Copy
Número 129 // Setembre 2014
Benvingut el Circular Economy Package... però queden moltes linealitats i oblidem la mida del cercle
PensamENTs 
Dr. Ignasi Puig Ventosa. ENT Medi Ambient i Gestió

El 2 de juliol la Comissió Europea va presentar el Circular Economy Package (CEP). Es tracta d’una comunicació (COM (2014) 398 final Cap a una economia circular: un programa de zero residus per Europa i un annex), més una proposta legislativa (COM (2014) 397 final i un annex) per reformar la Directiva marc de residus, la Directiva d’envasos, la Directiva d’abocadors i en menor mesura altres directives de residus.

A banda, el CEP s’acompanya d’altres iniciatives adoptades per la Comissió, com el Green Action Pla for SMEs o The Green Employment Initiative.

En la Comunicació, la Comissió s’autoimposa algunes obligacions que resultarà interessant veure com es concreten en la pràctica com, per exemple, que “no deben apoyarse en el futuro el depósito en vertederos ni la incineración por sí sola”, assolir l’objectiu d’un 50 % de compra verda, reduir l’abocament de residus al mar (marine litter) un 30% pel 2020, reduir l’ús de bosses de plàstics lleugeres, augmentar l’atenció a les matèries primeres crítiques en els programes de gestió de residus, clarificar els mètodes de càlcul per verificar el compliment dels objectius legislatius, establir condicions operatives mínimes respecte dels mecanismes de responsabilitat ampliada del productor, promoure l’ús d’instruments econòmics, etc.
Llegeix-lo tot
Notícia del mes

Diverses ONGs estableixen prioritats per una aqüicultura ambientalment responsable

Seas at Risk, l'àmplia coalició d'organitzacions no governamentals ambientals en la qual participa la Fundació ENT, ha elaborat un document on proposa tota una sèrie de prioritats per assegurar que l'aqüicultura europea es desenvolupa d'una manera ambientalment responsable. Aquesta és la primera vegada que les ONGs ambientals han presentat una visió global i comuna sobre aqüicultura.

Si bé en el sector de l'aqüicultura mundial s'han vist impressionants xifres de creixement -al voltant del 8% anual-, la producció d'Europa s'ha estancat en la darrera dècada i a dia d'avui representa només el 10% dels mariscs consumits. Per aquest motiu la UE veu un enorme potencial de creixement en el sector i així poder tancar la bretxa entre la disminució de les captures de peixos silvestres i la cada vegada major demanda dels consumidors de productes del mar. En aquesta lògica s'inclouen els esforços per impulsar el sector de l'aqüicultura a la Política Pesquera Comuna reformada i el darrer Fons Europeu Marítim i de Pesca. L'"Agenda Creixement Blau de la UE per al creixement econòmic i l'ocupació" també ha destacat el sector de l'aqüicultura com una de les seves cinc prioritats.

Segons Seas at Risk, per reduir al mínim els impactes ambientals de l'aqüicultura les prioritats són garantir l'abastiment sostenible d'aliments, evitar fuites per l'adopció de normes tècniques, minimitzar impactes en la biodiversitat i reduir l'impacte dels productes químics i l'ús de medicaments. Es necessiten més investigacions i recopilació de dades sobre els efectes de l'aqüicultura sobre els ecosistemes més amplis, incloent el desenvolupament d'objectius i indicadors mesurables.


http://www.seas-at-risk.org/news_n2.php?page=684

mENTjades

Les mENTjades són seminaris de formació interna a l’oficina. A continuació les dues properes:

>> 17 d'octubre 13:30-14:30 >> Quim Arrufat (Diputat CUP-AE al Parlament de Catalunya). Analitzarem i debatrem sobre el procés independentista que viu Catalunya.

>> 30 d'octubre 13:30-14:30 >> Irmak Ertör (ENT). Ens parlarà sobre el seu darrer article publicat a la revista Marine Policy "Political lessons from early warnings: Marine finfish aquaculture conflicts in Europe".


Us recordem que les sessions són obertes, però cal confirmar assistència (info@ent.cat) degut a la reduïda capacitat de la sala. I no oblideu portar dinar!
Publicacions
Article sobre els costos de la recollida de residus a IndustriAmbiente 

La revista IndustriAmbiente va publicar en el seu darrer número 5 (abril-juny de 2014) un article sobre els costos de la recollida porta a porta i mitjançant contenidors de vorera, escrit per Marta Jofra Sora (ENT), Ignasi Puig Ventosa (ENT), Jordi Roca (Universitat de Barcelona) i Jaume Freire González (ENT). 

Aquí trobareu la referència completa i el link:
Jofra-Sora, M., Puig-Ventosa, I., Roca Jusmet, J. ¿Es el puerta a puerta más caro que los contenedores? IndustriAmbiente 5: 26-31, abril-junio 2014.
http://www.industriambiente.com/articulos/20140620/es-puerta-a-puerta-mas-caro-que-los-contenedores 

Nou article publicat a la revista Marine Policy

Irmak Ertör i Miquel Ortega Cerdà, membres d'ENT, han publicat l'article "Political lessons from early warnings: Marine finfish aquaculture conflicts in Europe" a la revista Marine Policy, Volum 51, Gener 2015, Pàgines 202-210. L'article està disponible gratuïtament al següent enllaç: http://dx.doi.org/10.1016/j.marpol.2014.07.018.
Projectes

La Fundació ENT participa a la consulta pública de la Comissió Europea sobre les possibilitats de pesca pel 2015

Des del 26 de juny i fins el 30 de setembre, la Comissió Europea ha obert un procés públic de consultes sobre les possibilitats de pesca per al 2015 en virtut de la nova política pesquera comuna. Aquesta consulta permet a tots els ciutadans europeus expressar la seva opinió sobre la manera en que s'estableixen els nivells d'esforç pesquer i les quotes de pesca, d'acord amb la nova política pesquera comuna i en relació amb els dictàmens científics sobre pesca sostenible. Per més informació sobre com participar, visiteu el següent enllaç: http://ec.europa.eu/dgs/maritimeaffairs_fisheries/consultations/fishing-opportunities-2015/index_en.htm

La Fundació ENT ja ha enviat la seva reacció. Pots consultar les diferents contribucions al següent enllaç: http://ec.europa.eu/dgs/maritimeaffairs_fisheries/consultations/fishing-opportunities-2015/contributions/index_en.htm

Esmenes als Projectes de Llei sobre fiscalitat

En el marc del projecte CEPRiE (Carbon and Energy Pricing Reform in Europe, veure més informació a http://www.foes.de/internationales/green-budget-europe/gbe-projekte/ceprie/) que ENT desenvolupa amb Green Budget Europe, s’han lliurat esmenes a tots els partits polítics del Congrés per als Projectes de Llei que s’estan tramitant actualment referents a fiscalitat. Es poden consultar a: http://fundacioent.cat/images/stories/ENT/pdf/esmenes_sencer.pdf

Concretament, les esmenes que es proposen afecten als Impostos Especials (Impost sobre Hidrocarburs, Impost sobre l’Electricitat, Impost sobre determinats mitjans de Transport i Impost sobre el Carbó), a l’Impost sobre el Valor Afegit, a l’Impost de Societats, a l’Impost sobre Vehícles de Tracció Mecànica i a l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques.

Nou projecte sobre la fiscalitat dels residus per la Mancomunidad del Urola Medio

Durant els propers mesos, ENT participarà en la realització, d'una banda, del disseny d'un sistema de pagament per generació comercial pels municipis integrants de la Mancomunidad del Urola Medio (Gipuzkoa), alhora que estudiarà les possibilitats per dissenyar un sistema que incentivi la millora dels resultats de reducció i reciclatge de residus entre els municipis que integren la pròpia mancomunitat.

Segona fase del projecte d’assistència tècnica en gestió de runes a Bogotà

Iniciem la segona fase del projecte d’assistència tècnica en gestió de runes per a l’Alcaldia Major de Bogotà (Colombia). En el projecte hi participen també l’Agència de Residus de Catalunya, Gestora de Runes de la Construcció S.A. i l’Ajuntament de Les Franqueses del Vallès. La Diputació de Barcelona ha subvencionat el projecte dins de la convocatòria d’enguany de projectes de cooperació internacional.

Curs de residus a Tarragona

Enguany participem de nou al curs d’actualització en gestió de residus que organitza la Diputació de Tarragona, que està destinat a tècnics d’ens locals. En aquesta edició farem èmfasi en els costos de gestió de residus i en la cobertura d’aquests costos mitjançant la taxa de residus. El curs tindrà lloc el dia 1 d’octubre i hi participaran vora 25 tècnics.

Conferències i activitats

TERRITORIAL IMPACT ASSESSMENT WORKSHOP ON THE CIRCULAR ECONOMY PACKAGE
Tipus d'acte: Taller de participació
Participació de: Ignasi Puig Ventosa
Lloc i data: Brusel·les, 9 Setembre
Breu descripció: El Comité de les Regions estrena una nova metodologia d’avaluació de noves propostes legislatives: els Territorial Impact Assessments (TIA). En aquest cas la metodologia es va estrenar amb l’avaluació del Circular Economy Package per part d’un grup d’experts convidats.

CONSELL CONSULTIU DE LES AIGÜES NORD OCCIDENTALS
Tipus d'acte: Assemblea general dels membres del consell consultiu
Participació de: Miquel Ortega Cerdà
Lloc i data: Dublín, 17-18 Setembre  
Breu descripció: Com a part del Consell Consultiu la Fundació ENT participa en aquest organisme d’assessorament de la Unió Europea. Aquesta reunió es va centrar en l’àmbit dels descarts.
Enllaç: http://www.nwwac.org/

TALLER SOBRE ACTORS PESQUERS
Tipus d'acte: Workshop
A càrrec de: Greenpeace
Lloc i data: Madrid, 25 Setembre
Breu descripció: Presentació de l’estudi realitzat per CEFAS sobre bons exemples.

GLOBAL CONFERENCE ON ENVIRONMENTAL TAXATION 2014
Tipus d'acte: Conferència internacional
Organitza: Greenpeace
Lloc i data: Copenhagen, 24-26 Setembre
Breu descripció: Ignasi Puig (ENT) i Eike Meyer (GBE) presenten la ponència “Developments and Opportunities for an Ecological Tax Reform in Spain”  
Enllaç: http://conferences.au.dk/gcet

SUSTAINABLE AQUACULTURE WORKSHOP
Tipus d'acte: Workshop
A càrrec de: CEFAS
Lloc i data: Brusel·les, 29 Setembre
Breu descripció: Presentació de l’estudi realitzat per CEFAS sobre bons exemples d’aqüicultura.

AQUACULTURE NGO WORKSHOP
Tipus d'acte: Workshop
A càrrec de: Seas at Risk
Lloc i data: Brusel·les, 30 Setembre
Breu descripció: Reunió de treball entre ONGs europees per establir punts en comú a l’entorn de l’aqüicultura.

JORNADAS FISCALIDAD ECOLÓGICA EN EL TRANSPORTE
Tipus d'acte: Conferència en jornada
Organitza: Ecologistas en Acción
Lloc i data: Madrid, 2 Octubre
Breu descripció: Ignasi Puig farà la ponència “Situación de la fiscalidad en materia de transporte y necesidades para una fiscalidad ecológica”.
Enllaç: http://www.ecologistasenaccion.org/article28571.html

CURS RADICAL COMMUNITY MANAGER
Tipus d'acte: Workshop obert
A càrrec de: Fundació ENT
Lloc i data: Vilanova, 14 Octubre
Breu descripció: Taller obert sobre com ser un bon community manager orientat a ONGs i entitats de transformació social. Si vols participar-hi contacta amb comunicacio@ent.cat.

REPTES MARINS A CATALUNYA
Tipus d'acte: Workshop tancat
A càrrec de: CADS i IEC
Lloc i data: Barcelona, 23 Octubre
Breu descripció: Taller tancat sobre els principals reptes marins a Catalunya a càrrec de Miquel Ortega.

Twits del mes

@ENTmediambient Estrenem canal de Youtube. Fes-li un cop d'ull! http://ow.ly/BjQVo  - 10 set. 2014
@Maria_Calaf Miguel Arias Cañete the new Comissioner of Climate Action & Energy and DG Mare & Environ. have been merged in one DG http://t.co/Sj4DwkrcQN - 10 set. 2014
@I_PuigVentosa Environmental taxes account for just 1.6% of Spanish GDP, ranking last among the EU-28 countries #SpainIsDifferent http://t.co/vxHibNg5du - 17 set. 2014
@ENTmediambient Publicado estudio de ISTAS sobre generación de empleo si se generalizara la recogida selectiva de materia orgánica http://ow.ly/ByLW6 - 17 set. 2014
@Revista_Eco_Pol El próximo núm de EP se centrará en la geografía y el mapeo de los conflictos ambientales http://ow.ly/AWr9P  ¡Esperamos tu aportación! - 18 set. 2014

Facebook ENT
Facebook ENT
Twitter ENT
Twitter ENT
ent.cat
ent.cat
fundacioent.cat
fundacioent.cat
correu @
correu @
YouTube ENT
YouTube ENT

Esperem que aquesta informació us sigui d’interès, si és així no dubteu en enviar-la a altres persones i convidar-los/es a inscriure’s al butlletí: http://eepurl.com/Q9TTb

ENT environment & management // Fundació ENT
Carrer Sant Joan, 39 1r
Vilanova i la Geltrú (Barcelona)
www.ent.cat // www.fundacioent.cat
info@ent.cat


Anul·la la subscripció