Copy
Newsletter n°9
Februari 2013
Afdeling Rijbewijs
Ontdek de GOCA-Risicoperceptietest vanaf 4 maart 2013

GOCA
Ontdek de"GOCA-Risicoperceptietest"
Introductie binnen het theoretisch rijexamen 
Sinds verscheidene jaren rijzen steeds meer stemmen rond de introductie van een test in het kader van het theoretisch rijexamen met het oog op het bekomen van een rijbewijs, met als doel de waarneming van risico's te beoordelen. Als reactie hierop heeft GOCA vzw een risicoperceptietest ontwikkeld die op 4 maart 2013 zijn intrede zal maken in de examencentra in België. Kandidaat-bestuurders, die een officieel theorie-examen afleggen, zullen vanaf dan over de mogelijkheid beschikken om vrijblijvend en gratis te kunnen deelnemen aan de GOCA-risicoperceptietest. De GOCA-risicoperceptietest vormt echter nog geen onderdeel van het officiële examen!  
 
Het tijdig waarnemen van potentiële gevaren in het verkeer en het correct anticiperen hierop spelen een cruciale rol in de verkeersveiligheid. Een vaardigheid die zeker bij jonge onervaren bestuurders te wensen overlaat, hetgeen wordt weerspiegeld in de ongevallenstatistieken. Het ongevallencijfer daalt naarmate de jonge, onervaren bestuurder meer ervaring heeft verworven. Hoewel het vermogen om een gevaar waar te nemen enkel door middel van (rij)ervaring kan worden verworven, kan het leerproces  worden versneld door de kandidaat reeds in een vroeg stadium te laten kennismaken met het belang van gevaarwaarneming in het verkeer via de risicoperceptietest.
 

Methode
Voor het verwezenlijken van de risicoperceptietest heeft GOCA vzw simulaties gerealiseerd van reële, potentieel gevaarlijke situaties in het verkeer. De simulaties werden gemaakt vanuit het perspectief van de bestuurder, maar er wordt eveneens een zicht geboden op de snelheidsmeter, de richtingaanwijzers, de binnenspiegel en buitenspiegels. Bij de ontwikkeling van de simulaties werd gestreefd naar het betrekken van alle mogelijke verkeersdeelnemers teneinde een variatie in beeldmateriaal, en mogelijke gevaren, te bekomen. Door gebruik te maken van achteruitkijkspiegels dient de kandidaat overigens niet alleen rekening te houden met een mogelijk gevaar dat zich voordoet recht voor het voertuig, maar ook met mogelijke gevaren achter en aan de zijkant van het voertuig. Het opsporen van gevaren wordt gemeten door gebruik te maken van een methode waarbij de simulatie wordt stopgezet en de kandidaat dient aan te geven wat er vervolgens zou kunnen gebeuren of welke gevaren hij gedurende de simulatie is tegengekomen. Er wordt gebruik gemaakt van meerkeuzevragen waarbij er meerdere goede antwoorden mogelijk zijn. De klemtoon ligt niet op de reactietijd en ook niet op de wegcode. Op die manier is de test enkel gericht op de risico-elementen.
 
De GOCA-risicoperceptietest kan vanuit verschillende perspectieven aanzien worden als zijnde innovatief. Er wordt gebruik gemaakt van bewegende beelden, gefilmd in dagdagelijkse verkeerssituaties. Dit geeft een realistisch beeld aan de kandidaat van het deelnemen aan het verkeer in een motorvoertuig. Door gebruik te maken van het bestuurdersperspectief en de introductie van verschillende attributen (achteruitkijkspiegels, snelheidsmeter, ...) in de simulaties wordt de kandidaat genoodzaakt aandachtig te zijn over het gehele gezichtsveld en hiermee gepaard de juiste kijktechnieken toe te passen om tijdig mogelijke gevaren op te merken. De risicoperceptietest laat toe om de praktijk op een efficiënte manier in een theorie-examen te vertalen.
 

 

 


«De officieel erkende ondernemingen die sinds 1933 de autokeuringen uitvoeren, verenigden zich in 1938 in de GOCA, de Groepering van erkende ondernemingen voor autokeuring en rijbewijs. Via de vzw GOCA coördineren de leden-ondernemingen vandaag de werking in België van 77 keuringscentra en 32 examencentra tot het behalen van het rijbewijs, overeenkomstig de instructies en onder de controle van de Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer. Teneinde deze opdracht uit te voeren beschikt GOCA over de diensten «Autokeuring» en «Rijbewijs» om de technische en reglementaire ontwikkelingen en innovaties van de sector te volgen. GOCA beheert tevens een dienst informatica die de sector ondersteunt, alsook een vormingscentrum voor de opleiding en de bijscholing van inspecteurs en examinatoren.»
Goca vzw | Technologiestraat, 21-25 | 1082 Brussel
Tel. +32(0)2 469 09 00 | Fax +32(0)2 469 05 70 |
goca@goca.be | www.goca.be