Kunt u deze e-mail niet lezen? Klik dan hier.

Rudolf Steiner College - logo
nieuwsbrief 4 - schooljaar 2012-2013 - 1 november 2012
 
Agenda
1 nov Ouderavond 11e klassen; aanvang 20.15 uur, Engelandlaan; inloop 20.00 uur
2 t/m 3 nov Eindwerkstukken 12e klassers
7 t/m 13 nov Toetsweek klassen 10 t/m 12 (GEWIJZIGD)
8 nov Bovenschoolse studiedag (lessen vervallen)
8 nov Examentrajectkeuze; ouderavond 8e klassen op Engelandlaan
9 nov Toneelstuk 11B
27 november infoavond 10 mavo-havo
28 november herkansing klassen 10 t/m 12
 
 
 
 
 
         
 
   
 
 
Inleiding
Beste ouders, vrienden,

In gedachten liep ik vandaag de school binnen, door de klapdeuren.
En daar hingen ze dan. De aankondigingen voor de eindwerkstukken van komend weekend. Vol verwondering bekeek ik ze. Stuk voor stuk waren ze krachtig, dan wel qua vorm, kleur of boodschap, soms geformuleerd in een prikkelende vraag.

Zoals je nog wel eens achteloos langs een serie schilderijen kunt lopen in een museum, zo vroeg hier elke aankondiging de volle aandacht en was het feit dat je nog maar vijf minuten pauze had, plots niet meer belangrijk. Groepjes leerlingen bleven staan en het praten verstomde zo nu en dan zelfs geheel. Er werd gelezen, gekeken, nieuwsgierigheid werd gewekt.

De eindwerkstukken vormen in veel vrije scholen in Nederland een belangrijk ijkpunt. De twaalfde klas leerlingen krijgen de kans om zichzelf op geheel eigen wijze te manifesteren.
Ruim een half jaar is er gewerkt, gedacht en wakker gelegen over de keuze van het onderwerp, de te schrijven tekst, de te maken foto’s, liedjes of beelden. En dan niet te vergeten de keuze voor de presentatievorm. Exposeren, vertellen, gaan staan voor de gemaakte keuzes en het doorlopen proces. Een mijlpaal die je, je als oud-leerling vaak nog jarenlang goed kunt herinneren.
Het doet me denken aan de zin die al vaker heeft geklonken bij een gegeven presentatie door studenten, in en willekeurige collegezaal. Soms zelfs luid ter overstaan van enkele honderden medestudenten en tot grote verbazing van de oud-leerling die net zijn verhaal heeft gedaan. “Ach, jij hebt natuurlijk de vrije school gedaan”. Soms blijft het bij die ene zin. Soms komt er nog een toelichting.
Oud-leerlingen van de vrije school vallen op. Dit mede doordat ze van nature goed en vaak beeldend kunnen vertellen over wat hen boeit en beweegt. Een doorsnee presentatie binnen een studie weten ze vaak tot een ware belevenis te maken voor docenten maar vooral ook voor medestudenten die zelf vaak nog niet verder kwamen dan het oplezen van enkele feiten op een rij.

Eindwerkstukken aldus, dit weekend.
Het worden momenten waarin vele vaardigheden opgedaan in de uiteenlopende lessen op deze school,  samen komen. Een mijlpaal voor de jongvolwassenen die daar zullen staan. Wij nodigen jullie allen van harte uit om daarvan te komen meegenieten!


Hartelijke groet,

Namens alle collega’s,
Ludwika Kowalewska
 
 
 
Bovenschoolse studiedag
Op donderdag 8 november hebben de leraren van onze school tezamen met hun collega’s van de vrije scholen van Bergen en Amsterdam (VO) een studiedag.
Deze zogenaamde  ‘bovenschoolse’ studiedag, die ongeveer één keer per jaar plaatsvindt, is bedoeld om tussen de drie vestigingen tot goede overeenstemming en afstemming te komen op het gebied van b.v examens, didactiek en lesinhoud.
Omdat het om een hele dag gaat zijn alle leerlingen van middenbouw en bovenbouw die dag vrij.

Maarten Ruijgrok
 
 
 
Eindwerkstukken klas 12: programma
Op vrijdagavond 2 november en de gehele daaropvolgende  zaterdag  kunt u komen genieten van de eindwerkstukken van de 12e klassers. 44 unieke jonge mensen laten zien en horen hoe zij in de wereld staan, hoe zij kijken naar actuele wereldvraagstukken, welke rol zij willen gaan spelen in de wereld, wat hen beroert.  Met recht een persoonlijke kijk op de wereld. Komt allen kijken!

Wat betreft het programma:
  • er is steeds een begintijd opgegeven. Daarna volgen de presentaties elkaar gewoon op. Tussendoor binnenkomen of weggaan is onwenselijk, omdat het de leerlingen kan storen.
  • tijdens de wat langere lunchpauze zijn er broodjes. In de kleinere pauze is er koffie/thee te krijgen. Zaterdag zal er tussen 18.00 en 19.00 uur in de kantine wat te eten zijn voor iedereen die daarna naar de zaalpresentaties wil gaan kijken.
  • foto’s, film of andere manieren van vastleggen zijn niet toegestaan tijdens de presentaties zelf. Het zijn eenmalige gebeurtenissen, gedaan in een pedagogisch veilige setting waarin je niet bang hoeft te zijn dat ‘uitglijders’ voor de eeuwigheid zijn.
vrijdag 2 november 2012
zaalpresentaties 19.00 –  22.30 u
(met na 3 leerlingen een korte pauze)
Renske Smit 12B De eerste indruk
Sam van der Weele 12A De kunst van het presenteren
Jacinthe de Graaff 12B Schizofrenie/psychose
Herman van der Knaap 12A TV
Charlotte Lammens 12B Stijldansen
Yannick Jonkers 12B Het Steiner onderwijs: alles op een rijtje
 
zaterdag 3 november 2012
exposities 9.30 – 11.00 u
(na de wervings-toespraakjes van de leerlingen, is er tijd om ongeveer drie exposities te bezoeken)
 
Maaike de Ruiter 12A Dans binnenste buiten
Quirine van Trigt 12B De stoel van Van Gogh
Zeno van Ooijen 12A Sport en beweging
Emmy Huijsser 12A A family business
Nina Puister 12B De evolutie van game-art in beeld
Rosaline Schuit 12A De schoonheid
 
zaal-
presentaties
11.00 – 12.30 u
 
Anne Schipper 12A Diabetes en de impact ervan
Milan van de Sande 12B Psychopaten
Jet Wiechers 12A Dat allemaal ben ik
 
exposities 13.00 – 14.15 u Luca van Houwelingen 12B Het kind van Bali (foto expositie)
Mees van de Nes 12B Sport en training
Sietse Wernik 12A Liften
Lester Snoeks 12A Hoge sensitiviteit
Sara Kovács 12A Suiker
Thijs Gieben 12A Liften
 
exposities 14.15 - 15.30 u
 
Annelot Niesthoven 12A Koken en keuzes
Nina Hosseini 12A Het maken van een tijdschrift
Jesse Witbraad 12B Meubels maken en ontwerpen
Luna Petilli 12B De filmuitdaging
Lisanne van den Elst 12A Het favoriete (kook)boek
Kylian Postema                 12A Meer dan alleen een advertentie; de psychologie van reclame
 
 
Exposities 15.30 - 16.45 u
 
Julia van Heusden 12A Tempo doeloe
Romée Ottevanger 12A Tijdschrift studenten
Rianne Barger 12A De 2e wereld oorlog is bijna voorbij
Cecile Neeteson 12B On the road
Eva Kreuger 12B Dyslectische film
Maarten de Zeeuw 12A Van filmrol tot fototentoonstelling
 
Exposities 16.45 – 18.00 u
 
Sophie Kuiper 12B Een oude stoel in een nieuw jasje
Madelief Geus 12A Verknipt!
Chris van Bendegem 12B Recyclebaar product
Agnes Dingemans 12A Toekomst dromen
Boy Siegers 12B Bouwen op water
 
SALADE EN MAALTIJD BAR
zaalpresentaties 19.00–  22.30 u
(met na 3 leerlingen een korte pauze)
Lisa Voet 12A Twee stromingen, één lied
Maria Westerling 12B Wie of wat ik ben, ben ik vergeten
Iris Nijs 12A Toen ik alleen in Ghana was …
Lene van Alten 12A Womanhood
Jonna Trijsburg 12B Mijn weg naar een musical auditie
Anne Bruins 12A Anne snapt er de ballerina’s van
           
 
 
 
 
 
Uitnodiging informatieavond 8e klassen
Donderdag 8 november zijn ouders en leerlingen van alle 8e klassen van harte welkom op de informatieavond over de examentrajecten en mavo-sectorkeuze zoals al eerder is aangekondigd. Deze avond vindt plaats in de gymzaal van de Engelandlaan. De avond begint om 19.45 uur met een inloop; start om 20.00 uur.
Dit schooljaar is het voor het eerst dat de definitieve niveaubepaling in de 8e klas wordt gegeven. Leerlingen die mavo-examen gaan doen, dienen tevens een sector te kiezen (de profielen van havo en vwo starten in klas 10). Ter voorbereiding krijgen alle leerlingen op zijn laatst woensdag 7 november een brochure uitgedeeld. Hoe beter die bestudeerd wordt, hoe nuttiger de overblijvende vragen op de avond worden. Ouders blijken het op de avond zelf prettig te vinden hun kind in de buurt te hebben, dus adviseren we ouders en leerlingen om niet te ver uit elkaar te gaan zitten.


Mirjam Broeders
 
 
 
Open lesochtend
Op woensdag 14 november vindt op de Belgiëlaan de open lesochtend voor alle 6e klasleerlingen van de vrije onderbouwen in onze regio plaats. Deze leerlingen worden drie lessen aangeboden. Dit zorgt voor lesuitval aangezien Rinske Koster, Wolter Bos en Carmen van Vugt deze lessen gaan geven. Op de dinsdag ervoor (13 november) zal bekend worden gemaakt welke lessen hierdoor zullen uitvallen.

Mirjam Broeders
 
 
 
Naar de dokter, tandarts en dergelijke …
Het valt ons als afdelingsleiders op dat het aantal kinderen dat ziek is, naar de dokter moet of de tandarts moet bezoeken op dagen dat er een jaarfeest is, aanzienlijk hoger is dan op andere dagen. Er wordt zelfs wel eens gesuggereerd dat ouders soms briefjes schrijven, terwijl hun kind niet ziek is. Ook horen wij van ouders dat het best lastig is om je poot stijf te houden en om geen oneigenlijke ziekbriefjes te schrijven. Wij weten en snappen dat de puber soms in de verleiding geraakt om ergens onderuit te willen komen. We leven mee met de ouder die soms wel erg stevig in zijn/haar schoenen moet staan om niet overstag te gaan wanneer hun kind zegt: “Alle ouders schrijven een briefje!”. Wij willen u er op wijzen dat dit echter niet klopt. Er zijn veel ouders die zeggen: “We snappen dat je wilt spijbelen, maar als je spijbelt, moet je de consequenties dragen”. Wij willen alle leerlingen met zulke ouders prijzen!

Auke Zwart en Mike Bakker
 
 
 
Ouderavond klas 11
U wordt van harte uitgenodigd voor de ouderavond op donderdag 1 november  a.s.  Vanaf 20.00 uur bent u welkom op de Engelandlaan. Na de nodige koffie, thee en koekjes starten we om  20.15 uur in de zaal voor het gemeenschappelijke deel, waar u onder meer te horen krijg over de komende kunstreis. Na dit algemene deel gaan we uiteen in klassen om de specifieke klassenzaken en praktische informatie over wat de 11e klassers te wachten staat  te bespreken. Hopelijk tot dan! Mocht u zelf nog punten hebben die u aan de orde wilt stellen dan kunt u contact opnemen met de klassenleraar van uw kind.

Mike Bakker
 
 
 
Eindwerkstukken klas 12: expositie- opbouwen en evalueren
Zoals u elders in deze nieuwsbrief heeft gelezen, kunt u vrijdagavond 2 november en de gehele zaterdag 3 november genieten van de eindwerkstukken van de 12e klassers. Om de leerlingen gelegenheid te geven zich innerlijk voor te bereiden en hun exposities op te bouwen, heeft klas 12 op vrijdag 2 november geen les. Maandag 5 november zullen ze de eindwerkstukken met hun klas evalueren tijdens de periode. De overige lessen gaan gewoon door volgens rooster.

Mike Bakker
 
 
 
Dyslexiebeleid Rudolf Steinercollege
In iedere klas op deze school zit een aantal leerlingen met dyslexie. Voor deze leerlingen zijn bepaalde faciliteiten mogelijk. Te denken valt aan vergroot lettertype, extra tijd bij toetsen, een aangepaste weging voor de spelfouten, meer mondelinge toetsen, huiswerk thuis uitwerken op de computer en tot slot het gebruik van een laptop in de klas. Ieder schooljaar wordt, in korte gesprekjes tussen deze leerlingen en de remedial teacher, besproken welke faciliteiten voor de desbetreffende leerling noodzakelijk zijn. Hierbij wordt ook gekeken naar wat er in het onderzoeksverslag van deze leerling geadviseerd wordt. De laptop is alleen toegestaan na beoordeling door de remedial teacher en zorgcoördinator voor leerlingen die zonder laptop hun aantekeningen niet meer kunnen lezen, waarbij het aantal spelfouten te hoog oploopt en die hun typediploma hebben. Deze laptop mag dan gebruikt worden tijdens periodes waarbij veel geschreven moet worden en bij onderdelen van het vak Nederlands.
 
Natuurlijk zijn er daarnaast nog altijd leerlingen waarbij nog niet is vastgesteld dat ze dyslexie hebben. Alle leerlingen zonder dyslexieverklaring worden aan het begin van de 7de klas gescreend op het eventueel hebben van dyslexie. De toets die gemaakt wordt om te kijken hoe de leerlingen ervoor staan wat betreft Nederlands en wiskunde heeft als onderdeel een dyslexiescreening waarbij gekeken wordt naar de spelfouten, de leessnelheid en het onthouden van lettercombinaties. De uitkomst van deze toets geeft niet aan of een leerling dyslexie heeft, maar geeft als conclusie of de leerling kenmerken van dyslexie vertoont. Deze leerlingen krijgen in de 7de klas een spellingcursus aangeboden. Dit heeft als doel om de hardnekkigheid aan te tonen. Bij een leerling zonder dyslexie heeft een dergelijke cursus nut, omdat spellingregels kunnen worden geautomatiseerd, een leerling met dyslexie kan dit niet. Blijkt er na een periode van drie maanden geen verbetering te zijn opgetreden dan worden de ouders hiervan op de hoogte gesteld. Het is aan de ouders om dan vervolgens te kiezen voor een daadwerkelijk dyslexieonderzoek. De ouders van de leerlingen die als eventueel dyslectisch uit de screening komen, worden daar uiteraard ook van op de hoogte gesteld.

Marrit Rooze, Renate Belgers en Mirjam Broeders
 
 
 
Faalangstreductiebijeenkomsten 7e klassen
Een heel aantal leerlingen ervaart onder meer bij het maken van toetsen en het houden van spreekbeurten veel stress. Hoewel een beetje stress geen kwaad kan, kan teveel stress de resultaten behoorlijk naar beneden halen. Daarom bieden wij deze leerlingen in de 7e klas de mogelijkheid deel te nemen aan faalangstreductiebijeenkomsten.
De leerlingen hebben een vragenformulier ingevuld. Aan de hand van dit formulier krijgen de leerlingen een individueel gesprekje over dat wat ze graag willen leren en worden de leerlingen geselecteerd voor de faalangstreductietraining. Er zijn twee groepen. De eerste groep zal beginnen rond half november en de tweede groep in januari. Deze bijeenkomsten zullen tien keer gehouden worden op verschillende dagen en tijden.  Voor de exacte tijd en locatie houden we de desbetreffende leerlingen op de hoogte.
We hopen dat hierdoor de leerlingen met faalangst zo ontspannen mogelijk kunnen beginnen aan hun loopbaan bij ons op school.

Daniëlle von Oerthel
 
 
 
Toneelstuk 11B - vrijdag 9 november
Op vrijdag 9 november om 20.15 uur zijn de deuren van school geopend om u te laten genieten van een bijzonder bloederig en lachwekkend toneelspel, geschreven door de Haarlemmer Godfried Bomans.

Klas 11B speelt voor u in een regie van Paul Jan van der Knaap: BLOED EN LIEFDE

Voor een komische avond bent u welkom in de grote zaal van onze school.

Paul Jan van der Knaap
 
 
 
Kantine Engelandlaan
Afgelopen maandag is Green Canteen Rozemarijn Santé in onze kantine gestart. Na een welkomswoord van Jos Reckman en een uitleg door Arne Savelkoel van Stichting Rozemarijn, werd de kantine door de heren officieel geopend door het symbolisch lostrekken van twee aan elkaar gebakken croissants. Als "taartje op de cake" kreeg de School uit hande van Arlinde Plom van Jongeren Milieu Actief en initiator van het "Green Canteen project", als allereerste school in Nederland een "Green Label" uitgereikt.

Iets wat tijdens de opening misschien niet helemaal duidelijk naar voren is gekomen, is het feit dat voor betaling in de kantine gebruik gemaakt gaat worden van een strippenkaart. Deze kaarten zijn in de kleine pauze bij één van de medewerkers van Rozemarijn te koop.

We wensen de medewerkers van Rozemarijn veel plezier tijdens hun werk in onze school en onze leerlingen veel genot van al het heerlijke eten!

Marieke van Esveld
                                                                   
                      
                                    
 
 
 
Orkestoproep
Beste ouders, musici!

In de afgelopen jaren heeft zich rondom de koorprojecten aan de vrije school in Amsterdam een zeer betrokken muziek-ouder-vriendengroep gevormd die met hun hartverwarmende en professionele inzet ervoor zorgde, dat we concerten konden geven met de leerlingen op hoog niveau.

Sinds dit schooljaar hebben we onze krachten verdeeld over twee scholen, de vrije school in Amsterdam het Geert Groote College en het Rudolf Steiner College in Haarlem. We studeren bewust het zelfde stuk in, het Requiem van Mozart en hopen dit dan ook liefst met grotendeels hetzelfde orkest uit te voeren. Het bovenbouwkoor in Amsterdam staat vanaf dit schooljaar geheel onder leiding van Monique Vis en het koor in Haarlem is vanaf dit schooljaar onder leiding van Ludwika Kowalewska.

Hieronder de data die het betreft.
Het zou natuurlijk fantastisch zijn als het ons lukt om een orkest te vormen dat inderdaad beide schoolkoren begeleidt.
Mocht u zelf verdienstelijk spelen of iemand weten die mee wil spelen laat het ons dan vooral weten!
We zijn nu al verheugd dat we kunnen rekenen op het concertmeesterschap van Jan Erik van Regteren Altena, primarius van onder andere het Mondriaan Kwartet en medeoprichter van het Asko-Ensemble!

Onze dank is natuurlijk bij voorbaat al groot !

Monique Vis en Ludwika Kowalewska, docenten muziek/koor Geert Groote College Amsterdam en het Rudolf Steiner College te Haarlem.

Ludwika Kowalewska (mailto:lkowalewska@rscollege.nl)

De bezetting van dit stuk betreft:
-violen,
-altviolen
-celli
-bassi
-clarinet 1,2
-fagot 1, 2
-trompet 1, 2
-tromboni 1/2/3
-pauken

DATA Repetities/Concerten

Zaterdag 16 Maart                           
Orkestrepetitie met vanaf 13.30u solisten Haarlem/A’dam
9.30- 15.00u  locatie Amsterdam
 
Woensdag 20 Maart                         
Hele koor, solisten + orkest
10.30u- 12.00 op school Rudolf Steiner College te Haarlem.
 
Donderdag 4 april                             
Generale repetitie in kerk Haarlem
Inloop orkest 19.15u en start repetitie en daarna                         
Generale van 19.30u tot circa 21.30u (met korte pauze tussendoor)
 
Vrijdag 5 april                                   
Inzingen koor 18.30u  kerk Haarlem
Repetitie met orkest 19.00u
Inloop publiek 19.45u
Concert: 20.15u
Met mogelijk voorprogramma van half uur
 
Dinsdag 9 april                                  
Tutti-repetitie met orkest A’dam
Geert Groote College Amsterdam
                                                                         
18.00u tot 19.15u solisten met orkest
19.30u tot 21.00u Tutti
 
Donderdag 18 april                           
Generale repetitie in Vredeskerk A’dam
Heel koor en orkest
14.00u tot 16.30u
Inzingen koor 19.00u
Inloop publiek 19.45u
Concert 20.15u
 
Vrijdag 19 april                                 
Concert 2: Vredeskerk A’dam
Inzingen koor 18.45u
Inspeelrepetitie 19.15u
Inloop publiek 19.45u
aanvang concert 20.15u
 
 
 
Huiswerkbegeleiding Tools4school
Dit huiswerkbegeleidingsbureau verzorgt vier dagen in de week bijlessen van 15:30 uur tot 19:00 uur op school aan de Engelandlaan.. Er is begeleiding in het daadwerkelijke huiswerk maken, als ook in de begeleiding van het leren en organiseren van je schoolwerk. Als ouder ontvangt u regelmatig een verslag van hoe het met de leerlingen gaat. Mocht u voor uw kind huiswerkbegeleiding willen hebben, dan kunt u contact op nemen met Pauline Eckhard via email: tools4school@live.com.

Auke Zwart
 
 
 
Personeel
Simanto Dragtsma zal op de volgende momenten afwezig zijn ivm het behalen van zijn EHBO diploma. Wo 7,  Do 8, Ma 12 en Ma 19  november (dag van het examen). Omdat vervanging op de tuin niet mogelijk is, worden de leerlingen in de klassen vervangen. Sommige van de dagen zal hij niet de gehele dag afwezig zijn, maar slechts een middag of juist een ochtend deel. Op de dagelijkse roosterwijzigingen zal duidelijk staan welke les wel en niet wordt opgevangen.

Op 1 november zal Matthias Rozemond in de middag helaas geen les geven ivm werkbezoeken buiten de deur. Omdat de lessen die uitvallen voor de leerlingen een rand uur zijn, worden deze niet opgevangen, maar krijgen zij werk mee naar huis om zelfstandig te maken.

Auke Zwart
 
 
 
Studiemiddag Management Team (MT)
Op maandagmiddag 5 november zal het voltallige managementteam (bestaande uit Jos Reckman, Maarten Ruijgrok, Mirjam Broeders, Mike Bakker en Auke Zwart) afwezig zijn i.v.m. met bijscholing. Zij zullen gezamenlijk met de MT's van onze fusiescholen Amsterdam en Bergen een middag bijscholing krijgen. De gymles van Auke aan klas 9D zal daarmee komen te vervallen. De wiskunde les van Mike zal worden vervangen door Hendrik.

Auke Zwart
 
 
 
deze nieuwsbrief is een uitgave van rudolf steiner college, engelandlaan 2, 2034 na haarlem
Telefoon   023 536 13 78         Website   www.rscollege.nl
 
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik dan hier om u uit te schrijven van onze mailinglijst
Klik hier om uw gegevens aan te passen

Email Marketing Powered by Mailchimp