Copy

Kommissionen för Innovativa Särläkemedel 

Kommissionen summerar de senaste nyheterna inom ämnet sällsynta sjukdomar, bland annat en intervju med Anna-Lena Sörenson (S), kommittédirektiv till den kommande utredningen om prissättning av läkemedel och ett skriftligt svar från statsrådet Gabriel Wikström (S) angående en nationell plan för sällsynta diagnoser.
Hur ska man finansiera behandling av sällsynta sjukdomar?
I detta nummer möter vi Anna-Lena Sörenson (S). Hon delar med sig av sin syn på hur patienter med sällsynta diagnoser ska få behandling. Det handlar om tuffa prioriteringar, en förändrad finansieringsmodell och förtydligande av processerna för implementering. Se hela intervjun här.

Avgiftsförändringar för kliniska tester
Det genomförs alldeles för få kliniska prövningar i Sverige. Det är branschen överens om och frågan är ett återkommande ämne på olika life science-möten. Därför väcker nu Läkemedelsverkets förslag om en höjning av avgifter oro i branschen, bland annat för hur antalet kliniska studier i Sverige kan påverkas. Störst skillnad blir det för icke-kommersiella studier där avgiften för en ansökan om klinisk prövning enligt förslaget ska höjas från noll till 85 000 kronor. Läs hela artikeln här.

Utredning prissättning av läkemedel - kommittédirektiv
Nuvarande system för finansiering, subvention och prissättning av läkemedel är både komplext och svåröverskådligt och behöver ses över för att förbättra möjligheterna att bedriva en modern hälso- och sjukvård. Den övergripande målsättningen med utredningen är att skapa ett långsiktigt hållbart system som möjliggör en samhällsekonomiskt effektiv användning av läkemedel och följer den etiska plattform som gäller inom hälso- och sjukvården samtidigt som läkemedelskostnaderna kan hållas på en rimlig nivå. Läs hela kommittédirektivet här.

Skriftlig fråga om jämlik vård vid sällsynsta diagnoser 
Prioriterar statsrådet och regeringen en nationell plan/nationella riktlinjer för sällsynta diagnoser, och om så är fallet, när kommer detta att vara på plats? Det frågar Jenny Peterson (M) statsråd Gabriel Wikström (S). Läs hela frågan här.

Svar på skriftlig fråga
Området sällsynta diagnoser innebär en extra utmaning. Dels är diagnoserna i sig komplexa och dels finns historiskt sett utmaningar vad gäller organisering och samordning. Regeringen anser att detta är ett viktigt område, svarar Gabriel Wikström (S). Läs hela svaret här.

Högtryck på läkemedelsutveckling
Aktiviteten inom svensk läkemedelsutveckling fortsätter att öka – för femte året i rad. Det visar SwedenBIO:s pipeline-rapport för 2016 som presenteras idag. Totalt pågår 369 forsknings- och utvecklingsprojekt, bland annat är över 100 nya cancerbehandlingar på gång. Läs hela rapporten här.
Kampanj att få EMA till Sverige
Idag torsdag fattar regeringen beslut om att aktivt arbeta för att EUs läkemedelsmyndighet EMA omlokaliseras till Sverige och Stockholm Uppsala-regionen. Detta efter det brittiska folkets beslut att lämna EU och att europeiska institutioner lokaliserade i Storbritannien därmed behöver söka ny hemvist. Läs regeringens pressmeddelande här.
Kommissionen består av åtta globala, forskningsintensiva läkemedelsbolag med verksamhet i Sverige. Kommissionen har tillkommit eftersom bolagens samlade bedömning är att den svenska processen för utvärdering och introduktion av mediciner för sällsynta sjukdomar inte fungerar tillfredsställande. Kommissionens mål är att åstadkomma en förändring. Kommissionen anser att ansvaret för läkemedel till sällsynta och mycket sällsynta sjukdomar bör samlas nationellt.
De forskningsintensiva bolag som har gått ihop och bildat kommissionen för innovativa läkemedel är Alexion, Amicus, BioMarin, Prostrakan, Raptor, Genzyme, Shire och Vertex. Bolagen är verksamma inom olika områden såsom onkologi, enzymbrist, testosteronbrist, lysosomala sjukdomar, metabola sjukdomar och cystisk fibros.

Lär mer om kommissionen och vår syn på frågan på: www.isl-forum.se
Copyright © *2016* *Kommissionen för Innovativa Särläkemedel*

Har du svårt att se detta mail, klicka här.
Du får detta nyhetsbrev för att du är en beslutsfattare, opinionsbildare eller expert inom sällsynta diagnoser eller särläkemedel. Du kan enkelt avsäga dig nyhetsbrevet genom att klicka här.






This email was sent to <<E-postadress>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Kommissionen för Innovativa Särläkemedel · Nybrokajen 5 · Stockholm 11148 · Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp