Copy
#148 | Juliol-Agost 2016

Què podem esperar i què no dels impostos als abocaments i la incineració de residus?

Ignasi Puig Ventosa (ENT)

La majoria de països europeus tenen en vigor impostos sobre l'abocament de residus municipals. Alguns també els tenen sobre la incineració [1] [2]. Aquests impostos estan establerts a nivell estatal o regional, i normalment són pagats pels ens locals.

Així, per la via d'incrementar els costos percebuts dels abocadors i incineradores, les alternatives ecològicament més acceptables són vistes com a opcions més barates. Per tant, aquests impostos afavoreixen que els Ens Locals adoptin estratègies per reduir les seves aportacions de residus a abocadors i incineradores, el que d'acord a les seves competències generalment passa per millorar la recollida selectiva de matèria orgànica i de materials reciclables, així com per estabilitzar la fracció resta abans del seu tractament final (p.e. mitjançant plantes de tractament mecànic-biològic).

L'efectivitat d'aquests impostos està fora de tot dubte, i normalment constitueixen una peça central de les estratègies de gestió de residus dels països o regions que els tenen en vigor. Més encara en aquells casos en què aquests impostos s'han dissenyat com a finalistes, i la recaptació es dedica a implantar polítiques preventives de gestió de residus.

Llegeix-lo tot
Notícies
Acord amb Flipster-EBSCO per la distribució de la revista Ecología Política
Lydia Chaparro protagonitza un reportatge sobre la pesca al programa El Suplement
Publicacions
Publicat a Crónica Tributaria un nou article d’Ignasi Puig i Sergio Sastre sobre taxes de residus
Nou article de Lydia Chaparro sobre gestió pesquera a El Ecologista
Projectes

Nou projecte sobre l’evolució de la qualitat del compost

L’Agència de Residus de Catalunya ha encarregat a ENT el projecte “Anàlisi evolutiva de la qualitat del compost”. El principal objectiu del projecte és presentar d’una manera gràfica l’evolució de les dades disponibles a l’ARC sobre de la qualitat del compost produït a les plantes de compostatge de Catalunya, corresponents al període comprès entre 2010 i 2014.

Les proves pilot del projecte LIFE-EWAS constaten la possibilitat de rebaixar els costos de recollida de residus més d’un 40%

La setmana passada vam reunir-nos a Atenes els diferents socis del projecte LIFE-EWAS. A la trobada vam analitzar les dades de la prova pilot de Sevilla, on s'han instal·lat 268 sensors en contenidors de vidre. Les dades constaten que amb l'utilització de la tecnologia existeix potencial per reduir els costos de la recollida un 48% mitjançant l'optimització de la freqüència de recollida. 

Recta final del projecte de millores normatives i fiscals per evitar el malbaratament alimentari

La Fundació ENT inicià a principis del 2016 un projecte per l’Agència de Residus de Catalunya per estudiar les principals barreres i les oportunitats de prevenir el malbaratament alimentari per a les diferents administracions de Catalunya (Generalitat, ens locals) des del punt de vista normatiu.

Conferències i activitats
17th Global Conference on Environmental Taxation - Smart instrument mixes in a greening economy

Tipus d'acte: Conferència internacional.
Organitza: Groningen University.
Lloc i data: Groningen (Països Baixos), 22 i 23 de setembre de 2016.
Breu descripció: Ignasi Puig i Sergio Sastre (ENT) hi presentaran la seva ponència titulada ”The wasted potential of municipal waste charges in Spain”.


Més informació


DECISIVE Kick Off meeting

Tipus d'acte: Reunió entre els socis del projecte.
Organitza: Projecte DECISIVE.
Lloc i data: Rennes (França). 5-6 de setembre de 2016.
Breu descripció: tres membres de la Fundació ENT hi assitiran per conèixer quines seran les dinàmiques i mètodes de treball i coordinació del projecte H2020 DECISIVE sobre la valorització innovadora dels residus orgànics. 
Twits del mes

@ENTmediambient DISPONIBLE ponència d'@I_PUIGVENTOSA (ENT) a les II Jornades de Gestió de #Residus Sòlids Urbans | 28 juny València  http://www.upv.es/contenidos/ACALCISO/...
@I_PuigVentosa Ponència crítica avui a @mediambientcat sobre valoració monetària de serveis ambientals (SA) i pagament per SA http://ow.ly/d/4YG7 
@Revista_Eco_Pol SUSCRÍBETE y disfruta de todos los contenidos del nuevo #EP51 dedicado a #AméricaLatina http://ow.ly/FmRB301VQvv 
@Lydia_ChE Si eres de la comunidad científica, firma y difunde el manifiesto por una #pescaSOStenible #CFPreality

ent.cat
ent.cat
correu @
correu @
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
YouTube
YouTube
LinkedIn
LinkedIn

Esperem que aquesta informació us sigui d’interès, si és així no dubteu en enviar-la a altres persones i convidar-los/es a inscriure’s al butlletí: http://eepurl.com/Q9TTb
Consulta tots els butlletins al nostre ARXIU

ENT environment & management | Fundació ENT
Carrer Sant Joan, 39 1r
Vilanova i la Geltrú (Barcelona)
www.ent.cat
info@ent.cat


Anul·la la subscripció