Kunt u deze e-mail niet lezen? Klik dan hier.

Rudolf Steiner College - logo
nieuwsbrief 22 - schooljaar 2015-2016 - 7 juli 2016          
 
Agenda
7 juli 20:00 uur: voorstelling klas 9v1: "Moderne sprookjes"
7 juli SE-inhaalmoment klassen 9m, 10hv
11-14 juli inhaalweek; geen reguliere lessen
12 juli inleveren en bestellen boekenpakketten (zie rooster verderop in deze nieuwsbrief)
12 juli diploma-uitreiking en uitreiking eindgetuigschriften klas 10m (inloop vanaf 18.45 uur)
13 juli diploma-uitreiking en uitreiking eindgetuigschriften klas 12hv (inloop vanaf 18.45 uur)
14 juli SE-inhaalmoment klas 11 (1e t/m 4e uur)
14 juli herkansingen SE-week 3 (3e t/m 6e uur)
15 juli afsluiting en rapport mee naar huis
18 juli-28 aug. zomervakantie
28 aug. lezing voor ouders, leraren e.a.; thema: 'verbinding'
De agenda op de website kan geraadpleegd worden voor overige activiteiten in dit schooljaar
 
 
 
Diploma-uitreiking en eindgetuigschriften
Klas 10
Op dinsdag 12 juli is de diploma-uitreiking voor klas 10 en vindt aansluitend de uitreiking van de eindgetuigschriften plaats.
 
U bent welkom vanaf 18.45 uur. Om 19.00 uur zullen we in de grote zaal op de Engelandlaan starten met de uitreiking van de diploma’s. Iedereen is uitgenodigd voor dit eerste deel van de avond. Er mogen dan ook, bij wijze van uitzondering, foto’s gemaakt worden.  Rond 20.15 uur is de diploma-uitreiking afgelopen.
 
Om (ongeveer) 20.15 uur begint dan het tweede deel van de avond: de uitreiking van de eindgetuigschriften. Alle leerlingen krijgen dan een individuele toespraak van één van hun leerkrachten.  Voor dit deel van de avond worden alle leerlingen en hun ouders uiteraard verwacht. Dit meer persoonlijke en pedagogische deel is alleen voor de leerlingen, hun ouders en de leerkrachten. Hier mag niet gefotografeerd of gefilmd worden. Dit tweede deel van de avond zal duren tot ongeveer 21.30u, met eventuele uitloop.
 
We verzoeken eenieder feestelijk gekleed naar deze avond te komen.



Klas 12
Op woensdag 13 juli is de diploma-uitreiking voor klas 12 en vindt aansluitend de uitreiking van de eindgetuigschriften plaats.
 
U bent welkom vanaf 18.45 uur. Om 19.00 uur zullen we in de grote zaal op de Engelandlaan starten met de uitreiking van de diploma’s. Iedereen is uitgenodigd voor dit eerste deel van de avond. Er mogen dan ook, bij wijze van uitzondering, foto’s gemaakt worden.  Rond 20.00 uur is de diploma-uitreiking afgelopen.
 
Om (ongeveer) 20.15 uur begint dan het tweede deel van de avond: de uitreiking van de eindgetuigschriften. Alle leerlingen krijgen dan een individuele toespraak van één van hun leerkrachten. Dit meer persoonlijke en pedagogische deel is alleen voor de leerlingen, hun ouders en de leerkrachten. Zoals u zult begrijpen mogen hierbij geen foto’s gemaakt worden. Dit tweede deel zal naar verwachting tot rond 22.00 uur duren, met eventuele uitloop.

We verzoeken eenieder feestelijk gekleed naar deze avond te komen.
 
 
 
Inhaalweek 11 - 14 juli
Leerlingen die werk in te halen hebben of af te maken hebben, moeten terugkomen in de inhaalweek van 11 tot en met 14 juli. Docenten maken daarover afspraken met de betreffende leerlingen. Hoeft een leerling niets in te halen, heeft hij dus vrij. Op vrijdag 15 juli is de afsluitende schooldag.

Herkansen en inhalen in de bovenbouw
De 9M, 10e en 11e klassen geven uiterlijk maandag 11 juli aan welke toets ze willen herkansen. Dinsdag 12 juli, de dag dat de leerlingen hun boeken inleveren, krijgen de docenten een overzicht met welke leerlingen wat willen herkansen.
Voor klas 9M, 10 en 11 zijn er donderdag 14 juli in de inhaalweek herkansingen het 3e t/m 6e uur en is er een inhaalmoment voor klas 11 in periodetijd. De 9M en 10HV klassen hebben dat inhaalmoment donderdag 7 juli al gehad.
 
 
 
Inleveren en bestellen boekenpakketten
Inleveren
Op dinsdag 12 juli 2016 moeten alle leerlingen weer hun gehuurde boeken komen inleveren. Ook boeken die volgend jaar opnieuw gebruikt worden, moeten toch worden ingeleverd. Boekhandel Van Dijk zorgt volgend jaar voor een nieuw exemplaar.
Alle leerlingen krijgen thuis een formulier toegestuurd waar alle boeken op staan die moeten worden ingeleverd. Dit formulier moet ingevuld en ondertekend samen met de boeken worden aangeboden.
Het inleverschema op 12 juli is als volgt:
 
klas 7       9:00 uur
klas 8     10:15 uur
klas 9     11:30 uur
klas 10  12:45 uur
klas 11  13:45 uur
klas 12  14:30 uur
 
De inleverdag sluit om 15:00 uur. Mocht je niet in staat zijn om op die dag je boeken in te leveren, kun je er ook voor kiezen ze zelf op te sturen naar Van Dijk. Voor meer informatie kun je contact opnemen met de klantenservice via de website www.vandijk.nl.
 
Bestellen
Vanaf heden kunnen de boeken voor komend schooljaar weer worden besteld. Leerlingen die nog niet precies weten wat voor pakket zij kiezen wordt geadviseerd te wachten met bestellen tot dit volledig duidelijk is.
 
Borg retour
Ouders die een borg aan Van Dijk hebben betaald krijgen deze in november 2016 geretourneerd (minus eventueel verrekende schades van de afgelopen jaren). Het borgsysteem wordt beëindigd en vanaf schooljaar 2016/17 hoeft er geen borg meer te worden betaald. Wel blijft u als ouders verantwoordelijk voor schade aan of vermissing van boeken. Indien van toepassing wordt dit aan het eind van het schooljaar bij u in rekening gebracht.
 
 
 
Inleveren leesboekjes Engels
Leerlingen die nog Engelse leesboekjes van school thuis hebben opgelet: lever de boekjes op school in als je ook je andere boeken bij Van Dijk inlevert. Er zullen dozen staan waar je de leesboekjes in kunt doen. 
 
Veel dank voor jullie medewerking!
 
 
 
Laatste schooldag
Op vrijdag 15 juli is de laatste schooldag.
 
Middenbouw
Leerlingen van de middenbouw worden om 8.30 uur op school verwacht, in (een kleur) kleding zoals met de mentor en de klas is afgesproken. De afsluiting begint in het eigen lokaal op de Belgielaan/Huibersschool. Om 9.30 uur begint de afsluiting in de grote zaal op de Engelandlaan.
De leerlingen zijn rond 11.30 uit.
 
Bovenbouw
Leerlingen van de bovenbouw worden om 10.25 uur op school verwacht. De afsluiting bestaat uit een klassikaal deel en een afsluiting in de grote zaal (beide op de Engelandlaan). Er wordt dan ook afscheid genomen van de leerlingen uit 10 mavo en 12 havo/vwo. 
De leerlingen zijn rond 12.30 uit.
 
 
 
Lezing zondag 28 augustus 2016
Zoals elk jaar openen we het nieuwe schooljaar met een lezing voor ouders, leraren en geïnteresseerden uit onder-, midden- en bovenbouw. Deze lezing vindt altijd op de laatste zondag van de zomervakantie plaats. Dit jaar is het thema ‘verbinding’.
 
U bent bij dezen uitgenodigd voor deze lezing op zondag 28 augustus in de grote zaal van het hoofdgebouw aan de Engelandlaan 2. Er is een inloop met koffie, thee en koekjes vanaf 19.45u, de lezing begint om 20.00u. De verwachte eindtijd is 22.00u.
 
 
 
Nieuwe afdelingen
In het komende schooljaar starten wij in drie nieuwe afdelingen.
Deze afdelingen bestaan in de eerste plaats uit de mentoren. Daarnaast wordt de afdeling aangevuld met vakdocenten, die het grootste deel van hun lessen binnen die afdeling werken. Daardoor ontstaat er een afdeling met docenten die zeer betrokken is bij de groep leerlingen in de afdeling.
De afdeling kan daardoor een gezamenlijke missie ontwikkelen en van daaruit meer groepsgewijs en individueel verantwoordelijkheid nemen en dragen. Omdat de docenten sterker samenwerken rond eenzelfde groep leerlingen, staat het kind en zijn ontwikkeling beter centraal.
 
De nieuwe indeling in afdelingen is als volgt:
Afdeling 7 – 10  mavo met afdelingsleider Auke Zwart
Afdeling 7 – 9 havo/vwo  met afdelingsleider Mirjam Broeders
Afdeling 10 – 12 havo/vwo  met afdelingsleider Mike Bakker
 
Wij kijken uit naar het werken in deze nieuwe structuur!
 
 
 
Mentoren nieuwe klassen 7 en 9
Volgend schooljaar zijn er zes 7e klassen, waaronder - naast de Spaarnestroom - een mavo-klas, een havo-klas en drie havo/vwo-klassen. De mentoren zijn:
7A    Bart Noort (docent natuurkunde/scheikunde)
7B    Shanty de Visser (docent kunst)
7C   Sandra de Weijze (docent kunst) en Janneke Speckmann (docent Duits)
7D   Harmke Schaap (docent aardrijkskunde) en Ellen de Leeuw (docent kunst en textiel)
7F   Jan Brugman (docent Duits)
7G  Joost Lengkeek (docent natuurkunde)

Volgend schooljaar zijn er zeven 9e klassen. De niveaubesluiten maakten het noodzakelijk een extra klas te starten, omdat de groep havisten te groot was voor een klas. De meeste klassen hebben dezelfde mentor als ze dit schooljaar hadden.

9A  Rens Diender (docent Engels)
9M  Liz Mulder (docent Nederlands)
9B  Emma Verspeek (docent toneel)
9C Janine Huson (docent Engels)
9D Victor de Weerd (docent aardrijkskunde)
9F Judith Bruijns (docent geschiedenis)
9G Rinske Koster (docent Nederlands)
 
 
 
Huiswerk in Magister
In klas 7C, 7G en 8D is een pilot gehouden waarbij huiswerk in magister is gezet. Om de mening van leerkrachten, leerlingen en ouders te peilen is een enquête gehouden. Hieraan hebben minder dan de helft van de ouders meegedaan. De leerlingen hebben de enquête op school ingevuld. De meningen waren verdeeld: maar 43% van de leerlingen vindt het behulpzaam dat huiswerk in magister staat. Meer dan de helft van de leerkrachten vindt het systeem niet passen bij de school en onze pedagogiek. Het merendeel van de ouders ziet voortzetting van het project wel zitten.
Uiteindelijk is door het MT besloten dat de pilot voorlopig niet wordt vervolgd. Er komt in de eerste helft van het schooljaar een onderzoek naar de ervaringen op andere scholen, waarna alle argumenten op een rij zullen worden gezet. Dan wordt dit onderwerp opnieuw besproken.
 
 
 
Examenresultaten
De examens zitten erop, de herkansingen zijn geweest. Voor de meeste leerlingen is nu duidelijk of ze geslaagd of gezakt zijn. We leven mee met de leerlingen die gezakt zijn, en zijn uiteraard blij voor iedereen die geslaagd is.
Helaas zijn onze resultaten dit jaar niet zo goed als we gewend zijn. Op het mavo slaagde 80%, op het havo slaagde 78% (twee leerlingen hebben nog een goede kans om te slagen in het derde tijdvak) en op het vwo slaagde 82% van de leerlingen.
Wij zijn al begonnen met het analyseren van de resultaten op school-, vakgroep- en leerlingniveau. Hier zullen we de komende tijd mee doorgaan. Zo zullen we komen tot een aanpak waarmee we onze slagingspercentages op duurzame wijze kunnen verbeteren. 
 
 
 
 
Techniekgroep zoekt nieuwe leden...
Lijkt het je leuk om te helpen met licht en/of geluid tijdens voorstellingen,  Free Factor  en andere activiteiten waar geluid en licht bij nodig is?
Inschrijven kan door je naam en e-mailadres  in de pauze op één van de lijsten bij de recepties te schrijven.
 
 
 
Oudercursussen MB
De Oudercursus-Middenbouw, we gaan het 5e seizoen in!
Voor alle ouders met een kind in klas 7 of 8 die graag willen begrijpen waar hun kinderen overdag mee bezig zijn. Waarom kiezen we voor deze lesinhoud, waarom krijgen ze dit soort opdrachten, wat is nu precies "een periode" en nog veel meer. Leef mee met de schoolwereld van je kind.
Enkele reactie van ouders na afloop van 10 inspirerende avonden:
  • Leuk om inhoudelijk de leerstof te kunnen delen met je kind.
  • Heel leerzaam; een duidelijke vrijeschoolinsteek.
  • Goede opzet en inhoud.
  • Zeer enthousiaste leraren.
  • Zo jammer dat ik zelf niet op een vrijeschool heb gezeten.
  • Het zou een must moeten zijn voor alle ouders.
Hieronder ziet u het aanbod dat we in petto hebben.

Middenbouw:
Janine Huson                        Engels
Ewoud de Jong                     Scheikunde
Victor de Weerd                    Wiskunde, Aardrijkskunde
Eloy Bruins                            Tekenen
Frithjof de Zwart                    Sterrenkunde
Lea Burggraeve                    Textiel
Maarten Ruijgrok                  Achtergronden van de Vrije School
Renate Belgers                     Nederlands 
Simanto Dragtsma               Tuinbouw


Technische gegevens:
Data:  start dinsdag 27 september, totaal 10 avonden, niet tijdens de herfstvakantie
NB. De volgorde van de vakken staat nog niet vast omdat dat mede afhankelijk is van het lesrooster
kosten: € 50,= (deelnemen met een partner om en om oid. is ook mogelijk)
Het volgen van losse avonden behoort niet tot de mogelijkheid.
Tijd: 20.00 - ca. 22.00 uur
Opgave en voor eventuele vragen:  oudercursus-mb@rscollege.nl tnv. Frithjof de Zwart
 
 
 
Kunstgeschiedenis voor ouders
Regelmatig hoor ik het van ouders wanneer ik tijdens een ouderavond fragmenten uit de Kunsthistorie vertel.  Of wanneer een groep 11e klassers enthousiast terugkomt van de Kunstreis naar Parijs, Florence, Siena, Assisi, San Gimignano. Of na het doorkijken van het periodeschrift Kunstgeschiedenis van hun kind. Ouders zeggen me dan: “Daar wil ik eigenlijk meer van weten”.
Hierbij dan de mogelijkheid tot het volgen van een Kunsthistorische cursus in het najaar van 2016. Gedurende acht avonden van anderhalf à twee uur wil ik door verhaal en dia’s de Beeldende Kunstgeschiedenis behandelen vanaf de Middeleeuwen tot de 21e eeuw.
Het voorstel is dat de cursus gegeven zal worden op dinsdagavonden, te beginnen op dinsdag 6 september 2016 om 20.00 uur, eindigend half oktober. De locatie is het Rudolf Steiner College aan de Engelandlaan 2 in Haarlem-Zuid.
De kosten zijn afhankelijk van het aantal deelnemers, maar zullen niet hoger zijn dan 50 euro voor de acht avonden. De inschrijving betreft de gehele cursus en dus niet losse avonden.
 
De aanmelding is mogelijk per e-mail:
 
mcollet@rscollege.nl
 
of bij de receptie op de Engelandlaan, telefoon 023-5361378.
 
Hopelijk volgen er veel ouders hun kinderen in een kunsthistorische ontdekkingstocht.
 
Paul Jan van der Knaap,
Leerkracht Kunstgeschiedenis
Bovenbouw Rudolf Steiner College.
 
 
 
deze nieuwsbrief is een uitgave van rudolf steiner college, engelandlaan 2, 2034 na haarlem
Telefoon   023 536 13 78         Website   www.rscollege.nl
 
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik dan hier om u uit te schrijven van onze mailinglijst
Klik hier om uw gegevens aan te passen

Email Marketing Powered by Mailchimp