Copy
Verantwoord bewegen onder deskundige begeleiding & fysiotherapie onder één dak!
Fitplan nieuwsbrief Leeuwarden | Sneek
Nieuwsbrief maart 2024  |  Fitplan Sport-medisch centrum
Blog van Kim | Nieuwe buitenactiviteiten | Samantha voorgesteld | Supermarkt feitjes | Foto's uit het team | Volop handige weetjes

Voorkomen is beter dan genezen 

“Kijk een paar jaar vooruit in de toekomst en vraag jezelf af: op welke koers zit mijn leven nu? Als je je huidige gedrag de komende vijf tot tien jaar (of de rest van je leven) houdt zoals het nu is, welke potentiële problemen zie je dan? Wat betekent je huidige gedrag voor je (mentale) gezondheid, liefdesrelatie, gezinsleven, andere relaties, werksucces, financiën en persoonlijke groei?” ...Pas. Oh je kunt niet passen voor deze vragen. Dan wil ik een hulplijn. Oh tuurlijk. Die is er niet. 

Ik snap wel waar ze naar toe willen. We zijn allemaal verantwoordelijk voor het veroorzaken van een groot deel van onze problemen. Niet alleen door het gedrag dat je vertoont, maar ook door het gedrag dat je niet vertoont. Je hebt bijvoorbeeld last van je rug door het vele zitten, maar ook omdat je geen tijd maakt om meer te sporten. Je voelt je ongelukkig door je huidige situatie, maar óók omdat je te weinig tijd neemt om goed na te denken waar je gelukkig van wordt.

Je voorkomt problemen door te stoppen met neerwaarts gedrag en stap voor stap meer opwaarts gedrag in je leven te introduceren. Een probleem dat je voorkomt hoef je niet op te lossen. Dat is best een magisch idee als je bedenkt dat het gros van onze zorgen ontstaan door onopgeloste problemen. Door de stappen die je vandaag kunt zetten, zul je een heleboel toekomstige ellende uit de weg ruimen nog voordat je er ooit een nacht van wakker hoeft te liggen. De onvoorziene problemen is natuurlijk een ander verhaal, maar die zijn in de minderheid. 

Grote, uitdagende problemen ontstaan vaak niet ineens. Veel van onze problemen bouwen zichzelf op als een emmer die langzaam vol druppelt. Het punt is: als de emmer eenmaal omkiept heb je er een hoop werk van. Zonde. De bron aanpakken is veel simpeler. De meeste problemen kun je onderverdelen in een aantal categorieën met bijbehorende preventieplannen. Neem bijvoorbeeld geldproblemen: leef altijd beneden je stand, verminder materialisme, omarm minimalisme, leef spaarzaam. 

Of gezondheidsproblemen: eet elke dag voldoende fruit en groente, eet weinig tot geen dierlijke producten, drink weinig alcohol (of niet), rook niet, beweeg voldoende en sport regelmatig, doe wat krachttraining, slaap voldoende, zorg voor ontspanning, houd je gewicht in balans, gebruik zonnebrandcrème, zoek medische aandacht indien nodig, blijf thuis en rust uit als je ziek bent, verplaats je aandacht naar de aspecten van je gezondheid die goed zijn en laat (kleine) problemen niet je hele leven domineren. 

Of nog een belangrijke: relatieproblemen. Preventief richt je je op de goede eigenschappen van een ander en heb je vertrouwen, ben je oprecht geïnteresseerd en luister je veel, geef fouten toe en vermijd trots, investeer je in de ander op kleine manieren en spendeer je voldoende tijd met de ander. Etc. etc. Met een collectie van goede, dagelijkse gewoontes kun je bijna automatisch een heleboel veelvoorkomende problemen voor zijn. Dat klinkt belachelijk simpel, maar het is waar. 
Als je weet wat voor leven je wilt, dan weet je ook wat voor leven je niet wilt. Door je gedrag in lijn te brengen met een wenselijke toekomst maak je het veel waarschijnlijker dat je deze toekomst zult ervaren. 
Kim Glas
Man man man, wat een goed verhaal. Tijd om mijn eigen preventieplannen eens onder de loep te nemen 🧐

Liefs, Kim
Problemen voorkomen is een edele kunst!
Nieuwe buitenachtiviteiten

Nieuwe buitenactiviteiten

Vanaf 1 april vinden wij gewoon dat het mooi weer gaat worden en daarom gaan we los met ons nieuwe outdoor programma! Een aantal nieuwe ‘lessen’ in het aanbod voor de buitenliefhebbers, we lichten alvast een tipje van de sluier:

Fit-walk: Wandelen voor jezelf maar met z’n allen. Wat is er nu mooier en leuker dan lekker wandelen?  Een fijn zonnetje in een strak blauwe lucht,  wind in de rug en samen met een leuk gezelschap. Maar misschien ook weleens met donkere wolken, tegenwind en de spetters in het gezicht! Loop mee en train je lichaam en geest. Diverse loopstijlen en oefeningen zullen de wandelingen inhoud geven en ervoor zorgen dat je moe maar voldaan de veters weer losmaakt. Start in de week van 3 april vanaf de locaties Orionweg 47 in Leeuwarden en Simmerdyk 2 te Sneek.

Fit-walk

Fit-kracht Outdoor: Van 1 april tot 1 oktober zal de Fit-kracht van Patricia een buitenles zijn, tenzij het écht heel naar weer is! Dus een combinatie van bodypump en callanetics, maar dan in de buitenlucht. Met materialen en het gave bootcamprek belooft dit een superleuke gevarieerde les te worden voor mannen en vrouwen van alle leeftijden. Deze les kun je volgen op maandagavond vanaf 8 april om 19:00 uur in Leeuwarden.

TRX Outdoor: De bekende TRX les zal in de periode van april t/m september ook buiten worden gegeven. De suspension trainer is een erg mobiel trainingsmiddel wat gebruik maakt van de zwaartekracht en het lichaamsgewicht van de gebruiker om oefeningen uit te voeren. Er zijn enorm veel oefeningen, variaties en combinaties mogelijk waarop TRX ingezet kan worden om een sporter te helpen met het bereiken van zijn of haar doelen. En nu dus lekker in de buitenlucht! We starten naar verwachting in de week van 8 april.

Fit-bootcamp: Nieuw ontwikkeld door Matts, speciaal voor de fit-minded die blij worden van obstakelruns, mudmasters en zo meer. Zwetend door de monkeybars, zwaaiend van touw naar touw en puffend aan de verschillende dumbells en stangen van de klimkooi. Met 45-60 minuten een lekker intensieve buitentraining! Elke maandagavond vanaf 19:45 uur in Leeuwarden, volg gerust een proefles om te kijken of deze uitdaging geschikt is voor jou. Ook hier starten we naar verwachting in de week van 8 april.

Fit-run: Deze les zal rond 1 juni worden geïntroduceerd; een doorlopende hardlooptechniek les onder leiding van een gespecialiseerde trainer op dit gebied. Meer info volgt.

Zo'n 10 dagen voorafgaand aan de geplande startdatum zullen de groepslessen in de online agenda zichtbaar zijn en kun je je plekje reserveren! Zet deze pagina dus alvast bij je favorieten!

Groepslessen bij Fitplan
Valpreventie cursus
Wist-je-dat...
  • Wij Nederlanders Europees kampioen zitten zijn? Met 8,5 uur per dag spannen wij de kroon. Helaas!
  • Ilse en Janneke ondertussen met volle groepen gestart zijn met hun valpreventie training? ‘In balans’ zal twee keer per jaar gegeven worden in zowel Sneek als Leeuwarden en wordt vergoed vanuit de gemeenten. Je kunt je alvast opgegeven voor de najaarscursus.
  • Relaties net zo belangrijk zijn voor een gezond leven als stoppen met roken en alcohol?
  • Pesten de hersenen van tieners voorgoed veranderd?
  • Uit onderzoekt blijkt dat we flexibel kunnen omgaan met het innemen van eiwitten? Vroeger werd gedacht dat het lichaam niet meer dan 30 gram per maaltijd kan opnemen, maar het blijkt niet zo te zijn. Verdeel dus gerust naar eigen wens de eiwitbronnen!
  • Sarcopene obesitas bestaat? Het komt meestal voor bij ouderen mensen: zij verliezen teveel spiermassa, maar dit komt soms onvoldoende aan het licht omdat zij niet ondervoed lijken door een teveel aan vetmassa. 
Supermarkt feitjes deel  1

Supermarkt feitjes - Deel 1

We beginnen even met wat feitjes die je wellicht nog niet kende, komen ze!

Seizoensgebonden groenten buiten hun seizoen: Op het gebied van duurzaamheid zijn er overduidelijk nadelen wanneer een groentesoort van de andere kant van de wereld komt. Gezondheid technisch hoeft er geen probleem te zijn, behalve wanneer er in het land van herkomst geen goed toezicht is op bijvoorbeeld het gebruik van bestrijdingsmiddelen.

Zelf snijden vs voorgesneden: Voorgesneden groenten worden verpakt in een atmosfeer die zeer zuurstofarm is (gasverpakt met stikstofgas, en/of CO2). In principe is dit een goede manier om de houdbaarheid te vergroten en de voedingswaarde te beschermen. Soms kunnen gesneden groenten zelfs extra gezondheidsvoordelen bieden, omdat de plant als reactie op het snijden extra gezonde stoffen aan gaat maken zoals glucosinolaten.

Diepvriesgroente vs verse groenten: Diepvriesgroenten worden vers ingevroren en daar gaan geen voedingsstoffen bij verloren. Let daarbij wel op dat je onbewerkte varianten kiest, want er zijn ook pakketten in de vriesafdeling te vinden die voorgekruid zijn (met smaakversterkers zoals E621) en soms zelfs saus bevatten.

Facebook
Instagram
Website
Samantha Rumondor

Nieuwe collega leefstijlcoach: Samantha!

Vanuit haar eigen ervaring weet Samantha wat het belang is van een gezonde leefstijl. Vol enthousiasme gaat ze bij ons de deelnemers aan het Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) – COOL-programma begeleiden. Je kunt haar vanaf nu tegenkomen bij ons in Leeuwarden.

Persoonlijk profiel
Spierkracht bij ouderen
En-wist-je-dat...
  • Je óók na je vijftigste prima spieren kunt opbouwen?
  • Anneke binnenkort begint met ‘yogilates’ in Leeuwarden? De huidige yogalessen zitten zo vol dat er wat nieuws aan gaat komen. Houdt onze socials in de gaten 😉
  • Er een AI app bestaat die een depressie sneller zou detecteren dan jijzelf? Met behulp van camerabeelden en gezichtsherkenning ziet de MoodCapture-app precies hoe jij je voelt.
  • Alleen in het weekend sporten ook helemaal oké is? Maar dagelijks genoeg bewegen is wél belangrijk. Sporten en bewegen zijn twee verschillende dingen.
  • Koen & Kim een gave driedaagse schouder echografie verdieping aan het volgen zijn in Vianen?
  • Een korte wandeling buiten zelfs al kan helpen om het risico op depressies te verkleinen?
  • Een nieuwe studie bewijst dat vaste routines goed zijn voor het brein van je kind?
  • Jicht het risico op hart- en vaatziekten verhoogt?
  • Uit onderzoek blijkt dat huidkanker vaker voorkomt bij mensen met hogere inkomens en longkanker vaker bij mensen met lagere inkomens?
  • Ongeveer een kwart van de Nederlanders slaapproblemen heeft?
  • Er weer verschillende feestdagen aan zitten te komen? Check hier de dagen dat we dicht zijn. 
Supermarkt feitjes deel 2

Supermarkt feitjes - Deel 2

Hier dan nog enkele uitdagingen bij het boodschappen doen: Hoe ga je om met al die claims op producten in de supermarkt? Moet je alleen maar vetvrije of suikervrije producten kopen of juist niet? Zijn producten met ‘extra proteïne’ en ‘eiwitrijk’ eigenlijk goed voor je? En hoe kies je nu bijvoorbeeld de ‘gezondste’ uit al die verschillende bakjes hummus? Daar heeft Dokter Tamara een aantal tips voor: 

1. Pas op met marketingclaims: de laatste tijd is het een trend om van een product een eiwitrijke variant uit te brengen. Je komt dan misschien in de verleiding om dit product te kopen omdat eiwitten goed vullen en goed zijn voor je spieren. Maar als je goed naar de voedingswaarde kijkt, blijkt het verschil met het gewone product klein te zijn en is vooral het prijskaartje en soms het aantal ingrediënten erg gestegen. Het komt ook regelmatig voor dat het A-merk veel meer marketingclaims bevat dan een B-merk. Buk dus ook eens in de supermarkt om de producten op de laagste planken te checken want misschien passen die wel veel beter bij jouw gezonde leefstijl en bij jouw portemonnee! 

2. Lees de voedingswaarde van het product: over het algemeen is een product beter voor jouw gezonde leefstijl wanneer het minder bewerkt is. Wanneer een product heel veel ingrediënten bevat, is het vaak flink bewerkt. Van sommige producten is het natuurlijk duidelijk dat ze bewerkt zijn (pakjes en zakjes), maar ook van vleeswaren en beleg, zoals hummus, kan het soms best schokkend zijn om te zien hoeveel smaak- en kleurstoffen of conserveermiddelen er zijn toegevoegd. Kies zoveel mogelijk voor producten met zo min mogelijk ingrediënten. 

3. Let op suiker en zout: het is misschien vanzelfsprekend, maar probeer producten te vermijden die veel zout of suiker bevatten. Draai eens de verpakking van een vleesvervanger om en controleer of er niet enorm veel zout in zit en kijk eens of jouw favoriete thee eigenlijk wel zonder toegevoegde suiker is.

4. Lightproducten zijn niet altijd de beste keuze: we denken vaak dat lightproducten automatisch beter zijn dan gewone producten, zeker om gewicht te verliezen. Toch is dit vaak niet het geval. Omdat lightproducten vaak net zo zoet of zelfs zoeter zijn dan de gewone variant, helpt dit jouw zoetbehoefte in stand te houden en wil je daarna vaak weer iets zoets gebruiken. Wat het lastig maakt om niet te snoepen. Een lightproduct bevat naast minder suiker ook vaak minder kilocalorieën, omdat de suiker vervangen is door zoetstof, hierdoor verzadigt een lightproduct slechter. Bewezen is ook dat wanneer je een light of mager product gebruikt, je sneller geneigd bent om hier meer van te eten of drinken. Light is zeker niet altijd slecht maar het is dus ook zeker niet de eerste of beste oplossing bij gewichtsafname of bij minder suikergebruik.

5. Is een A-score gezond en een E-score ongezond? De laatste jaren is er op steeds meer producten een score van A t/m E komen te staan. Deze Nutriscore is ontwikkeld om consumenten te helpen bij het kiezen van gezonde voeding. Bij het beoordelen van de Nutriscore wordt rekening gehouden met voedingsstoffen en toevoegingen. Voedingsstoffen zoals vezels, eiwitten en de aanwezigheid van fruit, groenten en noten krijgen een pluspunt, terwijl suiker, verzadigd vet en zout een minpunt krijgen. Het is belangrijk om te weten dat de Nutriscores alleen producten in dezelfde categorie met elkaar vergelijkt.

Je kunt dus wel het ene merk vruchtensap vergelijken met een ander merk vruchtensap omdat dit beide sappen zijn, maar je kunt bijvoorbeeld geen vruchtensap vergelijken met een mueslireep. Daarnaast kijkt de Nutriscore naar losse ingrediënten en niet naar een product als geheel. Zo kan het dus voorkomen dat er in een productgroep die wat minder gezond is, zoals chips of koekjes, tóch een product is met de score A en in een gezondere productgroep, zoals olijfolie of ongebrande noten, een product met de score C. Dit betekent niet dat de koekjes gezonder zijn dan een handje ongebrande en ongezouten noten.

Als je tóch door de bomen het bos niet meer ziet, kun je ook altijd één van onze leefstijlcoaches om hulp vragen!

Leefstijl coaching bij Fitplan
'Het gezellige met het nuttige verenigen'
#gezelligedonderdagochtendtraining@deDyk

Fitplan Sport-medisch centrum
Orionweg 47, 8938 AG Leeuwarden
T: 058 266 83 20
E: info@fitplan.nl
Fitplan Sport-medisch centrum
Simmerdyk 2, 8601 ZP Sneek
T: 0515 785 647
E: info@fitplan.nl
Copyright © 2024 Fitplan Leeuwarden | Sneek. Alle rechten voorbehouden.
uitschrijven uit deze lijst | wijzigen van uw contactgegevens

Email Marketing Powered by Mailchimp