Noutati din reteaua deschisa 

Formare de formatori regionali la Iasi



In perioada 2-4 Noiembrie, la Iasi, a avut loc intalnirea trainerilor regionali din cadrul Fundatiei TON. Trainerii care au sustinut modulele de lucru au prezentat bune practici din cadrul retelei (Daniela Ghitoiu, Dana Ceredeev, Cristina Chert) sau au evidentiat necesitatea trimiterii si diseminarii informatiei in retea (Ramona Sinca, Aurel Selaru).
S-a stabilit programul de lucru pentru intreg anul 2013 si locatiile in care vom desfasura trainingurile nationale. TON se afla in primul an de dezvoltare si putem spune ca incepem sa crestem. S-a consolidat activitatea de un an de la infiintare si s-au trasat prioritatile pentru viitor (atat la nivel local, cat si la nivel de structura nationala si internationala RO-BE). Click aici pentru imagini din cadrul activitatilor. Pentru mai multe detalii: Cristina Chert, Director Executiv TON, chert_cristina@yahoo.com.

"Emil Racovita - un pionier in colaborarea romano-belgiana"



5 Noiembrie 2012, in cadrul Muzeului Unirii din Iasi a avut loc deschiderea expozitiei "Emil Racovita-un pionier in colaborarea Romano-Belgiana" in prezenta Excelentei Sale, Domnul Ambasador Philippe Beke, Ambasador al Regatului Belgiei in Romania. In cadrul acestei lansari au fost prezenti reprezentantii tuturor institutiilor implicate: D-na Lacramioara Stratulat, Director al Complexului Muzeal "Moldova" Iasi; D-l Laurentiu Chiriac, Director al Muzeului "Stefan cel Mare" Vaslui, Prefectul Iasi-ului; D-na Chert Cristina - Director Executiv TON; Oana Rusu, muzeograf la Muzeul "Stefan cel Mare" Vaslui; Jozef Goebels, Presedinte "ADR Vlaanderen" si Patrick Van Den Niewenhof, expert Patrimoniu si proiecte Europene. Lansarea expozitiei a fost urmata de o saptamana de workshop-uri tematice (patrimoniu, proiecte Europene, cultura sociala) in cadrul Muzeului Unirea din Iasi ( 5-8 noiembrie 2012).

Formare de animatori socio-culturali la Constanta



In perioada 2-5 noiembrie 2012 a avut loc un curs de formare de animatori in cadrul proiectului national "Sa invatam sa ne jucam" in liceul Mihail Kogalniceanu, judetul Constanta. Este un sat in apropierea orasului Constanta, la 35 de km. Aici tinerii sunt foarte dornici de activitati si copii, de asemenea. Doi traineri inimosi, Codreanu Florentina si Argatu Georgiana, impreuna cu profesorul coordonator din scoala, d-na Savin Mirela, dar si parintii tinerilor care au sustinut financiar cursul, au adus atata bucurie in randul adolescentilor si elevilor mai mici, care se bucura acum de o echipa de voluntari mai mare in scoala. Ce inseamna acest lucru? Mai multe activitati si deci, si mai multa distractie. Este bine de stiut ca aceasta localitate are un mare potential de a sustine un GLT si poate, in viitor, prin implicarea directa a AGLT-ului, aceasta va fi posibila.

Revista The Open Network 

Pentru a asigura diseminarea la nivel local a vestilor colectate prin newsletterul online, The Open Network editeaza o revista bianuala, distribuita in cadrul intalnirilor nationale, la atelierele de lucru regionale sau la vizitele locale, prin intermediul trainerilor regionali. Primul numar al revistei a fost lansat in luna august, iar luna aceasta a aparut si cel de-al doilea numar, care va fi trimis in format print tuturor comunitatilor din reteaua de cooperare romano-belgiana. Revista este disponibila si online, atat in Romana, cat si in Engleza.

Selectie idei de afaceri pentru persoane cu dizabilitati

Institutul pentru Politici Publice (IPP) a lansat o competitie de proiecte care are ca scop incurajarea dezvoltarii unor intreprinderi sociale/ale unor activitati de antreprenoriat social initiate de persoanele cu dizabilitati si destinate nevoilor speciale ale acestora. Primele 3 aplicatii castigatoare vor primi premii in bani, cu care ulterior vor putea sa dezvolte planurile de afaceri propuse in competitie. Concursul este co-finantat si organizat cu sprijinul Open Society Institute – Mental Health Initiative (OSI MHI). Aplicatiile, impreuna cu bugetele şi anexele obligatorii pot fi transmise prin e-mail la adresa elena@ipp.ro pana la data de 15 noiembrie a.c.

Termen limita: 15 Noiembrie.
Detalii aici.

Al 3-lea Apel al Fondului de Actiune Rapida

Organizatiile neguvernamentale sunt invitate sa aplice la Fondul de Actiune Rapida, administrat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC). Fondul isi propune sa sprijine initiativele si actiunile civice care raspund, sau sunt in stransa legatura, cu o nevoie din agenda publica. Este incurajata rezolvarea problemelor prin implicarea cat mai multor cetateni intr-un termen scurt. Prin acest apel, sunt sprijinite proiectele legate de procesul electoral din acest an, promovand integritatea in campaniile electorale, alegeri corecte si transparente, respectarea drepturilor si libertatilor cetatenesti ale alegatorilor. De asemenea, vor beneficia de sustinere initiativele care vizeaza imbunatatirea/incurajarea/consolidarea relatiei alegator-ales, atat in context pre-electoral cat si dupa alegeri, in vederea cresterii responsabilitatii si transparentei parlamentarilor si promovarea bunelor practici de consultare publica.
Valoarea aproximativa a unui grant este de 15.000 de lei/proiect, iar durata de implementare nu poate depasi 6 luni.

Termen limita: 23 Noiembrie.
Detalii aici.

PROGRESS - Experimentare sociala

Experimentarea sociala presupune interventii ale politicilor publice care sa aduca raspunsuri inovatoare la nevoile sociale: punerea lor in practica la scara mica dat fiind impactul incert, in conditii care permit masurarea impactului si cu perspectiva reproducerii la scara larga, daca rezultatele obtinute se dovedesc convingatoare. Bugetul total al apelului este de 4.200.000 euro, cu un maximum de 80% de cofinantare. Cererea de proiect trebuie sa solicite o cofinantare cuprinsa intre 700.000 si 1.000.000 euro. Pot depune proiecte: autoritatile publice de la nivel local, regional si national din tarile participante la program.
Actiuni eligibile: promovarea masurilor pentru activarea tinerilor; calitatea serviciilor privind ingrijirea copiilor; imbatranirea activa si sanatatea. Proiectele trebuie sa se incadreze intr-o perioada de implementare intre 24 si 36 de luni

Termen limita: 15 Februarier 2013.
Detalii aici.


Exprimare interes colaborari cu parteneri norvegieni

Operatorii culturali interesati de parteneriate cu organizatii similare din Norvegia, care ar putea fi realizate in contextul Mecanismelor Financiare SEE si cel Norvegian, sunt invitati sa transmita cereri de parteneriat la punctul de contact din cadrul Directiei pentru Patrimoniu Cultural din Norvegia, la coordonatele de mai jos:

Jørgen Holten Jørgensen
Adviser, Section for International Issues Directorate for Cultural Heritage/Riksantikvaren P.O.Box 8196 Dep.
N-0034 Oslo, Norway
Tel.: (+47) 98 20 27 14; switchboard: (+47) 22 94 04 00.
E-mail: jj@ra.no
Granturile SEE si cele Norvegiene vor sprijini proiecte in Romania in 23 de domenii/prioritati, incepand cu primavara anului 2013. Detalii aici.


Comunitati 360° - concurs foto de observatie si reflectie comunitara

Ai ochi pentru comunitatea din care faci parte? Ce o particularizeaza? Care ii sunt neajunsurile? Care sunt transformarile prin care trece? Surprinde-le, trimite-le, surprinde! Inscrie trei fotografii, insotite de o scurta descriere a comunitatii, si poti castiga un aparat foto, un abonament la o revista de profil si spatiu de expunere. Cele mai bune lucrari vor putea fi admirate la Centrul Public al Fundatiei Soros, timp de doua luni. Formatul acceptat este jpg, jpeg, gif, png, in limita a 50 MB.
Termen limita: 25 Noiembrie.
Detalii aici.

"Manager al sistemelor de management de mediu" - Curs gratuit pentru personalul din domeniul medical

In cadrul proiectului POSDRU/81/3.2/S/48872 "Cresterea competitivitatii, eficientei si nivelului de sanatate si securitate in munca pentru personalul din sectorul medical in vederea asigurarii de oportunitati sporite de participare pe o piata moderna a muncii", se vor desfasura 2 sesiuni gratuite ale cursului: Manager al sistemelor de management de mediu cod COR 325702 pentru personalul din domeniul medical, astfel:
-    in perioada 23-27 noiembrie 2012, la Brasov,
-    in perioada 28-29 noiembrie, 3-5 decembrie 2012, la Bucuresti.
Cursul este autorizat de Consiliul National de Formare Profesionala a Adultilor si vine in sprijinul prevederilor Legii nr. 211/25.11.2011, art. 22, alin.3, conform carora persoanele juridice "au obligatia sa desemneze o persoana din randul angajatilor proprii care sa urmareasca si sa asigure indeplinirea obligatiilor privind gestiunea deseurilor", iar "persoanele desemnate, prevazute la alin. 3, trebuie sa fie instruite in domeniul gestiunii deseurilor, inclusiv a deseurilor periculoase, ca urmare a absolvirii unor cursuri de specialitate".
Detalii aici.
Copyright © 2012 The Open Network for Community Development, All rights reserved.