Copy
#153 | Febrer 2017

El panga en el punt de mira

Lydia Chaparro | Fundació ENT

A principis de febrer la cadena de supermercats Carrefour Espanya va anunciar que deixaria de vendre panga en els seus establiments al·legant que era una mesura preventiva a causa dels efectes nocius mediambientals de la seva producció en aqüicultura. El comunicat d’aquesta cadena indicava: “Donat els dubtes que existeixen sobre l’advers impacte de les granges de panga en el medi ambient, hem decidit deixar de vendre aquest peix”.

Una oportunitat d’or perquè per fi els mitjans de comunicació parlessin de consum de peix i informessin dels impactes socio-ambientals que generen alguns dels sistemes de producció actuals. No obstant això, la qüestió no es va centrar en aquests aspectes essencials, sinó que una vegada més el protagonisme es va centrar en els efectes sobre la nostra salut, ometent que moltes altres espècies presents als nostres mercats malmeten el medi ambient tant o més que el panga i que el nostre model de consum actual és clarament insostenible. La “nostra” salut va tornar a guanyar-li el protagonisme a la salut dels nostres ecosistemes.

Llegeix-lo tot
NOTÍCIES
Reunió de coordinació i treball del projecte METRES
Millores al web per acostar la revista Ecología Política als lectors/es
Ignasi Puig, entre els experts que faran seguiment del projecte LIFE CLINOMICS
Sergio Sastre aporta dades i alternatives al debat sobre un possible nou impost sobre abocaments a Navarra
PUBLICACIONS
El proper número de la revista Ecología Política es titularà “Cambio climático y el 'antropoceno'”
PROJECTES

Publicat el primer estudi sobre la situació de les taxes de residus a Espanya

L’Instituto de Estudios Fiscales acaba de publicar l’informe “Las tasas de residuos en España”, elaborat pel Dr. Ignasi Puig Ventosa (Fundació ENT). L’estudi analitza una mostra representativa de 125 municipis, incloses totes les capitals de província, tant a nivell domiciliari com comercial. Es tracta del primer estudi en profunditat sobre aquest tipus de taxes, fet notable tractant-se d’un dels principals ingressos fiscals dels ajuntaments.

AUDIO | Entrevista a Ignasi Puig al programa "Esto me suena" de RNE (21/2/17). http://chirb.it/Lxwv2z

Surt a la llum l’informe del nostre projecte sobre la fiscalitat del vehicle elèctric

L’Instituto de Estudios Fiscales ha publicat l’informe del projecte “Fiscalidad del Vehículo Eléctrico en España”. El projecte, realitzat per l’investigador de la Fundació ENT Sergio Sastre, va ser finalitzat l’any passat i aborda les conseqüències fiscals de la introducció d’un nombre significatiu de vehicles elèctrics, en termes dels ingressos procedents dels diferents impostos, en el marc de la tributació a escala nacional, regional i local.

Presentació del projecte LIFE EWAS a Sevilla

Sevilla va acollir els passats 20 i 21 de febrer la presentació del projecte LIFE EWAS, del qual ENT és soci. El projecte encara la seva fase final i ja disposa dels primers resultats, que obren grans possibilitats d’estalvi. Cal tenir en compte que la gestió de residus, i en particular la recollida, consumeixen una gran quantitat d’energia i recursos i que per tant la seva optimització comporta no només beneficis econòmics per als ajuntaments, sinó també beneficis ambientals per al conjunt de la societat. L'objectiu del projecte és implementar metodologies eficients i sostenibles per a la gestió de residus mitjançant l'ús de les eines TIC que permetin reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle.

VÍDEO | Resum de la jornada a Sevilla: https://youtu.be/BOUjRWopV5k

Publicat el nostre estudi sobre la incidència dels impropis de la FORM sobre la qualitat del compost

Publicat l’estudi que analitza la incidència dels impropis de la fracció orgànica dels residus municipals sobre la qualitat del compost de les plantes de compostatge de Catalunya. L’estudi, encarregat per l’Agència de Residus de Catalunya i realitzat per ENT i l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona de la UPC, conclou que l’increment d’impropis a la FORM afecta negativament a la qualitat del compost per a tots els paràmetres analitzats. Aquest resultat és molt rellevant, verificant la múltiple afectació dels impropis en el producte final, aspecte que ajuda a motivar la necessària reducció d’impropis que arriben amb la fracció orgànica.

Cap a una Unió energètica orientada a la sostenibilitat

L'estratègia de la Unió Europea en matèria de energia és una de les 10 prioritats clau de l'actual Comissió Europea i el seu objectiu és proporcionar una "energia segura, sostenible, competitiva i assequible".

Per tal de comprendre la situació de cada Estat membre en relació amb les cinc dimensions de la Unió energètica, la Comissió Europea va publicar les denominades Country factsheets (fitxes de països). Aquestes fitxes utilitzen un conjunt d'indicadors comparables per garantir la consistència i coherència entre els 28 Estats membres.

Liderat per Green Budget Europe, CEE Bankwatch i EEB, la Fundació ENT ha dut a terme una avaluació de les fitxes d'Espanya i Portugal.

Finalitzem l’estudi de viabilitat per a la implantació d’un sistema de recollida selectiva de matèria orgànica a Saragossa

L’estudi encarregat a ENT Environment and Management per part de Ajuntament de la ciutat pretenia estudiar diverses alternatives de viabilitat d’implantació de la recollida separada de la matèria orgànica, ja que és la fracció dels residus municipals més important en pes (vora el 40% del total) i la que genera més impactes ambientals en termes d’emissions de gasos d’efecte hivernacle en cas de tractament incorrecte.

CONFERÈNCIES I ACTIVITATS
| Water supply and water stress– roles for Economic Instruments? |

Tipus d'acte: Workshop.
Organitza: Institute for European Environmental Policy (IEEP) i ENT.
Lloc i data: Pati Llimona, Barcelona, 27 de març de 2017.
Breu descripció: Aquest workshop se celebra en el marc del projecte "Capacity building, programmatic development and communication in the field of environmental taxation and budgetary reform", encarregat per la Comissió Europea. El workshop pretén analitzar els resultats d'una anàlisi prèvia sobre instruments econòmics aplicats en l'àmbit mediambiental, en concret en la gestió de l'aigua a nivell europeu. A més, és pretén facilitar l'intercanvi d'experiències i bones pràctiques per part dels participants. Els assistents seran representants d’administracions estatals i regionals i d’entitats socials i econòmiques convidats per invitació.
 
> Més informació sobre el projecte
TWITS DEL MES

@ENTmediambient El 2003 ENT feu la 1a implantació de "pagament per generació" a CAT http://ow.ly/akFL308Z4AL, terme ara acceptat x @termcat http://fb.me/2FMw0XGF9 
@I_PuigVentosa El mensaje de la @EU_Commission al Gobierno de España: "Introducir un impuesto nacional sobre los vertidos" http://ec.europa.eu/environment/eir/pdf/report_es_es.pdf (p. 10)
@Revista_Eco_Pol RECUERDA | Liberados todos los contenidos del número #50 #25añosEP http://www.ecologiapolitica.info/?page_id=1124 ¡Disfrutadlo!
@Lydia_ChE Imposible empezar el día mejor :) Catalunya prohíbe extraer #coralrojo ¡Por fin! http://linkis.com/www.lavanguardia.com/Sky1v

Web ENT
Web ENT
Correu @
Correu @
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
YouTube
YouTube
LinkedIn
LinkedIn

Esperem que aquesta informació us sigui d’interès, si és així no dubteu en enviar-la a altres persones i convidar-los/es a inscriure’s al butlletí: http://eepurl.com/Q9TTb
Consulta tots els butlletins al nostre ARXIU

ENT environment & management | Fundació ENT
Carrer Sant Joan, 39 1r
Vilanova i la Geltrú (Barcelona)

www.ent.cat
info@ent.cat

Anul·la la subscripció






This email was sent to <<Correu electrònic * (camp oligatori)>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
ENT environment&management · C/ Josep Llanza, 1-7, 2n 3a · Vilanova i la Geltrú, Catalunya 08800 · Spain

Email Marketing Powered by Mailchimp