Copy
Nieuwsbrief Gerardus Majella Parochie December 2022 
 
View this email in your browser
Kennisgeving van Kerkbestuur n.a.v. vergadering 01-12-2022

Broeder Kornelius Maria
Dhr. Bert Buirma (vicevoorzitter en penningmeester)
Mw. Carmela Tilma – As (secretaris)
Dhr. Cees Hogenelst


Beste parochianen,
Om u vanuit het bestuur te informeren volgt hier een korte samenvatting van de laatste bestuursvergadering.
Nu de Schola Cantorum gestopt is, is er binnen de parochie gekeken naar andere mogelijkheden om een uitvaart met een koor te ondersteunen. Er zijn meerdere vrijwilligers die hiervoor samen een vrijwilligerskoor willen vormen. Daarnaast is het ook mogelijk om via Sonja Roskamp professionele koorzang in te zetten tijdens uitvaarten.
Zoals u wellicht is opgevallen waren er problemen met het geluid in de kerk. Hiermee wordt bedoeld het geluid wat wordt gebruikt bij zangondersteuning. Hier is naar gekeken en het probleem lijkt nu opgelost.
De beamer in het Leerhuis geeft al langere tijd problemen. Als bestuur kijken we nu naar een alternatief, zoals een (verrijdbaar) scherm. We hopen hiermee ook beter aan te sluiten bij mogelijkheden voor ondersteuning van presentaties en dergelijke.
Er wordt door de carillon restaurateur in zijn werkplaats hard gewerkt aan het carillon. De speeltafel wordt nu gerepareerd. Binnenkort zal er in de toren aan de slag gegaan worden.
Al langere tijd wordt achter de schermen gewerkt aan een nieuwe website. Deze website wordt in India gebouwd. Nu kunnen we er als parochie concreter mee aan de slag en hopelijk kan deze over enkele maanden live gaan.
In januari zal een nieuwe actie Kerkbalans van start gaan.
Gulden Missen in Adventsperiode
Op diverse plaatsen in het Aartsbisdom Utrecht zullen in deze Adventsperiode weer Gulden Missen worden gehouden, waarbij de kerk alleen met kaarslicht wordt verlicht. De Gulden Mis in de St. Catharinakathedraal te Utrecht is op 14 december om 19.00 uur. Dan wordt ook de Napolitaanse Kerststal gezegend die daar vervolgens t/m 8 januari te zien zal zijn. In de Broederenkerk te Deventer wordt de Gulden Mis gevierd op donderdag 8 december (het hoogfeest van O.L. Vrouw Onbevlekt Ontvangen), ook om 19.00 uur. De Utrechtse H. Gerardus Majellakerk biedt t/m 16 december op dinsdag, donderdag en zaterdag om 7.00 uur 's ochtends een Gulden Mis. Deze wordt gevierd bij het Maria-altaar. Het gebruik van de Gulden Mis (Missa Aurea) bestaat sinds de vijftiende eeuw in Nederland en België maar ook in andere Europese landen. De Gulden Mis is een speciale votiefmis in de Advent. Tijdens de Gulden Mis wordt in het bijzonder stilgestaan bij de blijde verwachting van Maria.
Eeuwenoude Napolitaanse kerststal vanaf 18 december gratis te zien bij Museum Catharijneconvent te Utrecht
Het Museum Catharijneconvent zal op 18 december de zeer zeldzame achttiende-eeuwse Napolitaanse kerststal onthullen. De ruim 700 figuren uit de miniatuurwereld zijn afgelopen jaar volledig gerestaureerd. Tot aan 8 januari is de kerststal gratis te bezoeken. De ruim 500 personages, 171 dieren en 18 decorstukken kwamen vorig jaar via een Antwerpse familie in bezit van Museum Catharijneconvent. De kerststal komt oorspronkelijk uit de Italiaanse stad Napels. "De stal vormt dan ook een afspiegeling van de stad Napels uit de achttiende eeuw: multicultureel en divers." Rijke Napolitaanse families verzamelden vroeger de mooiste kerststalfiguren, legt het museum uit. "Er werd hard gestreden wie de grootste, mooiste en meest kostbare kerststal had. Alleen het beste was goed genoeg. De figuren werden dan ook vervaardigd door de allergrootste barokkunstenaars."
Struisvogels
"Naast Jozef, Maria en het kindje Jezus is een bonte verzameling aan types te vinden; van marktkooplui, muzikanten, dronkenlappen tot zwervers aan toe. En wat te denken van heuse olifanten en struisvogels die zijn meegekomen met de koningen", schrijft het museum over de imposante voorstelling. De kerststal wordt anno 2022 opgesteld in een Utrechts décor. Daarin staan onder andere de Domtoren, Sonnenborgh, de Winkel van Sinkel, het oudste huisje van Utrecht en natuurlijk de beroemde werfkelders en de Utrechtse bloemenmarkt. Tussen 18 december en 8 januari is de kerststal gratis te bezoeken.
Leer bidden zoals de heiligen
Willen we leren bidden, dan hebben we groot gelijk om bij de heiligen in de leer te gaan. Leer bidden zoals Franciscus van Assisi en andere heiligen. Bidden en heiligheid gaan samen. Alle heiligen waren biddende mensen en als we bidden, dan zijn we op weg om heilig te worden. Willen we leren bidden, dan hebben we dus groot gelijk om bij de heiligen in de leer te gaan. Niet om hen te kopiëren. Maar wel om gaandeweg God te durven aanspreken met onze eigen unieke stem. Elke heilige toont hoe persoonlijk de intieme relatie met God en de weg daarnaartoe is. We leren bidden zoals de heiligen, om te leren bidden zoals we zelf zijn. Want 'heilig worden is helemaal jezelf worden' (Paus Franciscus. Christus Vivit, 162.).
Klik hier voor meer informatie...
Italiaanse zusters houden herinnering aan Sint-Rita levendig
De zusters schenken bruidsjurken aan toekomstige vrouwen die er zich geen kunnen veroorloven. De zusters van het Sint-Ritaklooster in Cascia (Perugia, Italië) houden de herinnering aan hun patroonheilige op een bijzondere manier levendig. Ver van alle belangstelling bezorgen ze een mooie bruidsjurk aan minder begoede bruiden, die zich anders geen fatsoenlijk bruidskleed kunnen veroorloven. Het goede werk van de zusters is mogelijk omdat vrouwen uit de regio sinds de jaren 1950 en tot op vandaag de gewoonte hebben om hun trouwjurk aan het klooster te schenken. De gebrachte jurken worden met zorg verzameld en met liefde en professionaliteit gecatalogiseerd. De leiding van de kleermakerij is toevertrouwd aan zuster Maria Laura, die uit een familie van kleermakers komt. Zij dankt alle dames die hun trouwjurk aan het klooster schenken van harte. Zij vertrouwen de avontuurlijke en soms moeilijke reis van hun roeping tot het huwelijk toe aan de zorg van Sint-Rita, die echtgenote, moeder en een toegewijde vrouw was. Dit is dus niet alleen een kwestie van recycleren en duurzaamheid, maar het is ook een langetermijnbelegging, voegt zij er met een knipoog aan toe. De jurken worden na de nodige aanpassingen toevertrouwd aan aanstaande bruiden zonder geld ervoor te vragen, al doen sommige van de vrouwen wel een gift voor het klooster als zij de jurk niet terugbezorgen. Volgens de zuster worden er elke maand minstens tien jurken aan het klooster geschonken, veelal van particulieren, maar soms ook gloednieuwe onverkochte trouwjurken van gespecialiseerde winkels, die nog nooit zijn gedragen. De toekomstige bruiden die langskomen kunnen ze passen in een gezellige salon. De heilige Rita van Cascia werd in 1381 geboren in Roccaporena, een dorpje op vier kilometer van Cascia. Op 14-jarige leeftijd werd ze uitgehuwelijkt aan Fernando Mancini. Ze kregen twee zonen. Zij wilde eigenlijk kloosterlinge worden, maar bleef toch gehoorzaam aan haar ouders. Nadat haar man, die een bruut was, werd vermoord en ook haar twee zoons waren gestorven, trad zij toe tot het Maria Magdalenaklooster in Cascia, nadat haar de toegang tot het klooster tot driemaal toe was geweigerd. In 1628 werd zij zalig verklaard en in 1900 heilig. Zij is de patrones van de hopeloze en onmogelijke zaken en wordt ook aanroepen door vrouwen met een ongelukkig huwelijk, door kinderloze vrouwen en bij onvruchtbaarheid.
Ontdek de spiritualiteit en levensweg van de heilige Charles de Foucauld (1858-1916) in een eenvoudige infografiek als kennismaking.
De Fransman Karel van Foucauld (1858-1916) is militair en ontdekkingsreiziger in Marokko. Rond zijn 30ste maakt hij een intense bekering door. Hij treedt in bij de Trappisten, maar verlaat de orde enkele jaren later om Jezus na te volgen als arme werkman in Nazareth. Na zijn priesterwijding richt hij een fraterniteit op in de Sahara, op de grens van Algerije en Marokko. Maar broeders komen er niet. Enkele jaren later trekt hij nog dieper de Sahara in om als kleine broeder het leven te delen van de Toearegs. Daar wordt hij in 1916 vermoord. Op zondag 15 mei 2022 werd Charles De Foucauld heilig verklaard. 1 december is zijn feestdag.
Meer lezen...
Al 200.000 aanmeldingen voor WJD 2023 in Lissabon
Goed een maand na de lancering op 24 oktober 2022 van de inschrijvingen voor de WJD 2023 in Lissabon hebben zich volgens de organisatoren al ruim 200.000 jongeren aangemeld. Hulpbisschop Américo Alves Aguiar van Lissabon, die voorzitter is van het organisatiecomité, vertelde in Fátima dat er momenteel vooral veel inschrijvingen zijn vanuit Italië, Brazilië, Spanje en Frankrijk. Mgr. Alves Aguiar voegde eraan toe dat het bedevaartsoord Fátima een belangrijke rol zal spelen in de opvang van jongeren, omdat het de enige plaats is in Portugal die vertrouwd is met de opvang en begeleiding van zulke grote groepen. Hij vertelde aan de pelgrims nog dat de komst van paus Franciscus naar het bedevaartsoord meer dan waarschijnlijk is.
REISOPTIES & AANMELDEN
Ga in januari me naar de WJD@Home op Ameland!
Om alvast de smaak te pakken krijgen voor de WJD in Lissabon organiseert Jong Katholiek van 27-29 januari 2023 WJD@Home. Dit is een 'mini-Wereldjongerendagen' op Ameland, voor jongeren van 15-30 jaar. WJD@Home, inmiddels een beproefd concept en een event met een gevestigde naam binnen het landelijke katholieke jongerenwerk, biedt aan jongeren een mooie setting om elkaar te ontmoeten, om samen het katholieke geloof te vieren. Meer weten...
Ontmoetingsdag Gebedskring om Roepingen
De Diocesane Roepingenraad organiseert op 14 januari 2023 een ontmoetingsdag voor leden van de Gebedskring om Roepingen. Die dag vindt onder meer de première plaats van een film waarin drie priesters van het Aartsbisdom Utrecht aan het woord komen over hun roeping, de priesteropleiding en wat het betekent om in deze tijd parochiepriester te zijn. Meer lezen...
In Utrecht zijn er al een flink aantal senioren (OOPOEH's) gematcht aan een oppashond. De gemeten impact is groot: 85% van onze OOPOEH's ervaart een betere mentale gezondheid, 73% ervaart een betere fysieke gezondheid en 76% ervaart zelfs meer sociaal contact. Zeker voor ouderen die een verlies hebben meegemaakt kunnen wij een groot verschil maken. Meer weten...
Inspiratiedag voor Gezinszondagen
Het Aartsbisdom Utrecht organiseert op zaterdag 21 januari in Apeldoorn een Inspiratiedag voor Gezinszondagen. Deze dag staat in het teken van het opzetten en/of organiseren van gezinszondagen in de parochie. De dag is bedoeld voor leden van pastorale teams en vrijwilligers die interesse hebben of meer informatie willen. In de ochtend zal er tijd zijn om de visie van de gezinszondagen helder te krijgen en daar verdieping aan te geven. De middag zal in het teken staan van het delen en uitwisselen van ervaringen, ideeën en praktische tips. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Elise Bangma-Mertens (medewerker Huwelijk en Gezin).
Kerstgroepen uit alle werelddelen in Heiligenbeeldenmuseum
Ook in het Heiligenbeeldenmuseum in Vorden is dit jaar weer een tentoonstelling van kerstgroepen te zien. Jo en Maria Smits uit Weurt stallen rond deze tijd van het jaar rond de 150 kerstgroepen uit in hun woonkamer. Zo'n 150 andere zijn tijdens de kerstgroepententoonstelling in het Heiligenbeeldenmuseum opgesteld. En dit is nog maar een deel van hun immense collectie. Meer lezen...
Lichtjestocht Utrecht-Oost zamelt in voor Voedselbank
Vrijdagavond 16 december maakt de Lichtjestocht Utrecht-Oost de straten rond het Wilhelminapark tot een gebied vol verrassingen. Vanaf 18.00 uur kunnen de wandelaars op het Van Limburg Stirumplein starten en het spoor van 2000 lichtjes volgen. Onderweg komen zij gebeurtenissen uit het kerstverhaal tegen, sfeervolle plekken waar kerstmuziek klinkt en waar een hapje en drankje worden geboden. In de Aloysiuskerk is een levende kerststal. In deze kerk heeft de Voedselbank ook een kraam waar houdbare levensmiddelen en toiletartikelen afgegeven kunnen worden of (ook met een QR-code) een gift kan worden gedaan. De Lichtjestocht Utrecht-Oost is een unieke samenwerking van activiteitencentrum De Wilg, ondernemersvereniging Puur Oost, de Wilhelminakerk (PKN), de Anglicaanse Holy Trinity Church en de Aloysiuskerk (St. Martinus parochie).
Van Belles koormuziek doet wat met je
Corona bracht het muziekleven voor een groot deel tot stilstand. Maar het leverde ook fraaie koormuziek op, zoals de Missa Corona, waarmee dit album begint. Organist-componist Wouter van Belle, verbonden aan de Sint-Catharinakathedraal in Utrecht, maakte van de nood een deugd. Omdat tijdens de eerste lockdown vanaf maart 2020 alleen kerkdiensten met zang door weinig zangers mochten worden gehouden, schreef hij dit werk voor één zanger en orgel. Wel met een bovenstem en deelname van 'het volk', zodra dit weer was toegestaan. Het werd een welluidend werk, dat niet alleen weemoedig, maar ook opgewekt en juichend klinkt, zoals in 'Eer aan God'. Deze cd biedt een mooie dwarsdoorsnede van het werk van Van Belle. Veel is in coronatijd ontstaan, zoals de Missa Catharina, volgens dezelfde opzet als de Missa Corona. Maar ook een van de 'Ik ben'-motetten (Ik ben de weg), die hij in opdracht van het Gregoriusblad schreef. En de vier motetten 'In navolging van Thomas', op teksten van Thomas a Kempis. Prachtige muziek op teksten uit diens boek De navolging van Christus, die tot nadenken stemmen. Zoals in het motet 'Zalig zijn de eenvoudigen': 'We zouden volop vrede kunnen hebben, wanneer wij ons niet wilden inlaten met andermans woorden en daden en met wat ons niet aangaat.' Maar ook de oudere muziek is zeer de moeite waard. Zoals het 'Schelfzeelied' uit 1986, of het feestelijke, direct aansprekende 'Wij hebben voor u gebeden' uit 2015. Hoe valt de koormuziek van Van Belle te karakteriseren? Zijn stijl is te vergelijken met die van zijn voorgangers Hendrik Andriessen (1892-1981) en vooral Herman Strategier (1912-1988). Beiden waren als organist aan de Utrechtse kathedraal verbonden. Hun werk is sterk geïnspireerd door de Franse laatromantiek. Opvallend aan Van Belles werk is dat het enerzijds in de traditie van de katholieke kerkmuziek staat, maar aan de andere kant zo geschreven is dat het voor een breed publiek verstaanbaar is. Het is echte gebruiksmuziek in de goede zin van het woord. De opnames, alle uit de kathedraal in Utrecht, zijn mooi qua balans tussen directheid (en daarmee verstaanbaarheid) en ruimtelijkheid. De prachtige akoestiek van de kerk is goed hoorbaar, evenals de kwaliteit van de beide orgels. En natuurlijk die van de uitvoerenden!

+ afwisselende, vaak goed toegankelijke muziek

+ opgenomen in een prachtige ruimte

Te bestellen via kerkmuziek.nu
Komt allen tezamen in Utrecht
Komt allen gezellig naar Utrecht om samen te zijn rondom Jezus, onze Redder en Heer! Op zaterdag 17 december, de vooravond van de vierde Adventszondag, organiseert Jong Aartsbisdom een Kerstactiviteit in het Ariënsinstituut (Keistraat 9) waarbij onder meer samen een film wordt gekeken. Trek je gekste kersttrui aan en kom ook! Meer lezen...
Missio Pauselijke Missiewerken te Den Bosch heeft een vacature voor een Administrateur (m/v) voor 16 uur per week 
Organisatie Missio Pauselijke Missiewerken Nederland (gevestigd in Den Bosch) is een rooms-katholieke organisatie en onderdeel van de internationale Pauselijke Missiewerken met hoofdzetel in Rome. Missio heeft twee taken: het bevorderen van een missionair bewustzijn onder de katholieke gelovigen in Nederland en het financieel ondersteunen van parochies en bisdommen in de derde wereld. Meer weten...
Twitter
Facebook
Website
Copyright © 2022 Gerardus Majella Parochie, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp