatori de comori (treasure hunt) si jocuri socio-educative, city quest-uri, flashmob, cafenele publice si cafenele literare
Invitatia de a participa la evenimentele din cadrul Zilei Educatiei Nonformale este deschisa tuturor indiferent de zona in care activeaza si este gratuita.
Lista completa a evenimentelor si a partenerilor care le organizeaza in toata tara, este disponibila aici.
Mai multe detalii despre educatia nonformala sunt disponibile si aici.

Proiect de lege privind Economia Sociala, publicat spre consultare

Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale a publicat, spre consultare, Proiectul de lege privind Economia Sociala. Puteti trimite sugestii si propuneri pana la data de 30.09.2012, la adresa de e-mail dpp@mmuncii.ro.
[Sursa: www.finantare.ro]
Copyright © 2012 The Open Network for Community Development, All rights reserved.