Kunt u deze e-mail niet lezen? Klik dan hier.

Rudolf Steiner College - logo
nieuwsbrief 11 - schooljaar 2013-2014 - 6 februari 2014
(verschijnt elke twee weken; volgende nummer: 20 feb)
 
Agenda
7 feb FREE FACTOR; matinee: 16.30 uur; avond 20.15 uur
10 t/m 21 feb stages klassen 9 en 10
13 feb toneelstuk 12Cm o.l.v. Paul Jan van der Knaap: De acht vrouwen
14 feb toneelstuk 12 CM o.l.v. Emma Verspeek: Afghaanse vrouwen
17 t/m 21 feb mondelingen 12e klas
17 t/m 21 feb projectweek klassen 7 en 8
20 feb stagepresentaties 9e klassen
24 t/m 28 feb VOORJAARSVAKANTIE
6 maart stagepresentaties 10e klassen
13 maart Studiedag
20 maart ouderavond 9e klassen
21 maart Toneelstuk 11e klas
24 maart Cito Rekentoets 10 mavo
24 t/m 28 maart toetsweek 10e klassen (Nederlands, Engels en Wiskunde)
24 t/m 28 maart toetsweek 12e klassen
25 mrt 9M en 10e klas: bezoek aan Artis
27 maart ouderavond 11e klassen
28 maart 2e rapport
31 maart Cito Rekentoets 12 havo/vwo
 
 
 
ZUUR: 12 CM
Vluchten omdat je mishandeld wordt, aangifte doen tegen misbruik en trouwen met de persoon van wie je houdt. Allemaal logische stappen. Maar vrouwen in Afghanistan denken hier wel zes keer over na. Ze worden namelijk genadeloos vervolgd als ze dat doen. Op dit moment zitten meer dan 400 vrouwen in de gevangenis voor het 'schenden van de goede zeden'.
 
Klas 12 cm is op zoek gegaan naar wat deze schending nou precies inhoudt.
Waarom worden zij gevangen gezet en wat zijn hun rechten?
Na het kijken van documentaires heeft iedereen zich verdiept in één persoon.
Vervolgens hebben we al deze verhalen naast de sores van de Hollandse vrouw proberen te leggen.
De teksten zijn soms letterlijk van deze vrouwen en deels zelf geschreven, een hele productie dus.
 
ZUUR: 14 februari, aanvang 20:00 uur
 
Cluedo: 8 femmes
De familie Peignoir heeft zich verzameld om samen de feestdagen door te brengen maar erg gezellig zal het niet worden: de heer des huizes is vermoord! Het moordonderzoek zit vol opzienbarende onthullingen en duistere familiegeheimen. In dit verhaal ben jij de detective, hou je ogen open en help ons de moordenaar te onthullen.

Toneelstuk 12 CM
o.l.v  Paul Jan v/d Knaap
Datum: donderdag 13 februari 2014
Inloop: 20:00 uur
 
         
 
Terugblik Open Dag
We kunnen zeer tevreden terugzien op de geslaagde open dag van afgelopen weekend. Vrijdagavond zat de hele zaal vol met bijna 300 ouders die zeer geïnteresseerd luisterden naar een uitleg over onze school. Natuurlijk werden er ook de nodige vragen gesteld.
Zaterdag was het de beurt aan de leerlingen die samen met hun ouders kwamen kijken naar alle activiteiten die we hadden georganiseerd  op de Engelandlaan én Belgiëlaan.  Ieder jaar wordt het drukker. Het is duidelijk dat wij bij veel nieuwe leerlingen en hun ouders in de belangstelling staan. Goede examenresultaten met daarnaast alle extra zaken die ons als vrijeschool zo bijzonder maken dragen daar absoluut aan bij. Voor de proeflesmiddag die op 12 februari gaat plaatsvinden zijn er al 280 aanmeldingen van leerlingen uit het reguliere basisonderwijs. We zullen moeten afwachten hoeveel leerlingen zich gaan aanmelden bij ons voor komend schooljaar. Na de sluitingstermijn van de inschrijving op 17 maart is dat bekend. 
   
 
 
Het belang van ouderbijdrage
‘Curiosity is the engine of achievement’
Ken Robinson (1950*)


 








Heeft u ooit een schapenoog opengesneden en de lens er uitgehaald en tegen het licht gehouden? Bij biologie op de vrijeschool gebeurt dat wel: je weet dan niet wat je ziet! Ook de tekeningen die daarvan in het periodeschrift worden gemaakt blijven scherp op het netvlies van leerlingen staan.

‘Niet een vat vullen maar een vuur ontsteken’ is een uitspraak van de Griekse filosoof Herakleitos (535-480 v Chr.) die de kern van  het vrijeschoolonderwijs goed verwoordt. Vanzelfsprekend doen de leerlingen op onze school kennis op maar wel liefst via ervaringsgericht onderwijs dat aansluit bij de belevingswereld van de leerlingen. Met als belangrijkste doel nieuwsgierigheid te wekken.

Maar waarom zou je leerlingen kennis laten maken met uiteenlopende hout- en steensoorten bij de ambachtslessen? Of leren etsen, als geen haan daar ooit nog naar kraait in welke vervolgopleiding dan ook? Of leerlingen verplichten om wekelijks in een koor te zingen? Of in de tuin te laten werken op Vrij Waterland?

‘Kunst is de slijpsteen van de zintuigen, zij scherpt de ogen, de geest en de gevoelens.’
Laszlo Mohagy-Nagy (1895-1946)

Het vrijeschoolonderwijs streeft ernaar om leerlingen evenwichtig in hoofd, hart en handen te ontwikkelen.
Het aanspreken, scholen van de zintuigen via het werken met authentieke materialen in de kunst- en ambachtsvakken. Werk maken uit koper of lindehout waar leerlingen zich ook daadwerkelijk mee kunnen en willen verbinden.  Waarbij ze de schoonheid kunnen ervaren maar ook de weerstand waarmee je, je moet uiteenzetten in het bewerkingsproces ervan. Het daadwerkelijk afstemmen op elkaar middels de samenklank in het vak koor.
Allemaal onmisbare ervaringen die mede mogelijk worden door de ouderbijdragen. Veel van deze lessen kunnen alleen gegeven worden in kleine groepen waarbij ook nog eens het materiaalverbruik erg kostbaar is.
Daarmee maken we het wezenlijke verschil.
Mocht u nog niet aan de bijdrage zijn toegekomen, wilt u dit dan alsnog in overweging nemen? Het is voor ons als school jaarlijks een soort koorddans, balanceren tussen ideaal en realiteit van de financiën.

Jos Reckman
 
 
 
Medezeggenschap op het RSC
Onze school is van oudsher gebaseerd op het gezamenlijk maken van keuzes in het schoolbeleid. Oorspronkelijk was er zelfs sprake van het gezamenlijk dragen van bestuursverantwoordelijkheden en bestond er een zogenaamde “beleidsvergadering” waar alle docenten aan deelnamen. Hoewel deze beleidsvorm inmiddels al lang niet meer bestaat, is het meedenken over beslissingen nog steeds overeind gebleven. Docenten denken en praten graag actief mee over invulling en uitvoering van keuzes die telkens weer opnieuw gemaakt moeten worden, teneinde ons vrijeschoolonderwijs optimaal vorm te kunnen blijven geven binnen de mogelijkheden die de school ter beschikking staan. Deze samenspraak vindt plaats op studiedagen, vergaderingen en binnen daartoe ingerichte werkgroepen, maar de meest structurele vorm is binnen de VestigingsMedezeggenschapsRaad, waarin medewerkers, docenten, ouders en leerlingen maandelijks overleggen met de rector en/of conrector. Wie geïnteresseerd is om zich wat verder te verdiepen in de onderwerpen die besproken worden kan de agenda’s en notulen nalezen op de website: http://www.rscollege.nl/wat-waar-wie/medezeggenschapsraad/
De vergaderingen zijn in principe openbaar, dus wie belangstelling heeft kan hier een keer bij aanschuiven. Mocht je hier gebruik van willen maken, dan graag vooraf melden bij de secretaris van de VMR, Mira Baartmans mbaartmans@rscollege.nl.
 
 
 
Free Factor een show die je niet mag missen!
Free Factor wordt elk jaar weer met veel enthousiasme georganiseerd door de leerlingenraad in samenwerking met de belichtersgroep. Het is een show waarbij leerlingen alle mogelijke vormen van theater kunnen laten zien, zoals dans, toneel en zang. Dit jaar vindt Free Factor plaats op vrijdag 7 februari 2014. Naast de gewone avondshow is er ook een matineevoorstelling aan het eind van de middag op 7 februari. Het belooft een mooie avond te worden dus koop een kaartje en kom kijken naar Free Factor 2014!
 
 
 
Stages (10 tot en met 21 februari 2014)
Van 10 t/m 21 februari kunt u onze 9e klassers weer aantreffen in de winkels van Haarlem en omstreken. Hier ziet u de lijst van adressen waar de leerlingen stage lopen. Doet u die twee weken vooral uw boodschappen in die winkels.  Nieuw dit jaar is dat sommige leerlingen ervoor hebben gekozen een beroepsoriënterende stage te lopen. Een paar leerlingen hebben nog geen plek gevonden, maar ook hen gaat het lukken om een leuke winkel te vinden, desnoods met wat hulp van ouders en school.

Voor de ouders van de 9e klassen: op donderdag 20 februari zijn alle leerlingen en alle ouders op school welkom. Vanaf 18 uur staat er een buffet voor u klaar (door u zelf verzorgd!!). Als iedereen uitgegeten is, gaan de leerlingen vertellen over hun stage-ervaringen, aan de hand van de poster die ze gemaakt hebben, en die in de klas komt te hangen. We doen dit alles per klas, iedere mentor zorgt voor de organisatie die avond. Het is elk jaar weer een feest om te luisteren naar wat ze allemaal hebben meegemaakt.

De 10e klassers zijn in dezelfde periode op stage. Ze zijn twee weken (of anderhalve week voor de havisten) te gast bij instellingen en dagbestedingen, waar mensen wonen en werken die in min of meerdere mate afhankelijk zijn van de zorg van anderen. De leerlingen komen in contact met mensen die daar wonen en werken, en ook de contacten die zij leggen met de gepassioneerde werkers in de zorgsector maken indruk. Over al die ervaringen vertellen de 10e klassers op donderdag 6 maart.
Net als vorig jaar komen de ouders en leerlingen rond 18 uur op school en nemen iets te eten mee. Het lopend buffet zal per klas zijn en daarna vertelt iedere leerling iets over zijn/haar indrukwekkende ervaringen. Voor jongere broertjes en zusjes is deze avond veel te lang, zij kunnen er niet bij zijn. Soms zijn er ook een paar stagebegeleiders uit de instellingen bij. De stageverslagen hoeven pas op vrijdag 14 maart ingeleverd te worden.
Clasina Koterus en Kelly Simon
 
 
 
Projectweek
Van 17 tot 12 februari is de projectweek in de middenbouw. De leerlingen van de middenbouw krijgen deze week verschillende werkgroepen aangeboden. In deze nieuwsbrief treft u een uitnodiging aan om de resultaten daarvan te bekijken.
Per abuis is in een brief gevraagd om een bijdrage van 15 euro, terwijl achteraf bleek dat dit al was geïnd door van Dijk. Dit is in een tweede brief toegelicht. Hopelijk heeft ook deze tweede brief u bereikt.
Nogmaals hiervoor onze verontschuldigingen.
 
 
 
Uitnodiging afsluiting projectweek
Familie, ouders/verzorgers zijn welkom om op vrijdagochtend 21/2, tussen 10.00 uur en 11.30 uur te komen kijken naar de afsluiting van de projectweek. In de grote zaal van de Engelandlaan (hoofdlocatie) zullen demonstraties en een expositie worden gehouden om te laten zien waar leerlingen van de middenbouw deze week aan gewerkt hebben.
Komt allen!
 
 
 
Vakanties schooljaar 2014-2015
Het vakantierooster voor komend schooljaar is inmiddels vastgesteld. Net als dit schooljaar is er weer voor gekozen de compensatiedagen te gebruiken voor een meivakantie van twee weken. Het rooster loopt gelijk met onze onderbouw en is ook op de website gepubliceerd.
 
Herfstvakantie zaterdag 11-10-2014 t/m zondag 19-10-2014
Kerstvakantie zaterdag 20-12-2014 t/m zondag 04-01-2015
Voorjaarsvakantie zaterdag 21-02-2015 t/m zondag 01-03-2015
Pasen zaterdag 04-04-2015 t/m maandag 06-04-2015
Meivakantie zaterdag 25-04-2015 t/m zondag 10-05-2015
Hemelvaart donderdag14-05-2015 t/m zondag 17-05-2015
Pinksteren  zaterdag 23-05-2015 t/m maandag 25-05-2015 
Zomervakantie zaterdag 04-07-2015 t/m zondag 16-08-2015
 
 
 
Gevonden voorwerpen
In de gang op de Engelandlaan liggen alle gevonden voorwerpen uitgestald tot vrijdag 7 februari. Daarna gaat de gevonden kleding naar Hongarije.
 
 
 
Open lesmiddag
Op 12 februari zijn tussen 14.00 uur en 16.15 uur leerlingen van groep 8 van het basisonderwijs welkom om open lessen te komen volgen, om hen te helpen in hun keuzeproces voor een school voor VO.
Alle lessen zullen plaatsvinden op de Engelandlaan. Klassen 9 en 10 zijn op stage; uitval in de andere klassen is onvermijdelijk, omdat veel docenten deze open lessen gaan geven. Dit zal op tijd worden bekendgemaakt op onze site en op de monitors die hangen op de verschillende locaties.
 
 
 
Examen kick-off 10 mavo
Op 19, 20 en 21 februari zullen we met de 10e klas mavo leerlingen een kick-off hebben van de examenvoorbereidingen. Voor de vakken Engels, Nederlands en wiskunde zullen zij intensief met examentoetsen en aanverwant materiaal aan de slag gaan. Daarnaast is er ook een module “examen technieken”. Daarin wordt aandacht besteed aan algemene examen zaken, zoals omgaan met stress, leren plannen, je zelf leren afsluiten voor geluiden enz.
Deze week hebben alle mavo leerlingen van klas 10 het programma ontvangen voor de driedaagse examentraining. Het is van belang dat ze voor de verschillende vakken ook hun boeken meenemen.
Het programma ziet er als volgt uit:
   
Woensdag
19 februari
   
Donderdag
20 februari
   
Vrijdag
21 februari
09:00 uur Vrij 09:00 uur Nederlands
Lokaal E 107 en E109
09:00 uur Examen ‘technieken’
B08
10:00 uur Vrij 10:00 uur Nederlands 10:00 uur Examen ‘technieken’
11:00 uur Vrij 11:00 uur Nederlands 11:00 uur Examen ‘technieken’
12:00 uur Wiskunde
 lokaal E110 en E112
12:00 uur Nederlands 12:00 uur Examen ‘technieken’
13:00 uur Wiskunde 13:00 uur Nederlands 13:00 uur Examen ‘technieken’
14:00 uur Wiskunde 14:00 uur Vrij 13:30 uur Engels
Lokaal E114 en E116 en E109
15:00 uur Wiskunde 15:00 uur vrij 15:00 uur Engels
16:00 uur Wiskunde 16:00 uur vrij 15:30 uur Engels
 
 
 
De weken voor de krokusvakantie in de bovenbouw
De twee weken voor de krokusvakantie (van 10 tot en met  21 februari) zijn de 9e en 10e klassen op stage. De 9e doet een winkelstage, de 10e een sociale stage (met uitzondering van de 10 mavo-leerlingen die van 19 t/m 21 februari op school voorbereid worden op hun examen).

De 11e klassen hebben die weken gewoon les volgens rooster. Ook de 12e klas heeft de eerste week gewoon les volgens rooster. De laatste week voor de krokusvakantie (van 17 tot en met 21 februari) is de mondelingenweek voor klas 12. Er zijn dan voor hen geen reguliere lessen.
 
 
 
Lyceo-examentraining
Voor de kerstvakantie zijn alle examenleerlingen uit klas 10 en 12 geïnformeerd over de samenwerking die wij met Lyceo zijn aangegaan. Lyceo biedt op woensdag 30 april en donderdag 1 mei examentraining bij ons op school aan. Iedereen die geïnteresseerd is in deze training kan zich via onze website (www.rscollege.nl) via de link die te vinden is onder het kopje examenzaken aanmelden. Dit kan tot uiterlijk 1 maart.
 
 
 
Spijbeluur gewijzigd
Vanaf aankomende week zal het spijbeluur voor de bovenbouw leerlingen niet meer op dinsdag zijn , maar op maandag. Het tijdstip blijft het zelfde, van 15:30 - 17:30 uur.
 
 
 
Luizen in de middenbouw!
Er zijn weer luizen gesignaleerd in de middenbouw. Wilt u alstublieft uw zoon/dochter controleren en zo nodig behandelen?
 
 
 
 
Bovenschoolse cursus
Op dinsdag 11 februari is er weer een bijeenkomst van de bovenschoolse cursus, waar collega's uit Bergen, Amsterdam en Haarlem aan meedoen. Lesuitval wordt zo veel mogelijk beperkt.
 
 
 
Warme truiendag
De warmetruiendag zal a.s. vrijdag 7 februari plaatsvinden.
De verwarming gaat niet helemaal uit, dan schieten we het doel voorbij. Het doel is namelijk om bewustzijn te kweken dat de verwarming niet zo hoog hoeft als je gewoon een trui aandoet, en dat dat ook nog eens beter is voor het milieu en de financiën van de school.

Gemiddeld bespaar je per graad minder 7% CO_2-uitstoot, we willen het 2 graden minder warm hebben.
 
 
 
Nieuwe datum ouderavond 9e klassen
De tweede ouderavond van het jaar is verschoven van donderdag 24 april naar donderdag 20 maart. Een van de onderwerpen zal in ieder geval de profielkeuze voor havo en vwo zijn.
 
 
 
Oudercursus houtbewerking voorjaar 2014
Tijdens open dagen, op ouderavonden en bij andere ontmoetingen spreken ouders wel de wens uit ook met houtbewerking aan de slag te willen. Het is mooi en in het lokaal ruikt het vooral zo lekker…

Op dinsdagavonden staat mijn lokaal open voor iedereen die zich (verder) wil bekwamen in de houtbewerking. Uitgangspunt is het leerplan van klas 7, 8 of 9 of een eigen invulling naar keuze.

Locatie: Engelandlaan 2 Haarlem
Tijd: 19.30 – 21.30 uur, 10 weken, niet tijdens schoolvakanties
Start: dinsdag 11 februari, voorts: 18 februari / 4, 11, 18, 25 maart / 1, 8, 22 april / 13 mei.
Kosten:  € 100,= + materiaal afhankelijk van verbruik.
Aanmelden: oudercursus@rscollege.nl  ovv:  "aanmelding houtbewerking voorjaar 2014"  plaatsing op volgorde van binnenkomst, maximaal 12 personen.

Voor info over o.a. werkstukken uit de verschillende klassen kunt u een kijkje nemen op : www.houtmotief.nl

Frithjof de Zwart, docent houtbewerking midden- en bovenbouw
 
 
 
DANCE ART IN J E U G D G E Z E L S C H A P
Heb je een passie voor kunst en bewegen?

Meld je dan nu aan voor de introductiecursus van 8 lessen.
- danslessen
- fysiek theater
- beeldende kunst
- auditie voor seizoen 2014|15
- studio presentatie

Wanneer: 3 maart t/m 25 april

MAANDAG | leeftijd: 11jr – 15jr | tijd: 16.30 – 18.00
DINSDAG | leeftijd: 16jr – 19jr | tijd: 18.30 – 20.00

Waar: Dance in Art Studio, Energieplein 2, 2031 TC Haarlem

Voor aanmeldingen email: info@danceinart.nl | www.danceinart.nl
 
 
 
deze nieuwsbrief is een uitgave van rudolf steiner college, engelandlaan 2, 2034 na haarlem
Telefoon   023 536 13 78         Website   www.rscollege.nl
 
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik dan hier om u uit te schrijven van onze mailinglijst
Klik hier om uw gegevens aan te passen

Email Marketing Powered by Mailchimp