Copy
Klik hier als deze e-mail niet goed leesbaar is.
Voeg nieuwsbrief@ons-buiten.nl toe aan uw adresboek en blijf op de hoogte. 
Nieuwsbrief Tuinpark Ons Buiten - 22 Mei 2013

Van de voorzitter

Je kunt nu echt merken dat het seizoen begonnen is. De jeugd is naar het Pinksterkamp en de ouderen kunnen genieten van een tapas avond. Verschillende wekelijkse activiteiten zoals klaverjassen, sjoelen, tekenen en jeu de boules zijn gestart of gaan binnenkort weer beginnen. Leuk om te ontspannen na al het werk in de tuin en aan het onderhoud van het huisje. Als het weer nu zich nu ook nog van de goed kant laat zien dan komt het helemaal goed. We hopen uiteraard dat het vooral op 9 juni tijdens de tuinkunstmarkt weer droog en zonnig is.
 
Jan Pot

Alles werd anders...

In mijn kindertijd was ik veel ‘op de tuin’, vooral in de weekenden en zomers. Na m’n veertiende kwam ik er minder; school en padvinderij vroegen al mijn tijd en aandacht. Toen ik er naderhand weer eens kwam, leek alles veel kleiner dan toen ik nog kind was. Als je een beetje doorstapt ben je in tien minuten aan de andere kant en op weg naar paviljoen Aquarius.

Lees verder

Van het secretariaat

Verzekeringen - Schademelding

In de Vroegop zat een flyer over het melden van schade door inbraak of glasbreuk. Wij maken u er op attent dat de procedure voor Ons Buiten ongewijzigd blijft. Stuur uw schademelding met een procesverbaal en bijlagen aan Reno Vegting Eventueel via verzekeringen@ons-buiten.nl. Zie de toelichting aanmelden schade inbraak/diefstal en glasbreuk.
De penningmeester gaat alleen tot betaling van een schade over wanneer de schademelding en afhandeling in ons bezit hebben. Stuurt u deze daarom altijd naar Ons Buiten en niet rechtstreeks naar de AON of Lengkeek.


Inschrijving aspiranten

Op zaterdag 4 mei hebben 10 belangstellenden voor een tuin op Ons Buiten zich ingeschreven als aspirant. Er zijn in 2013 nu 22 nieuwe aspiranten.  De volgende mogelijkheid is 1 juni, de eerste zaterdag van de maand. Alleen als aspirant van Ons Buiten kunt u inschrijven op een beschikbare tuin.  Zie het overzicht inschrijving aspirant huurders 2013

Wie wordt het talent van Ons Buiten

Jullie kennen ongetwijfeld het programma ‘Holland got Talent’ waarin zowel jong als oud hun kunsten mogen vertonen en na voorrondes, kwart en halve finale in de grote finale kunnen komen. Zoiets willen wij op Ons Buiten ook proberen.  We kunnen in het hoogseizoen, kindervakantie, doordeweeks, de voorrondes, op de familiedag de kwart en halve finale overdag en de grote finale s ’avonds houden.
 
Ben je goed in gymnastiek.
Kun je goed voorlezen.
Kun je jongleren.
Kun je goed fluiten (op je vingers).
Kun je goed zingen.
Kun je goed boetseren.
Kun je goed schilderen/tekenen.
Praat je 5 kwartier in een uur.
Kan je goed trommelen.
Kan je een muziek instrument bespelen, etc.
 
Tijdens het Pinksterkamp kun je samen met Martin en zijn crew al oefenen. Wij hopen dat er heel veel aanmeldingen komen en een deskundige jury zal het ‘Talent van Ons Buiten’ beoordelen en kiezen.
 
Geef je op bij John Drieman, Maarten Kox of Ed van der Kelen. 
Namens het J.O.C.

Een klacht

Ik werd gebeld door een VRIJWILLIGE medewerker van de zondagdienst bij de huisvuilstortplaats op Ons Buiten. Zij meldde dat zij enkele zeer onaangename momenten had meegemaakt omdat zij meerdere tuinders er op moest wijzen dat de containers alleen voor huisvuil zijn en absoluut niet voor tuinafval. Alles volgens de STRIKTE instructies die zij ontvangen heeft via het bestuur van Ons Buiten.
Diverse tuinders (en wie de schoen past trekt hem maar aan) gedroegen zich intimiderend, chagrijnig en vijandig. Ik moet zeggen dat ik niet begrijpen kan dat mensen iemand die vrijwillig werk staat te doen voor het gemak van haar tuinburen zo behandelen.

Beste tuinders, jullie weten allemaal (op een enkele nieuwe tuinder na misschien) wat de regels zijn betreffend het storten van tuinafval. Dat mag niet in de huisvuilcontainers op het tuincomplex. U dient dat zelf naar de stortplaats op de Henk Sneevlietweg te brengen, redelijk dichtbij en het kost niets… Het resultaat van uw boos gedrag kan zijn dat we geen vrijwilligers meer kunnen vinden voor het klusje. Dan zijn we nog verder van huis want dan moet u uw huisvuil mee naar huis nemen. Dus denk even na voordat u iemand afblaft. Hieronder nog even de informatie die op de website www.ons-buiten.nl over tuinafval te vinden is.

Tuinafval
Tuinafval dient u op uw eigen tuin te composteren. Denkt u er wel aan dat de composthoop niet zichtbaar is vanaf de laan. Tuinafval welke niet gecomposteerd kan worden zoals grote takken en stammetjes (ten hoogste 15 cm doorsnede) mogen worden aangeboden op de werf bij de verfraaiingscommissie in de periode van 1 september tot en met 31 maart op iedere woensdag en zaterdagochtend van 9.00 tot 12.00 uur. Deze worden dan gehakseld. Het hakselen zelf is kosteloos, ook het gehakselde hout kunt u gratis afhalen bij de verfraaiingscommissie. Dikke stammen zonder stronk worden ook aangenomen. Dit alles kunt u inleveren bij het magazijn van de commissie op de werf, tijdens de vermelde uren, achter de tractorloods op het Vroegopplein. Bomen, die aan een ‘ziekte’ dood zijn gegaan, beslist niet laten hakselen, doch afvoeren in samenspraak met de dagelijks beheerder. Stronken s.v.p. bewaren op uw tuin en op zaterdagochtend in maart of oktober storten in de grofvuilcontainer welke dan aanwezig is bij de opslag links van de hoofdingang. Zie daarvoor de aankondiging in het Ons Buiten Kontakt. U kunt de stronk en ander grof afval ook zelf afvoeren naar de stortplaats bij de Stadsdeelwerf Slotervaart, Henk Sneevlietweg.


Openingstijden - Afvalpunt Henk Sneevlietweg 22 (naast de stadsdeelwerf), maandag tot en met zaterdag van 08.00 tot 17.00 uur. Tel.: 020 4084678. Voor het gratis brengen van grof afval, bouw en sloopafval, tuinafval, klein chemisch afval en elektrische apparaten.

Het is niet de eerste keer dat wij zulke verhalen horen van vrijwillige medewerkers op het tuinpark. Het is zeer demotiverend voor de mensen die hun vrije tijd opofferen om werk te doen waarvoor anders externe bedrijven betaald moeten worden.
Dat zou namelijk op uw jaarnota heel goed te zien zijn!
 
Bettie Keirsgieter

Tuinkunst 2013

Op 9 juni 2013 organiseert Volkstuinpark Ons Buiten voor de 8e keer een TuinKunst Manifestatie. Dit jaar staat deze in het teken van:
BIJEN, ONZE NATUURLIJKE VRIENDEN.

Op deze dag kunt u genieten van diverse kunstvormen gepresenteerd door professionele en amateur-kunstenaars, waaronder schilderijen, beelden, en andere creatieve uitingen. Tevens zijn er demonstraties van onder andere het beschilderen van zijden shawls, modeltekenen/boetseren naar model. Er is een swingende band en aan de hand van een leuke speurtocht kunt u ons mooie tuinpark ontdekken en langs de vele monumentale bomen wandelen. Ook voor de  kinderen zijn er creatieve activiteiten.
Op ons zonnige terras kunt u genieten van drankjes en lekkere hapjes. Entree en parkeren is gratis. Nieuwsgierig geworden, kijk dan op onze website voor foto's van voorgaande jaren.
 
Heeft u, uw club of vereniging van (amateur) kunstenaars ook belangstelling om een kraam met uw/hun werk te vullen neem dan vóór 15 mei of zoveel mogelijk eerder contact op met: r.v.buren@chello.nl
Zorg dat u erbij bent op zondag juni 9 juni vanaf 11.00 uur.
Vorig jaar waren er 30 kramen met afwisselende creatieve uitingen, geweldige muziek, tekenen en boetseren naar levend model ...

Bijen onze natuurlijke vrienden!

Leuke prijzen voor kinderen die als bijen verkleed komen en helemaal top, tijdens de dag worden de kinderen als bijen geschminkt.




Modeltekenen

Op 28 mei gaan we weer beginnen met (model) tekenen. Berni van Gils heeft verleden jaar 1 les portret tekenen gedaan (wat een groot succes was) en zij wil dit jaar weer een aantal lessen geven. Dat betekent dat we les krijgen van een professional en er dus heel veel te leren valt. We tekenen van 19.30 tot ongeveer 21.30. Iedereen kan meedoen, de kosten zijn heel laag en de sfeer is geweldig.

Tot 28 Mei, AnnA Vonk

Bessen

De rode bessenstruik stond midden op het grasveld. Het was een jong, sprieterig geval, en pas veel later bedacht ik dat mijn voorgangster het toentertijd waarschijnlijk al gehad had met haar tuin. Een warme zomeravond, een gast die er enthousiast mee kwam aangezeuld, en ach, waarom niet, laten we het een ereplekje geven. Gewoon een kuil gegraven in het gazon en de struik erin gepleurd. Het scharminkelige geval trok de aandacht, vanuit welke hoek je ook naar de tuin keek. Ik groef hem uit, natuurlijk. Maar anders dan de meeste struiken en heesters in mijn tuin zat hij niet onder de schimmels en het mos. Hij was groen en springerig, dus ik gunde hem een tweede leven. En zowaar, op een andere plek, met wat nieuwe grond wilde de struik graag doen wat zijn bestemming was: bessen voortbrengen. Nog niet zoveel, maar het was een jonge struik en het was zijn eerste keer, dus ik was er blij mee.

Toen kwamen de vogels. Nooit eerder had ik er zoveel tegelijk gezien in mijn tuin. Ineens waren ze er, ze doken in een grote zwerm op het struikje af en vraten hem in een minuut of vijf leeg. Tja…
Het volgend voorjaar kwam ik in mijn schuurtje een stuk gaas tegen, en ik besefte waar dat voor bedoeld was. Ik gooide het over de struik heen, geen vogel zou er meer bij kunnen. Dacht ik. Dit keer was het geen zwerm maar mijn eigen lieve merels, die rustig door het gaas heen de bessen een voor een oppeuzelden.

Nu ontwaakte mijn strijdlust. Ik schakelde hulptroepen in. Mijn broer, die in de polder woont, vroeg ik om bij de Boerenbond gaas te kopen dat echt vogelbestendig was. Het kostte een lieve duit, maar dan had je ook wat. Ik zette stokken neer en drapeerde het gaas er zorgvuldig over heen. De bessenstruik, die nog steeds niet veel voorstelde in omvang, maar wel aldoor meer bessen produceerde, droeg nu een soort groene boerka. Geen gezicht eigenlijk. Maar vanaf mijn terras zat ik er op een warme zomeravond wel van te genieten. De bessen waren bijna rijp, morgen zou ik ze gaan plukken. Toen kwam de pauw.

De pauw is een verhaal apart. Ze had dit jaar gezelschap, zij  het merkwaardig gezelschap. Dat was niet altijd zo. Het eerste jaar werd de pauw vergezeld door een pauwenmannetje, en iets later in het voorjaar ook door een jong. Gedrieën stapten ze parmantig, een beetje deftig, bijna dagelijks door mijn tuin. Het jaar daarop waren mannetje en jong weg. Of was dit nu het jong dat alleen was achter gebleven? Ik wist het niet. Een beetje mistroostig scharrelde ze dat jaar wat heen en weer en het jaar daarna zag ik haar helemaal niet meer. Maar nu was ze terug, en hoe. Ze had gezelschap van een kip, die haar op de voet volgde, en dat deed haar zichtbaar goed. Ze waren onafscheidelijk, die twee, dat jaar.

De pauw kwam die avond van mijn linkerburen door mijn rozen heen en stiefelde rustig maar doelgericht op de bessenstruik af. Ze stak haar kop onder het gaas door en begon te eten. De kip dook naast haar onder het gaas en at mee. Pauwen kunnen ook een beetje springen als ze willen, zodat ze ook bij de hogere bessen kunnen komen.
Ik heb ze gelaten. Ik heb zelfs van ze genoten. En zelf kan ik tenslotte altijd een bakje bessen voor twee euro op de markt kopen.

Wel heb ik het jaar erop de bessenstruik eruit gegooid.
 
Monique Corten

Bedankt

Langs deze weg wil ik het bestuur en de leden bedanken, voor de mooie bloemen die Marianne Haafkens langs kwam brengen.
Na een verblijf in het ziekenhuis ben ik aan het revalideren, en gaat het weer goed met mij.

Jan de Bast,
Hillegondalaan 349

Bijdrage leveren

Wilt u een bijdrage leveren aan de nieuwsbrief? 
Mail dan naar de nieuwsbrief@ons-buiten.nl 

Foto's zijn ook altijd welkom en kunt u ook mailen naar bovenstaand email adres. 

Bij voorbaat dank.
Met vriendelijke groet,
Jan
Copyright © 2013 Tuinpark Ons Buiten, Alle rechten voorbehouden.

schrijf je uit van deze lijst    
verander je abonnement voorkeuren