Use this area to offer a short teaser of your email's content. Text here will show in the preview area of some email clients.

Leren van de natuur: Bionicacentrum


Ik kom eigenlijk nooit op congressen, tenzij ik er zelf moet optreden. Maar nu dan toch: op  26 februari jl. was ik samen met Jan Willem Wolff op uitnodiging van Ylva Poelman op een Bionica-congres met de titel: 3,8 billion years of free energy research – available right now!
 
Jaren geleden had ik samen met dezelfde Jan Willem Wolff  al vergevorderde plannen om een instituut op te zetten aangaande deze boeiende materie, onder de werktitel IBIS, samen met Noorder Dierenpark Emmen, de meest logische partner in onze ogen. De plannen zijn op niets uitgelopen, het was te vroeg, misschien. Maar wat ons destijds niet is gelukt heeft Ylva wel voor elkaar gekregen. En hoe!
 
Bionica is de kunst van het creëren en innoveren, door te abstraheren van voorbeelden uit de natuur. Oftewel: Het onderzoek naar de werking van systemen in de natuur en de technologische toepassing daarvan. Biomimicry wordt het ook wel genoemd. (Letterlijk: het nabootsen van de natuur.) 
Een simpel voorbeeld: het klittenband is uitgevonden door Georges de Mestral, een Zwitser, die zich verbaasde over hoe moeilijk hij klitten uit zijn kleding en uit de vacht van zijn hond kreeg na hun dagelijkse wandeling. Hij ontdekte dat die malle kleefballetjes overdekt waren met kleine weerhaakjes en dit bracht hem op een idee. (Het kostte wel even tien jaar voor het product daadwerkelijk gepatenteerd op de markt was, maar toen had ie ook wat.)

De aarde bestaat 3,8 miljard jaar, de mens ontwikkelt zich pas zo’n 100.000 jaar. We kunnen kijken naar wat de mensen vóór ons hebben bedacht en daarop verder borduren, maar veel logischer is het om te kijken naar wat de natuur heeft 'bedacht' en dáárvan af te tappen! 
Er bestaan torretjes die op duizenden kilometers afstand vuur kunnen detecteren. Als het ons lukt om uit te vogelen hoe die sensortechnologie werkt en er een technisch equivalent uit te destilleren, dan kunnen wij dat straks ook! Niet omdat wij zo graag insectjes willen eten die onder de geblakerde boombast te vinden zijn, maar om eh..... andere belangrijke redenen.

Over vogelen gesproken trouwens, kijk hier eens wat er momenteel al mogelijk is.
En als je altijd al eens een robot-rog hebt willen zien: kijk dan even hier
Oh wacht, en hier nog een leuk artikel. Over vuurvliegjes en LED-technologie.

Je kunt over de natuur zeggen wat je wilt, maar dat ze economisch te werk gaat is een feit. Maximaal rendement en minimaal energieverbruik lijkt het onderliggende motto. En met name daarvan kunnen we nog veel leren.

Ik geef twee 2x2 boeken weg over het onderwerp. 
Bionica van John Videler
- Biomimicry van Janine Benyus  
 
Laat het hier even weten als je interesse hebt.
 
 

rawfood en superfoods



(Deze foto is gemaakt met de panorama-functie van de iPhone. Ik had geen idee dat je daar zulke mooie foto's mee kon maken. Je zou hem groot moeten zien!)


Laatst was ik een weekje in Egypte. En als je naar Egypte gaat kun je natuurlijk in een all-inclusive resort in Sharm-el-Sheikh gaan zitten,  maar je kunt ook naar Dahab - een uurtje rijden verderop - en verblijven in een oude hippiekolonie, midden in een bedoeïenenwijk.
Wij 'logeerden' bij Jacky Kuyt, scenarioschrijfster van o.a. Spangas, die daar tegenwoordig een kleinschalig appartementencomplex runt.
En dat is dus écht een aanrader
 
Tussen het snorkelen en slenteren door heb ik de tijd genomen om me verder te verdiepen in allerlei ontwikkelingen en zienswijzen aangaande food en health. 
Zo zag ik bijvoorbeeld de documentaire over Raw food: Food Matters. (Voor een korte uitleg in vijftig seconden klik hier.)
Ik moet erbij zeggen dat de hele hype omtrent de jongen Tom Watkins en de documentaires Rauw en Rauwer aan me voorbij zijn gegaan - ik mis wel eens wat sinds ik geen tv meer heb - maar een en ander had tot gevolg dat ik er totaal blanco in kon stappen. En ik vond het nogal amazing.
(En wat ik ook amazing vond: In de documentaire citeert iemand Lincoln: 'You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can't fool all of the people all of the time'. Huh? Dacht ik. Dat ken ik ergens van! Dat zingt Bob Marley in het nummer Get up, stand up (2:23). Okee, in een iets beknoptere variant  ('You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time'), maar toch! En op zich is het natuurlijk niet zo raar, dat Bob Marley Lincoln citeert, maar ik wist het niet. Heb ik hiermee een goed bewaard volksgeheim ontrafeld, of was het al wijdverbreide kennis?)

Oja, maak je geen zorgen, ik ben niet van plan om een volledig rauw dieet te gaan volgen (ben veel te gek op gebakken eieren met spek en grote stukken gegrild vlees :)) maar interessant is het zeker! En met mijn Versapers ben ik natuurlijk al lekker bezig. Nog nooit kreeg ik zoveel (rauwe) groente, fruit en hoogwaardige voedingsstoffen binnen als tegenwoordig. En ik voel me hartstikke goed.
Gaandeweg ben ik me ook gaan verdiepen in de zogenaamde Superfoods zoals de chiazaadjes waar ik het in mijn vorige nieuwsbrief over had, goji bessen en tarwegras. 
Dat is  wat hoor, dat tarwegras. Wat daar niet allemaal in zit! Nouja, lees zelf maar.
En je kweekt het heel makkelijk zelf!

Mocht je een keer tarwegras (of andere lekkere gezonde sappen) willen proeven, in de Haarlemmerstraat in Amsterdam maakt Jay elke dag verse sapjes en kun je tarwegras-shots drinken.




Overigens nam ik de Versapers mee naar Egypte. Het kost wat bagageruimte, maar dan kun je wel genieten van verse Egyptische fruitshakes!
En hiervan:


(Ik zeg: Iedereen een Versapers en de schillenboer terug!)

EVERNOTE rocks



Voor de nieuwe lezers: Ik ben (een van) de zwaarste gebruiker(s) van Evernote ter wereld en nog steeds (en steeds meer) een enorme fan. Naast het überbriljante digitale notitieboek dat Evernote is, heeft Evernote ook een aantal fantastische apps.  Ik was al een woest fanatiek gebruiker  van Evernote Food (dagelijks houd ik bij waar ik wat eet en met wie), van Evernote Clearly en van de webclipper voor Google Chrome, maar  sinds vorige week ben ik werkelijk flabbergasted van de nieuwe app: Evernote Hello, met de beste visitekaartscanner met adresboek-koppeling (en LinkedIn- en Facebookintegratie) die ik ooit zag.

Evernote nieuwtjes:
- Onlangs las ik  (en ik had het al eerder opgevangen) dat op South by Southwest aangekondigd werd dat Google Glass (daar is ie weer!) Evernote en Path 'aan boord' krijgt. Nogal cool!
- Evernote was laatst landelijk nieuws, omdat de site was gehackt. Gelukkig bleek er dankzij het beveiligingsprotocol van Evernote geen data te zijn gelekt. 
- Ik ben geïnterviewd voor een Portugees boek over Evernote. Mijn Portugees is niet zo goed, dus of ik helemaal goed geciteerd ben weet ik niet zeker. (Maar volgens Google Translate heb ik meer dan 38.000 noten!) Momenteel laat ik het hoofdstuk dat aan mij gewijd is vertalen.
- Er komen Nederlandstalige Evernoteboekjes en cursussen aan. 
- Voor wie het leuk vindt om kennis over Evernote te delen, er zijn maandelijkse vrij toegankelijke Evernote-meetups bij Permanent Beta. De komende tijd staan de bijeenkomsten telkens in het teken van een thema. Kijk voor de verschillende data en thema's even in de rechter zijbalk, onder het kopje: Leuke events. 

Iedereen die nu denkt: Evernote? Wat heb ik daaraan? Of: Evernote? Ja, dat heb ik geprobeerd maar ik vind het helemaal niks, die zou eigenlijk even op de volgende link moeten klikken. 
Just give it a try. It's free!
 
I've been using Evernote all wrong, here's why. It's actually amazing!


SNELLE HACK



Ik heb mijn ov-chipkaart altijd los in mijn zak, omdat ik hem zo vaak nodig heb. Dat is op zich niet heel handig, want op deze manier kan hij beschadigen of kwijtraken (dat heb ik al eens meegemaakt en dat is dus reuze lastig als je zo ongeveer in de trein woont).
Ik heb de oplossing gevonden: Schuif hem in een batchhouder  (of hoe heet dat, zo'n ding dat je krijgt op congressen) en tadaa: beschermd.




MAZZELAARS VAN VORIGE MAAND



Roffelroffel....De Aquanotes gaan naar: 

- Mirjam Landsman
- Linda Commandeur
- Edo de Vries

Hou de komende tijd je brievenbus in de gaten!

OVER MARTIJN

 

Ik houd mij bezig met het verbinden van mensen, informatie en ideeën. Dynamiek fascineert me. Net zoals persoonlijke ontwikkeling en groei.

We leven in interessante tijden, de netwerk- en informatie- samenleving biedt grote kansen en mogelijkheden voor de mensheid.


LEUKE EVENTS


Evernote meetups bij Permanent Beta, Amersfoort:
25 maart: Evernote voor Ambtenaren en bestuurders

23 april: Evernote in het onderwijs 

14 mei: Evernote & Getting Things Done met Fokke Kooistra

21 mei: Evernote voor het MKB en ZZP'ers 

24 juni: Evernote gebruiken voor studie en onderzoek


2 april: Singularity University Rotterdam

21, 22 & 23 juni: Midsummer Festifarm. Hét midzomer festival in het hart van Drenthe 

BOEKINGEN

 

Ik heb sinds afgelopen jaar een nieuw verhaal te vertellen, als vervolg op easycratie:
 

Internet is cutting out the middleman - sneller en efficiënter organiseren in de nieuwe netwerksamenleving


Wil je dat ik een presentatie kom houden op een congres of bijeenkomst?

Vul het boekingsformulier in >

WORD AMBASSADEUR VAN EASYCRATIE

 

Als je enthousiast bent over Kleintje Easycratie en je wilt er HEEL VEEL weggeven, dan kan dat! Ambassadeurs kunnen tegen inkoopsprijs (1 euro) de boekjes bestellen, vanaf 20 stuks.

 

Klik hier voor het formulier.

 

Alvast ontzettend bedankt voor het verspreiden van onze  ideeën!

 

Overigens is het nog altijd mogelijk om GRATIS de Easycratie  iPhone & iPad app te downloaden!!


ASLANDER APPTIPS


Evernote Food
Evernote Hello
Mailbox (Een heel handige app om snel je emails te beheren en te archiveren. Heel populair ook: er is een enorme wachtlijst.)


BOEKENTIPS


In de verlenging:
Burge(r)meesterboek van Pepik Henneman, e.a.
Een boek voor en over bijzondere, betrokken burgers, beleidsmakers en burgemeesters, die samen duurzaam willen innoveren.

Let op: deze maand geef ik twee exemplaren weg!
klik
 


Email Marketing Powered by Mailchimp