Kunt u deze e-mail niet lezen? Klik dan hier.

Rudolf Steiner College - logo
nieuwsbrief 14 - schooljaar 2013-2014 - 27 maart 2014
(verschijnt elke twee weken; volgende nummer: 10 april)
 
Agenda
24 t/m 28 maart toetsweek 10e klassen (Nederlands, Engels en Wiskunde)
24 t/m 28 maart toetsweek 12e klassen
27 maart ouderavond 11e klassen
28 maart 2e rapport
3 april kooruitvoering
4 april kooruitvoering
9 april Toneelstuk 9H2
10 april tafeltjesavond
12 april eindwerkstukken 10e klas mavisten
14 t/m 25 april 12e klassen periodevrij; vaklessen gaan door
15 april ouderavond 10e klassen
17 april ouderavond 7e klassen
22 april ouderavond 8e klassen
23 april dossiersluiting 10 mavo (ned/engels/wiskunde) en 12e klassen
25 april kunstexcursie 9e klassers
28 april t/m 9 mei MEIVAKANTIE
12 t/m 16 mei kanokamp 7C, 7D en 7F
12 t/m 27 mei Centraal Schriftelijke Eindexamens
19 t/m 23 mei kanokamp 7A, 7B en 7G
22 mei SPORTDAG
 
 
 
Extra kaarten Kooruitvoering

Inmiddels zijn er 700 kaarten verkocht voor de kooruitvoering op vrijdag en 500 kaarten voor de donderdag. Nu komen er berichten binnen dat niet iedereen een kaartje heeft weten te bemachtigen.
Kunt u de gereserveerde kaarten uiterlijk vrijdag 28 maart ophalen?
De overgebleven kaartjes kunnen dan nog in de verkoop volgende week. Indien er veel vraag naar is, kunnen we nog 100 extra kaarten verkopen voor de donderdag zodat iedereen toch de kans krijgt om de kooruitvoering bij te wonen.
 
in de Sint Bavo op 3 en 4 april


Mocht u nog kaartjes willen hebben, mail dan naar: reserveringen@rscollege.nl
Dan weten wij op hoeveel kaarten/stoelen wij moeten rekenen.
 
 
         
 
Extra hulp bij opbouw podium
We zoeken nog wat extra hulp voor de donderdagochtend 3 april tussen 9.30u en 11.30u met het opbouwen van het podium in de kerk voor de kooruitvoeringen.
Onze conciërges zijn dolblij met extra handen en de meeste leraren staan allemaal dan nog voor de klas en komen later bijspringen.  
Mocht  u willen helpen mailt u ons dan even? Graag naar: hvandersteen@rscollege.nl.
   
 
 
Ouderavonden
Op donderdag 27 maart is de ouderavond van klas 11. U bent van harte welkom vanaf 20.00 uur. We starten gezamenlijk om 20.15 uur in de grote zaal. Daarna gaan we in klassen uiteen. Mochten er onderwerpen zijn die u graag besproken wilt hebben, dan verzoeken we u de mentor daarvan vooraf op de hoogte te stellen.

Op dinsdag 15 april is de ouderavond voor de 10e klassen. U bent van harte welkom op de Engelandlaan vanaf 20.00 uur. De ouderavond start om 20.15 uur.

Op donderdag 17 april is de ouderavond voor de 7e klas. Dan zal ook meer worden verteld over het kanokamp dat in de weken na de meivakantie plaatsvindt. Op dinsdag 22 april is de ouderavond voor de 8e klas.
Beide avonden beginnen op de Engelandlaan om 20.00 uur met een inloop. De start is om 20.15 uur.
We hopen u te ontmoeten!
 
 
 
Besluiten examentraject 8e klasleerlingen
Alle 8e klasleerlingen krijgen deze week het besluit over hun examentraject te horen. Dit gebeurt op vrijdagmiddag 28 maart. We hebben ervoor gekozen het besluit door de mentor persoonlijk te laten vertellen, in een individueel gesprek met elke leerling.
Er zijn twee uitzonderingen: leerlingen van klas 8D krijgen het besluit op donderdagmiddag 27 maart te horen, omdat hun mentor Judith Bruijns op vrijdag een cursus volgt. Leerlingen van 8E vernemen hun besluit wel op vrijdagmiddag, maar dit wordt door de afdelingsleider middenbouw gedaan vanwege ziekte van de mentor (Rinske Koster).
Dit besluit kan emoties te weeg brengen. Daarom melden we dit van te voren.
In de begeleidende brief die de leerlingen meekrijgen, staat vermeld op welke manier u, als u dat wenst, kunt reageren op het besluit.
 
 
 
Aanmeldingen
Na sluiting van de aanmeldingstermijn en bestudering van alle dossiers blijkt dat er 228 plaatsbare leerlingen zich bij ons hebben aangemeld voor de 7e klas van volgend schooljaar.  Dat is een verheugend groot aantal.  Ieder jaar opeenvolgend melden zich meer leerlingen bij ons aan. Helaas kunnen wij echter maar 170 leerlingen plaatsen. Onze huidige huisvestingssituatie laat het niet toe om weer een extra klas te starten en we moeten ook de kwaliteit van ons onderwijs in de gaten blijven houden. Helaas moeten we derhalve 58 leerlingen gaan uitloten, 34 mavo en 24 havo leerlingen. Dat is een uiterst pijnlijk besluit en proces, met name natuurlijk voor die leerlingen en hun ouders. Nieuwe leerlingen en ouders die enthousiast zijn voor onze school kunnen niet aangenomen worden.  We willen ons beraden op de verdere toekomst. Hoe gaat het ons lukken een antwoord te geven op de groeiende vraag naar vrijeschoolonderwijs? Een antwoord hebben we nog niet, maar we voelen het wel als onze opdracht hiermee aan de slag te gaan.
 
 
 
Rapporten en tafeltjesavond
Vrijdag 28 maart krijgen de leerlingen hun rapport mee.  Mocht u opmerkingen hebben over het rapport (bijv. er ontbreekt iets) dan kunt u deze mailen naar rapport@rscollege.nl. De opmerkingen zullen worden verzameld en binnen redelijke termijn zult u antwoord krijgen.

Bij het rapport wordt een brief meegegeven over de tafeltjesavond op donderdag 10 april. U kunt maximaal drie gesprekken per leerling aanvragen tot uiterlijk maandag 7 april (10 uur) via email: rooster@rscollege.nl. Graag duidelijk de naam van uw kind, de klas, het vak en de naam van de docent vermelden. Gespreksaanvragen die na maandag 7 april (10 uur) binnenkomen, worden niet meer in het rooster verwerkt.
 
 
 
Afwezigheid
Frithjof de Zwart is afwezig van vrijdag 11 april tot en met 16 april. Hij geeft dan cursus in Duitsland tijdens de Werklehrertagungen (lerarenbijeenkomst handenarbeid).
Voor aspirant-cursisten is een webpagina aangemaakt waar ze kunnen zien wat er wordt aangeboden. Het is fotomateriaal van werkstukken van de 9e klassers van onze school. Mogelijk vindt u het ook interessant om te zien: http://www.houtmotief.nl/Kiel-2014.htm
 
 
 
Eindwerkstukken 10e klas mavisten

Zoals u in de vorige nieuwsbrief al heeft kunnen lezen houden de mavo leerlingen uit de 10de klas hun eindwerkstuk op zaterdag 12 april. Zie hieronder voor het programma.
Dit jaar hebben de leerling de opdracht gekregen om hun eindwerkstuk te koppelen aan hun ambachtsspecialisatie. Vanuit het werken met de ambachtsspecifieke materialen zijn ze tot een onderwerp gekomen. Soms ligt dat dicht bij de ambacht, bijvoorbeeld leerlingen die bij hout een stoel of kast maken, of bij textiel een kledingstuk. Maar het kan ook zijn dat het werken aan de ambacht gezorgd heeft voor een interesse in houtsoorten, of juist mode in de 20ste eeuw. De presentaties zijn een verslag van dat proces. Bij de presentatie zullen de leerlingen naast hun product staan en u er alles over vertellen. Elke leerlingen krijgt daar ongeveer 10 minuten de tijd voor.
Programma eindwerkstukken klas 10 mavo
10:00 uur Openingswoord in de grote zaal
  locatie ambachten  grote zaal gymzaal
    Myrthe   May-Lan   Isabelle  
    Maren   Marjolein   Tiemen  
    Akkemay   Bram 10a   Morris  
    Mandy   Tim   Jolie  
    Cathelijne   Johannes   Thijs  
Ronde 2 11:30 - 12:30 uur          
    Glenn   Djurre   Kay  
    Mees   Melle   Lucas S  
    Ilsa   Jasmijn   Koen  
    Mark   Carien   Tobias  
    Maroesja   Bram 10c   David  
Ronde 3 13:00 - 14:00 uur          
    Lucas v H   Sim   Julien  
    Laurien   Victor   Wilmar  
    Linde   Jilles   Nathan  
    Quintes   Juomi   Elena  
    Thijs   Sander   Canan  
        Leon      
14:00 uur   Opruimen van de expositie
door de leerlingen
       
14:30 uur   Einde          
 
 
 
Kunstexcursie 9e klassers
Op vrijdag 25 april gaan alle 9e klassers naar Amsterdam om het RijksMuseum te bezoeken.
Om 8:30 uur verzamelen alle leerlingen zich in het zaaltje van de Belgiëlaan, alvorens we de bus instappen. We verwachten ongeveer rond 14:30 uur weer terug te zijn uit Amsterdam.

Naar aanleiding van dit museumbezoek worden twee kunstbeschouwingen gemaakt die deel uitmaken van het examendossier KUA (kunst algemeen).

Eloy Bruins, docent beeldende vorming
 
 
 
COC
Deze week hebben de leerlingen van de 9de klas voorlichting gekregen van het Cultuur en Ontspannings Centrum (COC). Het COC zet zich in voor gelijke rechten voor homoseksuele mannen, lesbische vrouwen, biseksuelen en transgenders. Naast de informatieve kant van het onderwerp gaat het vooral om het gesprek met de klas. Hoe denken de leerlingen erover, wat hebben ze van huis meegekregen en welke vragen leven er?
Als school vinden we het belangrijk dat leerlingen kennis hebben van en kennis maken met dit onderwerp. De maatschappij bestaat uit allerlei verschillen, en hoe gaan we daarmee om, zodat iedereen zich vrij voelt om te zijn wie ze zijn zonder zich in een hoekje gezet te voelen of zich superieur te voelen boven anderen.
 
 
 
Lentefeest Onderbouw 5 april
                                                    
 
 
 
 
deze nieuwsbrief is een uitgave van rudolf steiner college, engelandlaan 2, 2034 na haarlem
Telefoon   023 536 13 78         Website   www.rscollege.nl
 
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik dan hier om u uit te schrijven van onze mailinglijst
Klik hier om uw gegevens aan te passen

Email Marketing Powered by Mailchimp