Kunt u deze e-mail niet lezen? Klik dan hier.

Rudolf Steiner College - logo
nieuwsbrief 2 - schooljaar 2012-2013 - 27 september 2012
 
Agenda
27 sept
4 okt
4 okt
11 okt
18 okt
22 t/m 26 oktober
1 nov
2 t/m 4 nov
7 t/m 13 nov
8 nov
8 nov
9 nov
Ouderavond 12e klassen; aanvang 20.15 uur, Engelandlaan; inloop 20.00 uur
Michaelsviering Midden- en Bovenbouw
Ouderavond 10e klassen; aanvang 20.15 uur, Engelandlaan; inloop 20.00 uur
Ouderavond 7e klassen; aanvang 20.00 uur, Belgiëlaan; inloop 19.45 uur
Ouderavond 8e klassen; aanvang 20.00 uur, Belgiëlaan; inloop 19.45 uur
Herfstvakantie
Ouderavond 11e klassen; aanvang 20.15 uur, Engelandlaan; inloop 20.00 uur
Eindwerkstukken 12e klassers
Toetsweek klassen 10 t/m 12 (GEWIJZIGD)
Bovenschoolse studiedag (lessen vervallen)
Examentrajectkeuze ouderavond 8e klassen
Toneelstuk 11B
 
 
 
Speerpunten schooljaar 2012-2013
Ieder schooljaar kiest het managementteam van het Rudolf Steiner College thema’s waaraan dat schooljaar extra gewerkt gaat worden. We noemen dat ‘speerpunten’.
Aan deze speerpunten wordt op verschillende manieren gewerkt en natuurlijk niet alleen op managementniveau. Lerarenvergaderingen, studiedagen en bijvoorbeeld de schoolopening voor docenten (3 sept. jl.) worden aangegrepen om met elkaar met deze onderwerpen aan de slag te gaan.
Hieronder staan de drie speerpunten beschreven met daarbij een korte toelichting.

1. Didactische aanpak van de drie stromen (Vwo, Havo, Mavo)
Toelichting: Onze school heeft de afgelopen jaren de verandering ondergaan van in hoge mate heterogene klassen (meerdere niveaus bij elkaar) naar meer homogene klassen. Elke niveaugroep roept eigen didactische uitdagingen en vragen op. De leraren moeten die met elkaar kunnen aan gaan en oplossen. Om dat nog beter voor elkaar te krijgen is een beschreven en vastgelegde pedagogische leerlijn voor de verschillende niveaus nodig. Middels uitwisseling van ervaringen van onze leraren van middenbouw (gespecialiseerd in werken in klassen met verschillende niveaus) en van de bovenbouw (gespecialiseerd in werken met examenklassen) moet die leerlijn tot stand komen.

2. Groei van de school
Toelichting: Onze school verkeert in de gelukkige omstandigheid dat steeds meer leerlingen uit Haarlem en de regio kiezen voor voortgezet vrijeschool onderwijs. De school groeit en we hopen natuurlijk dat deze tendens zich de komende jaren voortzet. Dit schooljaar willen we gebruiken om de gevolgen daarvan op facilitair en praktisch gebied voor de komende jaren in kaart te brengen, zodat we tijdig kunnen inspelen en anticiperen.

3. Gezamenlijke verantwoordelijkheid leraren
Toelichting: De werknemers van de school  werken allemaal vanuit hun eigen kwaliteiten en persoonlijke vaardigheden in of rond de klassen. Maar alle werknemers samen vormen ook één geheel. Met elkaar dragen we de school. Niet alleen praktisch, maar ook pedagogisch en didactisch. Aan eenheid en saamhorigheid moet je met elkaar werken, dat ontstaat niet zo maar vanzelf. Dit schooljaar werken we specifiek verder aan een schoolcultuur waarbij werknemers actief bijdragen aan gezamenlijke verantwoordelijkheid.

Wij hopen u hierbij een inkijkje gegeven te hebben in de onderwerpen waar we ons dit schooljaar, naast al het andere, mee bezighouden.
 
 
 
Informatie trajectbegeleiding

Sinds enige jaren kregen leerlingen die bij ons op school zaten met een LGF-beschikking (rugzakje), extra begeleiding van een persoonlijk begeleider en van een ambulant begeleider van het Rec. Door de Wet op Passend Onderwijs heeft het samenwerkingsverband van scholen voor voortgezet onderwijs uit onze regio een nieuw concept ontwikkeld om de leerlingen met een LGF-beschikking op de scholen te begeleiden.

Dat concept heet de trajectbegeleiding en houdt in dat er op alle scholen voor voortgezet onderwijs een of meerdere personen worden aangesteld die een aantal dagen op school zijn om de leerlingen te begeleiden en docenten te coachen. Daarnaast zullen deze gespecialiseerde personen in overleg met de ouders, mentoren en de zorgcoördinator een handelingsplan opstellen, uitvoeren en evalueren.

De trajectbegeleiders komen in plaats van de persoonlijk begeleider op school en vervangen ook de ambulant begeleider van het Rec.

Vlak voor de zomervakantie zijn Maarten Smit en Daniëlle von Oerthel bij ons op school aangenomen als trajectbegeleiders. Maarten zal drie dagen aanwezig zijn als trajectbegeleider en Daniëlle één dag. Hun werkplek is op de Belgiëlaan tussen lokaal B01 en B02. Daar is ook een ruimte waar de leerlingen afgezonderd kunnen werken. Alle leerlingen met een LGF-beschikking komen in aanmerking voor deze vorm van begeleiding, maar ook leerlingen zonder beschikking kunnen in aanmerking komen voor een aantal weken van trajectbegeleiding. Hoe die aanmelding verloopt wordt nog nader uitgewerkt. Wel is duidelijk dat de mentor een leerling kan voordragen en dat de zorgcoördinator uiteindelijk beslist welke leerling deze vorm van begeleiding krijgt.

Wij zijn erg blij met deze nieuwe vorm van begeleiding voor onze leerlingen en verheugen ons op de samenwerking met Daniëlle en Maarten.

 
 
 
Toetsweek klassen 10 t/m 12
In verband met de eindwerkstukken van de 12e klassers voorafgaand aan de toetsweek, zal  de toetsweek niet zijn van 5 t/m 9 november, maar van 7 t/m 13 november.
Dit geldt voor alle examenklassen; 10, 11 en 12.
Maandag 5 en dinsdag 6 november zijn derhalve dus nog gewone lesdagen.
 
 
 
Fietsenstalling
We hebben de afgelopen weken te maken gehad met buurtjongeren die proberen fietsen te stelen van onze leerlingen. Onze conciërges houden dit goed in de gaten en zitten er bovenop, maar kunnen niet alles voorkomen.
Hierbij dus nog een dringende oproep:
  • Zet je fiets zoveel mogelijk in de daarvoor bestemde rekken
  • Gebruik op de Engelandlaan zoveel mogelijk de fietsenkelder voor je fiets (daar hangen ook camera’s om toezicht te kunnen houden)
  • Zet je fiets op slot! Fietsen die niet op slot staan worden preventief naar binnen gehaald door de conciërges, maar kun je dan pas een dag later weer ophalen
  • Meld diefstal of vernielingen aan je fiets altijd op de receptie (Belgiëlaan of Engelandlaan)
We hebben nauw overleg met de wijkagent om ook vanuit politie meer toezicht te verkrijgen.
 
 
 
Hangen in de buurt
Omdat we meteen al de eerste schoolweek een klacht hierover van flatbewoners kregen:
In pauzes en tussenuren is het niet toegestaan voor onze leerlingen om tussen de flats van de Engelandlaan en Belgiëlaan te vertoeven.  Ook het aldaar aanwezige speelplaatsje is alleen voor kinderen jonger dan 12 jaar.
 
 
 
Michaelsviering Bovenbouw
Donderdag 4 oktober hebben we in de bovenbouw (klas 9 t/m 12) de Michaelsviering. Vorig jaar hebben we bij de kerstviering geld verzameld voor een beginnende vrije school in Sarajevo. Bij de komende viering zullen we de banden met deze school in Sarajevo verder versterken. Daartoe gaan we vanaf 12.15 uur naar het strand in Bloemendaal (aan het einde van de Zeeweg). De viering van de bovenbouw duurt tot ongeveer 14.30 uur.
 
 
 
Michaelsviering Middenbouw
Op woensdag 3 oktober en donderdag 4 oktober vindt de Michaelsviering in de middenbouw plaats.
In dit feest staat moed centraal, om te herinneren aan Joris die de draak doodde. Door samenwerking wordt de draak eerder verslagen.
Op woensdag 3 oktober wordt aan het eind van de periode een verhaal verteld waarin het thema moed centraal staat, waarna op donderdag vanaf het 3e uur met elkaar een activiteit wordt ondernomen die alleen kan slagen door samen te werken.
Alle leerlingen van de middenbouw zijn op donderdag 4 oktober na het 6e uur, om circa 14.00 uur, uit.
 
 
 
Personeel
Op 1 oktober is Holden Lievestro als examencoördinator aanwezig op een landelijk overleg over invoering van VMBO-t examens op Vrije scholen.
Dat betekent dus dat hij die dag geen les kan geven.
Zijn lessen Frans worden zoveel mogelijk verschoven of vervangen.

Bregje Beerman heeft een dag verlof op dinsdag 2 oktober. Haar lessen zullen worden waargenomen door de stagiaire bij Engels: Tineke Lintjens.
Van vrijdag 5 t/m zondag 7 oktober gaan Wolter Bos, Kees Veenman en Torsten Geerlings naar de conferentie "Welcher Art ist die Wirklichkeit der Atome?" in het Goetheanum te Dornach. Dit levert nauwelijks lesuitval op. Uren die uitvallen zijn grotendeels verschoven naar een ander moment.
Hendrik Maryns is donderdag 27 (na de periode) en vrijdag 28 september afwezig. Zijn periodeles op vrijdag wordt door Bart van Zweeden gegeven. Zijn overige lessen zullen waar mogelijk worden vervangen.
Rinske Koster is in week 42 en week 44 afwezig. Haar periode Nederlands aan 9c wordt vervangen door Renate Belgers. Ook haar vaklessen zullen zo veel mogelijk worden opgevangen.
 
 
 
Ouderavonden Middenbouw
Zoals in de vorige nieuwsbrief is aangekondigd, vindt op 11 oktober de ouderavond voor de 7e klas en op 18 oktober de ouderavond voor de 8e klas plaats. Op beide ouderavonden vertelt een leerkracht in het plenaire deel over een deel van de lesstof gekoppeld aan het beeld van een 7e resp. 8e klasser.
De ouderavond voor de 8e klas is uitdrukkelijk niet bedoeld voor het geven van informatie over de zgn. determinatie. Zoals in een brief aan alle ouders van leerlingen van klas 8b t/m 8d is geschreven voor de zomervakantie, krijgen de leerlingen dit schooljaar hun definitieve niveauadvies. Hierover is een informatieavond belegd op donderdag 8 november, waarop de examencoördinator Holden Lievestro het traject zal toelichten en hierover ook vragen kunnen worden gesteld.
Voor de leerlingen van de Spaarnestroom (klas 8a) geldt dat zij in principe deze klas vervolgen tot het VMBO-t examen; leerlingen die aan de eisen voldoen kunnen daarna doorstromen naar de Havo.
 
 
 
Scholing
De mentoren van de Havo/VWO-klassen krijgen extra scholing in het lesgeven aan (hoog)begaafde leerlingen. Daartoe worden de lessen de komende weken bijgewoond door Frietzen Grunbauer, die een adviesbureau VrijHoog heeft. Haar adviezen zullen stoelen op haar waarnemingen. Het bureau VrijHoog richt zich op (hoog)begaafdheid en vrije schoolonderwijs.
Op 19 november is daarnaast van 14.00 uur tot 16.00 uur een training belegd voor alle leerkrachten die lesgeven in de Havo/VWO- klassen en in dit onderwerp interesse hebben. Lesuitval wordt zoveel mogelijk voorkomen.
 
 
 
Parkeren van fietsen
Leerlingen mogen hun fiets alleen neerzetten in de fietskelder bij de hoofdingang van de Engelandlaan en dus niet, binnen of buiten het hek, bij de achteringang (de achteringang is de eerste ingang vanaf de Belgiëlaan). Dat gebeurt nu nog steeds wel, zelfs op het schoolplein van de onderbouw waardoor die leerlingen minder ruimte houden om te spelen. Van alle fietsen die fout geparkeerd staan wordt het ventiel losgedraaid. Natuurlijk zijn er fietspompen op de Belgiëlaan en Engelandlaan beschikbaar, maar zo is meteen duidelijk wie de fiets fout parkeert.
 
 
 
Ouderavond 12e klassen op donderdag 27 september
U bent vanaf 20.00 uur van harte welkom op de Engelandlaan. Om 20.15 uur starten we in de grote zaal met de twee klassen gezamenlijk. Daar zal onze examen coördinator Rik Zwaanswijk vertellen over het eindexamenjaar. Vanaf ongeveer 20.45 uur gaan we uiteen per klas en zal de mentor onder meer vooruitblikken op de eindwerkstukken.
 
 
 
Ouderavond klas 10
U wordt van harte uitgenodigd voor de ouderavond op 4 oktober a.s.  Vanaf 20.00 uur bent u welkom op de Engelandlaan. Na de nodige koffie, thee en koekjes starten we om  20.15 uur in de zaal voor het gemeenschappelijke deel, waar we u onder meer  de sfeer van de 10e klas laten proeven aan de hand van een oefening uit het vak wiskunde. Na dit algemene deel gaan we uiteen in klassen om de specifieke klassenzaken en praktische informatie over wat de 10e klassers te wachten staat  te bespreken. Hopelijk tot dan! Mocht u zelf nog punten hebben die u aan de orde wilt stellen dan kunt u contact opnemen met de klassenleraar van uw kind.
 
 
 
Pontje over het Spaarne
Het 'Spaarneveer"dat sinds eind augustus vaart tussen de Spaarnelaan en de Belgiëlaan wordt vanaf 28 september uit de vaart gehaald voor aanpassingen. Vanaf maandag 8 oktober vaart de pont weer. Leerlingen die gebruik maken van dit pontje moeten dus een andere (wellicht) langere route fietsen!
 
 
 
Digitale nieuwsbrief
Deze digitale nieuwsbrief wordt verzonden naar de emailadressen die op school bekend zijn en naar die van ouders/verzorgers en belangstellenden die zichzelf hebben aangemeld via onze website. Het kan natuurlijk voorkomen dat u geen prijs (meer) stelt op onze nieuwsbrief. In dat geval kunt u zich via de link onder aan de nieuwsbrief afmelden.
 
 
 
deze nieuwsbrief is een uitgave van rudolf steiner college, engelandlaan 2, 2034 na haarlem
Telefoon   023 536 13 78         Website   www.rscollege.nl
 
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik dan hier om u uit te schrijven van onze mailinglijst
Klik hier om uw gegevens aan te passen

Email Marketing Powered by Mailchimp