|
Utrecht 900: kerk zonder muren
De gezamenlijke Utrechtse kerken en aanpalende christelijke organisaties hebben ter gelegenheid van “Utrecht 900” een actie opgezet waarbij geïnteresseerden een kijkje kunnen nemen bij een groot aantal maatschappelijke projecten. Onder het motto “Kerk zonder muren” kan iedere geïnteresseerde in de periode van 11 september tot 11 november snuffelen bij een project. Zoals maaltijd- of klusprojecten voor wie een steuntje in de rug kan gebruiken. Er is een speciale website opgezet die te vinden is op https://dputrecht.nl/ . Daar kunt U zich ook aanmelden voor een snuffelstage of voor een gesprek over een eventueel wat langere deelname aan een project. Er is ook een flyer beschikbaar over het project. Kijk hier
|
|
De alpha cursus gaat starten op 4 oktober.
Info die gewijzigd moet worden:
- Alpha live (geen online)
- Locatie is het Bonifatiushuis - Nieuwegracht 61, 3512 LG Utrecht
|
|
Oriëntatie- en basiscursus Koordirectie.
Op 12 november aanstaande start de Kerkelijk instelling Sint Caecilia aartsbisdom wederom met de oriëntatie- en basiscursus koordirectie (2022 -2023) op verschillende locaties binnen het bisdom. De cursus bestaat wederom uit vijftien zaterdagen van 10.00 – 14.00 uur met een frequentie van ongeveer een keer per twee weken, te beginnen in de laatste maanden van dit jaar. Er zijn nog plaatsen beschikbaar. Cursusleider is Ronald de Haan. De cursus is bedoeld voor aankomende- alsmede huidige koordirigenten, die zich graag verder willen bekwamen in het leiden van liturgische koren. Het aanbod van de cursus is gericht op het ontwikkelen van basis slag technische vaardigheden en ook het benoemen van aspecten waar een dirigent in de praktijk me te maken krijgt: voorbereiding, muzikaal beleid en verantwoorde programmering binnen de liturgie. Verder wordt er ingegaan in verdieping en kennismaking van liturgisch repertoire en eenvoudige algemene muziekleer. Cursusdagen vinden zo veel mogelijk plaats op locaties waar de cursisten vandaan komen. Gedurende de cursus zal er viermaal een koorpracticum plaatsvinden, waarbij het niveau van elke cursist afzonderlijk leidend is. Aan cursisten die al een koor leiden worden hogere eisen gesteld, dan aan cursisten die een rol als 2e dirigent vervullen of aankomend zijn. De cursus wordt afgesloten met een deelnamecertificaat en rapportage. Ben je al de nodige tijd als dirigent actief voor een koor, en heb je het idee dat je wel eens vastloopt op onderdelen, dan is deze cursus zeker iets voor jou. Je vervult een rol als 2e dirigent en zou graag wat meer bagage willen hebben om het koor beter te ondersteunen, meld je eveneens aan. De kosten bedragen € 525,- per cursusjaar. Nieuwsgierig? Wees van harte welkom.
Voor aanmelding en verdere informatie kun je terecht bij:
Marcus de Haard
Maliebaan 40, 3581 CR Utrecht.
Tel.: 06-49957318. E-mailadres: sintcaecilia@aartsbisdom.nl
|
|
|
Kijk binnen in de grootste ondergrondse kapel ter wereld
De kapel van de heilige Kinga, tevens een kunstgalerij, vind je op 101 meter diepte in een zoutmijn in het Poolse Wieliczka, vlak bij Krakau. 101 meter diep onder de grond, 54 meter lang, 12 meter hoog, 18 meter ras. Het zijn de unieke kenmerken van de Kapel van de Heilige Kinga, de grootste ondergrondse kapel ter wereld. Ze bestaat volledig uit rotsachtig zout. De 13de-eeuwse Kinga — ook wel Cunegonda van Polen genoemd — is de patrones van arbeiders in een zoutmijn. De bezoekers zijn niet alleen toeristen, maar ook koppels die op een unieke plek willen trouwen. Donker en kil? De enorme kroonluchter, ook gemaakt van zout, verspreidt een diffuus licht over de hele kapel. In de zoutmijnen heerst een constante temperatuur van 14°. Er vinden ook soms concerten plaats.
De Wieliczka-zoutmijn waarin de kapel ligt, is één van de oudste ter wereld (1044). Ze is nog altijd in bedrijf. Bezoekers worden rondgeleid langs een 3,5 kilometer lange route met sculpturen, standbeelden en monumenten, allemaal uitgehouwen door de mijnwerkers en kunstenaars in het rotsachtige zout. In 1978 werd de mijn opgenomen in de Werelderfgoedlijst. In 1999 kreeg de kapel een standbeeld van (de Poolse) paus Johannes Paulus II. Nog steeds wordt er elke zondag de Heilige Mis opgedragen, op kerstavond is een middernachtmis.
|
|
|
Expert Zollner reageert op misbruikstelling in The Economist
Jezuïet en expert misbruikpreventie Zollner weerlegt stelling dat verplicht priestercelibaat de belangrijkste oorzaak van seksueel misbruik zou zijn.
Hans Zollner s.j., de directeur van het Instituut voor Antropologie – Interdisciplinaire Studies over Menselijke Waardigheid en Zorg (IADC, voorheen het Centrum voor Kinderbescherming), weerlegt met klem de stelling die in de, op 16 juli in The Economist gepubliceerde opiniebijdrage, De eindeloze storm werd geponeerd. Het artikel stelt dat het (verplichte) priestercelibaat de belangrijkste oorzaak is van het seksuele misbruik in de rooms-katholieke Kerk. De bijdrage zorgde meteen voor een enorme ophef én een storm van kritiek. In zijn wederwoord schrijft Hans Zollner dat hij de poging van de auteur om de oorzaken van het seksueel misbruik te doorgronden waardeert, maar dat zijn stelling echt heel kort de bocht gaat. Het priestercelibaat is niét de belangrijkste oorzaak van het seksueel misbruik van minderjarigen en Zollner benadrukt dat die hypothese ook wetenschappelijk onhoudbaar is. Hij verwijst onder meer naar onafhankelijke onderzoeken en overheidsrapporten, o.a. in Australië, die concluderen dat de afschaffing van het verplichte celibaat weinig zou veranderen. Ook de veronderstelling van The Economist dat er bij de protestantse en orthodoxe Kerken en andere christelijke gemeenschappen, waar geestelijken mogen huwen, minder misbruik zou zijn volgens de jezuïet wetenschappelijk allerminst onderbouwd. Hij verwijst daarvoor naar onderzoeken die aantoonden dat het misbruik door protestantse geestelijken niet noemenswaardig lager lag dan bij katholieke priesters.
Wonderoplossing
De directeur van het Instituut voor Antropologie, dat verbonden is aan de Gregoriaanse Universiteit in Rome, verzet zich tegen de stelling dat de afschaffing van het priestercelibaat een wonderoplossing zou zijn in de strijd tegen seksueel misbruik van minderjarigen. Hij noemt die veronderstelling zelfs ronduit gevaarlijk omdat ze een rem kan zetten op institutionele hervormingen, vooral op de manier waarop 'macht' wordt uitgeoefend, die absoluut noodzakelijk zijn om definitief komaf te maken met misbruik. Het kerkelijke instituut kreeg in het verleden al te vaak voorrang op de individuen, waardoor een cultuur ontstond die sterk heeft bijgedragen tot het toedekken van seksueel misbruik. De jezuïet en specialist van de bestrijding van misbruik bemerkt nog dat zijn instituut juist die tekortkomingen tracht te bestrijden en grondig onderzoek doet naar de oorzaken van het misbruik. Daarbij bezitten wij niet de illusie dat wij wonderoplossingen gaan vinden en beseffen wij dat een cultuur waarin er absoluut geen misbruik meer is een illusie is. Maar wij kunnen er wel toe bijdragen om de kansen te beperken, om het misbruik quasi onmogelijk te maken en om de slachtoffers steeds voorrang te geven.
|
|
|
Ontdek Fleringen en zijn sacrale kroezeboom
Dé bezienswaardigheid in het Nederlandse Fleringen is zijn eikeboom, een monument van ruim 400 jaar oud dat uitgroeide tot bedevaartsoord. Mét kapel.
Kroezeboom betekent zoveel als een 'kruispuntboom'. De boom markeert een kruispunt of grens. Vaak werd zo'n plek ook voor rituelen en rechtspraak gebruikt en kreeg ze een sacraal karakter. De bekendste kroezeboom van Nederland is die van het dorp Fleringen ten noorden van Twente. Het is een eeuwenoude eik, mogelijk de oudste boom van het land. Naast de boom werd – ook eeuwen geleden – een kapel gebouwd, hoewel de huidige kapel dateert van 1944. Boom én kapel zijn absoluut een halte waard op een zomerse plattelandswandeling.
Geheime mis bij de kroezeboom
In de protestantse Noordelijke Nederlanden van de 16de-17de eeuw was het katholicisme verboden. Dat leidde tot geheime bijeenkomsten van katholieken bij de kroezeboom. Tot 1730 zou daar geregeld eucharistie gevierd worden. Altaar en priester werden op een wagen vervoerd, die ook als preekstoel diende. Bij de boom stond ooit een veldkapelletje of hilligen huesken. De sloop ervan kon niet verhinderen dat de plek een heilig karakter behield voor de katholieken uit de omgeving. In 1909, bij het eeuwfeest van de teruggave van de Sint-Pancratiuskerk, vond een processie plaats naar de kroezeboom. Er was opnieuw een kapel verrezen, gewijd aan het Heilig Hart van Christus. De lap grond, met een straal van 20 m gemeten vanuit het hart van de boom, werd geschonken aan de Sint-Pancratiusparochie van Tubbergen.
Vredestochten en volksfeesten
Een werkgroep van alle kerken uit de gemeente Tubbergen houdt jaarlijks een oecumenische viering/bijeenkomst bij de Kroezeboom in de Vredesweek (17 tot 25 september). Ook worden er volksfeesten gehouden, 'kroezeboomfeesten' genoemd. De oude boom lijdt echter onder al die drukte. Onlangs werd er een hek rondom geplaatst om hem te beschermen. Heel dappere wandelaars raden we de bezinningsroute van 98 km aan, genaamd Hilligenpad. Zwerf vijf dagen door Twente en ontdek op je route ook onze Kroezeboom. Voor ook nog best dappere wandelaars is er deze route van 23 km, een lus van en naar Camping Klein Baasdam. Je kan de tocht natuurlijk ook per fiets doen.
En dan zijn er nog de wandelaars die het rustig aan doen en onderweg ook graag tijd maken voor een kopje koffie of pannenkoek. Ontdek deze wandeling van 7,5 km. Vind nog meer routes (te voet, te fiets of zelfs te paard) op Visit Tubbergen.
|
|
|
Paus Franciscus: 'Nee tegen de doodstraf!'
Paus Franciscus vraagt de katholieken wereldwijd om deze maand te bidden voor de afschaffing van de doodstraf.
In zijn videoboodschap met de gebedsintentie voor de maand september herhaalt paus Franciscus zijn principiële afwijzing van de doodstraf, omdat die moreel ontoereikend is en de pleger van een misdaad de mogelijkheid ontneemt op verlossing. De paus voerde eerder ook al een aanpassing door in de Catechismus van de Katholieke Kerk (CKK) die de uitvoering van de straf voortaan in alle gevallen ontoelaatbaar noemt. De voorbije decennia werd wereldwijd actie gevoerd voor de afschaffing van de doodstraf. Daardoor werd de straf al in 170 landen afgeschaft, maar ze bestaat nog altijd in 55 landen en op alle continenten. De gebedsintentie luidt: Ik vraag alle mensen van goede wil zich daadwerkelijk in te zetten voor de afschaffing van de doodstraf over de hele wereld. Laten we bidden dat de doodstraf, die de onschendbaarheid en waardigheid van de menselijke persoon aantast, wordt afgeschaft in de wetgeving van alle landen ter wereld.
|
|
Gratis cursus over zes spirituele grootheden
Het Belgische Kerknet organiseert zes online cursussen over de spiritualiteit van Benedictus van Nursia, Hildegard van Bingen, Nicolaas van Cusa, Johannes van het Kruis, Ignatius van Loyola en Edith Stein. Voedsel voor de ziel. Heel geschikt voor als U na de vakantie weer geestelijk wilt bijtanken. De cursussen worden gegeven door zes topdocenten. Het tijdsbeslag is 30-60 minuten per les. Inschrijven kan hier.
|
|
Voedselbanken voorzien grote problemen door minder eten en veel meer klanten
Voedselbanken Nederland voorziet begin volgend jaar grote problemen. Door de inflatie en de koopkrachtdaling neemt het aantal Nederlanders dat afhankelijk is van de voedselbanken toe. Tegelijkertijd neemt het aanbod van voedsel af, door antiverspillingsprogramma's van supermarkten en producenten. Dat zei voorzitter Leo Wijnbelt donderdag in het Radio 1-programma Spraakmakers. Hij voorziet in 2023 "problemen die de voedselbanken, die uitsluitend op vrijwilligers draaien, te boven gaan". Op dit moment kunnen de voedselbanken nog voldoen aan de grote vraag. "Dit zijn qua voedsel de zogenoemde oogstmaanden, er is voldoende voedsel voor alle klanten", zei Wijnbelt. "Maar het is moeilijk voorspelbaar hoe dit vanaf oktober gaat worden." Veel producenten en supermarkten hebben de afgelopen tijd ingezet op minder 'verspilling' van voedsel. Dit zijn de restanten waar de voedselbanken mede afhankelijk van zijn. "Dat betekent dat er steeds minder voedsel naar de voedselbanken komt", vatte de voorzitter samen.Tegelijkertijd blijft het aantal mensen dat de voedselbanken benadert voor hulp groeien. "En dat blijft zo als de inflatie en de brandstofprijzen aanhouden." Het bestuur is momenteel in gesprek met retailers, producenten en bedrijven om de verwachte terugloop te beperken. "We praten, vragen, verzoeken. Dat is alles wat we kunnen doen." Ook heeft Voedselbanken Nederland binnenkort een gesprek met minister Carola Schouten (Armoedebeleid). "We hopen dat zij een bijdrage kan leveren."
Toename vooral in grote steden en onder AOW'ers
Wijnbelt meldde eerder deze maand al dat steeds meer ouderen met een AOW-uitkering gebruikmaken van de voedselbank. Door de stijging van de inflatie, die inmiddels boven de 10 procent is uitgekomen, en de hoge energieprijzen klopt deze groep steeds vaker aan voor voedsel. Volgens de voorzitter is het totale aantal mensen dat eten ophaalt bij de voedselbank de afgelopen twee maanden met zo'n 10 procent gestegen.
De toename is vooral te zien in grootstedelijke gebieden. Op dit moment maken volgens de voorzitter zo'n 100.000 mensen elke week gebruik van de voedselbank. Maar Wijnbelt vreest dat dit aantal de komende tijd snel zal stijgen.
Mensen dreigen uit schuldhulpregeling te vallen door energienota
Organisaties in de schuldhulpverlening maken zich zorgen om mensen met een regeling die door hun gestegen energierekening opnieuw in de financiële problemen komen, meldt de NOS. Als je in een schuldhulpregeling zit, moeten je inkomsten en uitgaven op orde zijn, zodat er geld overblijft om je schuld af te betalen. Maar dit dreigt nu voor mensen in zo'n regeling niet meer te lukken, doordat ze steeds meer kwijt zijn aan energie. Het valt nu nog me omdat mensen vaak zelf, binnen de bestaande marges, hun maandbedrag kunnen kiezen bij hun energiemaatschappij", zegt een woordvoerder van de NVVK, de branchevereniging van schuldhulpverlening. Maar vooral als de eindafrekening komt verwacht de NVVK dus problemen, omdat mensen dan extra moeten overmaken.
|
|
|
In Amsterdam zorgen vijf Moeders Teresa voor de allerarmsten
25 jaar geleden overleed de legendarische Moeder Teresa (1910-1997). De zusters van haar orde zijn verdergegaan met haar werk: omkijken naar wie er beroerd aan toe is. Ook in Nederland. Het is ochtenddrukte in de Amsterdamse binnenstad; overal licht reclame op en mensen haasten zich in en uit trams met een beker Starbuckskoffie in de ene en een mobieltje in de andere hand. Dan een oase van rust: de Missionarissen van Naastenliefde in de Egelantiersstraat. Een zuster serveert oploskoffie met roomsoesjes in een sober ingerichte ruimte met een enkele plant en een foto van Moeder Teresa aan de blauw-wit geverfde wanden. Het klooster staat in de volksmond bekend als de Zusters van Moeder Teresa. De wereldwijde zustercongregatie Missionarissen van Naastenliefde werd namelijk in de jaren vijftig in India gesticht door de Noord-Macedonische Agnes Gonxha Bojaxhiu, die later bekend zou worden als Moeder Teresa. Nu, 25 jaar na haar dood, telt de beweging honderden kloosters over de hele wereld. Ook in Amsterdam. De Amsterdamse Zusters van Moeder Teresa zijn vijf tengere dames uit onder meer India en Bangladesh, maar onderschat ze niet. Achter een lieve glimlach schuilen een paar pittige vrouwen die graag werken onder de allerarmsten. De zusters voeden zichzelf intussen met hun vier vaste dagelijkse gebedstijden. De deuren van de kapel staan open terwijl ze hun wat zangerige klinkende, repeterende gebeden in het Engels opzeggen. Vanuit de verte dringen vrolijke kindergeluiden en de geuren van een nieuwe versbereide maaltijd zich zachtjes op aan de bidders. Geregeld klinkt de telefoon of de voordeurbel, de zuster overste staat dan even op uit haar geknielde houding en gaat snel en geruisloos naar de beller. Een van de andere zusters pakt het gezongen gebed naadloos op waar zij gebleven was. Niets verstoort uiteindelijk de rust van deze congregatie die zo graag de herinnering aan Moeder Teresa levend houdt.
|
|
|
China nu erger voor christenen dan onder Mao
Release International is een christelijke ngo die vervolging van christenen aan de kaak stelt en gevangenen probeert vrij te krijgen. In een persbericht stelde de organisatie zondag dat 'de Chinese autoriteiten predikanten hebben gearresteerd, gemeenten gesloten en kerkgebouwen hebben gesloten.' Volgens Release International is het strenge optreden onderdeel van een beoogd 'hardhandig optreden tegen religie, bevolen door president Xi Jinping in december 2021.'
videobewijs
Partners van Release International hebben verontrustend videobewijs verzameld van invallen in de Sunshine Reformed Church in de provincie Jilin. Op 21 augustus deed de lokale politie een inval tijdens de zondagsdienst van de kerk in Changchun. Ze stormden binnen en sleepten de pastor, zijn vrouw en zeven ouderlingen me. De politie-invallen zouden met zo'n wreedheid zijn uitgevoerd dat twee vrouwen in dezelfde gemeente na een pak slaag het bewustzijn verloren en naar het ziekenhuis moesten worden gebracht. Release International zegt dat kerkleden de politie smeekten om de mishandeling te stoppen. Ook in augustus zouden honderd gewapende politieagenten christenen op een zomerkamp voor ouders en kinderen in de provincie Shanxi hebben omsingeld. De politie hield de volwassenen vast en doorzocht de huizen van verschillende kerkleden, waarbij ze hun christelijke boeken en documenten in beslag namen. In mei beschuldigden de Verenigde Naties China van mogelijke misdaden tegen de menselijkheid tegen de Oeigoeren, met 'geloofwaardig bewijs' van marteling. Release zegt dat hoewel de Oeigoeren in China voornamelijk moslim zijn, er ook christenen zijn zoals Pastor Alimujiang Yimiti. Pastor Yimiti kreeg vijftien jaar gevangenisstraf nadat hij een collega aan de telefoon had verteld dat burgers werden gecontroleerd door de staatsveiligheid. Dat was 'aanzetten tot separatisme' en 'het lekken van staatsgeheimen.'
controle
Het draait allemaal om controle', zegt Paul Robinson, de CEO van Release International. 'Wat de partij niet kan domineren en beheersen, probeert ze te elimineren. En het wordt steeds erger. Onze partners vertellen ons dat kerken in China te maken hebben met de zwaarste vervolging sinds de Culturele Revolutie.' In 2018 werden strengere regels voor geloofsgemeenschappen in China aangenomen en in december 2021 persoonlijk onderstreept door president Xi. De Chinese premier riep op tot een 'agressieve' campagne tegen zogenaamde 'illegale' vormen van religie in China. Hij drong erop aan dat kerken verplicht moesten worden 'zich te houden aan marxistische religieuze opvattingen' en riep op tot strengere handhaving van de godsdienstwetten.
|
|
|
|
|
|