Copy

Newsletter HUB 2022 #6

FINANȚĂRI NAȚIONALE și SURSE de INFORMARE
pentru START-UP sau COMPANII


Al 6-lea newsletter HUB UAUIM BUSINESS 2022 este o informare asupra posibilităților de obținere de fonduri nerambursabile naționale pentru start-up și companii. Astăzi vă prezentăm: 
  • Finanțările naționale periodice, guvernamentale, prin Ministerul Antreprenoriatului (din bugetul de stat)
  • Finanțările naționale multianuale, oferite de stat prin Programele Operaționale, fonduri europene structurale/de coeziune sau PNRR
  • Surse de informare naționale privind oportunități pentru antreprenoriat
Newsletterele HUB, concepute pentru studenții, absolvenții și comunitatea academică a UAUIM, oferă informații despre fonduri disponibile prin diferite programe sau instrumente naționale și europene, destinate proiectelor de echipă de la instituții, organizații nonguvernamentale, companii sau grupuri civice. În general, apelurile sunt anuale, semestriale sau multi-anuale, iar în colecția HUB 2022 sunt grupate tematic pe domenii.
FINANȚĂRI GUVERNAMENTALE PENTRU ANTREPRENORIAT

 

Pentru companiile aflate la început de drum (start-up) dar și pentru firme deja în funcțiune, sunt disponibile finanțări naționale, de la guvern. Aceste programe sunt fie anuale, fie se repetă la 2-3 ani, în funcție de contextul economic național sau internațional. Reprezintă diverse instrumente de finanțare pentru Startup/IMM/Companii, prin programe tematice.

Cele mai importante sunt Startup Nation și varianta sa pentru Diaspora, Femeia Antreprenor (sau Femeia Manager) și programele Servicii, Comerț și Micro Industrializare - în anii 2022-2023 disponibile prin Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (sau echivalentul acestuia, deoarece denumirea se schimbă în funcție de guvern). La linkul de mai jos sunt paginile oficiale, dar noi recomandăm ca surse de informare catalogul ADR Centru sau portalul fonduri structurale (disponibile la sfârșitul newsletterului).
Mai multe informații
FINANȚĂRI NAȚIONALE DIN FONDURILE EUROPENE STRUCTURALE / DE COEZIUNE sau PNRR

Programele Operaționale 2014-2020

 

Pentru acest exercițiu financiar 2014-2020, încă mai sunt proiecte susținute prin intermediul fondurilor europene structurale (de coeziune), organizate și monitorizate de Ministere și Autorități de Management sau Organisme Intermediare din subordine, prin Programele Operaționale (PO) 2014-2020 (cu implementare până în 2023) precum cel Regional (POR), Competitivitate (POC), sau Infrastructură Mare (POIM).

Cele mai multe startup-uri din ultimii ani au fost finanțate prin programul privind creșterea resurselor/competențelor umane (POCU), exemple de instrumente: Start-up Plus, Start-up Diaspora, Innotech (prin care s-a finanțat proiectul UAUIM Arhitecții Inovării), programele pentru competente digitale, pentru întreprinderi sociale etc., care finanțează companii cu granturi nerambursabile în schimbul cerinței de angajare, în principal a tineri sau din categorii defavorizate. 

Suplimentar mai există Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) sau cel de Pescuit și Afaceri Maritime (POPAM), tot pe un format multi anual, finanțate dintr-un alt fond al Comisiei Europene, cu implementare tot prin Guvernul României (Ministerul Agriculturii).

Chiar dacă se apropie de final, este utilă documentarea pe ce s-a finanțat până acum, ca model pentru a aplica pe viitor, deoarece, în linii mari, se vor păstra formatele precedente pentru următoarele ghiduri ale solicitanților și aplicanților, precum și o parte din cerințele și normele de aplicare. Programele sunt disponibile individual mai jos.

 
POR / PNDR / POCU / POC / POIM / POAD / POAT / POPAM
 
Mai multe informații

Programele Operaționale 2021-2027

PNRR
 
Au fost aprobate recent Programele Operaționale noi pentru 2021-2027, cu implementare până în 2023. De interes pentru companii cu specific arhitectură, urbansim, design și peisagistică vor fi în special Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare (PCIDIF, înlocuiește POC), Regionale, de acum individuale pe regiuni (POR București Ilfov, POR Sud Muntenia etc), Educație și Ocupare (PEO, înlocuiește POCU), Dezvoltare Durabilă (PDD). Similar, vor exista continuări pentru PNDR si POPAM.

Apeluri noi vor fi lansate cel mai probabil începând cu 2023 și vor face obiectul unor Newslettere pentru HUB 2023. Programele cadru pot fi consultate dar sunt documente cu sute de pagini, Totuși, chiar dacă nu au încă ghiduri disponibile pe apeluri specifice (de obicei 15-150pg), există informațiile cu privire la prioritățile de finanțare, pentru a avea o înțelegere de ansamblu asupra fondurilor din anii ce urmează. Mai jos linkuri oficiale individuale.

 
PCIDIF / PDD / PEO / PT / PTJ / PS / Programe Regionale
 
Info priorități

Finanțări prin PNRR
Planul Național de Redresare și Reziliență 2022-2026

PNRR
 
Acest program multi-anual de cca 30 miliarde de euro este finanțat de Comisia Europeană prin Mecanismul European de Redresare și Reziliență, separat de fondurile de coeziune. Este structurat pe mai multe componente, iar arhitecții și urbaniștii pot lucra ca prestatori de servicii în special pentru proiectele finanțate prin Valul Renovării, Fondul Local, Turism și cultură sau pot aplica direct pe apleuri pe Energie, Transformarea Digitală, Suport pentru sectorul privat și CDI.

Pe Educație, UAUIM a câștigat anul acesta un proiect de digitalizare a universității, de peste 2,6 milioane de euro, cu implementare până în 2025 (coordonare echipa doamna Prorector Simona Munteanu, Sorina Rusu, Adrian Ibric cu ajutorul unui colectiv de peste 20 de cadre didactice de la toate departamentele).
Pagina oficială PNRR
SURSE DE INFORMARE PENTRU ANTREPRENORIAT
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene  
(MIPE)
 

Portal central pentru toate programele naționale de finanțare.

Ministerul Proiectelor și Investițiilor Europene a înlocuit Ministerul Fondurilor Europene din guvernul precedent și asigură un punct unic de acces pentru beneficiari, platforma fiind un integrator de date privind oportunitățile de finanțare, ce oferă informații actualizate despre programele de finanțare europene și naționale, împreună cu oportunități de networking și parteneriat pentru beneficiari.

Pentru documentare, deoarece sunt disponibile foarte multe informații și instrumente, recomandăm să începeți cu Secțiunea OPORTUNITĂȚI - Subsecțiunea PROGRAME NAȚIONALE, unde le veți regăsi si pe cele descrise mai sus la finanțări guvernamentale. 

Mai multe informații
Ministerul Antreprenoriatului și Turismului 
 
Ministerul Antreprenoriatului și Turismului funcționează ca organ de specialitate al administrației publice centrale, în subordinea Guvernului, care aplică strategia și Programul de guvernare în domeniile antreprenoriatului, întreprinderilor mici și mijlocii, investițiilor străine, mediului de afaceri, turismului și comerțului exterior, în concordanță cu cerințele economiei de piață și pentru stimularea inițiativei operatorilor economici.

Sursa oficială, unde se publică anunțurile cu privire la lansările de apeluri, Ghidurile Solicitanților, Ordonanța sau legea care acoperă Finanțările respective.
Secțiunea ANTREPRENORIAT dedicată programelor pentru IMM-uri sau START-UP-uri
Platforma Granturi IMM a Ministerului Antreprenoriatului și Turismului
Mai multe informații
Fonduri-structurale.ro
 
Portalul privat al consultantului Fonduri-structurale.ro, este liderul surselor online de informare despre finanțări nerambursabile. Comunitatea fonduri-structurale.ro numără peste 120.000 membri înregistrați, peste 13000 de abonați la newsletter și peste 28.000 de prieteni în social media.

Este unul dintre furnizorii de referință în domeniul managementului de proiect, accesării de fonduri europene, achizițiilor publice, dezvoltării abilităţilor antreprenoriale și formării de formatori, instruind și certificând la cele mai înalte standarde peste 3500 de reprezentanţi ai mediului public şi privat din România, dar şi din alte state. 


Oferă informații atât despre antreprenoriat clasic, dar și cultural, social, civic, fonduri CSR, de mediu, sau oportunități direct de la Comisia Europeană. 
Mai multe informații
Portalul privat
STARTUP CAFE
 
Portalul privat Startup Cafe, oferă știri, informații utile, tutoriale video și ghiduri pentru antreprenori interesați de finanțări, fonduri europene nerambursabile și programe europene de finanțare. Față de portalul precedent, este o platformă specializată pentru companii.
Mai multe informații
CATALOGUL SURSELOR DE FINANTARE
de la AGENȚIA pentru DEZVOLTARE REGIONALĂ CENTRU

 
Unul dintre cele mai cuprinzătoare portale este catalogul surselor de finanțare al ADR REGIO CENTRU - Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru. Această instituție are un rol central în implementarea și monitorizarea proiectelor finanțate prin Programul Operațional Regional pentru Regiunea Centru.

Catalogul lor, publicat și actualizat lunar, este disponibil integral și defalcat pentru Companii / Societăți Comerciale, ONG, Autorități Publice Locale, PNRR și Universități. Chiar dacă este realizat de o agenție regională, informațiile sunt la nivel național.
Vezi catalogul
Află mai multe despre HUB2022
Înscrie-te în proiect
Facebook
Copyright © HUB UAUIM BUSINESS 2022
Toate drepturile rezervate.


Adresa noastră de email este: uauim.hub@gmail.com

Nu vrei să mai primești e-mailuri de la HUB 2022?
Poți să utilizezi următoarele funcții update your preferences sau unsubscribe from this list.

 






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
UAUIM · Strada Academiei 9 · Sectorul 1 · Bucuresti 010012 · Romania

Email Marketing Powered by Mailchimp