NAMO E-ZINE VOOR GRATIS INFORMATIE EN TIPS VOOR LEIDINGGEVENDEN EN MEDEWERKERS DIE DUURZAAM MEER RENDEMENT EN PLEZIER WILLEN HEBBEN VAN ELKAAR.



INHOUD VAN NAMO e-zine

10 *  Maart 2013

 

Persoonlijke noot van Namo                                                           


 Beste Lezer,

Wij zijn toe aan de lente! Lekker naar buiten en aan het werk in de tuin en op het land. Elk voorjaar is het mooi om te zien hoe de natuur ontwaakt en zin heeft om weer te groeien. Voor ons zelf is dat ook van toepassing. In de wintermaanden hebben we overigens niet stil gezeten, dat is überhaupt lastig voor ons! We zijn samen bezig geweest met het ontwikkelen van nieuwe dingen, we hebben nieuwe werkvormen bedacht en samenwerkingsverbanden gezocht. Het is bijzonder te merken welke leuke opdrachten daar nu uit voorkomen. Zo gaan we voor een organisatie van 100 medewerkers aan de slag met zelfreflectie, feedback en het enneagram. Super leuk voor ons en voor deze organisatie: ze zijn zeer enthousiast om dit te gaan doen. Het sluit mooi aan op het thema in ons vorige eZine, over teamontwikkeling en het ennegram.

In deze eZine belichten we een nieuw thema: vragen stellen. Misschien denk je nu 'ik weet wel hoe dit werkt' of 'dat is iets vanzelfsprekends'. In de praktijk zien wij vaak het tegenovergestelde. Een goede vraag stellen bevordert de bewustwording en zet aan tot nadenken. Wist jij dat?

Een mooi voorbeeld is wellicht het volgende:
Toen een journalist op een dag aan Einstein vroeg hoe hij zo ongelooflijk geleerd was geworden, antwoordde Einstein dat hij dat aan zijn moeder had te danken. Na enig doorvragen vertelde hij dat zijn moeder hem wanneer hij thuiskwam van school altijd vroeg: 'En Albert, heb je nog een goede vraag gesteld?' De geleerde voegde daar zelf nog aan toe: 'Ik ben niet zo geleerd, ik ben vooral nieuwsgierig!'




                                                                                                                                        

Wil je na het lezen van de eZine reageren dan stellen we dat op prijs. Wij zijn nieuwsgierig hoe onze eZine wordt ontvangen. Spreken onze onderwerpen je aan en/of heb je een onderwerp waarover je graag iets wilt lezen? Meld het ons en we bekijken of we daar iets mee kunnen doen.

Ken je iemand voor wie Namo eZine ook interessant is? Stuur hem dan door! 

                                                                                                                                                                                                                                                                 

 


  Stel de juiste vragen!      


Het stellen van de juiste vragen is van toepassing wanneer je:
  • bewustwording wilt creëren
  • doelstellingen wilt realiseren
  • gerichte actie en opties wilt ontwikkelen
  • zelf voor een keuze staat wat je wilt gaan doen

Het volgende verhaal illustreert dit heel mooi:

De reiziger en zijn gids

Hij zwierf al vele jaren door het land. Ieder seizoen nodigde hem uit om de natuur te volgen en haar geschenken in ontvangst te nemen. De jacht bracht hem buit om van te leven. Zijn leven bestond uit de zoektocht naar zijn droom. Hij droomde ervan ooit in zijn leven de juiste plek te vinden. Het was hard werken en hij kreeg niet de beloning waar hij recht op meende te hebben. Waar zijn zwerftocht hem ook bracht, de juiste plek had hij nog nooit gevonden.
lees verder voor het hele verhaal 


Terug naar de praktijk: hoe stel je een goede vraag? Het antwoord luidt als volgt: wanneer de ander na het horen van jouw vraag gaat nadenken over hoe het (voor hem of haar) in elkaar steekt. Dat klinkt eenvoudiger dan het in de praktijk is.

Misschien herken je het volgende: nadat je je eerste vraag hebt gesteld denk je vaak gelijk in (een) oplossing(en). Niet zelden komt het voor dat je voor de ander al een antwoord of oplossing paraat hebt. Dit doen mensen vaak omdat ze de ander willen helpen. Anderzijds bespaart het ook een hoop tijd en gedoe. Als de ander nou gewoon doet wat jij als oplossing aandraagt, ben je sneller klaar. Het duurt immers alleen maar langer wanneer je de ander zelf laat nadenken. Tijd is tenslotte kostbaar. 

In de praktijk stellen veel mensen suggestieve vragen. Dit zijn vragen waarin een suggestie besloten ligt. De vrager geeft als het ware de richting al aan waarin de ander zou kunnen denken. Suggestieve vragen komen vooral op wanneer de vrager met zijn of haar eigen oplossingen bezig is. Dat is jammer, want juist door open te staan voor het antwoord van de ander, ontstaat beweging. Hoe meer angst je als vrager hebt dat de ander een antwoord gaat geven dat jij niet wilt of dat de ander fouten gaat maken door een bepaalde denkwijze, des te groter het risico dat je suggestieve vragen gaat of blijft stellen. Deze manier van vragen stellen kost bovendien veel energie en is niet leerzaam. Hoe graag je de ander ook wilt helpen, het is de kunst om bij het stellen van vragen je eigen oplossingsenthousiasme te temperen. Zorg er daarom voor dat je met een open mind (dat wil zeggen zonder je eigen antwoorden of oplossingen) begint met vragen stellen. Als dat lukt zul je merken dat je de antwoorden van de ander gemakkelijker kunt volgen. En de vragen? Die rollen er dan meestal vanzelf uit!

Het kan voorkomen dat de ander als volgt reageert als je een vraag stelt:
  • ‘zo kan het niet’ of ‘dat kan ik niet’
  • ‘dat lukt nooit’
  • ‘dat gaat teveel kosten’
  • ‘dat past niet in onze cultuur’
  • ‘daar hebben we de tijd niet voor’
Vaak zijn dit reacties die uit onmacht of uit onwetendheid worden geuit. Doorvragen kan jullie verder op weg helpen. Wat je op dat moment als vrager kunt doen is een tegenvraag stellen in de trant van ‘wat zou er gebeuren als deze belemmering er niet zou zijn? Welke mogelijkheden ontstaan er dan?’

Probeer waarom-vragen te vermijden. Waarom-vragen worden door veel mensen als confronterend ervaren. Ze leiden veelal tot analyse, terwijl je graag wilt dat iemand gaat nadenken over zijn of haar antwoord. Of je krijgt een smoes als antwoord omdat de ander zich bedreigd voelt. Vragen die beginnen met wat of waar nodigen uit tot een antwoord waarover is nagedacht: ‘Wat heb je....?’  ‘Waar ben je .....?’ 'Welke opties.....?’ ‘Wat maakt dat je.....?’

Wie weet nodigt deze benadering je uit om vragen te stellen aan de ander en niet direct met een oplossing te komen? Wanneer je er meer over wilt weten is het boek van Willem Verhoeven een aanrader: 

 

                                                                                                                                      


 Ken je iemand voor wie Namo eZine ook interessant is? Stuur hem dan door! 

                                                                                                                                                                                                                                                                    


Over Namo                                                                                         



 

  • Wij, Ellen Selderijk en Fons Musson, zijn de drijvende krachten achter Namo.
  • Inspiratie en energie halen we uit het helpen van mensen en organisaties bij hun ambitie om te groeien.
  • Hieraan willen wij graag een bijdrage leveren.
  • Wil je met ons in gesprek? Je kunt altijd contact opnemen.
  • Ook geven wij lezingen!
  • Meer weten over ons? Klik hier.

Jouw Persoonlijke APK

Heb jij jouw persoonlijke APK al gedaan? In 10 minuten inzicht in jouw rendement!
  • Als je toe bent aan een persoonlijke APK en je wilt werk van maken van je eigen inzetbaarheid dan is de Werkscan geschikt voor jou.  
  • De Werkscan is een online-vragenlijst met vragen over je werk, werkplezier en carrière-wensen.
  • Het invullen is gratis en kost 10 minuten. Na het invullen krijg je direct je resultaten te zien.
  • Op basis van de uitkomsten biedt Namo je daarna een gratis telefonisch consult aan van 20 minuten!
  • Dit is jouw kans om aandacht te geven aan je eigen rendement. Laat die kans niet liggen!
**Klik hier voor de
  gratis Werkscan**

 

Welke vraag is de juiste vraag?

Klik op bovenstaande foto voor het filmpje.

Weet je al wat je wilt en waar je staat in je werk? Nee?  
Dan biedt het programma 
Meer Energie in Werk jou uitkomst.

Meer Energie in werk!

Als je weet waar je het voor doet, word je werk leuker en kun je jouw talenten meer en beter inzetten op de plek die bij je past.
 
Mensen die zich ervan bewust zijn waarom ze voor een organisatie werken zijn meer gemotiveerd om (betere) prestaties te leveren.

Nieuwsgierig? Klik hier voor meer informatie. 

Je kunt bij ons werken in een kleine groep met maximaal vijf deelnemers. Met persoonlijke aandacht voor jouw specifieke vragen krijg je inspiratie om een volgende stap te zetten.

Inschrijven via de mail of direct door hier op te klikken

Geef je snel op voor 18 en 19 maart

Voor data in 2013 ga naar onze site 

Heb je vragen?
Neem dan vrijblijvend contact op met Ellen Selderijk: (m) 06 - 15048909.
 

 

De plezier thermometer
 

Als je iemand kent waarvan je denkt dat hij/zij onze informatie goed kan gebruiken, stuur dan de Namo e-zine door. Hij/zij kan zich hier inschrijven en ontvangt dan Zicht op je Balans met de gratis Plezier Thermometer en de gratis maandelijkse Namo e-zine met veel tips en suggesties voor meer rendement en meer plezier in je werk.


Jouw abonnement
Je staat als volgt ingeschreven voor Namo e-zine via <<Emailadres>>.

  • Om je naam of e-mailadres te veranderen kun je de Engelstalige link onder 
  • Afmelden doe je via de unsubscribe-link onderaan deze mail.
  • Nog geen abonnee? Klik hier om je aan te melden en je ontvangt gratis Zicht op je Balans met de Plezier Thermometer.
Copyright © 2013 De Teamontwikkelaars, All rights reserved.