Copy
Número 131 // Novembre 2014
Tarifes elèctriques regressives.
Agreugen la pobresa energètica i perjudiquen l’estalvi d’energia.
PensamENTs 
Juanjo Iraegui Navarro. ENT Medi Ambient i Gestió
 
En el passat editorial de març ja varem destacar la insostenibilitat econòmica del sistema elèctric espanyol. Recordem que el dèficit de tarifa pendent amb data del 31 d'agost de 2012, era d'uns 30.400 milions d'euros. Aquesta complicada situació va obligar a l’Estat a aprovar una reforma del sector elèctric, a través de la Ley 24/2013, que tenia com a principi bàsic assegurar la sostenibilitat econòmica del sistema. Les accions que proposa la llei s’orienten principalment a reduir la despesa i augmentar els ingressos. Ens centrarem sobre la part dels ingressos i deixarem per una propera editorial la part de la despesa.

L’actuació sobre els ingressos ha consistit, bàsicament, a modificar l’estructura de la tarifa elèctrica, fent que augmenti la part fixa i disminueixi la part variable. És a dir, fent que els preus siguin molt regressius. Resulta bastant clarificador per entendre aquest canvi, observar que durant el període 2010 (primer semestre) - 2014 (primer quadrimestre) en la tarifa del consumidor domèstic (PVPC 2.0 A) el terme de potència s'incrementa en el 129% i el d'energia tan sols en el 5% (terme per al qual la repercussió dels costos regulats baixa en un 24%).

Els efectes immediats d’aquesta nova composició de la tarifa són una augment significatiu del risc de pobresa energètica i un major desincentiu a l’estalvi i a l’eficiència.

En primer lloc, augmentar la part fixa de la factura significa que tots aquells petits consumidors amb rendes més baixes, no subjectes a la tarifa coneguda com a “bo social”, surten molt perjudicats ja que estan obligats a pagar una major part fixa independentment del consum que tinguin.

En segon lloc, per aquests mateixos consumidors, però també per a la resta, estalviar energia o introduir millores d’eficiència té un efecte econòmic molt menor sobre la factura elèctrica, fet que desincentiva l’adopció d’aquestes mesures.

Si la reforma elèctrica hagués adoptat un sistema més progressiu sobre la tarifa, podria, igualment, haver augmentat ingressos tot reduint el risc de pobresa energètica i fomentant l’estalvi d’energia i l’eficiència energètica. 
Notícia del mes

Alguna cosa es mou en la pesca espanyola

Els propers 15 i 16 de desembre, el Consell de Ministres de Pesca de la Unió Europea decidirà els nivells de pesca a 2015 per a la major part dels estocs pesquers de l'Atlàntic. Una decisió clau per garantir que l'activitat pesquera sigui sostenible.

En aquest context, de nou, els ciutadans s'han posat en marxa. Prop de 20.000 persones donen suport a la campanya de Pew per posar fi a la sobreexplotació pesquera al nord-oest d'Europa. Més de 125 ONG europees, de les quals 29 espanyoles, demanen que es compleixi la legislació i s'acabi amb la sobrepesca sempre que sigui possible el proper any, i quan no sigui possible que es justifiqui adequadament i s'estableixi un pla per acabar amb ella abans de 2020.

En uns dies veurem, en la resposta del govern espanyol i del Consell de Ministres de Pesca de la Unió Europea, si són capaços d'implementar aquesta política pesquera oberta a la ciutadania que està trucant a la seva porta.

ENT estrenarà nova web en les properes setmanes

Entre els propers mesos de desembre i gener ENT estrenarem una nova pàgina web. Després de mesos de treball, ENT gaudirà d'un nou espai a la xarxa des d'on es podrà fer un seguiment de la nostra actualitat, informar-se sobre els serveis que oferim, consultar les publicacions del nostre equip o interessar-se pels projectes concrets en les diferents àrees de treball. Una eina que volem que sigui útil, dinàmica i clara per tots els col·lectius i persones que vulguin informar-se o col·laborar amb nosaltres.

mENTjades

Les mENTjades són seminaris de formació interna a l’oficina. A continuació la prevista per aquest desembre:

>> 4 de desembre 13:30-14:30 >> Miquel Ortega i Santiago Gorostiza >> Pesca i autarquia


Us recordem que les sessions són obertes, però cal confirmar assistència (info@ent.cat) degut a la reduïda capacitat de la sala. I no oblideu portar dinar!
Publicacions
Acceptat l'article "Energy Efficiency Policies and the Jevons Paradox" a la revista International Journal of Energy Economics and Policy

Ha estat acceptat l’article "Energy Efficiency Policies and the Jevons Paradox" a la revista International Journal of Energy Economics and Policy, escrit per Jaume Freire i Ignasi Puig (ENT).
Tot apunt pel número 48 de la revista Ecología Política

Ja hem acabat de rebre i revisar els articles pel nou número (48) de la revista Ecología Política. El nou número serà publicat aquest desembre i tracta sobre la geografia dels conflictes ambientals. Estigues atent a les novetats les properes setmanes. Subscriu-te aquí.

http://ecologiapolitica.info/
Projectes

Visita a Bogotà en motiu del projecte d’assistència tècnica sobre gestió de runes 

Representants de la Fundació ENT i de l’Agència de Residus de Catalunya van desplaçar-se a Bogotà els dies 11, 12 i 13 de novembre en motiu del projecte d’assistència tècnica sobre gestió de runes que estan realitzant per a l’Alcaldia Major de Bogotà. En el marc de la visita es van realitzar reunions amb tècnics i polítics de l’Alcaldia i amb empreses del sector, per posar fil a l’agulla a les activitats principals del projecte: posar en marxa una deixalleria i dimensionar les infraestructures necessàries per al tractament i disposició dels residus de la construcció de la ciutat.

Reunió de treball del projecte LIFE EWAS 

Els dies 6 i 7 de novembre ENT va acollir a Vilanova i la Geltrú les sessions de treball del projecte LIFE EWAS i la presentació pública de l’eina eGarbage, que s’aplicarà de forma pilot dins d’aquest projecte. eGarbage és una plataforma que, combinada amb sensors ubicats als contenidors de residus, permet optimitzar les rutes de recollida. Aquesta eina també es va presentar, pocs dies després a l’Smart City World Congress que va tenir lloc a la Fira de Barcelona.

Què podem fer contra el malbaratament alimentari?

La quarta sessió dels Diàlegs Ambientals va tractar sobre 'Accions contra el malbaratament'. La Maria Mestre, de la Fundació ENT, va posar dades al malbaratament alimentari des de la producció fins al consum. A més, va compartir diferents experiències interessants destinades a combatre el malbaratament a petita escala.

Un terç de la producció mundial d'aliments destinats al consum humà es perd o malbarata al llarg de la cadena. Segons la Maria Mestre, el malbaratament es produeix en tots els països, però en aquells en vies de desenvolupament sobretot té lloc en les fases de producció i emmagatzematge; en els països desenvolupats, en les fases de consum. 

Durant la sessió es va poder debatre en torn diferents iniciatives que han sorgit de la societat civil o d'algunes administracions per lluitar contra el malbaratament. A més, també es van aportar idees del que tots podem fer en el nostre dia a dia: planificar bé les compres, comprar més sovint, fer un bon ús de la nevera i el congelador, etc. 

Publicat el resum del “Programa para el Mejoramiento e Implementación de la Gestión Integral de Residuos Sólidos de la Mancomunidad de Municipios del Valle Alto (2015-2019)”

En el marc del projecte “Assistència tècnica per a la millora de la gestió de residus municipals de la Mancomunidad de Municipios del Valle alto (Bolívia)”, finançat per la Diputació de Barcelona s’ha publicat el resum del “Programa para el Mejoramiento e Implementación de la Gestión Integral de Residuos Sólidos de la Mancomunidad de Municipios del Valle Alto (2015-2019)”. L’elaboració d’aquesta planificació de la gestió de residus obre les portes al desenvolupament d’actuacions de millora de la gestió de residus als municipis del Valle Alto, incrementant la possibilitat d'aquesta regió d’aconseguir més finançament d’administracions nacionals i internacionals per a implementar les actuacions previstes.

La Fundació ENT demana més trasparència a la ministra Tejerina

Les organitzacions Access Info Europe, Deep Sea Conservation Coalition, Ecologistas en Acción, Fundació ENT, Greenpeace, Oceana, i WWF, han demanat informació sobre el posicionament del govern espanyol sobre la reforma del Reglament de la Unió Europea sobre la pesca en aigües profundes del Atlàntic nord-oriental, en una carta adreçada a la ministra d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, Isabel García Tejerina. La carta a la ministra inclou vuit preguntes a través de les quals es pretén desxifrar l'impacte que la proposta plantejada per la Comissió Europea tindria sobre el sector pesquer espanyol.

Conferències i activitats

SESSIÓ SOBRE FISCALITAT AL CONAMA 2014
Tipus d'acte: Taula rodona amb Diputats i experts
A càrrec de: Ignasi Puig Ventosa
Lloc i data: Brussel·les, 27 de novembre de 2014  
Breu descripció: Ignasi Puig ha moderat la taula rodona sobre fiscalitat energètica i dels residus que ha tingut lloc al Congreso Nacional de Medio Ambiente (CONAMA), i que ha comptat amb la presència dels Diputats del Congreso: Pilar Lucio (PSOE) i Álvaro Sanz (IU), i de diversos destacats experts.
Enllaç: http://ow.ly/EKAl6 

FORMACIÓ D'ICES SOBRE ASSESSORAMENT CIENTÍFIC PESQUER 
Tipus d'acte: Curs tancat
A càrrec de: Comissió Europea
Lloc i data: Brussel·les, 12 de desembre de 2014  
Breu descripció: Curs de formació per 20 persones sobre com ICES fa assessorament pesquer.

 

Twits del mes

@ENTmediambient Ja podeu signar la Declaració de Barcelona sobre custòdia del territori http://www.landstewardship.eu/item/barcelona-declaration-on-land-stewardship … Fundació ENT ja ho ha fet @LandLifeEU @XCTcat - 24 nov.2014

@Revista_Eco_Pol JoanMartínezAlier, fundador de EP, reconocido Dr Honoris Causa por @unc_cordoba http://ow.ly/E3cyz  >> Su discurso http://ow.ly/d/2Hl0  - 10 nov. 2014

@JaumeFreire Evaluation of #PES #Colombia http://ow.ly/ETuwn  Stefano Pagiola,@jordihoney and @JaumeFreire Working Paper @WorldBank #ecosystemservices - 25 nov. 2014

@I_PuigVentosa US$ 548 billion in fossil fuel subsidies in 2013 worldwide http://www.iisd.org/gsi/sites/default/files/ffs_weo2014_infographic.pdf by @globalsubsidies - 24 nov. 2014

@MiquelOrtega Off the press: First announcement of GESAMP report on microplastics. Top #oceanresearch @ #IORC14 - 21 nov. 2014

Facebook ENT
Facebook ENT
Twitter ENT
Twitter ENT
ent.cat
ent.cat
fundacioent.cat
fundacioent.cat
correu @
correu @
YouTube ENT
YouTube ENT

Esperem que aquesta informació us sigui d’interès, si és així no dubteu en enviar-la a altres persones i convidar-los/es a inscriure’s al butlletí: http://eepurl.com/Q9TTb

ENT environment & management // Fundació ENT
Carrer Sant Joan, 39 1r
Vilanova i la Geltrú (Barcelona)
www.ent.cat // www.fundacioent.cat
info@ent.cat


Anul·la la subscripció