Kunt u deze e-mail niet lezen? Klik dan hier.

Rudolf Steiner College - logo
nieuwsbrief 3 - schooljaar 2016-2017- 13 oktober 2016          
 
Agenda
17-21 okt. herfstvakantie
24 oktober start periode 3
25 oktober studiedag: lesvrij
27 okt., 4 nov., 10 nov. 10m: driedaags studie-orientatietraject van het Nova
niet op: 27 oktober 10m: studie-experience Zaandam; i.p.v. aan deze Experience, zullen we deelnemen aan de studie-experience op 12 januari
27 oktober 20.00 uur: ouderavond klas 8
28,29 oktober klas 12: Eindwerkstukweekend 1
31 oktober audities FreeFactor
1,2 november 11e en 12e klas: studievoorlichtingsavonden SKIA
3 november 20.00 uur: ouderavond klas 10m
4, 5 november klas 12: Eindwerkstukweekend 2
10 november (gewijzigde datum!) 20.00 uur: toneelvoorstelling 11h1
 
 
 
Michaelsviering
De Michaelsviering is vernoemd naar de aartsengel Michael die het kwaad onderwierp. Bij deze viering, die het begin van de herfsttijd markeert, staat het onderwerpen van de eigen innerlijke draken (angst, jaloezie et cetera) centraal. Daarvoor is moed, kracht en de wil tot verbinding met de wereld en anderen nodig. 
De inhoud van de viering sluit aan bij dit thema en daarnaast bij de jaarlaag. Met jongere leerlingen is dus een andere viering gehouden dan met oudere leerlingen. Zo is er in de achtste klas een tetraëder met bamboestokken gebouwd van circa 10 meter hoog. Op de site kunt u daarvan een door leerlingen gemaakte opname zien.


Students for Children
Met de 9de klassen en 10m hebben we een ruilspel gedaan om goederen in te zamelen voor de stichting Students for Children. Bij deze stichting is een oud-leerling betrokken als penningmeester. Hij heeft ons enthousiast gemaakt voor het werk dat de stichting doet en heeft een lezing gehouden aan de kinderen over hun projecten. In het kort zorgt de stichting er voor dat kansarme kinderen onderwijs kunnen genieten.
Alle goederen die de leerlingen hebben opgehaald, worden verkocht op de IJ-hallen op 30 oktober. Ze hebben dan een binnenkraam gesponsord gekregen van de organisatie. Mocht u geïnteresseerd zijn, dan bent u daar natuurlijk van harte welkom.
 
 
 
Bovenschoolse cursus
Elk jaar organiseren we samen met onze zusterscholen in Amsterdam en Bergen een cursus voor leraren, waarin de vrijeschoolpedagogiek en -didaktiek centraal staan. Wij noemen dat de bovenschoolse cursus. Deze cursus, waarmee we onze identiteit en kwaliteit als vrijeschool willen borgen, is vrij intensief. Hij neemt tien volle werkdagen in beslag. De cursus vindt deels in vrije tijd en deels op werkdagen plaats. De lessen die hierdoor uitvallen proberen we zoveel mogelijk op te vangen. Dit jaar nemen Liesbeth, Michiel, Alma, Joost, David en Jan deel aan de cursus. Mogelijk vallen hierdoor op donderdag en vrijdag 26 en 27 oktober enkele lessen uit. Wij hopen op uw begrip.
 
 
 
Ouderavond 8e klas
Op 27 oktober is de eerste ouderavond van de 8e klas. Deze avond start om 20.00 uur in de grote zaal van de Engelandlaan (hoofdgebouw), voorafgegaan door een inloop vanaf 19.45 uur met koffie/thee. Het tweede deel van de avond is klassikaal.
In het eerste deel wordt een pedagogisch beeld van de 8e klas leerling gegeven, aan de hand van lesstof. We hopen van harte u te ontmoeten.
 
 
 
Ouderavond 10Mavo
Op 3 november is de ouderavond van de 10mavo-klassen. Deze avond start om 20.00 uur in de grote zaal van de Engelandlaan (hoofdgebouw), voorafgegaan door een inloop vanaf 19.45 uur met koffie/thee.  Via de mentor ontvangt u een programma voor de avond.
 
 
 
Studiedag 25 oktober
Dinsdag 25 oktober zal een interne studiedag worden gehouden. De leerlingen zijn lesvrij.
 
 
 
Eindwerkstukken klas 12
Op vrijdagavond 28 en zaterdag 29 oktober, en op vrijdagavond 4 november en zaterdag 5 november zullen de presentaties van de eindwerkstukken van klas 12 plaatsvinden.
Ruim zeventig unieke jonge mensen laten zien en horen hoe zij in de wereld staan, hoe zij kijken naar actuele wereldvraagstukken, welke rol zij willen gaan spelen in de wereld, wat hen beroert. Met recht een persoonlijke kijk op de wereld. Komt allen kijken!
Wat betreft het programma:
  • er is steeds een begintijd opgegeven. Daarna volgen de presentaties elkaar gewoon op. Tussendoor binnenkomen of weggaan is onwenselijk, omdat het de leerlingen kan storen.
  • tijdens de wat langere lunchpauzes zijn er broodjes. In de kleinere pauze is er koffie/thee te krijgen.
  • foto’s, film of andere manieren van vastleggen zijn niet toegestaan tijdens de presentaties zelf. Het zijn eenmalige gebeurtenissen, gedaan in een pedagogisch veilige setting waarin je niet bang hoeft te zijn dat ‘uitglijders’ voor de eeuwigheid zijn.
  • de leerlingen zijn de vrijdag voorafgaand aan hun eindwerkstukpresentatie lesvrij; de andere vrijdag hebben zij wel gewoon les. Deze tijd kunnen zij gebruiken om zich voor te bereiden op hun presentatie. Ook kunnen ze op die dag hun expositie inrichten. De school is op zaterdag en zondag niet voor 9.15 uur open.
  • de 12e klassen hebben maandag 6 november geen les. Wel zullen de eindwerkstukken op een nader te bepalen moment worden geëvalueerd.

Het rooster voor deze weekenden is als volgt:

 
 
 
Rekenen
Na de kerstvakantie vinden er weer voortgangstoetsen rekenen en officiële toetsen plaats. In onderstaand rooster staat welke leerlingen welke toets moeten maken.

 

 Klas 9A en 9M → Geen rekenles → Officiële rekentoets 1e kans
 Klas 9A en 9M → Rekenles → Voortgangstoets (officiële rekentoets in maart)    
 Klas 9HV → Voortgangstoets
 Klas 10M → Officiële rekentoets 3e kans (alleen voor leerlingen die nog geen 5 hebben gehaald of die willen  herkansen)
 Klas 10HV → Voortgangstoets
 Klas 11 → Geen rekenles → Officiële rekentoets 1e kans
 Klas 11 → Rekenles → Voortgangstoets (officiële rekentoets in maart)  
 Klas 12 → Officiële rekentoets 3e kans (alleen voor leerlingen die nog geen 5 (havo) of 6 (vwo) hebben gehaald  of die willen herkansen)
 
 
 
Vanaf het schooljaar 2016-2017 telt het cijfer van de rekentoets in het vwo ook mee in de kernvakkenregel. Bij mavo en havo telt in 2016-2017 het cijfer van de rekentoets niet mee in de slaag-/zakbeslissing. Deelname aan de rekentoets is echter wel verplicht. Elke leerling heeft in totaal 4 kansen voor het halen van de rekentoets. De eerste twee kansen worden benut in het vooreindexamenjaar. De overige twee kansen kunnen worden benut in het examenjaar.
 
Vooreindexamenjaar:
Leerlingen uit 9M en 11HV die in het eerste half jaar wel rekenlessen volgen zullen in januari een voortgangstoets maken. Op deze manier wordt goed zichtbaar welke vaardigheden nog extra aandacht nodig hebben in de rekenlessen. In maart zullen zij dan voor het eerst de officiële rekentoets maken. Als zij geen voldoende halen blijven zij rekenlessen volgen en krijgen zij in juni een tweede kans.
 
Leerlingen uit 9M en 11HV die geen rekenlessen hebben gevolgd benutten al in januari hun eerste kans voor het behalen van de rekentoets. Let op: voor vwo is het belangrijk dat leerlingen een 6 halen i.v.m. kernvakkenregeling. Voor mavo en havo geldt dat leerlingen de rekentoets gehaald hebben met een 5 of hoger. Als een leerling de rekentoets niet haalt, is hij of zij verplicht tot het volgen van de rekenlessen. In juni benutten zij dan hun tweede kans.
 
Eindexamenjaar:
Als een leerling in het eindexamenjaar nog geen voldoende heeft behaald voor de rekentoets zal hij automatisch opgegeven worden voor de toets in januari (1e tijdvak). Als de leerling ook deze derde kans geen voldoende haalt wordt geadviseerd om nog een half jaar rekenlessen te volgen en gebruik te maken van de laatste kans in juni ( 3e tijdvak).
 
Een leerling mag al zijn kansen benutten, het hoogste cijfer telt. Als een mavo/havo-leerling een 5 of hoger en een vwo-leerling een 6 of hoger heeft en toch wil herkansen, dan moet hij zich opgeven via de schoolwebsite twee weken voor aanvang van de toets. Leerlingen krijgen hier te zijner tijd bericht over.
 
In de voorbereiding van de voortgangstoets en officiële rekentoets kunnen leerlingen gebruik maken van het online oefenprogramma NU REKENEN. Instructies over dit programma worden gegeven door de mentor in de mentorles.
 
Vragen? Neem dan contact op met Kelly Simon (ksimon@rscollege.nl)
 
 
 
Personeel
Bij dezen willen wij u laten weten dat sinds vorige week Tom van Heel is gestart als docent Nederlands. Hij heeft vorige week meegedraaid met de docenten die tijdelijk deze uren hebben opgevangen en is deze week zelfstandig gestart. Hij zal tot het einde van het schooljaar de volgende klassen gaan lesgeven; 7B, 7D, 8D, 9A, 9B, 10h2. Via deze weg heten we Tom nogmaals van harte welkom.

Tot onze spijt is Bart van Zweeden (docent wiskunde) enige tijd verminderd inzetbaar. Voor de laatste twee weken  tot de herfstvakantie is afgesproken dat Bart vanaf de periode tot en met 12.00 uur aanwezig is. Voor sommige klassen betekent dit dat er een aantal lessen is uitgevallen. De ouders van die klassen zullen per mail op de hoogte worden gebracht van onze aanpak in dezen.
 
 
 
 
Kunstgrasvelden
Afgelopen week is er naar aanleiding van het tv-programma Zembla ongerustheid ontstaan over het sporten op kunstgrasvelden. Het gaat dan om kunstgrasvelden, waarop rubbergranulaat wordt gestrooid.
Vrijdag 7 oktober jl. heeft de Haarlemse wethouder Merijn Snoek alle sportverenigingen en scholen over deze kwestie een brief gestuurd. In deze brief wordt uitgelegd dat rubbergranulaat fijn gemalen rubber is dat veelal gemaakt wordt van oude rubberproducten, zoals versnipperde autobanden, die op deze wijze hergebruikt worden. De stof waarover het gaat, geeft het rubber stevigheid en elasticiteit. Deze stof zit in dingen die we elke dag gebruiken, zoals elastiekjes. Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) heeft de stof recent toegevoegd aan de lijst van stoffen die mogelijk kankerverwekkend zijn.

Uit onderzoek door het RIVM in 2008 is gebleken dat de korrels geen risico’s met zich meebrengen voor de gezondheid van mensen die sporten op kunstgrasvelden. Het in Haarlem gebruikte rubbergranulaat voldoet aan het keurmerk van Milieukeur. Dit keurmerk bevat eisen aan het product ten aanzien van kankerverwekkende stoffen. De Europese Commissie heeft onlangs opdracht geven tot onderzoek naar de samenstelling van de stoffen van rubbergranulaat. Deze uitkomst wordt rond februari 2017 verwacht.

Hoewel wij geen reden tot grote ongerustheid hebben, maar ons al wel vragen van ouders bereikt hebben, hebben we besloten alle ouders en collega's  over bovenstaande te informeren. Omdat bij ons in alle gevallen de veiligheid van onze leerlingen voorop staat, hebben we besloten in deze week bij de LO-lessen geen gebruik te maken van kunstgrasvelden met rubbergranulaat. We zullen de lessen geven op het grasveld van DIO, gelegen vlak naast onze school. En na de herfstvakantie vinden de lessen LO plaats in diverse gymzalen,
Wij hopen u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.
 
 
 
Bent u misschien klaar met klussen?
Voor de ambachtslessen hout, en speciaal de voorbereiding daarvan, zijn we op zoek naar een vandiktebank en een afzuiginstallatie. Eventueel ook ter overname. Wij hebben altijd klussen liggen... en zijn bereikbaar via de receptie van school.
Elske, Selma, Gerard, Frithjof
 
 
 
Free Factor

Je kunt je weer inschrijven voor FreeFactor!
 
De auditie is op 31 oktober.
 
De inschrijfformulieren liggen op de Engelandlaan in het vakje van Simanto en op de Belgielaan bij Monique.
 
 
 
deze nieuwsbrief is een uitgave van rudolf steiner college, engelandlaan 2, 2034 na haarlem
Telefoon   023 536 13 78         Website   www.rscollege.nl
 
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik dan hier om u uit te schrijven van onze mailinglijst
Klik hier om uw gegevens aan te passen

Email Marketing Powered by Mailchimp