Copy
View this email in your browser
Nummer 2, april 2020

Dit is een speciale editie van de Maraboe, de digitale nieuwsbrief van Stichting Mara. In deze rare tijden van afstand houden en zorgelijk nieuws, hopen we je te laten zien hoe heel veel medewerkers en vrijwilligers van Mara in Rotterdam en Den Haag er het beste van maken. En er soms zo de mooiste momenten ontstaan.
De nieuwsbrief is voor zowel organisaties als vrijwilligers en komt ongeveer zes keer per jaar uit. Kopij voor de Maraboe kun je per mail sturen naar maraboe@maraprojecten.nl.

OPSTAP IN CORONA-TIJD, HOE DAN?

ROTTERDAM –  Bij OPstap Rotterdam gaat in grote groepen samenkomen nu helaas even niet, maar gelukkig is er nog goed contact met veel van de jongeren en ontmoeten we elkaar online.
LEES MEER >
ONDERSTEUNING MIGRANTENKERKEN

DEN HAAG - HUB: Geloof in Den Haag blijft in deze bijzondere tijd de internationale en migrantenkerken in Den Haag en omgeving ondersteunen. Samen met partners hebben we een noodfonds opgericht voor kerken in nood. Ook was er een ontmoeting met premier Rutte waar de HUB vertegenwoordigd was.
LEES MEER >
MOOIE INVULLING VAN THE CHALLENGE

ROTTERDAM – Jongeren zetten zich in voor ouderen in de stad. Op afstand, met filmpjes en kaarten. Dat leidt weer tot reacties terug voor de jongeren. Contact 2.0.
LEES MEER >
EN WAT GEBEURT ER NOG MEER ... (DEEL 1)

Elke dag zijn er kleine en grote dingen waar we ons zorgen over maken, maar waar we soms toch iets aan kunnen doen. Mara ondersteunt migrantenorganisaties in het project ‘Bouwen aan de Wijk’. We horen van de problemen door plotselinge werkloosheid onder Oost-Europeanen in Charlois en spreken nu met de gemeente over wat er kan worden gedaan. We horen van de schrijnende situatie onder jongeren uit West-Afrika, die zonder papieren hier zijn en haast allemaal hun baantje kwijt zijn geraakt. Samen met een zelforganisatie zoeken we naar middelen om deze zeer kwetsbare groep te helpen aan tenminste iets te eten en onderkomen.
Er zijn veel laptops beschikbaar voor gezinnen die niet over de middelen beschikken voor thuisonderwijs. In het project Welkom Onthaal proberen we samen met onze projectpartners statushoudergezinnen te steunen door ervoor te zorgen dat zij in aanmerking komen voor zo’n laptop.
Bij DWARS, ons project voor maatschappelijke diensttijd voor jongeren in Rotterdam, melden zich jongeren met de vraag of zij ook wat kunnen doen. We dagen ze uit om met ons te brainstormen en zelf hun eigen Corona-proof actie te ontwerpen. Komende week hopen we daar meer van te horen.
OPSTAP DEN HAAG BLIJFT GAAN

DEN HAAG - Elke woensdagavond doen dak- en thuisloze jongeren bij OPstap Den Haag mee aan online activiteiten. Van spelletjesavond, een quiz via Kahoot of een online bingo. We proberen creatief te zijn in hoe we de jongeren bereiken en waar ze blij van worden.
LEES MEER >
WEGWIJS IN 010 GAAT 1-OP-1

ROTTERDAM – Nu we niet meer met jonge nieuwkomers in Rotterdam in groepen kunnen optrekken, hebben we Wegwijs in 010 omgevormd tot een 1-op-1 maatjesproject. De eerste groep leerlingen van Internationale Schakelklassen is al gekoppeld.
LEES MEER >
PAASGROET VOOR MARAMAMA'S
ROTTERDAM – Bij het maatjesproject voor jonge moeders proberen we iedereen een hart onder de riem te steken. Afgelopen week hebben alle moeders en de maatjes een pakje met een lief kaartje en paaschocolade gekregen.
LEES MEER >
EN WAT GEBEURT ER NOG MEER ... (DEEL 2)

Mara biedt geestelijke zorg aan mensen met hiv in Rotterdam en Den Haag. Belangrijk daarbij zijn de wekelijkse eetgroepen. Deze kunnen niet doorgaan nu en voor de deelnemers is dat een ramp, omdat het soms de enige plek is waar ze vrijuit zichzelf kunnen zijn. Mara organiseert nu online maaltijden: we eten gelijktijdig en wisselen uit via beeld. Zo is er in ieder geval nog contact.
Ook de geestelijke zorg voor individuele mensen gaat door, maar dan via de telefoon. Iemand zei: 'de muren komen af en toe op me af maar dat ik dat met jou kan delen geeft me de lucht die ik nodig heb.’
In Den Haag is Mara partner in het Multicultureel Ontmoetingscentrum (MOC): een groot inloophuis in de Schilderswijk. Het MOC ging dicht in eerste instantie, maar al snel merkten we dat dat juist niet de bedoeling is. En dus is de voedselbank nu een voedselbonnenbank, zijn de taallessen online en zoeken we naar manieren om de kookgroep te laten helpen bij het koken voor mensen die dat niet zelf kunnen. En we willen ons internet delen: gratis wifi is niet voor iedereen beschikbaar. Het MOC wil zelf haar digitale voordeur openen en wil buurtbewoners gaan uitdagen om dat ook te doen.
PLATFORM #NIETALLEEN

In de afgelopen weken is het platform #Nietalleen ontstaan om mensen die hulp nodig hebben te koppelen aan mensen die hulp aanbieden. Lokale kerken en organisaties werken hierin samen. Ook Mara heeft zich hier bij aangesloten.
LEES MEER >
Facebook
Twitter
YouTube
Website
Copyright © 2020 Stichting Mara, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp