Copy
Verantwoord bewegen onder deskundige begeleiding & fysiotherapie onder één dak!
Fitplan nieuwsbrief Leeuwarden | Sneek
Nieuwsbrief oktober 2021  |  Fitplan Sport-medisch centrum
Kim ondersteboven | Extra groepslessen in Leeuwarden | Angst voor stress | Stoptober coaching | Sprookjes over eiwitten en... volop weetjes uit ons team!

Op-de-kop

“Eh… oké... En wat wil je daarmee doen dan...?” Was eigenlijk de meest geplaatste reactie als ik enthousiast vertelde over de workshop die op de planning stond. ‘Workshop Headstand’, ik was er direct voor te porren natuurlijk! Want zeg nou zelf, dat moét je toch gewoon kunnen?! Normaliter ben ik erg taakgericht en koppel graag doelen aan mijn activiteiten, maar voor deze geniale bezigheid maak ik graag een uitzondering. Hij stond dan ook binnen vijf seconden nadat ik afwist van het bestaan ervan bovenaan m’n must-learn-lijstje. En met mij waren er nog een stuk of tien dames die er zo over dachten, bleek op de geplande avond in Westerbork. Op de vraag waarom we graag op ons hoofd willen staan, had ik mijn eerdergenoemde antwoord al paraat (dat moet je toch gewoon kunnen!), maar tot mijn verbazing luidden de antwoorden om mij heen heeeeeel anders ‘Ik vind het zo ontspannend….’ en ‘Ik wil het graag integreren in mijn yogalessen’... 🥺 F*** dit ging een hele andere avond worden dan ik in gedachte had. 

Aangezien er weinig theorie aan te pas komt, gingen we gelijk aan de slag met de warming-up, die bestond uit een - voor mij totaal onbekende – aaneenschakeling van yoga-poses. Nog ver voordat m’n hoofd überhaupt in de richting van de mat was gezakt, was ik al kapot. Mijn mede-headstanders hadden overduidelijk minder moeite met de stretches en legden achteloos hun neus tussen de gestrekte knieën. Hun eigen knieën welteverstaan. Maar goed, we kwamen aan bij het moment-supreme: zoek een maatje, zet je kruin aan de grond en gooi je benen omhoog. ‘Kim, mag ik jou even gebruiken om te laten zien wat de helper moet doen?’ Ze zal wel gedacht hebben, als ze zien dat dit onmogelijk stijve geval het kan, geeft dat iedereen direct zelfvertrouwen! Tot mijn eigen verbazing ging het eigenlijk in één keer heel goed en met een beetje steun kon ik wel een halve minuut ondersteboven staan. De perplexiteit was overduidelijk van m’n gezicht af te lezen en lachend werd me gevraagd of ik het soms voor het eerst deed. Duh! Naïef blijkbaar, maar dacht ik dat iedereen het voor het eerst deed.

Nou ja, kortom, het was een superleuke avond waar ik, naast op m’n hoofd staan, nog twee belangrijke lessen had geleerd. 
  1. Je kunt meer dan je denkt. 
  2. Lees iets grondiger vooraf de aanbevolen instapvoorwaarden van een dergelijke workshop.
Headstand by Kim
Ik deel met plezier mijn tips en tricks, wil je ook een zetje in de goede richting dan help ik je graag!

Liefs, Kim
Tip: doe eens dingen buiten je comfortzone; super leuk!
Groepslessen Leeuwarden

Uitbreiding groepslessen @Fitplan Leeuwarden  

Goed nieuws voor de groepsles-fanaten: er komen Pilates en Fit-kracht lessen bij! Vanaf week 42 zal Patricia op woensdagavond Pilates en Fit-kracht geven. En de vrijdagmiddag-les Pilates komt weer terug van vijf tot zes. Kijk voor het volledige rooster op de website en vergeet jezelf niet in te plannen in de bekende online agenda!

Alle groepslessen
Openingstijden feestdagen december

Aangepaste openingstijden feestdagen december 

Gelukkig vallen de feestdagen dit jaar zo mooi dat je geen excuus hebt om niet te komen sporten. Vrijdag 24 december sta je na 12 uur voor een dichte deur zodat het Fitplan team de kerstdagen met elkaar kan inluiden. Zaterdag 25 december zijn we ook gesloten zodat je het ‘moeten sporten’ niet kunt gebruiken om de koffie bij de schoonfamilie te ontduiken. Ook de vrijdag erop, oudejaarsdag, sluiten we na 12 uur om ons geestelijk voor te bereiden op de nieuwjaarsduik van zaterdag 1 januari. Dan mag je dus ook uitslapen. 

Tussen Kerst en Oud & Nieuw staan dus gewoon de oliebollen klaar!

Dry needling therapie
Wist-je-dat...
  • Alle blogs en nieuwbrieven terug te vinden zijn in het archief?
  • Je voor de fitness niet meer online hoeft te reserveren?
  • Wytse nu ook dry needle therapeut is?
  • Je voor de groepslessen nog wel een plekje moet reserveren in de bekende online agenda?
  • Mindfulness training een goede manier is om beter in je vel te komen?
  • Een e-bike compleet nutteloos is als je je conditie wilt verbeteren? (oehhh we durfen wel hè 😊)
  • Het stofje glycyrrhizine in drop direct bloeddruk verhogend werkt? Dit stofje zorgt ervoor dat er meer zout vastgehouden wordt en zit bv ook in zoethout en in kauwgom met dropsmaak.

Stoptober en coaching

Iedereen weet inmiddels dat roken ongezond is. Dat komt doordat sigaretten de schadelijke stoffen teer, nicotine en koolmonoxide bevatten. Met name de teer is erg slecht voor je longen. Nicotine is een verslavend middel dat met name op het zenuwstelsel werkt en het stofje dat het stoppen met roken zo moeilijk maakt. Maar wat gebeurt er nou eigenlijk in je lichaam als je stopt met roken?

Bij het roken komen er duizenden chemicaliën in je lichaam vrij. Dit is niet alleen slecht voor je longen, maar het zorgt ook voor schade aan je hart. Het is de koolmonoxide die ervoor zorgt dat er geen zuurstof meer via de rode bloedlichamen binnen komt. Rode bloedlichamen transporteren normaal gesproken zuurstof naar cellen in je lichaam.

Hoogleraar Toxicologie Martine van den Berg aan de Universiteit Utrecht legde uit dat de koolmonoxide van de sigaret zich aan je rode bloedlichamen bindt. Daardoor moet je lichaam harder werken voor meer zuurstof, wat slecht is voor je hart. Maar zelfs als je vele jaren gerookt hebt, kun je de ongezonde effecten daarvan terugdraaien en al snel de voordelen voor je gezondheid ervaren.

De periode na het roken
De positieve gevolgen van het stoppen met roken zullen snel in werking treden. Stoppen met roken heeft altijd zin en 20 minuten na je laatste sigaret zijn er al effecten merkbaar in je lichaam.

20 minuten na je sigaret
Je bloeddruk en hartslag dalen weer. Ook je bronchiale buizen ‘herstellen’. Vanuit je luchtpijp komt er lucht in deze bronchiën, die allebei verbonden zijn aan je longen. Door constante blootstelling aan rook bewegen vezels in de bronchiën minder goed, maar als jij stopt doen ze dat ook weer beter. De vezels verplaatsen irriterende stoffen en bacteriën uit je longen, waardoor het risico op infectie wordt verminderd.

24 uur na je sigaret
Je longen maken zich verder schoon. Alle koolmonoxide is al uit je lichaam en waarschijnlijk hoest je slijm op.

2 tot 12 weken na je sigaret
Je longfunctie en bloedsomloop zijn verbeterd.

1 jaar na je sigaret
Je kunt je minder zorgen maken om hart- en vaatziekten, het risico daarop is inmiddels gehalveerd. Je zult misschien wel merken hoeveel makkelijker je ademt bij inspanningen en hoeveel minder je hoest, in vergelijking met toen je nog wel rookte.

15 jaar na je sigaret
Na deze lange tijd is het risico dat je een hartaanval of beroerte krijgt aanzienlijk gedaald, tot een niveau dat gelijk is aan dat van iemand die nog nooit heeft gerookt. Ook het risico op hart- en vaatziekten is gelijk aan dat van een niet-roker. 15 jaar is een echte mijlpaal als je stopt met roken.

Ontwenningsverschijnselen
Natuurlijk is het zo dat je ontwennings- verschijnselen zult ervaren na het stoppen. Mogelijke ontwennings- verschijnselen die je kunt ervaren zijn somberheid, een gevoel van onrust of paniek, of concentratieproblemen. Zo’n verandering in je stemming komt doordat je lichaam protesteert tegen het plotselinge gebrek aan nicotine. Na twee weken voel je je waarschijnlijk beter.

Volgens longarts en oprichter van Stichting Rookpreventie Jeugd, Wanda de Kanter, ziet ze de ontwennings- verschijnselen op de derde dag na het stoppen pieken. „Je hersenen moeten in de eerste 6 tot 8 weken harder werken om dopamine aan te maken, het kan dan voelen alsof je depressief bent,” volgens de Kanter.

De rol van leeftijd
Het blijkt van belang te zijn dat je zo vroeg mogelijk stopt met roken. Hoe jonger je bent, hoe groter de kans is dat je lichaam goed herstelt. Stop je rond je vijfendertigste dan heb je op latere leeftijd dezelfde overlijdenskans als iemand die nog nooit gerookt heeft. Wanneer je pas op je vijftigste stopt, dan is die kans veel groter. Stoppen met roken voordat je 50 bent, halveert de kans dat je eraan overlijdt. Het is dus beter om die sigaret maar zo snel mogelijk te laten liggen!

Stok achter de deur nodig? Maak een afspraak met onze leefstijlcoach!

Leefstijlcoaching bij Fitplan
Bang voor stress

Hoe banger je bent voor stress, hoe meer last je ervan hebt

Te veel stress, daar wordt niemand gelukkig van, maar een beetje stress hebben we nodig, zegt onderzoeker Sonia Lupien. "We zijn te bang voor stress geworden." Lupien, verbonden aan de universiteit van Montréal, benadrukt dat chronische stress niet gezond is. "Er zijn inmiddels volop aanwijzingen dat chronische stress verband houdt met hartkwalen, hoge bloeddruk, een hoog cholesterol, diabetes type 2 en een minder goed functionerend immuunsysteem. Maar hoe en bij wie, dat weten we nog niet precies. De risico’s zijn het grootst voor mensen die toch al een verhoogde kans hadden op die klachten, het is dus een soort domino-effect."

Sommige mensen reageren gestrester op bepaalde situatie dan anderen, maar er is volgens de wetenschapper wel een gemene deler. "Ik heb geconcludeerd dat er vier kenmerken zijn die altijd en voor iedereen aan de basis liggen van stress. De situatie is nieuw. De situatie is onverwacht of onvoorspelbaar. De situatie bedreigt je ego én je hebt een gevoel van controle verlies."

Optimale prestaties
Maar daarnaast is je stress-mindset van belang. "Je overtuigingen over stress beïnvloeden de manier waarop je ermee omgaat. Dat mechanisme is heel krachtig, dat blijkt wel uit een onderzoek onder twee groepen studenten die een examen deden. De ene groep kreeg te horen: dit is misschien stressvol, maar die stress heb je nódig, die helpt je beter presteren. De andere groep kreeg dat niet te horen. De eerste groep scoorde beter op het examen, terwijl ze ook meer stresshormonen aanmaakte. Maar dat bleek dus helemaal niet negatief. Sterker, de onderzoekers concluderen dat voor optimale prestaties het stresshormoongehalte niet té hoog kan zijn."

"Onze mindset is er collectief één van angst voor stress geworden. [...] Terwijl we onze stresshormonen hard nodig hebben om goed te functioneren. Daardoor kunnen we de mammoet doden – of examen doen, een toespraak houden, een goed feest organiseren, ingrijpen als iemand hulp nodig heeft, een moeilijke operatie uitvoeren, noem maar op. Daar komt allemaal niets van terecht zonder een gezonde dosis stress."

Esther en Janny
En wist-je-dat...
  • We ontzettend leuk en lekker gebarbecued hebben bij onze gepensioneerde Janny? Ze verklapte dat ze onze gezellige chaos wel miste!
  • De WHO wereldwijd 40% meer mensen verwacht met dementie in 2030?
  • Gezond eten de kans op dementie verkleint?
  • Je slanker wordt van minder eten dan van meer sporten?
  • We in Leeuwarden hopelijk zeeeer spoedig een nieuwe koffiemachine krijgen en dat Esther tot die tijd met liefde zelf koffie zet?
  • Je je handdoek na drie keer drogen van het douchen echt eerst weer eens moet wassen vanwege de bacteriën die er dan al in ontstaan?
  • Wist je dat de jongste Parkinson patiënt 28 jaar is?
  • Er een apparaatje tegen restless legs is ontwikkeld door een arts? Relegs schijnt 70% van de rusteloze en pijnlijke benen te verbeteren.
Sprookjes over eiwitten

Sprookjes over eiwitten

Over voedsel en gezondheid gaan veel sprookjes rond. Ook sprookjes die gevaarlijk zijn als je ze gelooft en er naar handelt. Zo ook over eiwitten. Je lichaam heeft eiwitten nodig, dat is een feit. Eiwit vervult veel cruciale rollen in het lichaam. Wij merken dat mensen over het algemeen te weinig eiwitten binnenkrijgen. Dus ja, je moet voedsel eten dat eiwit bevat. Maar er wordt ook onzin vertelt over eiwitten. Vijf voorbeelden:

Je kunt nooit teveel eiwitten eten
De waarheid: er zijn meerdere redenen om niet te overdrijven. Het verteren van eiwitten verhoogt de bloedspiegels van het afvalproduct urinezuur, dat je nieren helpt afval uit je lichaam te spoelen. Eet veel meer dan je nodig hebt (ongeveer 46 gram per dag voor een vrouw bovenop wat je lichaam nodig heeft) en je kunt de nieren overbelasten, wat leidt tot schade en aandoeningen zoals jicht. Echter, we vallen in herhaling, zien we vooral de eiwit-tekorten, maar een overschot kán dus zeker!

Je kunt niet voldoende eiwitten halen uit groenten
De waarheid: dat kan wel degelijk. Uit een onderzoek uit 2019 bleek dat vegetariërs die voldoende eiwitrijk voedsel aten, meer dan genoeg eiwitten en aminozuren binnenkregen. Bonen, noten en zaden kunnen net zo goed aan je dagelijkse behoefte voldoen als dierlijke producten. Maar eerlijk is eerlijk, je moet er wel wat ‘tegenaan eten’ dan.

Kaas eten is een goede manier om eiwitten binnen te krijgen
De waarheid: nee. Kaas bevat niet alleen eiwitten, maar ook zout en verzadigt vet. Je kunt het beste kiezen voor vetarme opties (denk aan feta, mozzarella, hüttenkäse en kwark) of eet gewoon niet teveel kaas. Hoe dan ook, kaas zou niet je belangrijkste eiwitbron moeten zijn.

Dierlijke eiwitten veroorzaken kanker
De waarheid: het is niet zo eenvoudig. Tussen bewerkt vlees en rood vlees en kanker is een bewezen relatie. De Wereldgezondheidsorganisatie beschouwt bewerkt vlees als een kankerverwekkende stof.  Als je dierlijke eiwitten eet, word je aangeraden om je te concentreren op vis en schaaldieren, wat kip en eend en eieren - voedingsmiddelen die geen Neu5Gc-suikermolecuul bevatten, dat is gekoppeld aan kanker - in plaats van rundvlees, varkensvlees en lam. 

Eiwitpoeders en -repen zijn een geweldige manier om je eiwitinname te verhogen
De waarheid: nee. Veel eiwitrepen en -poeders bevatten veel toegevoegde suikers of andere zoetstoffen, kleurstoffen en conserveermiddelen. Ze kunnen een bron van eiwitten zijn, maar beter is gezond en voedzaam te eten. Is het echter lastig voor je om voldoende eiwitten binnen te krijgen (bijvoorbeeld als je vegetarisch eet) kan het een prima aanvulling zijn op je dagelijkse eetpatroon.

Wij hebben onderzoek gedaan welke eiwitpoeders wél goed zijn om te nemen. Vraag ons dus gerust! 

Advies over eiwitpoeders
Facebook Leeuwarden
Instagram
YouTube
Fijne jaarlijkse traditie!
BBQ-master Ronnie met ‘zijn’ woensdagochtend groep

Fitplan Sport-medisch centrum
Orionweg 47, 8938 AG Leeuwarden
T: 058 266 83 20
E: info@fitplan.nl
Fitplan Sport-medisch centrum
Simmerdyk 2, 8601 ZP Sneek
T: 0515 785 647
E: info@fitplan.nl
Copyright © 2021 Fitplan Leeuwarden | Sneek. Alle rechten voorbehouden.
uitschrijven uit deze lijst | wijzigen van uw contactgegevens

Email Marketing Powered by Mailchimp