NAMO E-ZINE VOOR GRATIS INFORMATIE EN TIPS VOOR LEIDINGGEVENDEN EN MEDEWERKERS DIE DUURZAAM MEER RENDEMENT EN PLEZIER WILLEN HEBBEN VAN ELKAAR.



INHOUD VAN NAMO e-zine

6  *  November 2012

 

Noot van Namo                                                                                   


 Beste lezer,

Het is november, de dagen worden korter en doordat de wintertijd is ingegaan wordt het vroeger donker. Voor ons is dat elk jaar even wennen. Wel kunnen we nu na een dag hard werken kaarsjes aansteken en gezellig bij de openhaard zitten. Deze maand hebben we weer een interessant onderwerp voor je: hoe kun je mensen motiveren om in beweging te komen? Immers, in een tijd waar veranderingen en ontwikkelingen snel gaan, is het voor mensen belangrijk om mee te bewegen. Helaas kan het soms lastig zijn om medewerkers op een positieve manier mee krijgen in veranderingen, terwijl je als organisatie ziet dat het wel nodig is. 
In onze vorige eZine hebben we aandacht gegeven aan de werkscan. Ook in deze eZine willen we laten zien hoe de werkscan een hulpmiddel kan zijn om mensen zelf in beweging te laten komen. Tevens laten we zien hoe je de scan het beste kunt inzetten. Daarnaast lees je hoe jij de werkscan als jouw persoonlijke APK kunt inzetten en je daardoor kunt werken aan je inzetbaarheid.


Wil je na het lezen reageren dan kan dat. Wij zijn nieuwsgierig hoe onze eZine wordt ontvangen.


                                                                                                                                        

 Ken je iemand voor wie Namo eZine ook interessant is? Stuur hem dan door! 

                                                                                                                                                                                                                                                                 
                                                                                                                                 

Wil jij je mensen motiveren om in beweging te komen?           

Je bent in gesprek met een medewerker. Je wilt de ander motiveren om iets te ondernemen maar dat lukt niet. Misschien herken je dit als leidinggevende?
Hoezeer je argumenten ook kloppen, hoe hard je ook de ander probeert te overtuigen dat jouw oplossing de beste oplossing is, je krijgt de ander niet mee.

Of je wilt dat een medewerker in beweging komt omdat je ziet dat er veranderingen op stapel staan. Wat doe je als die medewerker nog niet mee wil?

Wat er meestal gebeurt is dat je de ander probeert te overtuigen. Je denkt namelijk dat het goed is voor de medewerker om het anders te gaan doen. Dit kan tot gevolg hebben dat de medewerker druk ervaart en omdat hij moet doen wat jij zegt (ga maar na bij jezelf na dat je dit zelf meestal niet prettig vindt). Voordat je het weet ben je bezig een oordeel te geven over de reden waarom de medewerker iets niet doet. 

Hoe kun je dan te werk gaan?
Ons uitgangspunt is dat verandering het beste werkt als er een intrinsieke motivatie aanwezig is. In ieder geval vergroot dit de kans op verandering.

Intrinsieke motivatie……

  • Zit in de persoon zelf
  • Is wél beïnvloedbaar
  • Is afhankelijk van wat iemand zelf belangrijk vindt
Hoe kun je de intrinsieke motivatie van mensen aanspreken?

De beste manier om de intrinsieke motivatie van een medewerker aan te spreken is in gesprek te gaan met de medewerker op basis van motiverend interviewing. Dit is geen nieuw fenomeen doch een veel toegepaste manier om met mensen in gesprek te gaan en hen vanuit zichzelf in beweging te laten komen. Het is het tegenovergestelde van iemand overtuigen om in beweging te komen. Bij motiverend interviewing gaat het erom de medaille om te draaien en uit te gaan van het versterken van de intrinsieke motivatie ten gunste van verandering.



Denk je nu ‘o jee, dit is heel ingewikkeld’? Dan kunnen we je blij maken: iedereen kan namelijk motiverend interviewing leren. 

Wat kan motiverend interviewing je opleveren?
Door deze manier van gesprekken voeren zal de medewerker de oplossing zelf willen aandragen, waardoor het veel meer effect heeft.
Doordat je als leidinggevende vragen stelt en je reflecteert in wat je ziet en hoort, gaat de medewerker zelf nadenken over hoe en wat hij zelf kan ondernemen. Je bent als leidinggevende veel minder energie kwijt, want niet jij bent aan het werk maar je medewerker. Die krijgt het gevoel dat hij zelf de touwtjes in handen heeft en raakt daardoor (meer) gemotiveerd om in beweging te komen. Hierdoor krijgt de medewerker ook meer zelfvertrouwen om actie te ondernemen.

Het bovenstaande kun je bereiken door een aantal technieken toe te passen, zonder dat het een trucje wordt. Uiteindelijk bereik je het effect dat je voor ogen hebt.


Hierbij geven wij je drie technieken die je kunt inzetten in een gesprek:

1. Stel open vragen: dit zorgt ervoor dat de medewerker gaat nadenken over zichzelf. Bijvoorbeeld: wat is belangrijk voor je? Hoe was dat voor je?
2. Kijk naar wat de medewerker wel
 heeft gedaan en wat hij/zij wel kan: ondersteun positieve eigenschappen zodat er waardering en begrip ontstaat.
3. Vat regelmatig samen wat je hebt gehoord in het gesprek. Dit met het doel dat je afstemt of het klopt wat je hoort. Hiermee geef je aan dat je zorgvuldig luistert naar de medewerker.

De werkscan kan medewerkers ook motiveren om te werken aan hun inzetbaarheid: 

De werkscan is gericht op (een) perso(o)n(en) met als doel in beweging te komen. Door het invullen van de werkscan kan een aantal signalen naar boven komen waarover je in gesprek gaat. Dit gebeurt los van oordeel of mening: je kijkt wat de signalen betekenen voor de medewerker. Belangrijk hierbij is vragen stellen, reflecteren, ondersteunen en samenvatten. Het gesprek wordt gevoerd op basis van motiverende interviewing en de medewerker wordt gemotiveerd om zelf aan de slag te gaan. Het doel van de werkscan is om samen te kijken naar oplossingen en wat de medewerker kan doen om inzetbaar te blijven.

MEER OVER DE WERKSCAN KLIK HIER

Een locatie directeur van een vmbo school heeft de werkscan gedaan en hieronder zijn bevindingen.
‘De afgelopen week heb ik de werkscan ingevuld. Ik ben enthousiast geworden door de effectiviteit ervan. Er was snel een resultaat beschikbaar dat voor mij een goed beeld gaf van hoe ik er voor sta ten opzichte van mijn werk. In het vervolggesprek met Fons Musson van Namo hebben wij de uitkomsten besproken.Voor mij zelf zeer nuttig en zeer volledig, daar het een verrassend compleet beeld gaf.Kortom een instrument waar ik direct iets aan heb voor mij zelf. Als locatiedirecteur van het Zuyderzee College (school voor V.O) lijkt het mij ook een effectief HR-instrument. Het is gemakkelijk, kost weinig tijd en het is voor de werknemer een veilig instrument. Op basis van de uitkomsten van de werkscan kun je in overleg met de werknemer vervolgstappen bepalen.’
Herjan Reuten, locatiedirecteur Zuyderzee College.

 

Jouw persoonlijke APK,

 In 10 minuten inzicht in jouw rendement!


Zorg jij ervoor dat je je auto ieder jaar naar de garage brengt voor onderhoud? Zorg je er dan ook voor dat je auto een APK keuring krijgt? Vast en zeker, want je wilt graag mobiel blijven en niet verrast worden door pech onderweg en stil komen te staan. In dat geval kom je namelijk niet waar je naar toe wilt. Het kan zelfs zo zijn dat je helemaal onthand voelt omdat je afhankelijk bent van je auto. Dat is geen prettig gevoel.





Misschien denk je nu 'wat heeft dit met mij te maken'? Wel, eigenlijk alles. Ons welzijn hangt namelijk af van hoe we ons voelen, of we gezond en vitaal zijn. Onze motor moet goed blijven draaien, anders loopt de boel vast. Helaas zorgen wij mensen soms beter voor onze auto dan voor onszelf. We brengen de auto uit voorzorg naar de garage maar zelf ondernemen we pas iets als we ergens last van hebben, fysieke en/of mentale klachten bijvoorbeeld. Het gevolg kan zijn dat we stil komen te staan en we minder inzetbaar worden omdat we ons niet optimaal voelen.

Hoe zou het zijn om inzicht te krijgen in hoe je er nu voor staat? En dat je op tijd kunt ingrijpen als de motor niet helemaal soepel loopt? Dat je inzicht krijgt op welke gebied je iets kunt ondernemen en zo kunt voorkomen dat je minder inzetbaar wordt (zie het als je auto die op tijd nieuwe remblokken krijgt, zodat je kunt blijven remmen)? Dat je dit inzicht ook kunt vertalen in actiepunten en dat je advies krijgt hoe je daar zelf mee aan de slag kunt gaan? Zodat je weet wat je kunt doen om je werkvermogen cq rendement te verbeteren en met plezier aan het werk te blijven.

Als je toe bent aan een persoonlijke APK en je wilt  werk van maken van je eigen inzetbaarheid dan is de Werkscan geschikt voor jou.

Vul de Werkscan in en je krijgt direct inzicht in je rendement en werkvermogen. De Werkscan is een online-vragenlijst met vragen over je werk, je werkplezier en carrièrewensen. Het invullen is gratis en kost 10 minuten. Na het invullen krijg je direct je resultaten te zien. Op basis van de uitkomsten biedt Namo je daarna een gratis adviesgesprek aan van 45 minuten!

 

Dit is jouw kans om aandacht te geven aan je eigen rendement. Laat hem niet liggen! 


Doe de gratis Werkscan


 klik op deze link als je scan wilt doen.


Wilt u het beste uit uw medewerkers halen? Wil jij het beste uit jezelf halen, zodat je organisatie het beste resultaat kan bereiken?

DURF JIJ TE KIEZEN VOOR JE TALENT, het vraagt om durf en moed. Durf jij? Onderstaand in het filmpje mooi weergegeven.

klik op de foto voor het mooie filmpje 



TALENTEN PROGRAMMA

Zet jij je talenten optimaal in en weet je waar je het voor doet? Nee? Wil je daar iets aan veranderen?
Wil jij het plezier terugvinden in je werk? Energie krijgen in je werk en vooral meer uit jezelf halen? Wil jij je eigen koers en daarmee je persoonlijke missie bepalen?
Of zie je ontwikkelingen en veranderingen tegemoet komen en je wilt weten welke keuze je hierin wilt maken?

Wilt u bereiken dat mensen gemotiveerd zijn om het beste uit zich zelf te halen voor uw organisatie?
Wilt u dat uw medewerkers zich bewust zijn wat ze willen en hoe ze ook in de toekomst van toegewaarde kunnen blijven voor uw organisatie?
Dan biedt het Talentenprogramma volop kansen!

Ontdek waar je plezier van krijgt en hoe je meer rendement haalt uit jezelf.

Wil je werken aan jezelf in een kleine groep,  maximaal 5 deelnemers, waar je samen inspiratie krijgt om een volgende stap te zetten. Waar je ook persoonlijke aandacht krijgt voor jouw specifieke vragen?

Inschrijven via de mail of direct door hier op te klikken

Er zijn maar 5 plaatsen beschikbaar. In dit jaar nog gehouden op:


26 en 27 november  2012
 

13 en 14 december   2012


Voor data in 2013 ga naar onze site 

Voor iedereen die kort en intensief aan zichzelf wil werken in een groep en die zijn/haar talenten een eerste boost wil geven!    
Nieuwsgierig geworden? Klik hier voor meer informatie. 

Heb je vragen?
Neem dan vrijblijvend contact op met Ellen Selderijk: (m) 06 - 15048909.

    


     

De TALENTENWAARDEBON


De eerste stap naar ondernemerschap van je eigen talenten.

Wij geloven dat mensen het beste uit zichzelf halen als ze werken vanuit hun talenten. Daarom willen we iedereen de kans geven om via de talenten-/loopbaanwaardebon te ontdekken hoe je kunt bereiken dat je ondernemer wordt van je eigen talenten en gaat doen wat het beste bij je past. De waardebon vertegenwoordigt een gratis sessie van 45 minuten waarin je persoonlijk advies krijgt.  Daarnaast ontvang je het maandelijkse Namo e-zine met veel tips en suggesties voor meer rendement en meer plezier in je werk.

Dus als je iemand kent waarvan je denkt dat kan die ander ook goed gebruiken stuur dan de Namo e-zine door en de persoon kan zich hier inschrijven voor de Talentenwaardebon.



 


 

                                                                                                                                      

 Ken je iemand voor wie Namo eZine ook interessant is? Stuur hem dan door! 

                                                                                                                                      



Over Namo                                                                                                                                                                    

Wij, Ellen Selderijk en Fons Musson, zijn de drijvende krachten achter Namo. We zijn nuchter, enthousiast, gedreven en alert en geven duidelijkheid waar dat nodig is. Inspiratie en energie halen we uit het helpen van mensen en organisaties bij hun ambitie om te groeien. Wanneer mensen plezier ervaren in wat ze doen heeft dat rendement. Hieraan willen wij graag een bijdrage leveren.  

 
                                         

Over jouw abonnement                                                                                         

Je staat als volgt ingeschreven voor Namo e-zine via <<Emailadres>>.  Om je naam of e-mailadres te veranderen kun je de Engelstalige link onder in deze mail gebruiken.

Afmelden doe je via de 'unsubscribe'-link onderaan deze mail.

Nog geen abonnee? klik hier om je via onze website aan te melden en je ontvangt gratis de Talentenwaardebon.

Copyright © *|2012| |Namo|*, All rights reserved.
Our mailing address is: info@namo.nu