Copy
View this email in your browser
Energiecoöperatie ECoOB streeft ernaar om zoveel mogelijk gemeenten in Oost-Brabant klimaatneutraal te maken.

Hoe doen we dit?
Met participatie van inwoners, realiseren we duurzame energieprojecten in onze gemeentes. We bouwen voornamelijk zonnestroominstallaties op grote daken, maar ook windenergie, mobiliteit en energiebesparing staan in een latere fase op onze agenda. We zijn ervan overtuigd dat we als burgercoöperatie de ideale en noodzakelijke hefboom zijn in de wijziging van het beleid en de energiemarkt ten voordele van decentrale duurzame energie.
Simon uit Wijgmaal is onze 400ste aandeelhouder
Hij legt zelf haarfijn uit waarom hij energie in eigen handen neemt
Nog voor het jaareinde bereikten we alweer een nieuwe mijlpaal in de snelle ontwikkeling van onze coöperatie. De kaap van 400 aandeelhouders werd gerond. We zochten Simon op en lieten hem zelf vertellen waarom hij energie in eigen handen wil nemen. Bekijk het filmpje.

ECoOB plaatst 120 kWp installatie bij WZC Sint-Margaretha

Samen met de Holsbekenaren zetten we de volgende stap in burgerparticipatie
De bewoners van woonzorgcentrum Sint-Margaretha genieten binnenkort van lokaal geproduceerde groene ECoOB-stroom. Meer dan 300 zonnepanelen zullen jaarlijks ongeveer 123 MWh zonnestroom produceren. Goed voor een jaarverbruik van 35 gezinnen. Directeur Dirk Doucet was meteen gecharmeerd door het lokaal karakter van dit project dat perfect past in het buurtzorgverhaal.

Het waren immers enkele Holsbekenaren die de kat de bel aanbonden. Inwoners van Holsbeek en omstreken worden niet enkel mede-eigenaar van de pv-installatie, buurtbewoners Marc, Steven en Chris zijn zeer nauw betrokken bij de planning, technische uitwerking en communicatie van het project. ECoOB zet daarmee een volgende stap in burgerparticipatie. We hopen ten stelligste dat dit model slechts het begin is van een toenemende samenwerking met de burgerbevolking.
De Valkerij cv gaat in zee met ECoOB
54 Zonnepanelen leveren groene stroom aan enkele Leuvense sociale organisaties

ECoOB bouwt verder aan een groene én sociale toekomst samen met De Valkerij cv. Op 2 van hun gebouwen in de Valkerijgang in Leuven komen in totaal 54 zonnepanelen, goed voor 19 kWp. Zo leveren we vanaf het voorjaar zonnestroom aan deze sociale organisaties:

- De RuimteVaart, een organisatie aan de vaart in Leuven waar mensen actief samenwerken aan een wereld zonder armoede en uitsluiting.
- Arktos vzw, een Vlaams expertisecentrum dat kinderen en jongeren in kwetsbare situaties en personen met een handicap versterkt waar nodig, en ouders, scholen, partners, overheden en de bredere samenleving ondersteunt om hetzelfde te doen.
- De Mobil Vzw is een integraal laagdrempelig opvoedingsondersteuningspunt.
- Ecolife, een kenniscentrum voor footprinting en ecologische gedragsverandering.
- LINC wil de samenleving versterken via de verbindende en emanciperende kracht van (digi)TAAL.

Zoals jullie weten laten we ons niet tegenhouden door corona om op zoek te gaan naar een zo breed mogelijk draagvlak voor hernieuwbare energie in onze regio. Samen met Ecopower organiseerden we op 25 november een succesvolle digitale infosessie met meer dan 80 deelnemers. De opname is beschikbaar op onze website.
ECoOB bundelt de krachten met Klimkracht
Ook burgers uit Rotselaar en Haacht nemen energie in eigen handen
Steeds meer burgers maken van energie een streekproduct. Na Herent, Leuven en Holsbeek is het nu de beurt aan inwoners van Rotselaar en Haacht. Zij richtten onlangs Klimkracht op. De nieuwe burgerbeweging wil lokale besturen, scholen, non-profitorganisaties en bedrijven helpen om hun klimaatdoelstellingen te realiseren. Klimkracht gaat in de regio actief op zoek naar grote daken waarop zonnepanelen kunnen komen. Voor de financiering, plaatsing en het onderhoud werken ze samen met ECoOB.

Klimkracht verwierf de nodige expertise na een opleiding onder coördinatie van IGO met de ondersteuning van het Klimaatnetwerk Vlaams-Brabant, Ecolife en Ecopower. Daarmee is de burgerbeweging één van de lokale groepen ontstaan uit de LICHT-werking (Lokaal Initiatief voor een Coöperatieve Hernieuwbare energie Transitie). We wensen hen heel veel succes en kijken uit naar een hechte samenwerking.
Het einde van de terugdraaiende teller
Wat is de impact van de geschrapte overgangsregeling op de ECoOB-installaties?

Half januari vernietigde het Grondwettelijk Hof de overgangsregeling van de Vlaamse regering voor prosumenten met een digitale teller. Deze regeling hield in dat wie zonnepanelen plaatste voor 2021, gedurende 15 jaar zou kunnen genieten van het systeem van de terugdraaiende teller, waarbij het stroomnet als het ware als een grote batterij wordt gebruikt, ook al wordt er in tussentijd een digitale meter geplaatst. Dit laat zonnepaneeleigenaars toe om de stroom die ze in de zomer opwekken, te verbruiken in de winter.

Dit kan niet meer zodra er een digitale teller geïnstalleerd wordt, maar wie zonnepanelen installeerde na 2005 en voor 2021 kan tot begin 2025 zonder gevolg aan Fluvius laten weten nog geen digitale meter te willen. Van zodra een digitale meter wordt geplaatst wordt het heel belangrijk om productie en verbruik zo goed als mogelijk op elkaar af te stemmen om een zo hoog mogelijk eigenverbruik te bereiken. Dit brengt wel wat onzekerheid met zich mee en ook voor ECoOB kwam het nieuws eerder onverwacht. Toch is de impact op onze projecten zeer klein. Slechts 3 kleinere projecten werken nog met het systeem van de terugdraaiende teller: De Ark, Avansa (het voormalige Vorming Plus) en een kleinere installatie van De Valkerij. Alle andere projecten werken nu al met een digitale meter en zijn zo gebouwd dat het eigenverbruik in verhouding is met de productiecapaciteit.

Bij al die heisa zou je het bijna vergeten, maar de digitale meter heeft ook voordelen. Niet alleen het prosumententarief vervalt. Deze meter maakt het mogelijk om ons verbruik te sturen.Je zal de positieve impact op je verbruik zien wanneer je grote verbruikers zoals droogkasten en wasmachines laat draaien wanneer de zonneproductie het hoogst is. In een slimme combinatie met een thuisbatterij, warmtepompboiler of een elektrische wagen verhogen we het eigenverbruik en zetten we stappen in de juiste richting, maar dé grote stap vooruit is die naar samenwerking in energiegemeenschappen.  De prosument zal zijn energie kunnen delen met de andere burgers uit de wijk die geen producent zijn. Op die manier ontstaat voor elke burger een win/win. Lokaal geproduceerde energie lokaal verdelen kan niet zonder digitale meter. Van zodra de regelgeving het toestaat en de kostprijs voor het (beperkt) gebruik van het net niet te hoog oploopt kan er dankzij de digitale meter een korte keten in energie ontstaan waar iedereen beter van wordt. ECoOB volgt deze evolutie van kortbij op en is klaar om op deze nieuwe mogelijkheden in te spelen.

Op de website van Ecopower vind je heel wat praktische informatie over de digitale meter in combinatie met zonnepanelen.

We willen graag jullie aandacht vestigen op de petitie Zonne-energie voor alle Vlamingen van Greenpeace. Als energiecoöperatie ondersteunen we de eisen volmondig en hopen we dat jullie allemaal mee ondertekenen.
Benieuwd? Coöperant worden? Wil je helpen? 
ECoOB is een coöperatie van en door burgers. Een coöperatie van en door jou. Wil jij bijdragen aan de transitie naar hernieuwbare energie? Dat kan op verschillende manieren

Word coöperant. Vanaf €250 kan je investeren en mede-eigenaar worden van onze productie installaties.
Word coöperant
Word actieve sympathisant. Bouw mee aan de toekomst van onze coöperatie en investeer wat van je vrije tijd in onze werking. Heb je administratieve, technische of communicatieve talenten? Laat het ons weten.

Word een ambassadeur. Vertel je vrienden en familie waarvoor we staan. Volg en deel onze berichten op Facebook, LinkedIn,Twitter en Instagram.
Heb je een groot dak ter beschikking en vraag je je af of dit geschikt zou zijn voor de installatie van zonnepanelen? Vind hier alle voorwaarden.

Heb je nog een andere vraag of wil je helpen bij één van onze projecten? Inschrijven op de nieuwsbrief? Aarzel niet om contact op te nemen. 
Neem contact op
Facebook
Website
Email
LinkedIn
Instagram
Copyright © ECoOB, All rights reserved.


Our mailing address is:
info@ecoob.be

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.
 






This email was sent to <<Email>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
ECoOB · Roeselveld 1 · Herent 3020 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp