Copy

De Cristian Lupșa |   8 mai 2020

Rubrici noi datorită ție, unde ieșim în oraș vara asta, dans, gramatică online și niște umor. Arhiva aici.

Ai primit acest mail de la un prieten?
Te poți abona și tu.

Rubrici noi și mulțumiri

Suntem extrem de recunoscători că ne-ai răspuns acum câteva săptămâni la chestionarul despre acest newsletter; a fost copleșitor să vedem peste 700 de răspunsuri, mesaje calde, încurajatoare și pline de sugestii. Am reținut mai ales nevoia de a râde mai mult împreună. 

Ghidați de chestionar am dezvoltat câteva rubrici noi, pe care probabil le-ai ochit deja. De câteva ori pe săptămână ne vom opri să dăm context unei informații noi despre viața cu coronavirus, de săptămâna asta luăm zilnic „o pauză de la subiect”, iar azi debutează oficial și „fetele cu umorul”, o rubrică curatoriată de colegele noastre responsabile cu bună dispoziție în redacție.

Încurajările voastre ne creionează în acest moment și planurile de viitor. 

Jurnalul de pandemie a început ca un newsletter pop-up. În următoarele săptămâni vom tranziționa de la subiectul care ne-a adus împreună, la unul mai larg, al reconstrucției și rezilienței necesare pentru viața într-un „altfel de normal”.

Fără tine nu am fi reușit să facem acest newsletter timp de aproape două luni și n-am fi învățat atâtea despre scris, curatoriat și lucrat în rotații pe un produs zilnic. Jurnalul ne-a oferit o ancoră și ne-a permis să ne îndeplinim misiunea. 

Mulțumim,

Cristi

PS: Avem mare nevoie de tine și în comunitatea de susținători; abonamentul digital la DoR, care costă 110 lei anual, e cea mai directă formă de a sprijini munca și de a ne da imboldul și resursele de a continua ce facem.

Ce s-a întâmplat ieri în țară

Premierul Ludovic Orban a declarat că nu a fost luată nicio decizie despre posibilitatea ca cetățenii să poată ieși după 15 mai din localitatea unde au domiciliul, deși ministrul Internelor, Marcel Vela, anunțase că cetățenii vor putea ieși din localitate și vor putea chiar merge la „picnic”. Decizia se va lua în ultima zi a stării de urgență. 

Amenzile pentru nerespectarea ordonanțelor militare s-au redus după ce Curtea Constituțională le-a declarat neconstituționale, a anunțat premierul. Valoarea amenzilor va fi de-acum cuprinsă între 100 și 5.000 de lei (cât au fost înainte de majorare).

Ieri, până la ora 13, au fost raportate 392 de cazuri noi de îmbolnăvire. În carantină instituționalizată sunt 14.142 de oameni, iar alți 20.841 se află în izolare la domiciliu, sub monitorizare medicală. 

Medicii avertizează că dacă nu respectăm măsurile de distanţare după 15 mai, ne vom putea infecta în lanţ. Un al doilea val ar putea să lovească România în toamnă și s-ar putea suprapune peste gripa sezonieră, când „vom avea o problemă serioasă”, atenționează șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat. 

La Botoșani, 44 de muncitori din Sri Lanka, angajați ai unei fabrici de confecții, au fost concediați după ce s-a descoperit că șapte dintre ei erau infectaţi cu coronavirus. Inspectoratul Teritorial de Muncă s-a autosesizat și a demarat o anchetă. 

Femeile care trec prin relații abuzive pot accesa aplicația mobilă de ajutor Bright Sky Ro, creată de Fundația Vodafone. Prin aplicație, femeile pot să înregistreze audio și video incidentele și să contacteze ONG-uri din apropiere. 

Ce s-a întâmplat ieri la alții

În Europa, numărul deceselor din cauza COVID-19 a ajuns la 150.000, cu cele mai multe victime în Marea Britanie, Italia, Spania și Franța.

De săptămâna viitoare, în Noua Zeelandă vor fi deschise locurile de joacă, vor fi permise adunările de până la 100 de persoane și călătoriile interne. 

În Statele Unite, autoritățile sunt îngrijorate că unii oameni organizează „petreceri COVID-19” ca să contracteze intenționat virusul și astfel să se imunizeze. 

Madonna a fost infectată cu coronavirus în martie, la fel ca mulți artiști din echipa sa. Și-a dat seama de acest lucru după ce a făcut un test de anticorpi care a ieșit pozitiv.

Numărul apelurilor la liniile telefonice de urgență pentru victimele violenței în familie a crescut cu 60%, pentru că izolarea femeilor combinată cu consumul de alcool și de droguri alimentează abuzul, a declarat Organizația Mondială a Sănătății. 

Organizația Națiunilor Unite avertizează din nou că numărul oamenilor care vor muri din cauza foametei se va dubla anul acesta pe fondul crizei economice.

Vestea bună a zilei 

De duminică, belgienii își pot primi prietenii în vizită. Fiecare familie poate alege patru prieteni – mereu aceiași la fiecare vizită. Este recomandat să se vadă în aer liber, în curte, și să păstreze distanța.  

Context: Să înlocuim „ce mai faci?”

Suntem obișnuiți să ne întrebăm „Ce mai faci?”, dar întrebarea asta nu a fost niciodată deschizătoare de conversații pe bune cu cei la care ținem. Pentru că mulți dintre noi răspundem la ea cu „Bine” sau „Bine. Tu?”. În momente mai incerte ca niciodată, poate ar trebui să căutăm soluții semantice ca s-o înlocuim. 

ca46a7b7-9511-432c-a9d3-853aaae0289f.png

Deși „Ce mai faci?” vrea să fie o întrebare deschisă, noi o tratăm ca pe una închisă, spun lingviștii. Răspundem „bine” când de fapt suntem nedormiți, tensionați și încercăm să ne ferim de un virus mortal. Iar asta ne face să ne simțim falși. 

ca46a7b7-9511-432c-a9d3-853aaae0289f.png

Uneori folosim „Ce mai faci?” ca o întrebare de încălzire în întâlniri. O putem înlocui. Un check-in mai potrivit poate fi „Cum ți-a fost ziua până acum?”. 

ca46a7b7-9511-432c-a9d3-853aaae0289f.png

Dacă vrei să faci un pas în plus și să le arăți celor dragi că într-adevăr ai vrea să știi cum le este, ar fi bine să pregătești întrebări mai explicite, cum ar fi „Cum te descurci?” sau „Cum reziști?”, care arată o curiozitate reală. Totodată, o întrebare ca „Ce te preocupă în ultima vreme?” arată o deschidere pentru o conversație mai profundă. 

Corp. Acasă. Cu Virginia Negru

Parte dintr-o serie ocazională despre relația mai multor coregrafi și dansatori cu corpurile lor.

Înainte să intrăm în carantină îmi închiriasem un spațiu în care să mă antrenez în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8:00 la 9:30. Făceam asta deja de două săptămâni și, brusc, s-a oprit totul. 

Am avut tendința să mă trezesc în continuare de la 7:00, însă la un moment dat mi-am dat seama că nu mai are sens să fac asta. Pentru că nu mai aveam niciun program de urmat, trezitul devreme părea un efort nenecesar. Așa că am încetat să îmi setez alarma și am avut o perioadă în care m-am trezit pe la 11-12, iar o dată am dormit aproape toată ziua. Am realizat că aveam nevoie de odihnă și relaxare, lucruri pe care nu mi le permiteam până atunci. 

Așa am scăpat de durerea dintre omoplați care părea să fie un punct de acumulare a tensiunii, un semn al ritmului grăbit și compulsiv în care trăisem în ultima vreme.

Spațiul de acasă e evident altfel. Atenția, energia, interesele sunt direcționate diferit. Să dansez acasă pentru mine înseamnă să caricaturizez sau să minimizez amploarea pe care o ocupă această formă artistică în viața mea. Desigur, toți încercăm să ne adaptăm la ce se întâmplă sau să facem haz de necaz pentru a ne ridica spiritul. Însă dacă lucrurile ar rămâne așa de acum încolo, trai în izolare (doamneferește), atunci m-aș reprofila – aș citi, aș scrie, aș cânta sau aș face ce e urgent în acele circumstanțe.

În izolare profit de privilegiul de a avea o casă și mă reîntorc la practici de care am uitat, cum ar fi croșetatul de covorașe rotunde din fâșii de haine vechi, învăț chestii pe care le amânam, cum ar fi să cânt la pian, gătesc, citesc, fac exerciții. Mă gândesc la dans mai mult decât dansez, ceea ce mă face să simt că într-un fel dansez, pentru că fizicalitatea în dans este pentru mine manifestarea unui proces profund de reflecție și acumulare de idei, imagini, stări.

Nu îmi place să mă gândesc la corp ca la un accesoriu, instrument, limitare, sau ca la ceva ce nu sunt tot eu. Probabil pentru că dansez de când sunt mică, îmi percep corpul mai mult ca pe o extensie a ceea ce numesc „eu”, un vehicul de comunicare cu lumea și un spațiu de regăsire și reîncărcare.

Virginia Negru studiază dansul și inteligența corporală cu intensitatea unui cercetător științific. Din 2016 până în 2019 a organizat, împreună cu asociaţia PETEC, Festivalul Internațional de Contact Improvisation – Contact Bucharest Festival  –  și a performat în mai multe spectacole. Ține cursuri de mişcare şi dans pentru părinți și copii, şi predă la Academia de Dans și Performance CNDB.

Vara 2020: Cum vom ieși în oraș

N-o să mănânci în oraș prea curând, dar avem ceva idei despre cum s-ar putea întâmpla, când va fi să fie. 

Recent, patronii de restaurante au cerut guvernului să-i lase să-și redeschidă localurile odată cu încetarea stării de urgență. Totodată, au solicitat un set de reguli de distanțare socială pe care să le respecte. Octav Dură, membru fondator al Organizației Patronale a Hotelurilor și Restaurantelor din România (HORA), spune că localurile sunt dispuse să ia măsuri pentru a-și proteja atât clienții, cât și angajații, inclusiv prin instalarea unor pereți de plexiglas care să delimiteze mesele. 

La începutul lunii mai, Răzvan Crișan, fondatorul restaurantului Kané și membru al HORA, spunea că organizația din care face parte a propus autorităților delimitarea a trei etape: prima, între 16 și 31 mai, prevedea doar deschiderea teraselor și a unităților cu servire la pachet, cu mese de cel mult opt persoane și distanțe de cel puțin doi metri între ele, precum și case de marcat dotate cu pereți de plexiglas. În a doua etapă, între 1 și 15 iunie, urmau să se deschidă în mod etapizat spațiile interioare ale restaurantelor, la maxim 50% din capacitate, iar în a treia etapă, după 15 iunie, s-ar fi ridicat restricțiile pentru restaurante, mai puțin cele aflate în malluri, în condițiile în care numărul de cazuri nu înregistrează creșteri masive.

Premierul Ludovic Orban a spus însă, pe 6 mai, că restaurantele nu se vor deschide la jumătatea lunii, întrucât acestea se numără printre locurile cu cel mai mare risc epidemiologic. În această situație, Dragoș Petrescu, președintele HORA, a anunțat că va propune guvernului decalarea programului inițial de deschidere cu 15 zile. Dacă autoritățile sunt de acord, terasele ar urma astfel să se deschidă pe 1 iunie. 

Prin alte țări, localurile se pregătesc de redeschidere, iar condițiile impuse de autorități ne dau o idee despre ce-ar putea urma. În Madrid, primăria are în vedere, pe lângă reducerea numărului de scaune, mărirea spațiilor amenajate ca terase și instalarea de panouri între mese. În Austria, restaurantele se vor deschide pe 15 mai, dacă respectă condiția de a așeza maxim patru oameni la o masă și dacă lasă cel puțin un metru între grupuri. Administrația din Vilnius a creat spații în aer liber în care barurile și cafenelele să-și pună mesele, fără a le cere vreo taxă suplimentară. Există însă, o condiție: cel puțin doi metri între mese.

Momentul de-acum lasă loc și pentru optimism. Crișan crede că în perioada următoare „oamenii se vor reapropia de acele locuri care înainte de momentul ăsta au fost apropiate de ei. Dacă au arătat că le-a păsat în perioada asta, cu atât mai bine. Cred că cei mai câștigați vor fi cei care au o abordare experience-led, în dauna celor care oferă repede și ieftin”.

Rubrica va rula până pe 10 mai și e adaptată dintr-un material colectiv cu răspunsuri la peste 20 de întrebări despre ce ne așteaptă vara asta. Ilustrații de Tuan Nini.

O pauză de la subiect: Pastila de gramatică

Nicole aici. Doar sau Decât o Revistă? 🤭 Eu încă mai râd de jocul ăsta de cuvinte de la care a pornit totul și îl explic în continuare și rudelor, și oamenilor pe care îi intervievez. Nici profesorul Ionel-Dumitru Nedelcu, care ne reamintește pe Instagram care-i treaba cu gramatica limbii române, n-a ratat să explice cum să folosim corect adverbul „decât”

Mai povestește și despre expresii pleonastice, despre greșeli de pronunție sau despre cum din 2005 (apariția lui DOOM 2, cel mai recent compendiu oficial care stabilește ce e corect în limba română) e corect și un prieten al meu și un prieten de-al meu și un prieten de-ai mei, așa că nu mai putem greși nici să vrem. Totul în 60 de secunde per video.

Fetele cu umorul

Rubrică săptămânală cu ce ni s-a părut amuzant în ultima vreme. Irina la butoane. 

Comedie în pandemie am mai văzut pe internetul românesc, dar Jos bălăria m-a sedus pentru că e un format proaspăt și ca idee, și ca execuție, și ca rezultat. Nu-i un podcast, e un trollcast, pentru că actrița Ilona Brezoianu decupează răspunsuri din interviurile lui Micutzu și se inserează pe ea ca intervievator, iar rezultatul e excelent. Recomand pentru început episodul cu Mihai Bendeac.

BONUS: Ateliere online de scriere creativă pentru copii

„El este Gligory, un băiat orfan, al cărui singur prieten era un dragon ce nu putea zbura. Băiatul trăia în fosta fierărie a tatălui său, în care făurea arme pentru a-și câștiga banii necesari unui trai decent. Toate acestea până într-o zi specială...


Gligory abia se trezise, când un ciocănit insistent se auzi în ușa lui. Surprins că la acea oră venise cineva la el acasă, se repezi să îi deschidă. În fața ușii nu era nimeni altul decât un cavaler într-o armură de un argintiu strălucitor, cu o emblemă albastră pe piept.”

Așa începe o povestire scrisă de unul dintre cursanții (12 ani) ediției online a atelierului de scriere creativă (Academia Motanov) cu scriitoarea Sînziana Popescu. Dacă ai sau știi copii care vor să învețe să scrie povești în patru weekenduri, vezi detalii aici

 

Au contribuit

Oana Sandu, Nicoleta Rădăcină, Virginia Negru, Vlad Odobescu, Irina Tacu
Design / Alex Munteanu (Namogo)
Development și producție / Mihai Ciobanu, Anca Țenea
Comunicare / Milli Abagief, Diana Dragomir