Copy
Número 127 // Juny 2014
La salinitat dels nostres rius, altre cop                
EDITORIAL 
Santiago Gorostiza, ENT

 

Un informe recent sobre la qualitat de l’aigua dels rius a Catalunya, realitzat pel Projecte Rius, destaca que un dels problemes més greus és la salinització del riu Llobregat, especialment al seu tram inferior proper a la zona metropolitana de Barcelona.

De fet, arreu del món, segons assenyala la recerca acadèmica recent, la salinització dels rius ha esdevingut una qüestió que reclama ser adreçada de forma urgent. La salinització té costos pel medi ambient, per l’economia, i genera riscos per la salut. A més, és ben probable que el canvi climàtic faci que la situació actual empitjori. Segons els investigadors, les causes dels processos de salinització poden ser diverses, tant naturals com humanes. En aquest darrer cas, els orígens de la salinitat acostumen a ser l’activitat de les mines, els vessaments industrials de diferent tipus, o els residus generats per les activitats agrícoles i ramaderes.
Llegeix-lo tot
Notícia del mes

Investigar a ENT

ENT Environment and Management is looking for candidates to apply for a Marie Skłodowska Curie Individual Fellowship (IF-EF) to spend 12-24 months doing post-doctoral research on one of the possible following topics:
• Innovative approaches to municipal waste management.
• Environmental taxation / market-based instruments for environmental policy
• Fishing policies
• Political ecology
All details HERE

Compareixença al Parlament de Catalunya

El passat 5 de juny, en el procés de discussió parlamentària del Projecte de Llei de creació de l'impost sobre les emissions contaminants d'òxids de nitrogen a l'atmosfera que produeix l'aviació comercial, de l'impost sobre la producció termonuclear d'energia elèctrica per la seva incidència en el medi ambient i de l'impost sobre l'emissió de gasos i partícules a l'atmosfera, Ignasi Puig Ventosa va ser convidat a comparèixer com a expert a la Comissió d’Economia i Finances. En els enllaços podeu trobar els vídeos de les compareixences i les transcripcions dels dies 4 i 5
mENTjades
 
Les mENTajades són seminaris de formació interna
 a l’oficina. A continuació les dues properes:

>> 10 de juliol >> Equip CREAF (Eduard Pla i Diana Pascual). Adaptacions al canvi climàtic en l'ús de l'aigua al Fluvià, Tordera i Siurana (projecte Accua), així com al Segre i Ter (projecte MedaCC).

>> Setembre >> Quim Arrufat (diputat CUP-AE). Analitzarem i debatrem sobre el procés independentista que està visquent el nostre territori.

Us recordem que les sessions són obertes, però cal confirmar assistència (info@ent.cat) degut a la reduïda capacitat de la sala. I no oblideu portar dinar!
Publicacions
Nou número d'Ecología Política
 
El nou número de la revista Ecología Política (47) es publicarà a principis de juliol. Aquest número tracta sobre l'ecologia política de les ciutats i inclou articles que analitzen qüestions de justícia ambiental urbana, el concepte de "Smart City" de manera crítica, la importància dels conflictes socioambientals causats pel desenvolupament immobiliari, el paper dominant del cotxe a l'espai urbà o els impactes negatius del turisme, entre altres. En aquest número els diferents estudis de camp inclouen casos a Amèrica Llatina i Europa.
 
Coincidint amb la publicació del número 47 d'Ecología Política, oferirem lliure accés als continguts del número 45.

Per subscriure-us podeu consultar el següent enllaç:
http://ecologiapolitica.info/wordpress/?page_id=406, o enviar-nos un correu electrònic a subscriptores@ecologiapolitica.info
 
Per consultar i descarregar números antics d'Ecologia Política, podeu consultar el següent enllaç:
http://ecologiapolitica.info/wordpress/?page_id=168
Publicació sobre l'adaptació al canvi climpatic a Catalunya
 
S’ha publicat l’article: Freire-González, J. i I. Puig Ventosa (2014). “Retos y oportunidades económicas de la adaptación al cambio climático: el caso de Cataluña”. Revista de Estudios Regionales 99, 47-73, on es descriuen i discuteixen els diferents reptes i oportunitats econòmiques que poden sorgir en el context de l’adaptació als efectes del canvi climàtic que s’esperen a Catalunya.
Article sobre els costos de recollida de residus a Industraimbiente

La revista Industriambiente ha publicat al seu número 5 (d’abril-juny de 2014) un article sobre els costos de la recollida porta a porta i en àrea de vorera, escrit per Marta Jofra Sora (ENT), Ignasi Puig Ventosa (ENT), Jordi Roca (Universitat de Barcelona) i Jaume Freire González (ENT). L’article deriva de l’estudi encarregat el 2013 per l’Associació de Municipis Catalans per la Recollida Selectiva Porta a Porta i conclou que el cost global per habitant és similar en ambdós models. I que en el model porta a porta majors costos de recollida queden compensats per menors costos de tractament i més ingressos.
Projectes

Jornada sobre fiscalitat ambiental i energètica

La Fundació ENT i Green Budget Europe, en el marc del projecte CEPRiE van organitzar el passat 12 de juny a Madrid la jornada “Reforma fiscal ecológica, crecimiento y empleo en el contexto del debate sobre la reforma fiscal”. La jornada va comptar amb la participació d’experts de referència en matèria de fiscalitat i de 3 diputats del Congrés.
 
A la següent direcció està disponible el programa de la jornada, des del qual hi estan enllaçades les presentacions: http://www.fundacioent.cat/images/stories/ENT/pdf/jornada_fiscalidad_energetica.pdf
La gravació íntegra de la jornada es pot veure aquí: http://canal.uned.es/mmobj/index/id/20460
 
D’altra banda, també es pot descarregar el document de propostes que es va presentar durant la jornada per a què la reforma fiscal ambiental es tingui en consideració en la reforma que impulsi el govern: www.fundacioent.cat/images/stories/ENT/pdf/jornada_resumen_propuestas_fiscalidad.pdf
Aquestes propostes deriven del següent document de base
 
Finalment, una de les principals notícies relacionades amb la jornada es pot visualitzar al següent enllaç: http://cincodias.com/cincodias/2014/06/12/economia/1402593139_224564.html

Projecte LIFE en matèria de recollida de residus

Iniciem el projecte LIFE EWAS, que durant dos anys pretén demostrar el potencial de les tecnologies de la informació per optimitzar la recollida de residus. S’espera que amb aquestes tecnologies, que s’implantaran de forma pilot a Espanya i a Grècia, s’assoleixi una reducció del cost de gestió dels residus d’entre el 15 i el 30% i una reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle associades d’un 10%.

Plans de prevenció de residus per quatre municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona

Els municipis del Prat de Llobregat, Castelldefels, Sant Just Desvern i Pallejà ja disposen d’un pla de prevenció de residus, realitzat per ENT Medi Ambient i Gestió. Aquesta eina els permetrà avançar cap a l’assoliment dels objectius de prevenció desitjats mitjançant la realització de les accions de prevenció identificades com a adequades pel municipi; sempre comptant amb la participació dels agents locals implicats.

MedReAct formalitza la seva seu central a Itàlia


L’11 de juliol MedReAct (www.medreact.org), la iniciativa conjunta a través de la qual portem a terme els projectes marins al Mediterrani, formalitza la seva seu central a Roma. A partir d’ara ja tenim oficines a Roma, Marsella, Vilanova i la Geltrú i Atenes.

ENT continua portant a terme projectes per la fundació OAK


ENT ha fet per aquesta entitat filantròpica diversos projectes en l’àmbit de la pesca. Recentment hem finalitzat l’avaluació de diversos projectes pesquers.

Conferències i activitats
PAGAMENT PER SERVEIS AMBIENTALS: UNA INTRODUCCIÓ AL CONCEPTE
Tipus d'acte: Seminari
A càrrec de: Ignasi Puig Ventosa
Lloc i data: Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), Universitat Autònoma de Barcelona
Breu descripció: Ignasi Puig (ENT) va fer aquesta presentació davant d’una vintena d’investigadors del CREAF. La idea de pagament per serveis ambientals està guanyant popularitat i la sessió va servir per discutir les principals característiques d’aquest instrument, així com per revisar algunes de les seves limitacions.

PARTICIPACIÓ EN EL CONSELL ASSESSOR D’AIGÜES NORD OCCIDENTALS
Tipus d'acte: Assemblea General i grups de treball
A càrrec de: Miquel Ortega i Stéphan Beaucher
Data: 2-4 de juliol de 2014
Lloc: Edimburg
Breu descripció: Aquest organisme assessora a la Comissió Europea en l’àmbit de les aigües Nord Occidentals Atlàntiques. Es tracta d’un fòrum on participa el sector industrial i les ONGs. La Fundació ENT és l'única ONG espanyola participant. En aquesta reunió es presentaran les recomenancions científiques de màxim de captures per les principales pesqueries de la zona
Enllaç: www.nwwrac.org
 
PARTICIPACIÓ AL COMITÉ DE SEGUIMENT DEL FONS EUROPEU DE PESCA
Tipus d'acte: reunió de seguiment
A càrrec de: Miquel Ortega
Data: 26 de juy de 2014
Lloc: Madrid
Breu descripció: El Comité de seguiment del Fons Europeu de Pesca agrupa a Comunitats Autònomes, Govern Estatal i ONGs per fer el seguiment periòdic del Fons Europeu de Pesca. En aquest cas en Miquel Ortega hi assitirà en representació de l’ONG Ecologistes en Acció.
 
Twits del mes

@ENTmediambient El vídeo produït per la Fundació ENT sobre l'aprofitament d'excedents per menjars populars supera les 1.000 visites http://ow.ly/xULwk 12 de juny - 11:15

@Revista_Eco_Pol A principios de julio ¡Nuevo número de Ecología Política! >> 47 Ciudades >> Suscríbete http://ow.ly/y7P4l  17 de juny - 13:38

@miquelortega In @SeasAtRisk general meeting. Full of good ideas on #fisheries #marinelitter #aquaculture #msfd #deepsea shipping greenhouse emission 5 de juny - 12:00

@I_PuigVentosa The @EU_Commission recommends Spain to 'shift revenues towards less distortive taxes, such as (...) environmental' http://t.co/uVCQEANX6O 11 de juny - 18:17

Facebook ENT
Facebook ENT
Twitter ENT
Twitter ENT
ent.cat
ent.cat
fundacioent.cat
fundacioent.cat
correu @
correu @

Esperem que aquesta informació us sigui d’interès, si és així no dubteu en enviar-la a altres persones i convidar-los/es a inscriure’s al butlletí: http://eepurl.com/Q9TTb

ENT environment & management // Fundació ENT
Carrer Sant Joan, 39 1r
Vilanova i la Geltrú (Barcelona)
www.ent.cat // www.fundacioent.cat
info@ent.cat


Anul·la la subscripció