Copy
Academia Română, la zi
View this email in your browser
Buletin informativ al Academiei Române | Nr. 30 | Noiembrie 2017

SUMARUL EDIȚIEI SEPTEMBRIE-OCTOMBRIE 2017

  • 3-9 septembrie 2017, București: Conferința Internațională a Comitetului Internațional de Petrografie a Cărbunilor şi Materialului Organic
  • 6 septembrie 2017, București: Celebrarea politicianului cărturar Mihail Kogălniceanu
  • 10-17 septembrie 2017, Constanța: EUROLAN 2017 – Summer School on Biomedical Text Processing
  • 13-15 septembrie 2017, București: 150 de ani de la înființarea Bibliotecii Academiei Române
  • 27-29 septembrie 2017, Iași: 90 de ani de la înființarea Institutului de Filologie Română „A. Philippide”
  • 5 octombrie 2017, Zrenianin, Serbia: Simpozionul „Doi făuritori ai culturii române: Titu Maiorescu și Mihai Eminescu“
  • 5-6 octombrie 2017, București: Conferința „Mărturii din  Războiul cel Mare”
  • 5 octombrie – 3 noiembrie 2017, București: Expoziția eveniment „Reflectarea realităților războiului în arte”
  • 11 octombrie 2017, București: Conferința „Catalysis for energy storage: bioinspired molecular and solid catalysts“ susținută de Prof. Marc Fontecave
  • 11 octombrie 2017, București: Conferința „Expediția Belgica și Emil Racoviță“ susținută de prof. emerit Patrick De Deckker
  • 19 octombrie 2017, Iași: „Geografia din România în perspectivă internațională”, conferință susținută de acad. Dan Bălteanu
  • 20 octombrie 2017, Iași: „Cultura și unitatea națională“ - conferință susținută de scriitorul Nicolae Dabija, m.o. al Academiei Române
  • 25 octombrie 2017, Timișoara: O poveste de învingător, lansare de carte
  • 27 octombrie 2017, București: Conferința Financial and Monetary Economics 2017
  • 31 octombrie 2017, București: Conferința de lansare a Laboratorului de Sociologia și Geopolitica Religiilor din cadrul ISPR
  • Bustul lui Mihai Eminescu la Biblioteca Academiei Române
EVENIMENT


Bustul lui Mihai Eminescu
la Biblioteca Academiei Române


Donație a Asociației Culturale Curtea de Argeș
 
Un bust al poetului Mihai Eminescu a fost amplasat la intrarea cititorilor, în Cupola de sticlă a Bibliotecii Academiei Române, ca urmare a donației făcute de Asociația Culturală Curtea de Argeș.
 
Bustul, realizat în ipsos patinat (35 x 50 x 120 cm), este replica statuii turnate în bronz de sculptorul Adrian Radu, ce urmează a fi amplasată în fața Centrului de Cultură și Arte din Curtea de Argeș.
 
Inițiativa și coordonarea acestui proiect cultural destinat omagierii poetului național aparține academicianului Gheorghe Păun, președinte al Asociației Culturale Curtea de Argeș și redactor șef al revistei „Curtea de la Argeș“.

Replica în ipsos patinat a fost donată de artist Asociației Culturale Curtea de Argeș, care a hotărât donarea ei către Academia Română și a propus instalarea în Cupola de sticlă a Bibliotecii Academiei Române.

 
Amănunte în Jurnalul online al Academiei Române
.
ÎNTÂLNIRI ȘTIINȚIFICE INTERNAȚIONALE


A 69-a Conferinţă a Comitetului Internaţional de Petrografie a Cărbunilor şi Materialului Organic

3-9 septembrie 2017 | Academia Română și Biblioteca Academiei Române

Organizatori:
Universitatea Politehnica din Bucureşti 
Universitatea din Bucureşti
Ministerul Cercetării şi Inovării

 
Academia Română şi Biblioteca Academiei Române au găzduit, între 3-9 septembrie 2017, cea de-a 69-a Conferinţă a Comitetului Internaţional de Petrografie a Cărbunilor şi Materialului Organic.

Manifestarea a fost organizată sub egida Academiei Române, cu susţinerea şi colaborarea “International Committee For Coal And Organic Petrology” (ICCP), reprezentat de Preşedintele ICCP, Dr. Angeles Gomez Borrego (Instituto National del Carbon, Oviedo, Spania), de Comitetul Executiv ICCP şi de Consiliul ştiinţific ICCP, care au onorat cu prezența conferința desfășurată la București.
 
La conferinţa ICCP-2017 au participat 126 cercetători din 20 țări, care au prezentat lucrări și au participat la schimb de experiențe după un program complex ce a cuprins: sesiunea plenară, simpozionul “Advances in Applied Coal and Organic Petrology”, masa rotundă: “Coal Quo Vadis?”, expoziţia de microscopie (Zeiss, Olympus), expoziţia de materiale specifice, expoziția de literatură știintifică, precum și o excursie geologică.
 
Detalii în Jurnalul online al Academiei Române, într-un documentar realizat de dr. Georgeta Predeanu, președinte al Conferinței ICCP2017.

Conferinţa Financial and Monetary Economics – FME 2017
Ediţia a V-a

27 octombrie 2017 | Casa Academiei

Organizator: Centrul de Cercetări Financiare și Monetare „Victor Slăvescu“ al Academiei Române
Vineri, 27 octombrie 2017, la Casa Academiei, s-au desfășurat lucrările celei de-a cincea ediții a Conferinței cu participare internațională „Financial and Monetary Economics“, organizată de Centrul de Cercetări Financiare și Monetare „Victor Slăvescu“ al Academiei Române.
 
Lucrările conferinţei au fost deschise de dr. Constantin Marin, directorul Centrului de Cercetări Financiare și Monetare „Victor Slăvescu“ al Academiei Române, care a adresat un cuvânt de bun venit participanţilor și a prezentat cadrul general de desfășurare a lucrărilor.
 
În cadrul lucrărilor FME 2017, au fost prezentate peste 80 de lucrări ştiinţifice, urmate de întrebări și dezbateri. Peste 20 de lucrări dintre cele prezentate au aparţinut unor cercetători din ţări precum: Anglia, Italia, Germania, Franţa, Belgia, Statele Unite ale Americii, China, Republica Moldova, Ungaria, Grecia şi Bulgaria.

O parte a programului pe secţiuni a fost dedicată intervenţiilor prin skype, fiind susținute astfel cinci prezentări ale unor cercetători din străinătate.

Detalii și programul manifestării în Jurnalul online al Academiei Române.
Corespondență de cercet. dr. Ionel Leonida

EUROLAN 2017 - Summer School on Biomedical Text Processing

10 -17 septembrie 2017 | Universitatea Ovidius din Constanța
Academia Română, în parteneriat cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași, Universitatea „Ovidius“ din Constanța, Vassar College (SUA), Academia de Ştiințe Tehnice din România și Asociația Română de Lingvistică Computațională, a organizat în perioada 10-17 septembrie 2017, cea de-a 13-a ediție a Școlii de Vară EUROLAN-2017, găzduită de Universitatea „Ovidius“ din Constanța.

Timp de o săptămână, EUROLAN-2017 a oferit participanților, tineri cercetători, doctoranzi, masteranzi și studenți, cursuri și lecții practice axate pe domeniul prelucrării automate a textelor biomedicale (un domeniu cunoscut sub acronimul BioNLP, de la Biological Natural Language Processing). Subiectele abordate, împrumutând modele și tehnici ale domeniilor inteligenței artificiale și datelor de mari dimensiuni, au aplicații remarcabile în biologie, medicină și farmacie.
 
Ediția de anul acesta a Școlii de vară EUROLAN a prilejuit de asemenea un eveniment satelit, workshopul "Curative Power of MEdical DAta" (MEDA), desfășurat în două seri consecutive.

Detalii în Jurnalul online al Academiei Române, oferite de comitetul de organizare a EUROLAN-2017.

 
Simpozionul Internațional Clasic și modern în cercetarea filologică românească actuală

Institutul de Filologie Română „A. Philippide” – 90 de ani de la înființare

27-29 septembrie 2017 | Academia Română Fliala Iași

Organizatori:
Institutul de Filologie Română „A. Philippide”, Iaşi
Asociaţia Culturală „A. Philippide”, Iaşi

 

În perioada 27-29 septembrie, la sediul Filialei din Iași a Academiei Române, s-au desfăşurat lucrările celei de a XVI‑a ediţii a Simpozionului Internațional, sub titlul Clasic şi modern în cercetarea filologică românească actuală, manifestare dedicată sărbătoririi celor 90 de ani de la înfiinţarea Institutului de Filologie Română „A. Philippide” – Filiala din Iaşi a Academiei Române.

Evenimentul ştiinţific s‑a bucurat de un mare interes din partea specialiştilor, la manifestare participând cadre didactice şi cercetători specializaţi în domeniu, din Cehia, Finlanda, Germania, Italia, Republica Moldova, România, Spania, Ucraina, Ungaria.
 
Invitatul special al Simpozionului a fost prof. dr. Jukka Havu (Universitatea din Tampere, Finlanda).
 
Lucrările s‑au desfășurat pe mai multe secţiuni (lingvistică, istorie literară, cultură şi identitate) urmărindu‑se abordarea complexă, interdisciplinară, a temei propuse.
 
În cadrul simpozionului, o secțiune, intitulată Trecut, prezent şi viitor la Institutul de Filologie Română „A. Philippide”, a fost rezervată prezentării cercetărilor din departamentele Institutului în evoluția lor, de la înfiinţare până în prezent.

Detalii în Jurnalul online al Academiei Române.
Corespondență de cercet. dr. Isabelle Tamba

Reflectarea realităților războiului în arte
O conferință și o expoziție-eveniment

5-6 octombrie 2017 | Academia Română
5 octombrie – 3 noiembrie 2017 | Biblioteca Academiei Române
Academia Română și Biblioteca Academiei Române au găzduit două evenimente conexe, circumscrise tematic Primului Război Mondial și plasate sub egida Centenarului Marii Unirii a românilor:
- conferința internațională Retorici ale războiului în arte, organizată de Institutul de Istoria Artei „G. Oprescu“ al Academiei Române
- expoziția Mărturii din Războiul cel Mare, realizată de Secţia de Arte, arhitectură şi audio-vizual în colaborare cu Biblioteca Academiei Române.
 
Lucrările conferinței au fost deschise de acad. Răzvan Theodorescu, președintele Secției de arte, arhitectură și audio-vizual, și prof. Adrian Silvan Ionescu, directorul Institutului de Istoria Artei „G. Oprescu“.
 
Studiile expuse de cei 25 de cercetători români și străini au vizat analiza reprezentările vizuale ale Marelui Război în arta românească sau dincolo de frontierele României, fără a se limita la imaginile câmpului de luptă din Primul Război Mondial.
 
Expoziția Mărturii din  Războiul cel Mare, subintitulată „Prin jertfă spre Marea Unire“, a prezentat în Sala „Theodor Pallady“ peste 150 de lucrări de grafică din colecţiile Cabinetului de Stampe al Bibliotecii Academiei Române sau din colecții particulare, realizate de artişti români, unii dintre ei participanți direcți la război.
 
Programul conferinței și câteva detalii despre expoziției, pe site-ul Academiei Române.
NOU LABORATOR DE CERCETARE


Laboratorul de Sociologia și Geopolitica Religiilor din cadrul ISPRI

Conferință de lansare

31 octombrie 2017 | Aula Academiei Române
 
Marți, 31 octombrie 2017, a fost lansat Laboratorul de Sociologia și Geopolitica Religiilor, înființat în cadrul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu“ al Academiei Române (ISPRI).
 
Cu acest prilej, în Aula Academiei Române a fost organizată conferința „Geopolitica religiilor, azi“, condusă de acad. Victor Voicu, Secretar general al Academiei Române. La eveniment au luat cuvântul: acad. Răzvan Theodorescu, Președintele Secției de arte, arhitectură și audio-vizual, P.S. Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar Patriarhal, prof. Wilhem Dancă, membru corespondent al Academiei Române, decanul Facultății de Teologie romano-catolică din București, dr. Aurel Vainer, Federația Comunităților Evreiești din România, Muftiul Iusuf Muurat, Liderul Cultului Musulman din România, Victor Opaschi, Secretar de stat pentru culte, prof.univ. Dan Dungaciu, Director general al ISPRI.
 
Vorbitorii au evidențiat necesitatea înființării Laboratorului de Sociologia și Geopolitica Religiilor, în contextul provocărilor pe care evenimentele religioase le adresează societății europeane, constatând lipsa, în România, a unei instituții specializate, care să analizeze aceste provocări ce au incidență politică, socială și geopolitică.
 
În urmă cu o jumătate de an, se înființa în cadrul ISPRI Laboratorul de Analiza Războiului Informațional și Comunicare Strategică (LARICS).
 
Întreaga conferință este arhivată și poate fi vizualizată aici.
ANIVERSĂRI
150 de ani
de la înfiinţarea Bibliotecii Academiei Române
13-15 septembrie 2017
Biblioteca Academiei Române a împlinit 150 de ani. Aniversarea a fost marcată printr-o serie de evenimente desfășurate pe durata a 3 zile.

Miercuri, 13 septembrie 2017, în Aula Academiei Române a avut loc sesiunea festivă dedicată acestei aniversări, la care au participat conducerea şi membrii Academiei Române, oficialităţi ale Statului român, invitaţi din partea ambasadelor şi reprezentanţi ai instituţiilor culturale româneşti. Sesiunea festivă a fost condusă de acad. Florin Gheorghe Filip, directorul general al Bibliotecii Academiei Române.
 
Sesiunea festivă a fost urmată de vernisajarea expoziţiei Biblioteca Academiei Române – Tezaur de cunoaştere, în sala „Theodor Pallady“, care a reunit valoroase exponate selectate din colecțiile Cabinetului de Manuscrise – Carte rară și Cabinetului de Stampe.
 
Următoarele două zile, 14-15 septembrie 2017, au fost dedicate Simpozionului Național „Valori patrimoniale ale Bibliotecii Academiei Române“, desfășurat în amfiteatrul „Ion Heliade Rădulescu“.
 
Biblioteca Academiei Române, fondată la data de 6 august 1867, este prin statut şi misiune cea mai reprezentativă bibliotecă cu rol naţional patrimonial din România. Deţine aproape 14 milioane de unităţi de bibliotecă, concretizate în carte rară, carte veche, manuscrise, hrisoave domneşti, documente de arhivă, stampe, fotografii, atlase şi hărţi, presă, numismatică. Biblioteca Academiei Române este, în prezent, o bibliotecă de şi pentru cercetare ştiinţifică, vizitată anual de cercetători din ţară şi străinătate.
 
Detalii, în pagina dedicată evenimentului pe site-ul Academiei Române, aici. Tot pe site-ul Academiei, un album foto realizat de Alina Bianca Bălan.

 



Bicentenar Mihail Kogălniceanu
Celebrarea politicianului cărturar

6 septembrie 2017 | Aula Academiei Române

Organizatori:

Secția de istorie și arheologie
Secția de filologie și literatură
Fundația Națională pentru Știință și Artă

 
Miercuri, 6 septembrie 2017, membrii Academiei Române s-au reunit în Aula Academiei, pentru a omagia, în cadrul unei sesiuni de comunicări, memoria unuia dintre cei mai influenți intelectuali ai generației pașoptiste și unioniste, model de politician cărturar, cu o activitate decisivă în construcția statului român modern. 
 
Manifestarea științifică dedicată împlinirii a 200 de ani de la nașterea lui Mihail Kogălniceanu a fost organizată de Secția de istorie și arheologie și Secția de filologie și literatură ale Academiei Române, în parteneriat cu Fundația Națională pentru Știință și Artă. Au luat cuvântul: acad. Dan Berindei, acad. Eugen Simion, conf. univ. dr. Paul Cernat, conf. univ. dr. Bogdan Crețu.
 
Ulterior sesiunii de comunicări a fost vernisată expoziția Mihail Kogălniceanu 200, realizată de Muzeul Național al Literaturii Române și a fost lansat albumul filatelic „Mihail Kogălniceanu“, conceput de Romfilatelia în parteneriat cu Muzeul Municipiului București. Prof. Ionel Cândea, membru corespondent al Academiei Române, a prezentat medalia aniversară „Mihail Kogălniceanu 200“, realizată de Muzeul „Carol I“ din Brăila.
 
Devenit membru titular al Academiei Române la vârsta de 51 de ani, Mihail Kogălniceanu a fost președintele acestui înalt for de cultură și știință al țării în perioada 1887-1890.

Programul evenimentului și o galerie foto realizată de Alina Bianca Bălan pot fi vizualizate pe site-ul Academiei Române.
CONEXIUNI CULTURALE
FILIALA TIMIȘOARA

Simpozion
Doi făuritori ai culturii române: Titu Maiorescu și Mihai Eminescu

Zrenianin, Voivodina, Serbia
5 octombrie 2017
 
Organizatori:
Academia Română, Filiala Timişoara
Institutul de Cultură al Românilor din Voivodina
Societatea Română de Etnografie și Folclor
Academia Română, Filiala Timişoara, în parteneriat cu Institutul de Cultură al Românilor din Voivodina și Societatea Română de Etnografie și Folclor a organizat la Zrenianin, în Voivodina, simpozionul „Doi făuritori ai culturii române: Titu Maiorescu și Mihai Eminescu”.
 
Manifestarea a fost deschisă de acad. Păun Ioan Otiman, președinte al Filialei Timișoara a Academiei Române și de scriitorul Costa Roșu, membru de onoare al Academiei Române și de prof.univ.dr. Crișu Dascălu.
 
Programul simpozionul a cuprins cinci comunicări științifice, susținute de:
- Costa Roșu, Mihai Eminescu și folclorul sârbesc
- Doina Bogdan-Dascălu, Retorica negării în critica noastră literară
- Teodora Smolean, Eminescu în paginile ziarului „Libertatea“
- Bogdan Mihai Dascălu, Titu Maiorescu și lumea germană
- Florin Corneliu Popovici, Titu Maiorescu, breviar de filosofie
 
Manifestarea științifică dedicată celor două personalități ale culturii române se înscrie în seria evenimentelor inițiate și coordonate de Filiala Timişoara a Academiei Române din cadrul unui program de colaborare culturală cu organizațiile românești din Voivodina.
PRELEGERILE ACADEMIEI ROMÂNE
Profesorul Marc Fontecave
Conferința „Catalysis for energy storage: bioinspired molecular and solid catalysts“

Miercuri, 11 octombrie 2017, ora 12, în Sala de Consiliu a Academiei Române, Profesorul Marc Fontecave, de la College de France, specialist în chimie bioanorganică, a prezentat conferința „Catalysis for energy storage: bioinspired molecular and solid catalysts“.
Auditoriul a fost reprezentat de cercetători de la Institutul de Chimie Fizică „Ilie Murgulescu“ al Academiei Române, Institutul de Chimie Organică „Costin Nenițescu“, cadre didactice, doctoranzi și studenți de la Universitatea Politehnica din București. Prezentarea a fost urmată de întrebări și discuții. Evenimentul a fost organizat de acad. Bogdan C. Simionescu, vicepreședinte al Academiei Române.
Prof. emerit Patrick De Deckker
Conferința „Expediția Belgica și Emil Racoviță“

Miercuri, 11 octombrie 2017, ora 10, prof. emerit Patrick De Deckker, de la The Australian National University (Canberra, Australia), a susținut în Aula Academiei Române conferința „Expediția Belgica și Emil Racoviță“.
„Prezint realizările științifice ale expediției și, mai ales, ale lui Emil Racoviță, care a fost un membru foarte productiv al acestei expediții,“ declară prof. Patrick De Deckker.

Anul acesta se împlinesc 120 de ani de la startul expediției științifice Belgica (1897).
 
Prof. emerit Patrick De Deckker lucrează la Research School of Earth Sciences, The Australian National University. Domeniile sale de interes cuprind, printre altele, paleoecologie, oceanografie, geoștiință marină, oceanografie și geochimie.
FILIALA IAȘI |19 octombrie 2017

Acad. Dan Bălteanu
Conferința „Geografia din România în perspectivă internațională”

Joi, 19 octombrie 2017, ora 12, în Aula Academiei Române Filiala Iași, acad. Dan Bălteanu, director al Institutului de Geografie al Academiei Române, a susținut conferința „Geografia din România în perspectivă internațională”. Manifestarea se încadrează în seria Prelegerilor Academiei Române și a fost organizată de acad. Bogdan C. Simionescu, vicepreședinte al Academiei Române.
FILIALA IAȘI |20 octombrie 2017

Scriitorul Nicolae Dabija,
membru de onoare al Academiei Române

Conferința „Cultura și unitatea națională“
 
Vineri, 20 octombrie 2017, ora 12, în Aula Universității Tehnice „Gh. Asachi” din Iași, la invitația acad. Bogdan C. Simionescu, vicepreședinte al Academiei Române, scriitorul Nicolae Dabija, membru de onoare. al Academiei Române, a susținut prelegerea „Cultura și unitatea națională”. Manifestarea face parte din seria Prelegerilor Academiei Române și a fost organizată de Academia Română Filiala Iași, în parteneriat cu Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iași.
LANSARE DE CARTE
FILIALA TIMIȘOARA

O poveste de învingător


25 octombrie 2017
 
Organizatori:
Academia Română, Filiala Timişoara
Institutul de Studii Banatice „Titu Maiorescu“
Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Timişoara

 
Pe 25 octombrie 2017, în Aula Academiei Române, Filiala Timişoara, a avut loc lansarea unei cărți ce s-ar fi putut numi „Pașii învingătorului“. Autoarea, Liliana Ardelean, a preferat să o intituleze „Paşii ologului”, pentru a sugera deopotrivă drama existențială, dar și extraordinara voință a unui personaj real, aflat el însuși în Aula Filialei din Timișoara la evenimentul de lansare. Costel Pârnău, victimă, în adolescență, a unui grav accident de circulaţie în urma căruia îşi pierde ambele picioare şi un braţ, are puterea de a finaliza liceul, a-și obține licenţa în psihologie și a se ocupa de artă.
 
Povestea este emoționantă și ar fi putut părea patetică, dacă nu s-ar fi transformat, prin demnitatea și optimismul personajului, într-un model de viață.
 
La eveniment au participat criticul literar Cornel Ungureanu, care a acordat romanului calificativul „extraordinar”, în timp ce istoricul şi criticul literar Adrian Dinu Rachieru a vorbit despre un mesaj „tulburător”, iar publicistul şi scriitorul Vasile Bogdan, realizator TV, a apreciat că personajul este nu numai de roman, ci şi de film. Prof. Diana Otiman a vorbit despre o odă adusă victoriei şi iubirii.
Corespondență de dr. Ioan David
Academia Română
Biblioteca Academiei Române
Editura Academiei Române
Jurnal online Academia Română
Facebook Academia Română
Email Biroul de presă al Academiei Române
Copyright © 2017 Academia Romana, All rights reserved.


Dezabonare    Actualizarea preferinţelor 

Email Marketing Powered by Mailchimp