Copy
#140 | Octubre 2015

Els drets de la Naturalesa

PensamENTs | Maria Mestre Montserrat (ENT)

Fa unes setmanes la Marta Pujadas em feia arribar la seva tesi “La creació d’un passiu ambiental a Catalunya. Història de la planta de Flix al riu Ebre (1897-2013)”. L’activitat de la planta de Flix, la històrica Sociedad Electroquímica de Flix (EQF) del grup ERCROS, implantada al municipi l’any 1897, ha acumulat 700 mil tones de fangs contaminants que han obligat a desplegar un costós projecte de descontaminació. La recerca realitzada en aquesta tesi doctoral demostra l’existència de responsabilitat objectiva per part de l’empresa (independentment de la voluntat de generar dany o de l’existència de negligència), a més de subjectiva (segons la sentència per delicte ecològic contra l’empresa de l’any 2003). Tot i així, EQF no ha volgut reconèixer com a propis els danys causats i ha traspassat a la societat aquests costos ambientals.

Llegeix-lo tot
Notícies del mes

Marta Jofra participarà al “VI Simposio Iberoamericano en Ingeniería de Residuos Sólidos” a Costa Rica

MedReAct insta a la Unió Europea a prendre mesures valentes contra la pesca il·legal de tonyina vermella

Satisfacció per la conferència sobre reforma fiscal mediambiental i recuperació econòmica

mENTjada
"Municipalització de serveis públics" | Jordi Colomer Missé  
Dilluns 30 de novembre a les 13:30h a ENT (Vilanova i la Geltrú)
Les sessions són obertes, però cal confirmar assistència (info@ent.cat) degut a la reduïda capacitat de la sala. No oblideu portar dinar!

Publicacions

Nou article de Lydia Chaparro sobre política pesquera a The Parliament Magazine

Publicat l’informe del Senat sobre la gestió dels residus i l’estratègia de futur

Projectes

Publicat l’estudi sobre la relació entre creixement econòmic i evolució de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle

L’Oficina Catalana del Canvi Climàtic va encarregar un estudi a ENT que avalua la correlació entre el creixement econòmic i l’evolució de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle. Les conclusions del treball estimen que més enllà de les dades numèriques concretes que llança el model, una conclusió important és que un retorn a taxes positives de creixement econòmic del PIB per càpita provocaria increments de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle, mantenint constants la resta de factors. Això obliga a no relaxar les polítiques climàtiques, malgrat les reduccions d’emissions observades durant el període de crisi econòmica.

Marta Jofra presenta el projecte LIFE-Ewas al “15th International Waste Management and Landfill Symposium”

Marta Jofra (ENT) va presentar el projecte LIFE-EWAS al “15th International Waste Management and Landfill Symposium”, que va tenir lloc a Pula (Sardenya) del 5 al 9 d’octubre. Es tracta d’un dels congressos més importants en la matèria que tenen lloc a Europa; l’organitza l’International Waste Working Group de la Universitat d’Hamburg, i s’hi presenten més de 500 comunicacions en set espais paral·lels. ENT va presentar el projecte LIFE EWAS, sobre l’aplicació de tecnologies de la informació i comunicació a la gestió de residus. L’objectiu del projecte és optimitzar la recollida de residus municipals i reduir les emissions d’efecte hivernacle associades.

Encarem la fase final del projecte “Costes y beneficios de la adaptación al cambio climático en el sector del turismo de nieve en España”

Luís Campos i Ignasi Puig (Fundació ENT) es van reunir el passat 16 d’octubre a Madrid amb la Fundación Biodiversidad i la Oficina Española de Cambio Climático per orientar la fase final del projecte "Costos i beneficis de l’adaptació al canvi climàtic en el sector del turisme de neu a Espanya". Aquest projecte és realitzat per la Fundació ENT, i finançat per la Fundació Biodiversitat. Els resultats del projecte seran explicats a través d'un informe, un article tècnic i d'un tríptic informatiu.

Finalitza la campanya contra el malbaratament alimentari “El Valor dels Aliments”

La campanya “El Valor dels Aliments”, impulsada per la Fundació ENT, l’Associació de Naturalistes de Girona i Espai Ambiental, arriba a la seva fi. La campanya ha estat el marc per a la realització de diverses activitats d’educació i sensibilització ambiental, que han servit per visibilitzar la problemàtica del malbaratament alimentari a la nostra societat.

Conferències i activitats
Global Cleaner Production & Sustainable Consumption Conference
Tipus d'acte: Conferència internacional.
Organitza: Elsevier.
Lloc i data: Melià Sitges Congress Center (Sitges), 1-4 novembre.
Breu descripció: Ignasi Puig i Maria Calaf (Fundació ENT) presentaran el seu pòster “Prospects for landfill mining in Spain and preliminary experiences”.
Enllaç: http://www.cleanerproductionconference.com/


Pay-as-you-throw and political ecology: recent research developments
Tipus d'acte: Sessió formativa. 
A càrrec de: Gabriel Weber.
Lloc i data: ENT (Vilanova i la Geltrú), 5 novembre.
Breu descripció: Gabriel Weber (fellow d'ENT) serà qui impartirà aquesta sessió de formació per als membres d'ENT (12:00h.).


VI Simposio Iberoamericano en Ingeniería de Residuos Sólidos
Tipus d'acte: Simpòsium internacional.
Organitza: Tecnológico de Costa Rica i Red Iberoamericana en gestión y aprovechamiento de residuos REDISA.
Lloc i data: Cartago, Costa Rica, 9-10 novembre.
Breu descripció: Marta Jofra (ENT) presentarà la metodologia del tractament dels residus de la construcció a Amèrica Llatina fruit de l'exemple de Bogotà (Colòmbia).
Enllaç: http://www.redisa2015.com/


Envisioning a Future without Food Waste and Food Poverty: Societal Challenges
Tipus d'acte: Congrés internacional. 
Organitza: Grupo URBAN ELIKA. Estudios multidisciplinares sobre Alimentación y sociedad. Universidad del País Vasco/ Euskal Herriko Unibertsitatea.
Lloc i data: Universidad del País Vasco (Bilbao), 17-18 novembre.
Breu descripció: Aina González (ENT) presentarà la ponència “Campañas de sensibilización social sobre el despilfarro alimentario. Lecciones aprendidas”.
Enllaç: http://www.ehu.eus/es/web/envisioningconference


“Els serveis ecosistèmics que ens ofereixen els boscos” XII Jornada CREAF-SCB-ICHN
Tipus d'acte: Jornada. 
Organitza: CREAF, Societat Catalana de Biologia (SCB) i Institució Catalana d’Història Natural (ICHN).
Lloc i data: Institut d'Estudis Catalans (Barcelona), 18 novembre.
Breu descripció: Ignasi Puig (ENT) presentarà la seva ponència “Pagament per serveis ambientals i limitacions de la seva aplicació a la gestió”.
Enllaç: http://blog.creaf.cat/noticies/els-serveis-ecosistemics-que-ens-ofereixen-els-boscos-xii-jornada-creaf-scb-ichn/


Implantació i gestió de serveis de recollida de residus porta a porta 
Tipus d'acte: Curs.
Organitza: Associació de Municipis Porta a Porta i Escola de Formació del Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya.
Lloc i data: Diputació de Barcelona. Recinte de l’Escola Industrial. Edifici 25, sales S6 i S7 (Barcelona), 27 novembre.
Breu descripció: Ignasi Puig (ENT) presentarà la seva ponència "Ordenances municipals. Fiscalitat, incentius i penalitzacions. Sistemes de Pagament per Generació" en el marc de la 5a sessió "Instruments per l’optimització dels sistemes i serveis de recollida Porta a Porta" del curs.
Enllaç: http://www.coamb.cat/curs/implantacio-i-gestio-de-serveis-de-recollida-de-residus-porta-a-porta/
Twits del mes

@ENTmediambient [Vídeo] Ponencia de @I_PuigVentosa #EconomíaCircular-Generación de oportunidades https://youtu.be/bxAA0UCO3vk en el curso @UNavarra @sakanamank
@I_PuigVentosa @MeteoMauri @tv3cat per informar sobre l'impacte de la contaminació atmosfèrica per partícules: 3.500 morts/any a CAT
@Revista_Eco_Pol #SoberaníaLocal | DESPERDICIO ALIMENTARIO Y NECESIDAD, CARA A CARA | Maria Mestre http://ow.ly/RUDCi  @Vinardella
@Lydia_ChE 90% del #AtúnRojo vendido en Italia podría provenir de #PescaIlegal. Muy lejos de la #pescaSOStenible & #CFPreality: http://pew.org/1VOpShF 

ent.cat
ent.cat
correu @
correu @
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
YouTube
YouTube
LinkedIn
LinkedIn

Esperem que aquesta informació us sigui d’interès, si és així no dubteu en enviar-la a altres persones i convidar-los/es a inscriure’s al butlletí: http://eepurl.com/Q9TTb

ENT environment & management | Fundació ENT
Carrer Sant Joan, 39 1r
Vilanova i la Geltrú (Barcelona)
www.ent.cat
info@ent.cat


Anul·la la subscripció