Kunt u deze e-mail niet lezen? Klik dan hier.

Rudolf Steiner College - logo
nieuwsbrief 13 - schooljaar 2012-2013 - 28 maart 2013
 
Agenda
4 april generale kooruitvoering Bavokerk (18.45 uur)
5 april kooruitvoering Bavokerk 20.15 uur
11 april ouderavond 10e klassen (aanvang 20.15 uur; inloop 20.00 uur)
12 april Free Factor
18 april ouderavond 7e klassen ; inloop 19.45 uur; start 20.00 uur op Engelandlaan
19 april rapporten 2e trimester
20 april eindwerkstukken 10e klassen
23 april ouderavond 7C ; inloop 19.45 uur; start 20.00 uur op Belgiëlaan
23 april ouderavond 8e klassen ; inloop 19.45 uur; start 20.00 uur op Engelandlaan
26 april toneelstuk 11C
29 april tm 10 mei MEIVAKANTIE
 
 
 
Kooruitvoering 5 april
De kaartverkoop voor de kooruitvoering op 5 april is zeer voorspoedig verlopen.
Voor diegenen die nog geen kaart hebben moeten wij melden dat het UITVERKOCHT is. Het is dus ook niet mogelijk om op de avond zelf kaarten te kopen!
   
 
 
Aanmeldingen
Zoals u wellicht al in de krant heeft gelezen hebben wij voor volgend schooljaar wederom erg veel aanmeldingen gehad voor de nieuwe 7e klassen. Dat is op zich natuurlijk verheugend nieuws, steeds meer leerlingen en hun ouders worden enthousiast van onze vorm van onderwijs. De leerlingen komen van 66 verschillende basisscholen. Deze grote toeloop stelde ons aan de andere kant wel voor een probleem. Kunnen we al deze leerlingen wel aannemen en plaatsen op onze school? We hebben uiteindelijk besloten m.i.v. volgend schooljaar weer een extra klas te beginnen waarmee we dus zes 7e klassen krijgen (inclusief de Spaarneklas) met in totaal 168 leerlingen. Desalniettemin moest de notaris afgelopen maandag toch nog zeven leerlingen uitloten, voor hen is er helaas geen plek op onze school. Dat is een pijnlijk proces, met name natuurlijk voor de uitgelote leerlingen en hun ouders, zij kunnen niet terecht op de school van hun keus. Volgend schooljaar zal de middenbouw dan 306 leerlingen tellen. In de Huibersschool krijgen wij nog een lokaal extra en verder zijn we bezig om alle vraagstukken te inventariseren die gepaard gaan met een verder groeiende school.
 
 
 
Goede vrijdag
Aanstaande vrijdag 29 maart is het goede vrijdag. Het programma voor de paasbijeenkomst is als volgt:

BOVENBOUW
8.30 – 9.15 uur     :    Verhaal Isenheimer altaar voor bovenbouw (eerst ontvangst in klas)
9.15 – 11.00 uur   :     Periodeles bovenbouw
11.00 – 11.15 uur :     Pauze
11.15 – 12.15 uur :     In kleine groepen aan de slag, middenbouw en bovenbouw gemengd.

MIDDENBOUW
8.30 – 10.10 uur   :     Periodeles middenbouw
10.10 – 10.30 uur :     Pauze
10.30 – 11.15 uur :     Verhaal Isenheimer altaar voor middenbouw.
11.15 – 12.15 uur :     In kleine groepen aan de slag, middenbouw en bovenbouw gemengd.

Rond 12.15 uur wensen we de leerlingen een fijne Pasen en zijn ze uit.
 
 
 
Pauzes op de Engelandlaan
                     Sinds kort is het leerlingen tijdens de pauzes toegestaan in de gangen op de begane grond van de Engelandlaan te verblijven. Dit omdat de leerlingen aangaven dat de kantine te weinig ruimte biedt. Het is niet toestaan tijdens de pauzes op de eerste verdieping, in de ambachtenhoek of tussen de klapdeuren voor de grote zaal te verblijven. Dit laatste omdat dit de inlooproute naar de administratie is. Dit geldt niet voor het gebouw aan de Belgiëlaan; daar kan men tijdens de pauze alleen in de kantine van de Huibertschool of op het schoolplein verblijven!
 
 
 
Personeel
Vanaf half januari zijn de lessen van Luciën Lo-A-Njoe overgenomen door Torsten Geerlings en Hendrik Maryns. Het is niet de verwachting dat Luciën nog voor het einde van het schooljaar zijn lessen weer kan oppakken. Torsten en Hendrik zullen daarom zijn lessen tot het einde van het schooljaar blijven geven.  
Clasina Koterus is wegens een botbreuk enige weken niet in staat les te geven. Haar typlessen in de 7e klassen zullen voorlopig worden waargenomen door John Korting. Haar lessen in de 9e klassen zullen worden waargenomen door Hanneke van der Steen.
Donderdag 4 april heeft Yannick Beatens studieverlof. Zijn lessen zullen worden vervangen.
 
 
 
Hulp bij op- en afbouwen van podium in Bavokerk bij kooruitvoering
             We zoeken dringend nog enkele sterke mannen, vrouwen die ons kunnen helpen bij de opbouw en afbouw van het podium in de kerk voor de kooruitvoering. Het gaat om het opbouwen op 4 april tussen 10.00 uur en 13.00 uur en het afbouwen op vrijdag 5 april tussen circa 21.30 uur en 22.30 uur. Wie heeft er tijd en zin om te komen helpen? We horen het graag!
Graag aanmelden via mail bij: klussenboek@rscollege.nl
 
 
 
Ouderavond klas 10
Bij dezen wordt u hartelijk uitgenodigd voor de 2de ouderavond van klas 10 op donderdag 11 april. Ditmaal zal het eerste en gemeenschappelijke gedeelte van de avond in de gymzaal plaatsvinden. De mentoren zullen met jullie enkele klassenspelen spelen. Wat dat zijn en met welk doel ze worden ingezet zullen ze u graag dan uitleggen. U hoeft er niet speciaal sportkleding voor mee te nemen. U wordt wel gevraagd even de buitenschoenen uit te doen.
Na het gemeenschappelijke gedeelte gaan de klassen uiteen en zal de mentor in de klas ingaan op (specifiekere) thema's van de klas.  De tijden zijn zoals altijd: 20:00 uur inloop met koffie en thee, aanvang om 20:15 uur.
 
 
 
Uitval middenbouw
Marianne Wierenga gaat van 1 tot en met 6 april op cursus in Dornach; de klassen die zij Engels geeft werken verder aan opgegeven opdrachten onder begeleiding van leerkrachten die ingeroosterd worden volgens het vervangrooster.
Victor de Weerd is afwezig van 8/4 tot en met 19/4 in verband met zijn studie. Zijn periode aardrijkskunde aan 7c wordt vervangen door Judith Bruijns en aan 7a door Selma Groot.
Vakles wiskunde van Victor aan 8a wordt op maandag overgenomen door Marrit Rooze. In alle andere vaklessen wordt gewerkt aan door Victor opgegeven opdrachten onder begeleiding van leerkrachten die vervangen volgens vervangrooster.
 
 
 
Ouderavond middenbouw
Zoals al eerder gecommuniceerd, is de ouderavond van de 8e klassen op 23 april en de ouderavond van de 7e klassen op 18 april. Beide avonden starten op de Engelandlaan. Inloop 19.45 uur, aanvang 20.00 uur.
Echter, de mentor van klas 7c, Victor de Weerd, is vanwege studieverplichtingen in deze periode afwezig. Dat betekent dat ouders/verzorgers van de leerlingen van deze klas wel welkom zijn op het plenaire deel aan het begin van de avond, maar geen vervolg van de ouderavond hebben in de eigen klas.
Voor hen zal de ouderavond ook zijn op dinsdag 23 april. Die avond voor 7C start echter direct op de Belgiëlaan met dezelfde genoemde tijdstippen.
 
 
 
Kanokamp 7e klassen
Alle 7e klassen gaan op kanokamp. De organisatie hiervan ligt dit jaar in handen van Steps en Co. Over het kanokamp wordt op de ouderavond van de 7e klas meer verteld; ook wordt er in de mentoruren aandacht aan besteed.
De data zijn inmiddels bekend en treft u hierbij aan.
13 - 16 mei: klas 7b; klas en Emma Verspeek; vrij op vrijdag 17 mei.
14 - 17 mei: klas 7c; klas en Victor de Weerd; vrij op maandag 13 mei.
21 - 24 mei: klas 7e; klas periodevrij en Rinske Koster hele dag op vrijdag 17 mei.
27 - 30 mei: klas 7a; klas en Ewoud de Jong; vrij op vrijdag 31 mei.
28 - 31 mei: klas 7d; klas en Judith Bruijns; vrij op maandag 27 mei.
Uitval in deze periode is onvermijdelijk. Natuurlijk doen we ons best dit zoveel mogelijk op te vangen.
 
 
 
Facultatieve lessen in klas 12
Om de leerlingen van klas 12 de gelegenheid te geven zich optimaal voor te bereiden op het centraal schriftelijk examen zijn voor hen de vaklessen vanaf maandag 8 april niet meer verplicht, maar facultatief. De leraren zijn dus op de desbetreffende uren wel beschikbaar, maar het verdient de aanbeveling om als leerling van tevoren even contact te zoeken met de leraar om af te stemmen wat het programma is (of kan zijn) en welk uur daarvoor het meest geschikt is. Wij wensen de leerlingen van klas 12 alvast een succesvolle periode toe!
 
 
 
Eindwerkstuk 10 mavo leerlingen
Op zaterdag 20 april zullen alle 10de klas mavisten (23 in het totaal) hun eindwerkstuk presenteren. Vanaf 10:00 uur zullen de leerlingen in tweetallen 20 minuten een presentatie geven over een zelf gekozen onderwerp. Anders dan andere jaren hebben we de koppeling met de zorg losgelaten en konden de leerlingen kiezen uit een lange lijst van onderwerpen. Gedurende enkele maanden hebben ze aan dit onderwerp gewerkt. Wat ze uiteindelijk met een bepaald onderwerp hebben gedaan en waarom ze voor dat onderwerp hebben gekozen, zullen ze u graag komen vertellen!
 
 
 
Seizoener
In de projectweek van de middenbouw, februari 2013, heeft een groep van 15 leerlingen  verzameld uit alle middenbouwklassen, op het middenbouwplein gewerkt aan een wilgenproject.
Er zijn 220 wilgentenen ingegraven in een dubbele cirkel vorm met drie in/uitgangen. De verwachting is dat de wilgen in het voorjaar uit gaan lopen en de cirkel langzamerhand zal gaan dichtgroeien. Een kleine groene oase zal dan het middenbouwplein een nieuw aanzien geven.
Omdat wilgen in de herfst de bladeren laten vallen en er in de winter kaal bijstaan kunnen we hieraan goed de seizoenen beleven.  De lente zal nu, na een uitgerekte winterperiode hopelijk niet lang meer op zich laten wachten, en spoedig verwachten we de eerste knoppen aan de takken. Om dit proces te kunnen volgen, ook als u niet wekelijks op het plein aanwezig bent, zullen we in de nieuwsbrief telkens een impressie geven van de voortgang van de groei. Deze keer enkele foto’s van de bouw, er lag in die week sneeuw, en het eerste gebruik door leerlingen.
 
 
 
Impressie Stage-avond klas 9D door Douwe Westervaarder (ouder)
Alle leerlingen van de negende klassen hebben de afgelopen twee weken stage gelopen.
Zo ook de helden en heldinnen van 9D.

Op 14 februari was de stageavond. De opkomst van ouders, en ook een aantal broers en zussen, was goed.
Bij aankomst, hing iedereen zijn/haar stageposter op in de kantine en werden de welkomstdrankjes en hoofdgerechten op de tafels klaargezet.
Het thema was Italië. Jan Paul had een indeling gemaakt van wie een welkomstdrankje zou maken, wie een hoofdgerecht en wie een toetje. Er was frisdrank, thee en een amuse. Na het drankje kwamen de hoofdgerechten op tafel. Zo was er lasagne, spaghetti, macaroni en pastasalade. Iedereen had erg zijn best gedaan om een bijdrage te leveren aan een heerlijke maaltijd. En dat was uitstekend gelukt.

Na het eten, ruimden we samen de tafels op en waren we klaar voor de stagepresentaties.
Om een impressie te geven, hieronder een paar anekdotes die wij grappig vonden.

Donne had stage gelopen bij een winkel genaamd Sjakie’s. Ze had een goede manier geleerd van Sjakie om klanten te verjagen. Er kwam een vrouw in de winkel met een bontjas en een hond. De eigenaar vroeg aan de vrouw of ze een echte dierenvriend was of niet, en zei dat de hond mazzel had dat hij niet om haar nek bungelde. Wat je ook van bont vindt, het is een aparte manier om je klant te benaderen. Donne wist niet zo goed wat ze eraan kon toevoegen.

Bob leerde van een vaste klant in de koffiezaak waar hij werkte meer over het leven. De man begon met “Je hebt geld en vrouwen” en Bob had min of meer de taak om te luisteren, tot het moment dat het sociaal acceptabel was om weer wat anders te gaan doen.

De laatste spreker voor de pauze was Bas. Bas had stage gelopen bij een banketbakker. Aan het eind van zijn presentatie kwam een gigantische taart binnen. Tijdens de pauze sneed Bas de taart aan, waar hij een dag aan had gewerkt. Het zag er geweldig uit en smaakte goed.
Er was voldoende voor iedereen, en om nog een paar stukken mee te geven aan Jan Paul.
Er waren ook andere heerlijke toetjes. Na het nagerecht volgde de tweede helft van de presentaties.

Renee moest de vloer van de lunchroom waar ze werkte een keer schoonmaken met een lepeltje. Als vrij denker, concludeerde ze gelukkig al snel dat ze maar snel moest stoppen met het uitvoeren van deze opdracht. Ze maakte ook een klant aan het lachen door een glas wijn in te schenken, alleen de kurk zat nog op de fles.

Daan was belaagd door een klant. Deze jongen liet Daan (per ongeluk) schrikken, waarop Daan iets uit het schap liet vallen bij Intertoys. Vervolgens begon de jongen tegen Daan te schelden. Daan vroeg droogjes of hij het tegen hem had, waarna de moeder van de jongen eraan gesneld kwam en vertelde dat hij het Gilles de la Tourette syndroom heeft.

De ene leerling mocht al veel doen – bijvoorbeeld mee naar de veiling of aan de kassa zitten – en de andere moest zich vermaken met minder leuke klusjes zoals het rechtzetten van 6.000 schoenen.
Het was inspirerend om te zien dat alle leerlingen, zonder uitzondering, overtuigend hun presentatie deden voor een groep van toch zeker een man of zeventig. Ze vertelden niet alleen ervaringen en anekdotes, maar ook welke rol ze hadden in de winkel, wat ze ervan gevonden hadden en wat ze hadden geleerd.
Ook bijzonder was om te zien dat iedereen volle aandacht had voor de presentatie voor de andere leerlingen. Als iemand even haperde, werd hij/zij niet uitgelachen. Een aantal keer werd hardop gelachen.  

Voor velen was de stage de eerste kennismaking met “het werkende leven”. Iedereen had – net als in een baan - leuke en saaie dingen gedaan tijdens de stage, en samengewerkt met verschillende collega’s. Een aantal leerlingen kreeg bovendien een baan aangeboden.

De stage-avond van 9D was bijzonder geslaagd. Het was leuk om te zien dat de sfeer in de klas zo onderling goed is en mooi om een speciaal moment mee te maken in de ontwikkeling van je eigen kind en diens klasgenoten.
 
 
 
De Jabuka school
Zoals veel mensen weten zijn er de afgelopen maanden meerdere inzamelingsacties geweest voor de Jabuka school in Sarajevo. Hier is 1400 euro mee opgehaald! Van dit geld hebben wij, Iris Nijs, Sophie Kuiper, Luca van Houwelingen en Lisanne van den Elst, een verscheidenheid aan materialen besteld bij Mercurius (een groothandel voor vrije schoolse materialen).
In de voorjaarsvakantie zijn wij naar Sarajevo gevlogen om de materialen te brengen. Aangekomen op het schooltje troffen wij een armoedig maar prachtig huis aan. Het huis was de school, ingericht met zelfgemaakte houten materialen (van het geld van vorig jaar zijn er houten bedjes gemaakt, een koelkast en twee stofzuigers aangeschaft de andere houten materialen zijn gesponsord door een vrije school uit Duitsland). Het rode huis was aanwezig, maar zonder speelgoed. De kinderen konden buiten spelen, maar met glas en takjes i.p.v. speelgoed. Er was een dagbesteding, maar zonder al te veel activiteiten waar materialen voor nodig waren. Daarom waren zij ook enorm enthousiast bij het in ontvangst nemen van onze materialen. ‘We voelen ons nu echt een rijke school!’ schreeuwden ze en ze gaven ons knuffels en zoenen.
Aan de ene kant voelt het goed dat we deze school zo hebben kunnen helpen, aan de andere kant bevestigt de blijdschap (bij het in ontvangst nemen van de materialen) de armoede van dit schooltje, helaas. Sommigen van ons hadden het zelf in eerste instantie ook niet verwacht, maar het schooltje heeft ons echt nodig, sterker nog: ze kunnen niet bestaan zonder sponsoren!! Dus huidige tiende- en elfde-klassers: Spreek Hanneke aan, organiseer volgend jaar inzamelingsacties en help op deze manier de school, want ze verdienen het!
 
Groetjes,
Iris Nijs, Sophie Kuiper, Luca van Houwelingen en Lisanne van den Elst.
 
 
 
deze nieuwsbrief is een uitgave van rudolf steiner college, engelandlaan 2, 2034 na haarlem
Telefoon   023 536 13 78         Website   www.rscollege.nl
 
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik dan hier om u uit te schrijven van onze mailinglijst
Klik hier om uw gegevens aan te passen

Email Marketing Powered by Mailchimp