NAMO E-ZINE VOOR GRATIS INFORMATIE EN TIPS VOOR LEIDINGGEVENDEN EN MEDEWERKERS DIE DUURZAAM MEER RENDEMENT EN PLEZIER WILLEN HEBBEN VAN ELKAAR.



INHOUD VAN NAMO e-zine

11 *  Mei 2013

 

Persoonlijke noot van Namo                                                           


 Beste Lezer,

Met het grote feest van de inhuldiging van Koning Willem-Alexander kreeg de maand april voor ons een warm einde. Eerlijk is eerlijk: wij moeten nog wel wennen aan het idee dat Beatrix niet meer onze koningin is. Hopelijk hebben we met april ook de opmerkelijk lange periode van griep achter ons gelaten.  Zelfs ik, Ellen (bijna nooit ziek) had er last van. Twee keer maar liefst! Is te lang koud geweest wellicht? Of miste ik de energie van de zon? Het zette mij in ieder geval aan het denken. Hoe fit ben ik eigenlijk? En wat doe ik aan beweging? Dat laatste is er de afgelopen jaren een beetje bij ingeschoten. Uiteraard ben ik veel buiten bezig en met de hond op pad maar dat is voor mij toch iets anders dan conditie opbouwen.
Ik vond het voldoende reden om dit jaar weer te gaan sporten. Beter voor mijn conditie en mijn spieren, kortom mijn algehele vitaliteit. Dat laatste is het thema van deze eZine. Via bedrijven krijgen we regelmatig vragen over dit thema. We merken dat mensen in het algemeen bezig zijn met de vraag ‘hoe blijf ik vitaal?’. Per slot van rekening is fit ouder worden steeds belangrijker. Zelfs mijn vader van 87 jaar doet elke dag nog braaf zijn mini ommetje om vitaal te blijven. 
Wat is vitaliteit eigenlijk en op welke manier werk je er aan?

                                                                                                                                        

Wil je na het lezen van de eZine reageren dan stellen we dat op prijs. Wij zijn nieuwsgierig hoe onze eZine wordt ontvangen. Spreken onze onderwerpen je aan en/of heb je een onderwerp waarover je graag iets wilt lezen? Meld het ons en we bekijken of we daar iets mee kunnen doen.

Ken je iemand voor wie Namo eZine ook interessant is? Stuur hem dan door! 

                                                                                                                                                                                                                                                                 

 


  Vitaliteit       


Waar gaat het om bij vitaliteit? Hebben we het dan over gezond eten en bewegen of spelen ook andere factoren een rol? Volgens ons gaat vitaliteit niet alleen over gezond eten en bewegen maar ook over het zorgen voor een goede balans tussen werk en privé. Vitaliteit gaat over weerbaarheid en belastbaarheid. Je kunt nog zo gezond eten maar als je voortdurend over je eigen grenzen gaat, bereik je daar niets mee. Andersom geldt hetzelfde: als je heel goed weet waar jouw balans zit maar je hebt geen gezonde levensstijl dan zul je meer risico lopen op gezondheidsklachten. Vitaliteit gaat daarnaast over voldoende energie halen uit je werk. Haal jij dat? Of ben je blij dat het weekend is zodat je kunt bijtanken voor de week erna? Vitaliteit gaat daarmee ook over plezier hebben en bevlogenheid ervaren in je werk of daarbuiten. 

Vitaliteit betekent letterlijk: de mate waarin iemand krachtig en energiek is.

Waarom zou je bezig zijn met vitaliteit? Wij zien dat best veel mensen bezig zijn met gezondheid en beweging.  Ook in media wordt er aandacht aangegeven, denk bijvoorbeeld aan het programma Obese. Hierin proberen mensen met extreem overgewicht onder begeleiding van eet- en beweegcoaches in een bepaald tijdsbestek kilo’s af te vallen.
Ondanks de aandacht voor onze gezondheid zijn we ons niet altijd bewust van onze energiehuishouding. In hoeverre heb jij bijvoorbeeld je eetpatroon aangepast aan je leeftijd? En in hoeverre hou je rekening met het arbeids-rust principe? Ben jij bijvoorbeeld iemand die altijd maar doorgaat? Voor topsporters is een goede balans in arbeid en rust een must, anders raken ze overtraind.  
 
Hoe belangrijk is dit nu eigenlijk? Volgens ons heel belangrijk. Bewustzijn of –wording van de manier waarop we er zelf voor zorgen dat we inzetbaar blijven is nodig, niet alleen voor wat betreft ons werk maar ook voor het privé-domein. Immers, we moeten langer doorwerken en voor ons zelf zorgen. Dan is het logisch dat we weten wat dit voor ons betekent. Waar kunnen we op letten? Moeten we wellicht iets aanpassen in onze werk- en/of leefstijl? Blijven we in beweging of vinden we het wel best?
Het bovenstaande geldt overigens niet alleen voor ouderen. Ook voor de jonge(re) generatie is vitaliteit belangrijk. Zorgen dat er ontspanning blijft en een goede balans hebt tussen de snelheid van het dagelijkse leven en het werk.  
Het gaat niet alleen om meer fruit en minder kroketten maar juist om het geheel wat maakt dat je vitaal bent en blijft.

Door bewust aan de slag te gaan met persoonlijke vitaliteit kan iedereen er zelf voor zorgen dat hij/zij die dingen kan blijven doen die leuk zijn. Het leven blijft dan inspirerend en zinvol.



Werken aan vitaliteit is ook van belang voor organisaties! Ook voor organisaties is het van belang om medewerkers in de gelegenheid te stellen om met vitaliteit aan de slag te gaan. Het vitaliseren van organisaties gaat over het weerbaar maken van organisaties en de belastbaarheid van organisaties vergroten. Als organisatie moet medewerkers in de toekomst mensen inzetbaar houden en flexibel laten inspelen op (de) vra(a)g(en) vanuit de markt.

Ook hier geldt dat een gezonde fruitmand op tafel zetten of in het bedrijfsrestaurant geen kroketten meer serveren niet volstaat. Vitaliteit ligt veel breder. En vitaliteit begint ook gewoon bij de directeur en het management zelf. Welk goede voorbeeld geven zij zelf als het gaat om vitaal blijven?

Voordat je überhaupt als organisatie aan de slag kunt gaan met het thema vitaliteit is het goed antwoord te geven op de volgende vragen:
  1. Hoe ervaren de medewerkers werkdruk en hoe gaan ze hiermee om?
  2. Wat vindt de organisatie van vitaliteit en hoe kijken medewerkers hiernaar?
  3. Hoe is de mate van vergrijzing?
  4. Hoe is de instroom en de uitstroom?
  5. Hoe staat het met de beleving van de medewerkers ten aanzien van de organisatie? Is er commitment?
  6. Hoe denken medewerkers van verschillende generaties en hoe werken zij met elkaar?
  7. Hoe gaat het met de gezondheid van de medewerkers? Is het ziekteverzuim hoog of laag?

Een belangrijke voorwaarde om te werken aan vitaliteit is dat het voor medewerkers mogelijk is om zelf een keuze te maken die bevorderend werkt. De betrokkenheid van medewerkers vergroten is hierbij van groot belang. Dit kan door medewerkers actief te betrekken bij het verkennen van vitaliteit en bij het geven van voorlichting over het thema.

Om nog iets meer feiten op een rij te zetten waarom werken aan vitaliteit belangrijk kan zijn is onderstaand filmpje interessant. Klik op onderstaande foto voor informatie over gezondheid en vitaliteit, gemaakt door het RIVM:


Heb je vragen of wil je meer weten? Schroom niet en bel ons.

 
 

                                                                                                                                      


 Ken je iemand voor wie Namo eZine ook interessant is? Stuur hem dan door! 

                                                                                                                                                                                                                                                                    


Over Namo                                                                                         



 

  • Wij, Ellen Selderijk en Fons Musson, zijn de drijvende krachten achter Namo.
  • Inspiratie en energie halen we uit het helpen van mensen en organisaties bij hun ambitie om te groeien.
  • Hieraan willen wij graag een bijdrage leveren.
  • Wil je met ons in gesprek? Je kunt altijd contact opnemen.
  • Ook geven wij lezingen!
  • Meer weten over ons? Klik hier.
NIEUW!

De TEAMONTWIKKELAARS

Omdat werken aan vitaliteit belangrijk is heeft Namo de Teamontwikkelaars opgericht. 
Een co-creatie van professionals met een passie voor mensen en organisaties.


De Teamontwikkelaars helpen teams om zich te ontwikkelen tot vitale teams die samenwerken en optimaal presteren.

Door inzet van de Teamontwikkelaars ontwikkelen teamleden bewustwording en groeien teamleden naar elkaar toe. Teams worden geïnspireerd en ervaren hoe ze gebruik kunnen maken van elkaars kwaliteiten.

Vitale teams presteren beter en zorgen voor een goede werksfeer waar iedereen zich thuis voelt en gewaardeerd wordt.

Nieuwsgierig geworden kijk op de website van  De Teamontwikkelaars
 

Durf jij te dromen?

(klik op bovenstaande foto voor het flimpje)

Boeiend filmpje over de uitdaging van het verlaten van onze comfort zone.

 



_________
Weet je al wat je wilt en waar je staat in je werk? Nee?  
Dan biedt het programma 
Meer Energie in Werk jou uitkomst.

Meer Energie in werk!

Als je weet waar je je werk voor doet, wordt het leuker en kun je jouw talenten meer en beter inzetten op de plek die bij je past.
 
Mensen die zich ervan bewust zijn waarom ze voor een organisatie werken zijn meer gemotiveerd om (betere) prestaties te leveren.

Nieuwsgierig? Klik hier voor meer informatie. 

Je kunt bij ons werken in een kleine groep met maximaal vijf deelnemers. Met persoonlijke aandacht voor jouw specifieke vragen krijg je inspiratie om een volgende stap te zetten.

Inschrijven via de mail of direct door hier op te klikken

Voor data in 2013 ga naar onze site 


Heb je vragen?
Neem dan vrijblijvend contact op met Ellen Selderijk: (m) 06 - 15048909.
 

 

De plezier thermometer
 

Als je iemand kent waarvan je denkt dat hij/zij onze informatie goed kan gebruiken, stuur dan de Namo e-zine door. Hij/zij kan zich hier inschrijven en ontvangt dan Zicht op je Balans met de gratis Plezier Thermometer en de gratis maandelijkse Namo e-zine met veel tips en suggesties voor meer rendement en meer plezier in je werk.


Jouw abonnement
Je staat als volgt ingeschreven voor Namo e-zine via <<Emailadres>>.

  • Om je naam of e-mailadres te veranderen kun je de Engelstalige link onder 
  • Afmelden doe je via de unsubscribe-link onderaan deze mail.
  • Nog geen abonnee? Klik hier om je aan te melden en je ontvangt gratis Zicht op je Balans met de Plezier Thermometer.
Copyright © 2013 De Teamontwikkelaars, All rights reserved.