Copy
Nieuwsbrief Gerardus Majella Parochie October 2020 
 
View this email in your browser
View this email in your browser

Nieuwe encycliek van paus Francisus: "Fratelli tutti"

In deze extra nieuwsbrief berichten wij over de nieuwe encycliek die paus Franciscus op 3 oktober 2020 heeft gepubliceerd. De encycliek heet “Fratelli tutti”, alle mensen broeders. 
De encycliek is in acht talen verschenen maar nog niet in het Nederlands. Er komt zeker een Nederlandse vertaling maar dat gaat nog wel even duren. Wie wil, kan hier alvast de tekst in het Engels lezen.
Een encycliek is letterlijk vertaald een rondzendbrief. Het is een document van meestal tientallen bladzijden waarin de paus over een bepaald actueel thema zijn mening geeft. Lees verder ...

Korte samenvatting (uit kerknet.be)
De schaduwen van een gesloten wereld (titel van hoofdstuk 1) verspreiden zich over de wereld, waardoor gewonde mensen langs de kant van de weg staan, buitengesloten en afgewezen. Deze schaduwen dompelen de mensheid onder in verwarring, eenzaamheid en leegte. We ontmoeten een vreemdeling op de weg (hoofdstuk 2); hij is gewond. Tegenover deze realiteit zijn twee houdingen mogelijk: zonder sympathie voorbijgaan of met hem stoppen. Onze keuze zal de aard van onze persoon of ons politiek, sociaal en religieus project bepalen.
God is universele liefde, en wanneer we deel uitmaken van deze liefde en haar delen met anderen, zijn we geroepen tot universele broederschap. Dat is openheid. Lees verder ...
Wat heeft de heilige vader bewogen bij het schrijven van deze encycliek?
Commentaar Mgr. de Korte
 Hem valt op dat Fratelli Tutti een samenvatting lijkt te zijn van thema’s die de paus al sinds het begin van zijn pontificaat aansnijdt.
Onverschilligheid aan de kant
“Belangrijk vindt hij dat je de onverschilligheid achter je laat, net als de Barmhartige Samaritaan. De wereld lijkt op deze parabel, er zijn groepen die gewond aan de kant van de weg liggen, zoals migranten en armen. De paus benadrukt dat wij zijn geroepen om Jezus te volgen en naasten te worden van deze mensen, broeders en zusters te worden als één mensenfamilie”, zegt mgr. De Korte.
Kritisch over rijke landen’
“De paus”, vervolgt hij, “is geen politicus, maar een moreel leider. Politici ervaren heel wat moeite met het toepassen van de idealen van de paus, er bestaat bijvoorbeeld populisme, nationalisme. De paus gaat uit van het katholiek sociaal denken, dat al begon met de encycliek Rerum Novarum uit 1891. Franciscus dit denken actualiseren naar thema’s die nu spelen, zoals migratie, Covid, de ecologische crisis en de interreligieuze dialoog.”
“Hierbij houdt hij een spiegel voor aan de rijke landen, hij is kritisch. Deze landen worden aangesproken om hun gedrag en politieke keuzes te verantwoorden ten opzichte van hun medebroeders en -zusters in de wereld.”
Interreligieuze benadering
Ook Franciscus’ houding ten opzichte van de oecumene en interreligieuze dialoog valt op. Hij sluit af met twee gebeden, waarvan het een ook door moslims, en het ander ook door niet-katholieke christenen kan worden gebeden. “Franciscus wil de spirituele krachten die er in de wereld zijn bundelen om de grote uitdagingen waarvoor wij staan gezamenlijk te tackelen”, aldus De Korte. “De islam is een grote wereldspeler. Door die erbij te betrekken, ontkrachten wij onze missie om Christus als Redder te verkondigen niet, maar spreken wij alle mensen van goede wil aan. Dit zijn twee lijnen die de Kerk al volgt sinds Nostra Aetate van het Tweede Vaticaanse Concilie.”
Commentaar kardinaal Schönborn
Hij ziet in de encycliek van de paus een grote continuïteit met de kerkelijke leer. De paus vernieuwt volgens hem de “revolutionaire leer van de ene menselijke familie”. Deze leer behoort tot de kern van het joods-christelijke geloof en heeft diepe wortels in de Bijbel: “Één Scheper, één oorsprong van het menselijke geslacht, één menselijke familie. Zonder deze basis te kennen is de encycliek überhaupt niet te begrijpen”, zegt de aartsbisschop. Hij citeert de Duitse filosoof Horkheimer die zei: “Dit is de meest revolutionaire leer van de Bijbel.” In de geschiedenis van het Jodendom en de Kerk heeft deze leer een enorme sociale dynamiek ontwikkeld.
De kardinaal verwijst naar een uitspraak van de filosoof Kelsos uit de 2e eeuw die over de christelijke visie van de ‘eenheid van de menselijke familie’ zei: “Dat is de taal van opstand, van de revolutie want daarmee werd beweerd dat de Romeinen en de Barbaren dezelfde wortels zouden hebben. “Dat is wat de christelijke leer altijd heeft verdedigd, ook al is de praktijk er altijd achteraan gekomen.”
In de 16e eeuw werden zo de rechten van de Indianen in Zuid-Amerika geformuleerd door de Dominicanen. Paus Pius XII heeft zo in 1939 tegen het racisme gevochten, Paus Johannes XXIII heeft van daaruit zijn vredesencycliek “Pacim in terris” geschreven.
Schönborn wijst erop dat tijdens het schrijven van de encycliek de Coronavirus–uitbraak begonnen is die  sindsdien de hele wereld in zijn greep heeft. Wij zijn daardoor juist nog meer uitgenodigd om te begrijpen dat we werkelijk één menselijke familie zijn.
Het grootste obstakel op deze weg wordt door de heilige vader benoemd: “Het is de fundamentele beslissing van iedere mens, of zichzelf of zijn naaste in het centrum van zijn leven te plaatsen.”
10 opmerkelijke citaten uit "Fratelli tutti"
Gebed aan het einde van de encycliek

Heer en Vader van de mensheid,
die alle mensen geschapen hebt met dezelfde waardigheid,
schenk onze harten een geest van broederlijkheid.
Inspireer ons tot een droom van een nieuwe ontmoeting
van dialoog, van gerechtigheid en van vrede.
Stimuleer ons om een gezondere samenleving en 
een meer waardige wereld op te bouwen, 
zonder honger, zonder armoede, zonder geweld, zonder oorlogen.
 
Dat ons hart zich mag openen 
voor alle volkeren en alle naties van deze aarde,
om het goede en de schoonheid te herkennen
die je in elk van hen hebt uitgezaaid
om banden van eenheid te smeden,
van gemeenschappelijke projecten,
van gedeelde hoop.
Amen.
Twitter
Facebook
Website
Twitter
Facebook
Website
Copyright © 2020 Gerardus Majella Parochie, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp
Twitter
Facebook
Website
Copyright © 2020 Gerardus Majella Parochie, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp