Copy
Nieuwsbrief Gerardus Majella Parochie June 2022 
 
View this email in your browser
Brief aan Katholieke gezinnen
 

Broeders en zusters in Christus Jezus onze Heer,

 

Op 19 maart 2021 is het Jaar van het Gezin begonnen. Paus Franciscus heeft dit jaar uitgeroepen naar aanleiding van de 5de verjaardag van de Postsynodale Apostolische Exhortatie Amoris Laetitia (AL). Dit weekend sluiten we het Jaar van het Gezin af met een Wereldbijeenkomst van Gezinnen in Rome. Een mooi moment om dus even stil te staan bij jullie, de gezinnen in de Kerk.

Het huwelijk, het gezin, is de hoeksteen van de samenleving, maar is ook van groot belang voor de Kerk. Jullie, de ouders, zijn de eerste geloofsopvoeders van jullie kinderen. En jullie kinderen zijn de toekomst van onze Kerk. Zelfs nu al zijn zij deel van de Kerk. In de huidige samenleving wordt het de gezinnen niet makkelijk gemaakt. De ‘norm’ die velen stellen op het gebied van seksualiteit, huwelijk en gezin is een norm die haaks staat op de leer van de Kerk, op hoe God het bedacht en bedoeld heeft. De christelijke visie op huwelijk en gezin - die van een volhardende liefde en trouw die voortvloeit uit en verbonden is met de onvergankelijke liefde tussen Christus en Zijn Kerk - wordt steeds minder begrepen, aanvaard en in praktijk gebracht. De secularisering van de samenleving speelt daar een grote rol in.

Naast de secularisering is er ook een grote druk op gezinnen, op echtparen en kinderen, omdat er zoveel moet: bijscholing van de ouders, sport, hobby’s. Er is nog nauwelijks vrije tijd. Tijd hebben voor het leven thuis, samen als gezin, wordt bemoeilijkt door de huidige levensstijl, de werktijden, de complexiteit van de wereld van vandaag waarin velen er een waanzinnig ritme op nahouden om te overleven. De samenleving wordt langzaam door en door individualistisch en dat zien we ook terug in de gezinnen. Hierdoor is er nog minder tijd en prioriteit voor de Kerk en het geloof.

In al deze moeilijkheden voor jullie in deze tijd, ben ik des te dankbaarder dat er nog gezinnen zijn in onze Kerk. En jullie zijn er niet alleen, jullie zetten je in en geven het geloof door aan je kinderen. Dat is het grootste goed dat je ze mee kan geven, een ontmoeting met Jezus, die een Vriend voor ze wil zijn.

De roeping tot het christelijk huwelijk en gezin is geen gemakkelijke roeping. Het is niet vanzelfsprekend om door het huwelijk je hele leven lang voor dezelfde persoon te kiezen, in goede en kwade dagen, in armoede en rijkdom, in ziekte en gezondheid. Het is een keuze die je elke dag weer maakt, met de genade van Onze Heer, die jullie in het sacrament van het huwelijk en in de andere sacramenten hebben ontvangen. De genade die eigen is aan het sacrament van het huwelijk is bestemd om de liefde van de echtgenoten te vervolmaken en hun onverbrekelijke eenheid te versterken. De bron van die genade is natuurlijk Christus. Hij blijft jullie nabij, geeft jullie de kracht om Hem te volgen door het kruis op te nemen en weer op te staan wanneer jullie struikelen. Hij geeft ook kracht om elkaar te vergeven, elkaars lasten te dragen, elkaar onderdanig te zijn uit ontzag voor Christus en elkaar te beminnen met een bovennatuurlijke, fijngevoelige en vruchtbare liefde (vlg. CKK 1641-1642). Het is mooi en goed om hierin ook naar het voorbeeld te kijken van het heilig huisgezin van Nazareth; Jezus, Maria en Jozef. "Het verbond van liefde en trouw, waarvan de Heilige Familie van Nazareth leeft, verlicht het begin dat vormgeeft aan ieder gezin, en stelt het in staat beter de wederwaardigheden van het leven en de geschiedenis onder ogen te zien. Op dit fundament kan ieder gezin ondanks zijn zwakheid een licht in de duisternis van de wereld worden” (AL 66). Ook Maria en Jozef moesten elke dag opnieuw weer voor elkaar kiezen en dat zullen ze ook niet altijd makkelijk hebben gevonden. Ook zij hadden die genade van het sacrament nodig.

De genade van het sacrament is er natuurlijk niet alleen voor de ouders, maar voor het hele gezin. Het gezin heeft een bijzondere waarde in de Kerk, omdat het gezin een beeld van God is die “in zijn diepste mysterie geen eenzaamheid is, maar een gezin, daar Hij in zijn wezen vaderschap, zoonschap en het wezen van het gezin, dat liefde is, heeft” (AL 71). Het gezin is ook een beeld van het geheim van de eenheid en vruchtbare liefde tussen Christus en de Kerk en krijgt daarmee de prachtige naam van ‘huiskerk’. Een plek waar men liefde en gemeenschap kent en die openstaat voor anderen. In elk christelijk gezin zou je zo de verschillende aspecten van de Kerk moeten tegenkomen. Het gezin moet dan ook, zoals de Kerk, een ruimte zijn waarbinnen het Evangelie wordt doorgegeven en van waar het Evangelie uitstraalt. Het zien van gezinnen waar dit gebeurt vervult mij, en met mij de hele Kerk, met grote vreugde. Dankzij jullie, die trouw blijven aan het onderricht van het Evangelie, wordt de schoonheid van het onontbindbare en voor altijd trouwe huwelijk geloofwaardig gemaakt. De Kerk is een gezin van gezinnen en ze wordt verrijkt door het leven van al deze huiskerken.

Het gezin is de eerste school voor het christelijk leven, een “leerschool voor een rijkere ontplooiing van de menselijkheid” (Gaudium et Spes 52). In het gezin leert men de deugden. Kinderen leren om samen te spelen en te leven, ze leren om te delen met elkaar, om naar elkaar te luisteren en hun beurt af te wachten. Ze leren om geduldig te zijn en om te vergeven wanneer hen pijn is aangedaan. Ze leren ook om vergeving te vragen als zij zelf iets verkeerds hebben gedaan, hierdoor leren ze de nederigheid. Ze leren om dienstbaar te zijn en te helpen met taken in het huishouden. Ze leren offertjes te brengen voor het goed van de ander en zo leren ze om zichzelf te geven. Al deze dingen kosten tijd, inspanning en moeite, van ieder lid van het gezin. Ik wil jullie op het hart drukken om hier bewust van te zijn, maar om er ook niet te groot over te denken. Het zijn juist de kleine dingen die kinderen zien en onthouden. Het zijn de kleine gebaren, de kleine tekenen van liefde en trouw die een grote impact hebben. Zo ook met het doorgeven van het geloof, van het Evangelie. Kinderen zien alles. Een kruisteken voor de maaltijd, een blik op het kruis dat in de woonkamer hangt of een kaarsje of bloemen bij of een handkus naar een beeld van Maria, onze Moeder. Ze zien de inspanning die jullie doen om zondag samen naar de H. Mis te gaan en daar zien ze de eerbied die jullie tonen voor Jezus in de Eucharistie. Ze zien dat het soms moeilijk is om tijd te maken voor God, maar ze zien jullie het steeds weer opnieuw proberen. Ze zien volharding in het gebed en volharding in het geloof. Weet jullie daarin ook gesterkt door mijn gebed en nogmaals, door de genade van Onze Lieve Heer.

In ons Aartsbisdom Utrecht heeft het onderwerp huwelijk en gezin een belangrijke plaats. Ik ben blij met de mooie initiatieven die zich de afgelopen jaren in het Aartsbisdom ontwikkeld hebben. In een aantal parochies zijn er gezins- of familiezondagen van start gegaan. Een mooie gelegenheid om met het hele gezin samen te komen in de Eucharistie om daarna, op ieders niveau, de verdieping te zoeken in de catechese. Het is zeer belangrijk dat gezinnen samen het geloof kunnen verdiepen, niet alleen met elkaar, maar ook met andere gezinnen. Voor kinderen is het fijn om het geloof te kunnen delen met leeftijdsgenoten. En voor de ouders is het heel waardevol om ervaringen uit te wisselen. Door deze gezinscatechese kunnen gezinnen bewust worden van hun roeping en hun zending. Als een gezin zich van die zending bewust is, evangeliseren alle leden en alle leden worden erdoor geëvangeliseerd. Een dergelijk gezin wordt ook evangeliserend naar andere gezinnen en naar het milieu waarin het staat (Evangelii Nuntiandi 71). Zo zet het gezin zich gezamenlijk in voor geloofsoverdracht en gaan ze samen op weg naar heiligheid. In het diocesaan synodeverslag komt ook duidelijk de roep naar meer en betere catechese naar voren. Het is niet meer vanzelfsprekend om over het geloof te praten of te weten hoe je dat moet doen. Ik hoop dat jullie daarin steun en bemoediging vinden in jullie parochies of andere plekken waar jullie komen om het geloof te vieren en de verdiepen.

Ik wil jullie op het hart drukken dat jullie altijd welkom zijn in de kerk. Wees niet bang om met je kinderen te komen, ook als ze soms wat geluid maken of moeilijk stil kunnen zitten. Wees niet bang om je daar ook over uit te spreken als een situatie daar om vraagt. Wees niet bang om in de parochie te vragen om catechese of geloofsverdieping voor jezelf of je kinderen. Wees ook niet bang om met eigen initiatieven te komen of zelf thuis iets te organiseren. De Kerk wil er voor jullie zijn, ze heeft jullie nodig en ze wil jullie van harte ondersteunen en begeleiden op jullie gezamenlijke weg naar heiligheid.

Graag sluit ik af met het gebed tot de Heilige Familie waarmee paus Franciscus zijn Exhortatie Amoris Laetitia ook afsluit:

“Jezus, Maria en Jozef, in u zien wij de schittering van de ware liefde, aan u vertrouwen wij ons vol vertrouwen toe. Heilige Familie van Nazareth, maak ook onze gezinnen tot plaatsen van gemeenschap en cenakels van gebed, tot authentieke scholen van het Evangelie en tot kleine huiskerken. Heilige Familie van Nazareth, laten er in het gezin nooit geweldsincidenten, uitsluiting en verdeeldheid zijn, moge ieder die gewond of gechoqueerd is, snel worden getroost en genezen. Heilige Familie van Nazareth, maak dat wij allen ons bewust worden van het heilig en onschendbaar karakter van het gezin, van zijn schoonheid in Gods plan. Jezus, Maria en Jozef, verhoor ons en aanvaard onze smeekbede. Amen.”

Utrecht, 22 juni 2022

+ Willem Jacobus kardinaal Eijk,

Aartsbisschop van Utrecht

GEBED 
Hemelse Vader,
We komen hier voor U om U te loven
en om U te bedanken voor het grote geschenk van de familie.
We bidden tot U voor alle gezinnen
ingewijd door het sacrament van het huwelijk.
Mogen ze elke dag de genade herontdekken die ze hebben ontvangen,
En mogen ze als kleine huiskerken weten hoe ze van
Uw aanwezigheid kunnen getuigen
en van de liefde waarmee Christus de Kerk liefheeft.
We bidden tot U voor alle families die geconfronteerd worden
met moeilijkheden en lijden
veroorzaakt door ziekte of omstandigheden waarvan alleen U weet.
Ondersteun ze en maak ze bewust
van het pad naar heiligheid waarop U hen roept,
zodat ze Uw oneindige barmhartigheid mogen ervaren
en nieuwe manieren vinden om in liefde te groeien.
Wij bidden U voor kinderen en jongeren:
mogen ze U ontmoeten en vreugdevol reageren
op de roeping die U voor hen in gedachten hebt;
We bidden voor ouders en grootouders: mogen zij weten
dat ze tekenen zijn van het vader- en moederschap van God
in de zorg voor de kinderen die U hen naar lichaam en geest toevertrouwt;
en voor de ervaring van broederschap
die de familie aan de wereld kan geven
Heer, sta toe dat elk gezin
hun specifieke roeping tot heiligheid in de Kerk zou kunnen beleven
als een oproep om missionaire discipelen te worden,
in dienst van leven en vrede,
in gemeenschap met onze priesters, religieuzen,
en alle roepingen in de Kerk.
Zegen de wereldbijeenkomst van gezinnen.
Amen
Paus: 'Er is geen goed of slecht in de oorlog in Oekraïne'
Paus Franciscus heeft in een gesprek met de verantwoordelijken van culturele tijdschriften van de jezuïeten, onder meer La Civiltà Cattolica, en jezuïetenoverste Arturo Sosa gezegd dat hij, als het gaat over de oorlog in Oekraïne, weigert het onderscheid te maken tussen goed en slecht. In dat gesprek, dat op 19 mei plaatsvond, roept hij op om rekening te houden met de complexiteit van het conflict. Hij dringt ook erop aan om na te denken over de wortels van het conflict en de belangen die daarbij betrokken zijn. Tegelijk spreekt hij de hoop uit dat hij de Russisch-orthodoxe patriarch Kirill in september in Kazakstan kan ontmoeten. Lees meer...
Vaticaan organiseert cursus over synodaliteit
Het Vaticaan organiseert vanaf juli een online cursus over synodaliteit. De cursus wordt gegeven in vijf talen (geen Nederlands, wel Engels). Er zijn drie blokken die elk ongeveer 3 uur per blok aan tijd vragen. Samen met de introductievideo’s ben je zo’n 12 uur aan deze cursus kwijt. Maar dan heb je ook echt wat moois geleerd! Wie wil, kan alvast de introductievideo’s bekijken en/of zich inschrijven. Kijk op...
Kerk in Nood verzamelde recordbedrag voor vervolgde christenen
In 2021 ondersteunde Kerk in Nood in totaal 5.298 projecten; dat zijn 540 projecten meer dan een jaar voordien.
In het boekjaar 2021 ontving de internationale katholieke hulporganisatie Kerk in Nood ruim 133 miljoen euro aan donaties (122,7 miljoen euro in 2020) om vervolgde en behoeftige christenen over de hele wereld te helpen. De jaarcijfers werden op 15 juni in Rome goedgekeurd door de Raad van Bestuur. Dankzij de vrijgevigheid van de weldoeners werden in meer dan 23 landen programma ’s ter waarde van 105,9 miljoen euro ondersteunt. Daarvan ging 92,8 miljoen (87,6%) naar de financiering van 5.298 projecten in 132 landen. Dankzij al de steun is de hulporganisatie erin geslaagd om de kerkelijke structuur door misintenties en bestaanshulp ondanks de pandemie in stand te houden zodat priesters en kloosterlingen bij hun geloofsgemeenschappen konden blijven om hun zending te vervullen. In 2021 werd ook aanzienlijke hulp verleend voor de ondersteuning van christenen in het Midden-Oosten, waarbij in Libanon alles in het werk werd gesteld opdat christelijke gezinnen in hun vaderland konden blijven.
949 Bouwprojecten
Het kleinste project had betrekking op affiches voor catechese in Zuid-Afrika; het grootste was de bouw van de katholieke Al-Tahira-school in Qaraqosh (Irak). Het merendeel van de steun (28 %) was bestemd voor 949 bouwprojecten. Een derde van die gebouwen waren kerken en kapellen. De overige bouwprojecten hadden betrekking op pastorieën, kloosters, pastorale centra en seminaries. 19,6 procent ging naar misintenties. Dat was goed voor 2.095.677 intenties. De bijna 2,1 miljoen eucharistievieringen van 2021 betekenen dat om de 15 seconden ergens ter wereld een eucharistie werd opgedragen voor de intenties van de weldoeners van Kerk in Nood. Op deze manier werd 1 op de 8 van de 414.336 priesters wereldwijd geholpen. Dat was vooral het geval in Azië, waar 19.313 priesters door misintenties ondersteund werden.
Opleiding priesters en religieuzen
13,5 procent van de steun ging naar de opleiding van priesters en religieuzen, 10,5 procent werd gebruikt voor hulp aan vrouwelijke religieuzen (1 op de 34 van de 630.099 zusters wereldwijd). Naast aanzienlijke bedragen naar vluchtelingen- en noodhulp (9,9 %), was er ook nog steun voor mobiliteit (9,5 %) voor de aankoop van fietsen (539 stuks), auto’s (539), motorfietsen (245), boten, bussen en drie vrachtwagens; de vorming van leken (6 %); media (1,6 %) en religieuze literatuur en publicaties (1,2 %). 

 
Stiltecentrum Hoog Catharijne is een van de genomineerden voor de Toegankelijkheidsprijs 2022.
Hier zijn we heel blij mee! De gemeente Utrecht reikt deze prijs elk jaar uit aan initiatieven die voor ieder mens toegankelijk zijn, ook als je een beperking hebt. Het zou geweldig zijn als we als winnaar uit de bus zouden komen. Het geldbedrag kunnen we goed gebruiken. Alle Utrechters kunnen stemmen en ook een vakjury geeft een oordeel. Stemmen kan tot en met 14 september. Begin oktober wordt de winnaar bekendgemaakt. Op deze pagina vindt u een overzicht van alle genomineerden. En daar kunt U ook op ons stemmen. Dat zouden wij zeer waarderen.
Zangdag Aartsbisdom 2022
 Op zaterdag 8 oktober a.s. organiseert de kerkelijke instelling Sint Caecilia van het Aartsbisdom Utrecht de jaarlijkse studie- en ontmoetingsdag. Dit jaar staat daarbij de Bonifatiusmis centraal. Tijdens deze studiedag, waar vele zangers elkaar zullen ontmoeten, zal worden ingegaan op de betekenis van vaste misgezangen, en de functie die deze in de liturgieviering hebben. Vooral ook voor jeugd- en jongerenkoren is dit goed nieuws.
Tijdens deze studiedag zal een aantal gastzangers, die deze mis al langere tijd in hun repertoire hebben, ondersteunen om de repetitiesessies wat vlotter te laten verlopen. Onder leiding van professionele musici zal gewerkt worden in o.a. partijrepetities. Aan het einde van de studiedag zal het geheel worden gepresenteerd.
De studie- en ontmoetingsdag wordt gehouden in de Basiliek van de Heilige Kruisverheffing in Raalte en begint om 10.30 uur (inloop vanaf 10.00 uur). Naar schatting zal deze duren tot 15.00 uur. De kosten bedrage € 25 per deelnemend koor, en € 5,- bij individuele zangers
Voor aanmelding en nadere informatie kunt u terecht bij bureausecretaris Marcus de Haard, Maliebaan 40, 3581 CR Utrecht. Tel: 06-49957318. E-mail: sintcaecilia@aartsbisdom.nl
Meer coronamaatregelen in kerk opgeheven
De Rooms-Katholieke bisschoppen hebben besloten om enkele maatregelen die in verband met corona nog voor de vieringen van de liturgie golden voor dit moment, met ingang van 17 juni te schrappen.
Het betreft de regels voor de uitreiking van de communie, voor de vredeswens en het van hand tot hand doorgeven van de collecteschaal. Laatstgenoemde vorm van collecteren is dus weer mogelijk. Inmiddels is de manier van vrede wensen die in coronatijd gangbaar is geworden, door een lichte buiging naar elkaar te maken, bij menigeen vertrouwd en dierbaar geworden. De bisschoppen kunnen zich goed voorstellen dat deze ingetogen wijze van het geven van de vredeswens gehandhaafd blijft De bisschoppen vragen om de algemene basisadviezen tegen corona in acht te blijven nemen. Zoals handen wassen, hoesten en niezen in de elleboog, thuisblijven bij klachten, zorgen voor voldoende frisse lucht, enzovoort. Mochten de komende tijd extra maatregelen tegen corona nodig blijken te zijn, dan zullen de bisschoppen de parochies hierover informeren.
Houd rekening met elkaar
“Houd rekening met elkaar, ook met diegenen die nog steeds graag afstand willen houden, geen hand willen geven en/of een mondkapje dragen, bijvoorbeeld in verband met een kwetsbare gezondheid. Laten we met elkaar ervoor zorgen dat iedereen in de kerk de liturgie veilig mee kan vieren,” aldus de bisschoppen. Zij nodigen alle gelovigen van harte uit om naar de wekelijkse zondagsvieringen te komen en zo samen het geloof te vieren en met elkaar te delen.
Vacature kwartiermaker Papiercafé’s Utrecht
De Stichting Utrecht op Orde is op zoek naar een kwartiermaker Papiercafés en HipHelpt (m/v) voor 20-24 uur per week (0,56-0,67 fte) voor het verder uitrollen van laagdrempelige hulpprogramma’s voor stadsgenoten.
Als kwartiermaker werk je aan het verbinden van de netwerken van vrijwilligers rondom nieuw te openen Papiercafés in een aantal buurten in Utrecht. De kwartiermaker gaat ook relaties aan met de burennetwerken en diverse beroepskrachten (zoals het buurtteam en sociaal raadslieden) die actief zijn in de buurt, zodat doorverwijzing over en weer plaatsvindt. Daarnaast bouwt de kwartiermaker als plaatscoördinator het lokale netwerk van HipHelpt in Utrecht uit.
Over Papiercafé en HipHelpt
Het Papiercafé is een laagdrempelig concept waar kwetsbare mensen in de buurt geholpen worden door anderen, vaak buurtgenoten. Het gaat over hulp naar aanleiding van vragen over (voor hen) onbegrijpelijke papieren en procedures van allerlei instanties en bedrijven. Bij meer complexe problematiek wordt doorverwezen naar SchuldHulpMaatje (SHM), JobHulpMaatje (JHM) of HipHelpt (dit laatste bij eenzaamheid of gebrek aan netwerk voor praktische hulp). De aanpak van HipHelpt is gericht op het helpen van buurtgenoten zonder een sociaal netwerk. Het gaat om praktische hulp bij alledaagse dingen, die wordt geboden door een actief netwerk van behulpzame vrijwilligers. HipHelpt activeert netwerken van vrijwilligers uit diverse kerken en daarbuiten. Verder biedt HipHelpt een digitaal platform voor het koppelen van hulpbieders aan hulpvragers. In Utrecht willen we het openen van Papiercafés combineren met het activeren van lokale netwerken met HipHelpt.
Meer weten?
Lees hier alles over de vacature: https://rkdu.nl/urgente-zaken/vacature-kwartiermaker-papiercafes-utrecht/
Een speciale bijbel voor mensen met verstandelijke beperking
Philadelphia ondersteunt mensen met een beperking om het leven te leiden dat zij graag willen. Daar hoort voor flink wat mensen het lezen van Bijbelverhalen bij. Om die toegankelijk te maken is er nu de Philadelphia Bijbel - Hoopvolle verhalen voor jou. De Bijbel bevat 77 goed leesbare verhalen die gaan over hoop, over talenten benutten en soms ook over fouten maken. Want ook dat is onderdeel van het gewone, eigen leven. Deelnemers van onze dagbesteding-ateliers maakten prachtige illustraties bij de verhalen.
Geloof als bron van inspiratie
Het perspectief van Philadelphia komt voort uit het Bijbelse begrip dat de ene mens niets is zonder de andere mens. Die gedachte komt terug in onze naam, die ‘naastenliefde’ betekent én in ons motto Het beste uit elkaar. Het christelijke geloof is voor ons een belangrijke bron van inspiratie. De manier waarop je geloof beleeft is voor iedereen anders. Daar houden we rekening mee. Natuurlijk zijn ook mensen met een andere overtuiging welkom. We gaan daarbij uit van respect en vertrouwen.
De Bijbel bestellen
Philadelphia Bijbel - Hoopvolle verhalen voor jou is voor € 19,50 (excl. € 4,10 verzendkosten) te koop via de webshop van de organisatie: https://www.philadelphiawebshop.nl/Webwinkel-Product-835513425/Philadelphia-Bijbel.html
Twitter
Facebook
Website
Copyright © 2022 Gerardus Majella Parochie, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp